Powerplay tips fredag 2 februari 2024

Fredagen bjuder i vanlig ordning på högoktanig hockey från Hockeyallsvenskan. Den underhållande andraligan tillhandahåller sju matcher. Brynäs och AIK är gigantiska favoriter på PP-kupongen medan Löven ser ut att bli en vettig värdespik i Gränby ishall. Målgång sker på Gotland där Visby och Skövde slåss om viktiga poäng i Allettan Södra. Let’s go!
Spelstopp 18:59

1. Västerås – Södertälje 2
Västerås behöver inte skämmas för insatsen på Hovet. Amil Krupics onödiga matchstraff kom att stå “Gurkorna” dyrt då Djurgården gick från 0-1 till 3-1 och sedermera vann med 3-2. VIK-backen är nu avstängd i de kommande två matcherna. Helmerssons gäng visade dock prov på ett bra attackspel i den sista perioden och kunde mycket väl ha fått med sig poäng. För Södertäljes del fortsätter spelet att hacka. Linus Vidells tvåvägsspel och tyngd är råämnen som “Kringlorna” onekligen saknar. Efter många om och men gick det vägen mot Kalmar (4-2), men utan nämnda Videll och Olli Vaino är inte en SSK en favorit att hålla i handen. Gubben (etta-tvåa) ordnar en grön bock i Västmanland.

2. Östersund – Djurgården 2
Lampan är ånyo riktad mot Djurgårdens Albin Grewe som dels hamnade i målprotokollet i segern mot Västerås, men som även delade ut ännu en huvudtackling och sitter på botbänken i fem matcher. Stockholmarna fortsätter att rada upp vinster på Hovet, medan de har stött på patrull på bortais, i synnerhet mot på pappret svagt motstånd. Östersunds knall i Umeå borde rimligen ge råg i ryggen i jämtarnas fortsatta kamp i botten och i Jokinen (målskytt senast) har ÖIK uppenbarligen gjort ett fynd. Krysset är ett lämpligt komplement till favorittvåan. Med den lösningen borde vi vara hemma.

3. Kalmar – Nybro 1
Av de många Smålandsderbyn som spelas under en säsong är detta tveklöst det hetaste. Kalmar och Nybro avskyr varandra och känslorna kommer garanterat att svalla, såväl på isen som på läktaren. Hemmalaget bär tre raka nederlag med sig in till detta rivalmöte. Spelmässigt såg det riktigt bra ut mot Södertälje, där ett par individuella grodor kostade poäng (2-4). Nybro hade en roligare afton när Almtuna gästade Liljas Arena, i synnerhet nyförvärvet Kalle Holm. Den tidigare Dalen-backen har tagit HA med storm och får massvis med speltid av tränare Samuelsson. Nybros bortafacit är dock uselt och KHC har gått segrande ur säsongens två tidigare derbyn. Spännande spiketta till fin procent!

4. Mora – BIK Karlskoga X
Det är två formstarka gäng som strålar samman norr om Siljan. Karlskoga har förvisso fått på näbben i de två senaste dusterna, åtta raka segrar dessförinnan är dock inte illa pinkat av BIK som började säsongen svagt. Värmlänningarna var dessutom i långa stunder spelförande mot Brynäs senast, även om matchen slutade i moll (1-2). Mora ångar på och radar upp triumfer, trots att man dragits med några tunga skador. Yetman har klivit in i förstakedjan och levererat, nu är dessutom Ljungman åter i spel. Liten fördel MIK månne, men här vågar vi inte räkna ut ett högt flygande BIK – 1X2!

5. Brynäs – Tingsryd X
Tingsryd har säkert börjat känna lite flås i nacken i och med Östersunds nyfunna vind i seglen. Det meriterade hemmasegern mot Djurgården kom därför ytterst lägligt för de grönvita som inför kvällens omgångar har tio pinnar ned till giljotinen. Då Semjonovs har lämnat för Nybro och Lagerberg kallats hem till Leksand är förutsättningarna inte de bästa, men helt utan chans är inte Harju och gänget. Brynäs har svarat för några svaga insatser mot slutet och behöver hitta ett sätt att få igång förstakedjan med Johan Larsson i spetsen. Vid senaste besöket i “Monitorn” vann TAIF med 2-0. Då ettan streckas till skyn målar vi med den breda penseln. 1X2.

6. Almtuna – Björklöven 2
Björklövens kräftgång i Winpos Arena fortsätter. Västerbottningarna hade visserligen ett klart övertag i både spelet och sett till antalet skott på mål mot Östersund, men föll likväl med 1-4. Intensiteten och viljan Stråhles manskap visade upp mot SSK och Brynäs var som bortblåst. Lövens facit på resande grilla är riktigt vasst och här väntar ett Almtuna vars trupp blir tunnare för varje dag som går. Ragnarsson har redan skeppats till Djurgården och nu är även Harlestam förlorad (SSK). Fabian Wagner har anslutit på lån från LHC, men är inte en spelare som kliver in och dominerar i HA. Stannar tvåan under 55 prolle är Löven ett bra spikalternativ.

7. AIK – Västervik 1
Dessa klubbar stångades så sent som i onsdags och på småländsk is lyckades AIK knipa tre viktiga poäng i kampen om topp 4. Stockholmarna bjöd inte på något sprudlande spel, men var effektiva i den andra perioden då man gick från 0-1 till 3-1. Richard Gynge var på spelhumör och noterades för dubbla assist medan Tobias Normann stod för en habil insats mellan stolparna. Spelmässigt var Västervik minst lika bra, men hade som så ofta förr svårt att förvalta chanserna. Försäljningen av McGrew, till just AIK, indikerar att Västervik förbereder sig för en eventuell sejour i Hockeyettan. Gästerna kommer likväl att nypa poäng här och var och favoritskapet på Gnaget går inte att ställa sig bakom. Helgardera!

8. Visby/Roma – Skövde 1
Visby/Roma plockade tre vitala och ganska oväntade poäng borta mot Mariestad i den förra omgången i Allettan Södra. Kalmar-lånet Tim Bothén var isens kung när öborna fick lite upprättelse för debaclet dessförinnan hemma mot jumbon KRIF. Att “Säckens” manskap dessutom nätade fem gånger (5-3) var välkommet med tanke på lagets tidigare trubbighet. På tal om trubbighet har Skövdes blott petat in åtta puckar i rätt bur på resande fot och skrapat ihop en futtig pinne. Backstjärnan Adam Thilander huserar fortfarande i rehabrummet och spåkulan siar om att västgötarna tvingas ta sig tillbaka till fastlandet utan poäng. Etta!

Kassaskåpet! Björklöven
Björklöven är kanske inget ingen kassaskåpssäker vinnare i Gränby, men efter västerbottningarnas plump mot Östersund tycks många tippare förbise värdet som dukas upp på gästerna. Löven har trots allt presterat bättre på resande fot.

Varningen! Tingsryd
Tingsryd är som en alltid en otäck opponent och smålänningarna nollade faktiskt Brynäs senast lagen stötte på varandra i Gävle. Högersidan synas i jakt på kassaklirret!

108 rader
1. Västerås – Södertälje 1 2
2. Östersund – Djurgården X 2
3. Kalmar – Nybro 1
4. Mora – BIK Karlskoga 1 X 2
5. Brynäs – Tingsryd 1 X 2
6. Almtuna – Björklöven 2
7. AIK – Västervik 1 X 2
8. Visby/Roma – Skövde 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100