Powerplay tips fredag 17 september 2021

SDHL inleder med ett möte i Jönköping innan resan tar oss ner mot Alperna. Där ska fyra fighter synas i schweiziska NLA innan tyska DEL rundar av kupongen med tre duster. Bästa dragen hittas i Toblerone-land. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. HV71 – Brynäs 2
Tungviktsmöte från SDHL river igång dagens kupong och det är gästande Brynäs som äntrar Husqvarna Garden med ett stort favorittryck på sina axlar. Besökarna från Gästrikland spås höra till toppen av tabellen, precis som i fjol, och sedan göra upp om guldet tillsammans med Luleå. BIF har fått behålla fjolårets hela magnifika toppkedja med Lara Stalder, Katerina Mrázová och Josefin Bouveng. Även fast Mrázová är skadad och inte med ikväll lär HV71:s backar få fullt upp med att försöka stänga ner Stalder och Bouveng. Hemmalaget har tappat ett koppel av poäng-producerande spelare från i fjol och ska vara mer än nöjda om de lyckas kriga till sig en pinne. Trolig tvåa där krysset endast agerar back up med hänsyn till värdet.

2. Lausanne – Servette 1
Vi styr kosan ner till Alperna och underhållande National League som fredagen till ära bjuder på ett rafflande derby mellan antagonisterna Lausanne och Servette. Hemmalaget kommer från två sura bortaförluster i ligaspelet och hade det även stundtals ganska jobbigt i CHL. Lejonen föll bland annat borta mot lilla Cardiff Devils. Det ska dock nämnas att LHC hade flera spelare iväg på landslagsuppdrag under CHL-veckorna och dessutom drogs med diverse skador. Inför derbyt är truppläget bättre och värdarna var faktiskt spelförande mot Zug senast. Servette dras med skadebekymmer på backsidan och får vara nöjda om de löser en poäng i Lausanne. 1X räcker.

3. Davos – Rapperswil 2
Kupongens bästa drag hämtas från de östra delarna av Schweiz där ett överstreckat Davos gästas av nollpoängaren Rapperswil. De gulblå värdarna har en spännande forwardsuppsättning sedan Mathias Bromé och Dennis Rasmussen anslöt till klubben i somras. Tillsammans med Matej Stransky bildar dessa herrar en vass förstakedja som låg bakom två av tre mål hemma mot Bern. Magnus Nygren hittade också in i poängprotokollet och är Davos bästa back, åtminstone i offensiven. Bakåt är dock ”Nygga” och company ganska tunna med få backar som prioriterar spelet utan puck. Det ska Rapperswil kunna utnyttja. Lakers är bättre än vad tabellen gör sken av och till dessa skeva streck är tvåan given att börja med.

4. Bern – SCL Tigers 1
Anrika klubben Bern har matchats tufft under upptakten med drabbningar mot förväntade topplag som Zug, Servette och Fribourg. Någon succé har det inte varit för Björnarna som alltjämt hungrar efter första poängen. God segerchans finns mot SCL Tigers som efter en hygglig start fick se sig besegrade av Ambrì i den förra omgången. Bern förfogar över ett namnkunnigt lag som leds av firma Conacher, Jeffrey och Moser. Den trion kan bli tungan på vågen i PostFinance Arena och med sunt värde i väst är ettan en bra spik.

5. Lugano – EHC Biel 1
EHC Biel har inlett oväntat starkt med fyra raka vinster i följd och bara en tappad poäng. Det räcker till en andraplats i tabellen bakom guldfavoriten Zug. Värt att poängtera är att NLA alltjämt är i sin linda och att Biel haft ett tacksamt schema. Ikväll stundar säsongens hittills tuffaste utmaning för de fransktalande gästerna som tvingas klara sig utan Viktor Lööv (avstängd). Daniel Carr åkte på en smäll mot huvudet i Luganos segermatch mot Ajoie (7-2) och finns inte heller med i denna drabbning. De svartvita har trots det många vapen att tillgå offensivt och är på det hela taget strået vassare än Biel. Ettan Spikas.

6. Bremerhaven – Eisbären Berlin 1
Eisbären Berlin är titelförsvarare i DEL. Men de så kallade Isbjörnarna har fått en ganska kylig start på säsongen. Efter fyra avverkade omgångar av Champions Hockey Leagues gruppspel står berlinarna blott på en inspelad poäng och Serge Aubins manskap fick även däng med 1-4 hemma mot München i seriepremiären. Därför var 7-4-segern borta mot Iserlohn senast oerhört viktigt för berlinarna, men 32 insläppta på sex matcher hintar ändå om att mästarna har en del att jobba på i defensiven. Bremerhaven är betydligt jämnare för stunden och dubbla hemmavinster mot Växjö och TPS i CHL var ett styrkebesked. Noterbart är att blott en av de senaste 20 inbördes mötena har avgjorts efter sudden eller straffar – etta-tvåa!

7. Straubing – Ingolstadt X
Efter premiärtorsken mot nykomlingen Bietigheim/Bissingen spräckte Ingolstadt sin vinstnolla i och med 2-1-vinsten hemma mot Jocke Erikssons Schwenninger senast. Pantrarnas specielle målskytt, Louis-Marc Aubry, var matchens stora behållning med sina två kassar och kanadensaren har svarat för fyra av lagets sex mål. Straubing lyckades inte följa upp 3-2 vinsten mot Adler Mannheim utan föll med uddamålet borta mot Bremerhaven. Lagens senaste två inbördes möten har slutat oavgjort efter 60 minuter och med sunda streck finns det inget att tveka på i Eisstadion am Pulverturm. Helgardera och gå vidare.

8. Krefeld – Kölner Haie 1
Inför nästan 10 000 åskådare i mäktiga Lanxess Arena slog ett taggat Kölner Haie tillbaka Wolfsburg med 2-1 efter sudden. Nyförvärvet från Schwenninger, Andreas Thuresson, gjorde inget väsen av sig i premiären, men sköt ett av målen när Hajarna föll mot Red Bull München senast. Att Thuresson matchas i förstakedjan med Matsumoto och Kammerer vittnar om att den tyske legendaren Uwe Krupp, som coachar Kölner, tror på den rutinerade svensken. Krefeld står fortsatt på noll inspelade poäng, men Patrik Hersley och company har gjort sig förtjänta av en seger och får vi ettan till under 30 procent är det en kul chansspik, åtminstone på mindre system.

Kassaskåpet! Bern
SCL Tigers fick på läppen hemma mot Ambrì häromsistens och känslan är att Tigrarna även kommer få det tufft i den schweiziska huvudstaden. Bern är bättre på samtliga poster och ska kunna montera ner SCL över 60 minuter.

Varningen! Rapperswil
Ett notoriskt ojämnt Davos blir gravt överstreckade hemma mot Rapperswil i en förhållande jämn match på förhand. Klart både krysset och tvåan måste med till smarrigt värde!

36 rader
1. HV71 – Brynäs 2
2. Lausanne – Servette 1 X
3. Davos – Rapperswil X 2
4. Bern – SCL Tigers 1
5. Lugano – EHC Biel 1
6. Bremerhaven – Eisbären 1 X 2
7. Straubing – Ingolstadt 1 X 2
8. Krefeld – Kölner Haie 1
432 rader
1. HV71 – Brynäs X 2
2. Lausanne – Servette 1 X
3. Davos – Rapperswil 1 X 2
4. Bern – SCL Tigers 1
5. Lugano – EHC Biel 1 X
6. Bremerhaven – Eisbären 1 X 2
7. Straubing – Ingolstadt 1 X 2
8. Krefeld – Kölner Haie 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100