Powerplay tips fredag 24 september 2021

Svensk hockey för hela slanten på fredagens Powerplay. Den hockeyallsvenska premiäromgången dominerar kupongen med sju rafflande möten. SDHL avrundar sedan med en toppmatch från Gävle. Det finns gott om värde att hämta, i synnerhet då Svenska Spel har stoppat in 250 000 extra i potten. Nu gasar vi!

Spelstopp 17:59

1. HV71 – AIK 2
Försäsongen är avklarad och storfavoriten HV71 kliver in i seriespelet med vind i seglen. Fjolårets debacle är historia och för smålänningarna gäller bara en sak – de ska tillbaka till SHL direkt. Tommy Samuelssons manskap ser oförskämt bra ut, men det är å andra sidan inget dåligt lag som gästar Husqvarna Garden denna fredag. AIK har kapacitet för att slå sig in topp 4 och på allvar störa drakar som HV, Västerås och Björklöven. Pavel Khomchenko har gjort bra ifrån sig i KHL och farmarligan VHL och kan bli en stjärna i HA denna säsong. Det finns även fina guldkorn både på back- och forwardssidan. Med hänsyn till värdet österut är det onekligen läge att måla brett och jobba in minst en bortapinne. 1X2.

2. Södertälje – Björklöven 2
Res er för bövelen inte upp från TV-soffan – direkt efter att matchen är slut i Jönköping drabbar dessa klassiska kombattanter samman i Scaniarinken. Att Björklöven ska kunna vara med och tävla i toppen råder det ingen tvekan om. Umeålaget har ett bra hockeyallsvenskt lag, även om tappet av Tyler Vesel svider. Claes Endre är dock ett grymt nyförvärv som kan vinna matcher åt “Löven” på egen hand. SSK har det sämre ställt på målvaktssidan, backbesättningen är inte heller tipp topp på pappret. I de främre leden har “Kringlorna” ett par spännande namn, men värdarna har inte övertygat på försäsongen och har en bit upp till toppformen. Tvåan inleder.

3. Västervik – MODO 2
I fjol stoppade en viss Daniel Marmenlind puckar i Plivit Arena. Medan han gör succé i SHL med Malmö ska Henrik Lundberg ta över rodret. Det är en klar nedgradering och smålänningarna har även stora luckor att fylla efter Kapla (Skellefteå) och Fitzgerald (Björklöven). Har inte Emil Georgsson prickat rätt med nordamerikanerna kan det gå riktigt illa för Västervik. Det tyngsta tappet är ändå Mattias Karlin som numera basar över MODO. Ett MODO som har sett pigga ut under försäsongen och till skillnad mot i fjol visat upp ett bra försvarsspel. Gästerna är minst ett nivå bättre på pappret och torde minst få med sig en poäng från Småland. X2.

4. Almtuna – Troja/Ljungby 1
Nykomlingen Troja/Ljungby har pendlat mellan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan under 2010-talet och framåt. Tränare Roger Forsberg har ett jättejobb framför sig med årets trupp. Hillding är ett pangförvärv, centern ska bära detta Troja och måste göra en kanonsäsong för att de rödvita ska klara kontraktet. Det ska även bli intressant att följa backarna August Nilsson och Dennis Fröland. Almtuna mönstrar en intressant anfallsuppsättning med Norbäck och de sena förvärven Benker och Hertzberg. Oscar Leijon väntas starta i premiären, en ung talang men tveksamt om han är redo för Hockeyallsvenskan. Med rådande förutsättningar bör garderingar tillämpas. 1X är en sund start.

5. Västerås – Tingsryd 1
Tingsryd har haft det jobbigt under försäsongen och förlorade borta mot rivalen Troja/Ljungby i genrepet. Magnus Bogren är dock en underskattad tränare som nästan alltid lyckas få ut max av sina spelare när det kommer till kritan. Daniel Öhrn, som närmast kommer från dagens opponent Västerås, är ett smart nyförvärv. Offensivt ser det ändå skapligt ut med nämnda Öhrn, Åkesson, Elvenes, Mellberg och Semjonovs. Upphaussade Västerås blir såklart en tuff nöt att knäcka, men då ettan streckas upp till skyarna är det trots allt inte fel att gardera.

6. Kristianstad – BIK Karlskoga 1
Vidare ner till Skåne och handbollsstaden Kristianstad där stadens hockeylag med nöd och näppe hängde kvar i HA föregående säsong, Mycket är nytt hos det gröndressade laget, men Dennis Svensson är kvar och han har tagit över kaptensrollen från Fredrik Hansson. Bouramman, Flood, Krupic och Olsén är solida backar som kommer behöva hjälpa det orutinerade målvaktsparet Lindbom/Dichow. Offensivt finns det mycket potential hos värdarna och känslan är att skrällarna kommer dugga hyfsat tätt i Kristianstads Ishall. Det förväntade topplaget Karlskoga kan få det hett om öronen i premiären. Under 25 procent lockar ettan i utgång.

7. Vita Hästen – Mora 2
Vita Hästen spås få en jobbig säsong. Östgötarna har haft en löjligt stor spelaromsättning i truppen, bland annat är samtliga backar och båda målvakterna nya. Myrenberg kommer behöva stå på huvudet om “Pållarna” ska undvika strid i den nedre regionen, han fanns inte med på isen i genrepet på grund av sjukdom men tränade igår och ska enligt rapporter vara redo för spel. Mora imponerande i fjol och har fått behålla viktiga Ljunggren och Wernblom. Bakåt ser masarna solida ut och av det man skymtat på försäsongen är Axel Bergkvist ett klassförvärv. Tipparna är inte lika imponerande av “Dalahästarna”, något som gör tvåan till en smarrig spik.

8. Brynäs – Linköping 1
En hejdundrande toppmatch från SDHL för kupongen in över mållinjen. Linköping står på full pott efter tre omgångar medan Brynäs blott tappat tre poäng av 15 möjliga. Nederlaget kom hemma mot guldfavoriten Luleå, medan BIF lagt övriga lag på rygg och oftast med tydlig marginal. Senast hade förvisso gästrikarna problem med Djurgården (3-2) men fjolårets runner up är tveklöst numret större än LHC. Drar inte ettan iväg för mycket är det läge att damma av spikklubban. Etta i Monitor ERP Arena!

Kassaskåpet! Brynäs
Linköpings fina start på säsongen medför till att spelvärdet på Brynäs blir riktigt bra. Lejonen har ännu inte stött på SDHL:s toppduo (Luleå och Brynäs) och här talar det mesta för att gästernas segersvit på tre raka bryts. Bra etta!

Varningen! AIK
HV71 har den bästa truppen, men utan att ha sett smålänningarna i en tävlingsmatch går det inte att köpa den skyhögt streckade ettan. AIK är en spännande outsider som inte ska underskattas. Tvåan synas till magiskt värde!

36 rader
1. HV71 – AIK 1 X 2
2. Södertälje – Björklöven 2
3. Västervik – MODO X 2
4. Almtuna – Troja/Ljungby 1 X
5. Västerås – Tingsryd 1 X 2
6. Kristianstad – Karlskoga 1
7. Vita Hästen – Mora 2
8. Brynäs – Linköping 1
216 rader
1. HV71 – AIK 1 X 2
2. Södertälje – Björklöven X 2
3. Västervik – MODO X 2
4. Almtuna – Troja/Ljungby 1 X 2
5. Västerås – Tingsryd 1 X 2
6. Kristianstad – Karlskoga 1 2
7. Vita Hästen – Mora 2
8. Brynäs – Linköping 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100