Powerplay tips fredag 17 november 2023

Fredagens Powerplay erbjuder något för alla hockeyälskare. Sex heta allsvenska dueller syns bland annat på menyn som kryddas med ett toppmöte från Hockeyettan Södra och inte minst Original Six-kampen på Globen. Blir det William Nylander eller Lucas Raymond som får jubla ikväll? Häng med och bli varse!

Spelstopp 18:59

1. Mora – Björklöven 2
Mora gjorde en mycket stabil bortamatch mot BIK Karlskoga i veckan då masarna kunde vända 1-2 till seger med 4-2 efter bland annat två mål av succéspelaren Chad Yetman. Nu väntar Björklöven i ett toppmöte på isen i Smidjegrav. Senast klubbarna stångades så vann MIK med klara 3-0 uppe i Winpos Arena. Umeå-klubben var ineffektiva den gången men ska ha bättre chanser att utmana på bortaisen i Dalarna. Efter 2-1-triumfen mot Djurgården senast finns ytterligare en seger i siktet. Mycket tyder på att tvåan ramlar in som tämligen prisvärd. Med andra ord streckar vi från höger.

2. Västervik – Brynäs X
Brynäs torskade med 0-2 i återstarten hemma mot Tingsryd och valde i efterhand att inte anmäla gästernas felaktiga laguppställning. Enligt tävlingskommittén var det upp till Brynäs själva om detta skulle utredas eller inte. På planen var Gävle-klubben direkt dåliga och förtjänade inte några poäng. Västervik kunde inte stå emot Södertälje i Scaniarinken men att räkna bort de rödvita hemma i svårspelade Tjusthallen går såklart inte. Framförallt med tanke på hur VIK presterade mot Löven här nyligen (5-0) och med tillägg om BIF:s klappkassa onsdagkväll. Helgardera!

3. Nybro – BIK Karlskoga 2
Karlskoga hade fått tillbaka Carl Bruhn efter en tids frånvaro och 03:an tackade för förtroendet med att skicka in ett av Bikarnas mål mot Mora. Roligare än så blev det inte. Värmlänningarna tappade in tre puckar i sista akten och föll mot masarna. Ett felsteg i en annars långtgående och fin period av Karlskoga. Nybro borta blir en tuff uppgift för besökarna men nog ligger tvåan ändå nära till hands. Vikingarna gjorde förvisso en stark forcering borta mot jumbon Östersund i veckan. 0-2 blev till en 3-2-seger efter förlängning men sett till underliggande siffror var det verkligen ingen klang- och jubelföreställning av Nybro och mot ett i grunden bättre Karlskoga smakar tvåan klart bäst. Gardera från mitten i takt med att systemet växer.

4. Kalmar – AIK 1
AIK har inte spelat hockey på nära tio dagar inför bortamatchen mot Kalmar. Ett Gnaget som mår förträffligt för stunden och stockholmarna har i och med fem raka vinster kilat in sig som ett topp 3-lag i en något haltande tabell. Antoine Bibeau har varit ett monster mellan stolparna på slutet och ståtar med två raka nollor. En tredje på g månne? Knappast! Kalmar fick visserligen smaka torsk i Västerås under onsdagen men sett till spelet under 60 minuter så var det inte så tokigt. VIK gjorde mål på sina lägen, Kalmar gjorde det inte. Det är skönt för nykomlingarna att få resa hem till tryggheten i Hatstore Arena nu. En plats där KHC vunnit tre av sina fyra senaste matcher efter att bland annat skickat på Djurgården en 6-3:a i baken. Dags att försöka fälla en ny pjäs från huvudstaden. Ettan smakar värdemässig mumma och måste tidigt få plats. Utgå från vänster.

5. Almtuna – Västerås 1
Efter tre raka nederlag var det knappast någon som var förvånad över att Västerås studsade tillbaka och fann en vinnande väg mot Kalmar i onsdags. VIK-spelarna var krispiga i framkant då bland annat Topping stod för ett vackert hattrick. Nu stöter Gulsvart på ett lurigt motstånd. Almtuna har skördat trepoängare vid hälften av sina matcher på hemmais och Kimbys mannar har överraskat med sitt överlag snabba och effektiva spel framåt. AIS är dock inne i en något negativ trend och söker efter en vägvinnande gata. Möjligen kan de rödklädda hitta den här. Att spela ut alla tecken känns ändå som nödvändigt i Gränby även om ettan lockar mest.

6. Tingsryd – Södertälje 2
Tingsryd vann med finfina 2-0 borta mot Brynäs och ser ut att få behålla poängen efter trots missen med agprotokollet. Skönt såklart och TAIF kan ta med sig hur laget spelade i “Monitorn”. Södertälje står på fredagens meny och det är ett gäng kringlor som Västervik inte lyckades bita ifrån mot under onsdagen. SSK gick fram till en bekväm 4-1-triumf i Scaniarinken och därmed har 08-orna vunnit två raka inför resan söderöver. Norbe såg väldigt fin ut från sin backplats och med lite nya kedjor i bruk fick coach Bogren full effekt. Vi tror att besökarna fortsätter att rida på vågen och skördar en ny triumf i Dackehallen. Stabil tvåa.

7. Halmstad – Kristianstad 2
Halmstad fortsätter överraska i den södra division 1-serien. Nio vinster på tio försök är otroligt bra. Robin Dahse är en gigant för Hammers och med superslipsen Crespin mellan stolparna finns en sista utpost som håller på att spela sig bort från “gärdsgårdshockeyn” och upp mot eliten. Kristianstad är ändå ett lag som ska kunna slå hallänningarna. Fjolårets hockeyallsvenska representanter är offensivt delikata att titta på där spelare som Lennström och Grönhagen leker hockey på rätt sida blå. Med en värdemässigt fin tvåa är spiken till höger inte alls dum trots allt.

8. Detroit – Toronto 2
Det blev en minst sagt underhållande batalj då Detroit, i förlängning, tog stryk av Ottawa under torsdagen (4-5). Matchen i Avicii Arena var en böljande duell med olika ansikten. Senators ägde första perioden (3-0-ledning). Detroit vann den andra klart efter att bland annat Raymond prickskjutit in 1-4-reduceringen och startat upphämtningen. En rolig match överlag men Red Wings något slapphänta hantering i försvaret går att ifrågasätta. Ett par resor värre för de rödvita gäller denna gång. Toronto står för motståndet och en taggad Nylander skrinnar ut till publikens stora jubel. Tillsammans med övriga i det kanadensiska laget en högsta nivå som med marginal trumfar Detroits. Med detta i åtanke känns X2 som en solid lösning.

Kassaskåpet! Södertälje
Södertälje har något bra på gång och spelade riktigt bra hockey mot Västervik senast. Dags för Tingsryd att få smaka på kringlornas offensiva maskineri nu. Fin tvåa.

Varningen! Västervik
Västervik har vunnit tre av sina fyra senaste hemmamatcher och smålänningarna har goda möjligheter att få en stormakt som Brynäs på fall. Ettan är perfekt som skrälldrag.

36 rader
1. Mora – Björklöven 2
2. Västervik – Brynäs 1 X 2
3. Nybro – BIK Karlskoga 2
4. Kalmar – AIK 1 X
5. Almtuna – Västerås 1 X 2
6. Tingsryd – Södertälje 2
7. Halmstad – Kristianstad 2
8. Detroit – Toronto X 2
216 rader
1. Mora – Björklöven X 2
2. Västervik – Brynäs 1 X 2
3. Nybro – BIK Karlskoga X 2
4. Kalmar – AIK 1 X 2
5. Almtuna – Västerås 1 X 2
6. Tingsryd – Södertälje 2
7. Halmstad – Kristianstad 2
8. Detroit – Toronto X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100