Powerplay tips fredag 22 oktober 2021

Fredagskväll innebär taco och Hockeyallsvenskan. Det är sedan gammalt. Samtliga 14 lag ska in i hetluften och av de matcher som sticker ut extra mycket ser vi fram emot Björklöven – Södertälje och Smålandsderbyt från Tingsryd där TAIF tar emot Västervik. Längst ner på kupongen ser vi även en SDHL-match. Vi kör!

Spelstopp 18:59

1. Björklöven – Södertälje 2
Vi inleder i björkarnas stad där Björklöven och Södertälje ska göra upp om tre poäng. Dessa två aktörer möttes även i premiären, då segrade Löven med hela 10-2 (!) i Scaniarinken. Efter det förödmjukande nederlaget löste faktiskt SSK poäng i hela sex raka matcher innan det tog tvärstopp borta mot HV71 i onsdags. Björklöven är ensamma om att ha slagit HV så långt och även fast de gröndressade huserar högt upp i tabellen har Hans Wallsons manskap blandat och gett spelmässigt. Förväntade spetsspelare som Girard, Perron och Gropp har underpresterat, dessutom är Vaino skadad. Att hemmalaget ska målas upp som skyhöga favoriter känns inte korrekt. Läge att inleda från höger således och endast plocka med ettan på större system.

2. Almtuna – HV71 2
Det blev ingen rolig återkomst till Ljungby för Jesper Eliasson när hans Almtuna ställdes mot klubben som målvakten slog igenom i som junior. Eliasson tvingades släppa fem puckar förbi sig på blott 22 skott. Det ska dock sägas att målen mestadels tillkom efter brutala grodor i egen zon. Uppryckning krävs och det en rejäl sådan när HV71 gästar Upplands Bilforum Arena. Smålänningarna toppar inte helt oväntat tabellen och har bara gått på pumpen en gång efter åtta omgångar. HV har även bäst corsi i ligan och är de som kommer till näst flest avslut i skottsektorn. Även om tvåan streckas högt är det bättre att jaga skrällar i andra matcher. Tvåa!

3. Mora – AIK 1
Skyttekungen Johan Persson var isens gigant när Mora slog Västervik på bortabana i tisdags. Perssons stod för dubbla påsar i Plivit Arena, varav det avgörande målet i sudden. Han noterades även för en passningspoäng och har därmed gjort poäng i sju raka matcher. Dalahästarna har plockat poäng i fem av åtta matcher, men väntar fortfarande på första vinsten under ordinarie tid. Det är spelet i egen zon som spökat under upptakten för masarna, men det är inget snack om att det kommer vända snart. AIK vann i denna arena tidigare under säsongen, men Solnalagets fina spel har kommit av sig. De svartgula gästerna kommer från två klara nederlag och får finna sig att agera underhuggare. Strecka från vänster.

4. BIK Karlskoga – Troja/Ljungby 1
Ett revanschsuget BIK Karlskoga ska mäta svärd med Troja/Ljungby i klassiska Nobelhallen. BIK:arna åkte på säsongens andra förlust när Tingsryd var här och roffade åt sig samtliga poäng i onsdags. Värmlänningarna kom då till spel utan ett koppel av ordinarie spelare – skadade Henrik Larsson och avstängda trion “Daggen” Eriksson, Westlund samt Aronsson saknades alla. Tunga avbräck och samtliga missar även fredagens batalj. Det öppnar upp dörren för Troja som anländer med dubbla segrar och ett kryss sista tre matcherna. Oscar Öhman gjorde två mål senast och ståtar med sex pinnar under gästernas poängsvit. Favoritettan garderas hela vägen.

5. Tingsryd – Västervik 1
Endast en poäng skiljer mellan tabellfemman Västervik och nian Tingsryd. Ikväll möts de småländska rivalerna i Nelson Garden Arena. De tillresta från Tjustbygden har en dalande formkurva efter tre förluster sista fyra och fortsätter ha problem med offensiven. VIK har svårt att vaska fram kvalitativa målchanser, något som även syns i lagets målproduktion – 21 fullträffar är fjärde sämst i klassen där endast bottentrion Troja, Hästen och Kristianstad är sämre. Tingsryd har i sin tur smällt dit 13 mål i de tre senaste tre. Fyra av dessa har kommit från Tobias Fladebys klubba. Norrbaggen kan mycket väl skjuta VIK i sank. Trolig hemmaseger.

6. MODO – Vita Hästen X
Efter en tveksam insats hemma mot Troja/Ljungby, där MODO hade Fru Fortuna på sin sida som kom undan med två poäng, tog Mattias Karlins manskap flera kliv spelmässigt borta mot Västerås. Ångermanlänningarna spelade ett tight försvarsspel framför duktige Tex Williamsson som ändå behövde komma upp med ett par svettiga räddningar mot ett offensivt starkt Västerås. Kan MODO komma upp med samma beslutsamhet i egen zon får gästande Vita Hästen det tufft i Hägglunds Arena. Men vågar vi lita fullt upp på modoiterna till 70 procent? Mycket tveksamt. Hästen knep en pinne mot Löven senast och brukar trivas mot MODO. In med alla tecken och jobba skräll.

7. Kristianstad – Västerås 2
Den sista hockeyallsvenska fighten utspelas i norra Skåne där Kristianstads IK har sin bas. Det blåser lite medvind för Mikael Gaths grönklädda pågar som efter en radda nederlag fick jubla åt en viktoria för en vecka sedan när Vita Hästen lades på rygg med 4-1 hemma. Det ska dock sägas att gästerna från Östergötland var bedrövliga och skapade nästan inget i offensiv väg. Västerås har inte levt upp till förväntningarna, men de svartgula är starka framåt med Lunsjö, Zetterberg och Frycklund i spetsen. Nämnda trio har god chans att såra hemmalaget som har mycket att jobba på defensivt. Lägg därtill att Västerås vunnit åtta av nio möten sedan KIK tog klivet upp i Hockeyallsvenskan. Solid tvåa till bra värde.

8. Linköping – Brynäs 2
Vi stänger butiken i Östergötland med SDHL-mötet mellan Linköping och Brynäs. LHC har rustat upp laget jämfört med i fjol och ska finnas med och utmana om en plats bland de fyra främsta i ligan. Luleå, Brynäs och troligen även MODO blir svårt att göra något åt, men en fjärdeplats är ingen orimlig målsättning. Hemmalagets form är dock avvikande, sista fyra matcherna har Cluben bara vunnit en gång och mot Brynäs är det inget snack om att de blåvitröda värdarna får agera underhundar. Tvåa, eller möjligen X2.

Kassaskåpet! HV71
Det råder inget tvivel om att HV71 är Hockeyallsvenskans bästa lag. De blågula kontrollerade händelserna fullständigt mot Södertälje senast och det mesta talar för en ny ensidig historia. Tvåan är en bank.

Varningen! Södertälje
Innan förlusten mot HV hade SSK löst poäng i sex raka matcher vilket såklart är väldigt imponerande. Brett Pollock fick precis som hela Södertälje lämna Jönköping utan mål på kontot. Annars har Pollock levererat i varje match. Ett överskattat Löven går inte säkra hemma i Västerbotten.

36 rader
1. Björklöven – Södertälje X 2
2. Almtuna – HV71 2
3. Mora – AIK 1
4. Karlskoga – Troja/Ljungby 1 X 2
5. Tingsryd – Västervik 1
6. MODO – Vita Hästen 1 X 2
7. Kristianstad – Västerås 2
8. Linköping – Brynäs X 2
216 rader
1. Björklöven – Södertälje 1 X 2
2. Almtuna – HV71 2
3. Mora – AIK 1 X
4. Karlskoga – Troja/Ljungby 1 X 2
5. Tingsryd – Västervik 1 2
6. MODO – Vita Hästen 1 X 2
7. Kristianstad – Västerås 2
8. Linköping – Brynäs X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100