Powerplay tips fredag 24 maj 2024

En timme in på lördagen infaller spelstoppet på ett magiskt Powerplay. VM-semifinalerna, som kommer med varsin målduell, är de givna höjdpunkterna. Kan uppstickar-Schweiz betvinga stora stygga Kanada och har Tre Kronor vad som krävs för att stå emot det gigantiska publiktrycket? NHL och AHL fullbordar kalaset. Nu blir det åka av!

Spelstopp 00:59 (25/5)

1. New York Rangers – Florida 2
Oliver Ekman Larsson hade en puck i nät som dömdes bort för offside i målgården. Det spelade mindre roll när maskinen Florida malde ned New York Rangers i det första mötet. Bitvis bet den aggressiva forecheckingen och då var kattdjurens kontroll skrämmande stor. Rangers behöver ta sig ur Pantrarnas klor för att få med sig ett resultat från denna drabbning, vilket onekligen blir lättare sagt än gjort även om NYR kan betydligt bättre än vad de visade senast. Upp till 40 procent står tvåan stadigt på egna ben.

2. Chris Kreider – Carter Verhaeghe X
Carter Verhaeghe var en av nycklarna till Floridas framgångar i fjol och är minst lika viktig nu. När Sam Reinhart inte riktigt visat samma glödande målform som i grundserien har Verhaeghe klivit fram. Sju kassar gör honom till Panthers främsta målskytt i slutspelet. Det är lika många som Chris Kreider har mäktat med. Zibanejads parhäst är med sin brutala skridskoåkning och grymma boxplayspel en slags Joakim Nygård med extra allt. Det knivskarpa avslutet är inte att leka med. Två vassa herrar drabbar samman i vad som mycket väl kan bli en ganska tillknäppt historia. Krysset brukar vara en spelvärd singel i dessa sammanhang och detta är inget undantag.

3. Grand Rapids – Milwaukee 1
Egor Afanasyev, take a bow. Den kraftfulle ryssen gjorde samtliga mål när Milwaukee suddenslog Grand Rapids i den tredje akten (3-2) och tog ett stort kliv mot Conference-final. Det slog gnistor om samarbetet med ynglingarna Ufko och Kemell. Nashvilles organisation har kanske inte de allra största namnen, men där finns en bred och högintressant talangpool. Detsamma gäller i Detroits farmarlag, som spelar för sin överlevnad i Calder Cup-slutspelet inför hemmafansen i Van Andel Arena. Simon Edvinsson förblir ett frågetecken, men Griffins har likväl goda förutsättningar att tvinga fram en femte och direkt avgörande drabbning. 1X är en spännande lösning.

4. Sverige – Tjeckien 2
Efter ett gruppspel med diverse söndagspromenader mot Polen, Frankrike och andra blåbär möttes Tre Kronor av en finsk mur när slutspelet tog sin början. Erik Karlsson och company förmådde inte att konvertera det spelmässiga övertaget till särskilt många heta chanser och när de väl nådde de farliga ytorna var Emil Larmi rena rama väggen. Joel Eriksson Ek blev stor hjälte med sin styrning i förlängningen och den typen av mål är sannolikt det svenska segerreceptet här. För tjeckisk del är det bara att mata på. Energin kommer aldrig att ta slut med det enorma publiktryck som väntar i O2 Arena. Det bar hela vägen till en 1–0-seger mot USA och riskerar att släcka de blågula gulddrömmarna. X2 går först.

5. André Burakovsky – Martin Necas X
Sverige valde att låsa truppen tidigt och med materialet som Hallam har till sitt förfogande är det lätt att förstå varför. Tjeckien beslutade sig för att ta en annan väg och höll ett antal platser öppna i hopp om missöden för Boston och Carolina. Det blev jackpot. Mycket av snacket har handlat om Pastrnak och Zacha, men Martin Necas är väl värd ett omnämnande. Necas spetsar till offensiven ordentligt, även om hans primära egenskap inte är målskyttet. André Burakovsky har ett betydligt sämre målfacit i NHL, vilket i mångt och mycket kan tillskrivas kvaliteten på omgivningen och säsongens jobbiga skador. Här i VM har “Lill-Burra” genomgående varit pigg. Känslan är likväl att det största blågula hotet är backskott. Krysset ligger nära till hands.

6. Kanada – Schweiz X
Vad som initialt såg ut att bli en väldigt ung kanadensisk trupp har istället blivit en synnerligen välbalanserad historia. Dylan Cozens lyfter som bekant tungt, men det gör även rutinerade herrar som John Tavares och Nick Paul. Till och med hackkycklingen Pierre-Luc Dubois levererade när “Lönnlöven” lade Slovakien på rygg. Förbundskapten Tourigny är väl medveten om att svårighetsgraden trappas upp markant nu när Schweiz står på andra sidan. Fiala och Josi är duktigt sugna på att sänka transatlanterna efter den knappa förlusten i gruppspelet. Måla tvärs över och jobba in knallen i öst.

7. Connor Bedard – Nico Hischier X
Nico Hischier fullbordar en trio storstjärnor i det schweiziska bygget, tillsammans med Roman Josi och Kevin Fiala. New Jersey-centern är oerhört komplett och skiner minst lika mycket i defensiven på andra sidan Atlanten. Här är han nyttig i bägge riktningar, och har varit en synnerligen pålitlig målskytt. Detsamma gick att säga om Connor Bedard i mästerskapets inledning. Därefter har supertalangen fallit i glömska och halkat ned i Kanadas laguppställning. Mot Slovakien var istiden högst begränsad och med tanke på utfallet ligger samma sak när till hands här. Då räcker X2 för att rätta grönt.

8. Dallas – Edmonton X
Roope Hintz hann inte bli klar i tid för att hjälpa Dallas i den första Conference-finalen. Ett hårt slag för Stars, även om de klarade sig utan den mångsidiga finnen under avslutningen av Colorado-serien. Det skiljde centimeter, ja kanske rentav millimeter till värdarnas nackdel häromsistens. Puckarna träffade målramen och istället kunde Connor McDavid skjuta Edmonton till seger tidigt i den andra förlängningsperioden (3-2). Tillsammans med Evan Bouchard fortsätter “McJesus” att glänsa. Hägrar en ny uppvisning får hemmalaget svårt att hävda sig. Alla tecken är att föredra.

Kassaskåpet! Florida
Gång efter annan stängdes New York Rangers offensiva ansatser ned i ett tidigt skede i match ett. 3-0 var en taktisk triumf för Paul Maurice lika mycket som det var en manifestation av den energi som Matthew Tkachuk och gänget karaktäriseras av. Tvåan står på egna ben.

Varningen! Tjeckien
Det smärtar att säga det, men Tre Kronors gulddrömmar lever farligt. Tjeckien har fått in duktigt med eldkraft från Nordamerika och spelarna kommer att vara outtröttliga med det väldiga publikstödet. X2 måste finnas med.

108 rader
1. NY Rangers – Florida 2
2. C.Kreider – C.Verhaeghe X
3. Grand Rapids – Milwaukee 1 X
4. Sverige – Tjeckien 1 X 2
5. A.Burakovsky – M.Necas X
6. Kanada – Schweiz 1 X 2
7. C.Bedard – N.Hischier X 2
8. Dallas – Edmonton 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100