Powerplay tips fredag 21 maj 2021

Fredagskväll med tacos och VM- likväl som NHL-mys. Flera tunga fajter går av stapeln denna helg och PP-kupongen sträcker sig faktiskt hela vägen fram till lördag-lunch. Bra drag jobbas in i Riga där hemmanationen bör kunna ställa till med trubbel för Kanada. En annan favorit i fara är Colorado som drabbar samman med St. Louis på bortais. Allt klart, nu drar vi igång!

Spelstopp 19:14

1. Kanada – Lettland 1
Kanada kommer till Lettland med en anonym backsida, men med ett ganska starkt lag framåt. Lite blandad kompott från NHL med Mangiapane, Comtois, Dubé och två poängstarka spelare från LA Kings i Vilardi samt Walker är ett urval gubbar som ska lösa VM-guldet åt nationen. Möte med värdnationen direkt i öppningsmatchen är det som gäller och nog kan letterna sprattla till inledningsvis. KHL-herrar från Dinamo Riga dominerar uttagningen men även Abols från Örebro har såklart en given plats i truppen. En tvåa i krokarna runt 5-10 procent ackompanjerar den hårt streckade ettan.

2. Belarus – Slovakien X
Slovakien kommer få en tuffare uppgift än vad de flesta tror då Belarus finns som sparringpartner i runda 1. Hockeyn i “hemmalaget” har gått framåt senaste åren och med Dynamon från Minsk som KHL-representant finns också en uppsjö av lirare som spelat på väldigt hög nivå senaste året. Bailen, Platt samt Prince ståtar med dubbla medborgarskap och kan därmed spela för Belarus, lirare Slovakien får se upp med. Slovakerna har ett något mer anonymt lag jämfört med vad vi brukar få uppleva. Hrivík samt Cehlárik kommer få väldigt mycket speltid i Craig Ramseys lagbygge. Någon bergfast tvåa är det inte tu tal om. Smacka på, 1X2!

3. Boston – Washington 1
Boston har kommandot i matchserien med Washington. Efter ytterligare en uddamåls-skalp är det 2-1 i matcher till Bruins och nu behöver Ovechkin, Bäckström och gänget kliva fram. I TD Garden häromsistens var Caps i mångt och mycket utanför de mer farliga området framför Boston-keepern. Något som i slutändan hemmalaget var betydligt bättre på och samtliga hemmamål kom från nära håll. En inte alltför otrolig etta ska denna gång få stå ensam på mindre bongar och känslan är att 1X bör vara ett lås på lite större radbyggen.

4. Nashville – Carolina 2
Carolina har lagt i en högre växel och monterat ner Nashville över två fajter tämligen enkelt. Trots ett något övertänt Hurricanes med inte mindre än nio tvåminutare i förra mötet klev ändå Predatorerna av isen mållösa i Raleigh och spontant är inte Nashville tillräckligt bra för att rå på ett Canes i mycket fin form. Aho och gänget får nu chansen att lösa en 3-0-ledning i matcher vid seger i Bridgestone Arena. Något som också känns mycket troligt. Upp till 50 procent kan tvåan absolut lämnas allena.

5. St. Louis – Colorado 1
Trots att St. Louis gjorde en riktigt bra bortamatch mot Colorado häromsistens blev det en ny förlust för Blues som nu behöver hämta ikapp 0-2 i matcher mot Avs. En svår men absolut inte omöjlig uppgift. Först och främst behöver värdarna få stopp på Landeskog och grabbarna i förstalinan. 16 (!) poäng på två matcher har svensken tillsammans med MacKinnon och Rantanen svarat för. Därutöver behöver O’Reilly, Schenn med flera ta sitt ansvar i hemmalägret och gå i bräschen. Målrikt med 14 mål totalt över två matcher har det hittills varit mellan lagen och med en klassisk gubbe (etta-tvåa) löser vi därmed detta uppdrag.

6. Edmonton – Winnipeg 1
När allting ställdes på sin spets, i den viktiga första slutspelsmatchen, stod Winnipeg för en av säsongens absolut bästa insatser på bortais och monterade ner Connor McDavids Oilers med 4-1. Sett till spelet var inte Edmonton dåliga, men Jets lyckades stänga ner superduon McDavid/Draisaitl på ett imponerande sätt. Att Connor Hellebuyck hade vaknat på rätt sida hjälpte såklart Flygplanen på traven. Oilers ges en ny chans i Alberta och med två matcher i Manitoba därefter har värdarna inte råd att förlora en andra rak fight på egen rink. Under 50 procent är ettan given att utgå från och på mindre system åker spikklubban fram.

7. Danmark – Sverige 2
Danmark äntrar turneringen i Riga med målsättningen att nypa den fjärde och sista slutspelsplatsen framför näsan på lag som Schweiz och Slovakien. Kommer våra rödvita bröder från sydväst lyckas? Högst tveksamt. Backsidan ser förvisso skaplig ut med en gäng tunga pjäser som bröderna Lauridsen, Lassen och Jensen Aabo, men framåt är det tunt om eldkraft bakom Bödker, True och Brynäs senaste förvärv, Nicolai Meyer. Hur Sverige står sig mot nationer som USA, Kanada, Tjeckien och Ryssland är högst oklart, men mot Danmark ska inte “Garpen” behöva oroa sig. Given tvåa!

8. Norge – Tyskland 2
Tyskland ska först och främst ge sig i kast med det italienska landslaget fredag eftermiddag, efter att denna kupong har publicerats. Om vi ska titta in i spåkulan väntas tyskarna lägga beslag på tre enkla poäng då, medan Norge lär bli en tuffare nöt att knäcka för Toni Söderholms manskap. Norrbaggarna är välcoachade och såg starka ut mot Danmark i träningsmatcherna nyligen, där de vann två av tre möten. Arntzen, Haukeland och Holm är tre kompetenta målvakter och även fast tvåan ser ut att streckas förmånligt tar vi inga risker – Alla tecken!

Kassaskåpet! Sverige
Över 60 minuter ska Tre Kronor klara av att montera ner Danmark i premiären även fast de rödvita lär slita hårt in i det sista. Den individuella skickligheten avgör till Sveriges fördel.

Varningen! St. Louis
Trots underläge med 0-3 gav St. Louis aldrig upp i det andra mötet och Blues var riktigt nära att ta matchen till sudden death. Hemma i Missouri ska mästarna ses med hygglig skrällchans. Mysig etta till lockande värde!

36 rader
1. Kanada – Lettland 1 2
2. Belarus – Slovakien 1 X 2
3. Boston – Washington 1
4. Nashville – Carolina 2
5. St. Louis – Colorado 1 2
6. Edmonton – Winnipeg 1
7. Danmark – Sverige 2
8. Norge – Tyskland 1 X 2
216 rader
1. Kanada – Lettland 1 2
2. Belarus – Slovakien 1 X 2
3. Boston – Washington 1 X
4. Nashville – Carolina 2
5. St. Louis – Colorado 1 2
6. Edmonton – Winnipeg 1 X 2
7. Danmark – Sverige 2
8. Norge – Tyskland 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100