Powerplay tips fredag 17 mars 2023

Vi har en härlig fredagskväll med dubbla kvartsfinaler i såväl SHL som Hockeyallsvenskan. Matchen med stort M hämtas definitivt från Karlstad dit Frölunda har tagit sig för en potentiell klassiker mot Färjestad. I HA jobbar vi skrällar i Ö-vik samt Umeå medan en fin spik har identifierats i National League. Häng på!

Spelstopp 18:59

1. Färjestad – Frölunda 1
FBK kommer få lösa denna uppgift utan Elie och Pokka . En aning tungt för Färjestad som ändå kliver ut på isen med gott mod och Mitells grabbar har visat genom hela säsongen att lite skador inte spelat någon större roll. Frölunda har sedan nyår varit väldigt svajiga. Mycket av detta beroende på att ledande gubbar som Friberg, Mursak och Lasch inte kunnat delta fullt ut. De två sistnämnda pjäserna är numera spelbara vilket är otroligt viktigt om VF ska kunna nypa ett par matcher i den här serien. Någon vinst för Rönnberg och gänget i Löfbergs Arena under fredagen är det däremot inte tal om. Ettan spikas.

2. Örebro – Timrå 1
Niklas Erikssons sista slutspel med gänget! Som tränare ska tilläggas då Leksands-legendaren från och med nästa säsong tar över som sportchef för klubben. En fjärdeplats i grundserien landade ÖHK in på. Otroligt bra och därmed fick Närke-klubben Timrå i kvartsfinal. Abols, Bromé och övriga i hemmadressen står redo och även om Medelpads stolthet rustar med massor av supportrar på plats, samt ett lag där Jonte Dahlén åter är hel efter sin skada i sista grundseriematchen, så lirar besökarna andrafiol. Pennan från vänster.

3. Björklöven – Västerås X
Västerås kunde fälla Vita Hästen i två raka åttondelar och blev därmed valda av Björklöven. Ett motstånd som vi tror ska kunna passa VIK ganska bra. Gästerna kliver in i slutspelet “på riktigt” med bra fart på grejerna och de gulsvarta har startat om sedan Tero Lehterä tog över rodret. Viktige Frycklund har varit från och till på grund av skador och avstängningar under våren men finns spelbar här vilket såklart är av yttersta vikt. Björklöven kliver in i slutspelet som en av förhandsfavoriterna. Det vilar dock en stor press på klubben som inte alls ska känna sig säkra på att vinna här. En vecka utan matchtempo mot ett hungrigt VIK. Hela spannet, 1X2.

4. MoDo – AIK X
Almtuna blev en munsbit för AIK då åttondelsfinalerna skulle spelas. Gnaget pressade in tio mål över två matcher mot Uppsala-klubben och vann komfortabelt hemma som borta. Nu behöver Muzito-Bagenda, Rockwood och övriga ställa om för att utmana MoDo. Orkar stockholmarna är frågan. Karlins grabbar avslutade visserligen grundserien på ett fint sätt men efter jul har värdarna dragit in poäng som ett mittenlag och saknaden av Josh Dickinson är enorm. Nordamerikanen närmar sig comeback men spelar troligen inte i den första fajten. En etta upp mot 80 procent ska givetvis garderas omedelbart.

5. Västervik – Tingsryd 2
1-1 i matcher har vi då Västervik och Tingsryd gör upp om vilket av dessa båda sällskap som ska få fortsätta lira hockey i den svenska andradivisionen till hösten. Emil Kruse agerade vägg i lagens första strid. Efter 45 räddningar och nollan intakt så blev det tuffare för VIK och dess burväktare i matchen därefter. TAIF vann komfortabelt hemma med 4-1 efter bland annat mål av Jonte Harju och Anton Gradin. En del turbulens uppstod häromsistens med flera matchstraff och därmed möjliga avstängningar att vänta. Även Victor Öhmans skada måste nämnas då anfallaren mycket väl kan vara utom spel här. Penseln öppnar från höger.

6. Davos – ZSC Lions 1
Zürich med Texier, Lammikko samt Baltisberger visade ingen pardon då trion noterades för sex gemensamma poäng i 4-1-matchen mot Davos hemmavid. Nu vänder serien över till Davos. Värdarna skrinnade ut till denna kvartsfinalserie med fyra raka nederlag och tveksam form. Nu måste Dahlbeck, Nordström, Bristedt och övriga i de gulblåa dressen få bättre fart och jobba till sig en seger. Torsk här och uppförsbacken är extremt brant. Hemma finns ändå en styrka och med fansen i ryggen är det 1X vi kritar ner först.

7. Zug – Rapperswil 1
Rapperswil kunde inte, trots 1-0-ledning och till slut 43-19 i skott, vinna första matchen mot Zug hemma. 2-5 i gumpen efter att Tjurarnas förstalina med Kovár i spetsen varit lysande. Även Leonardo Genonis magiska spel mellan stolparna måste givetvis också nämnas. Lakers kommer dessutom få spela vidare i tävlingen utan Emil Djuse som blev skadad i första fajten och är borta. Tungt! Orkar besökarna resa sig är frågan. Spontant, nej. Zug är en klass upp, även fast de förlorade skotten klart senas,t och vinner tämligen bekvämt hemma. Ettan singlas i Bossard Arena.

8. Kölner Haie – Adler Mannheim 1
Hajarna från Köln stod för en storstilad insats i det tuffa bortamötet i Mannheim häromsistens. 4-0 till Kölner efter att bland annat Andreas Thuresson pangat in ett mål. Svensken är uppe på 61 pinnar och har med råge gjort sin bästa seniorsäsong någonsin vid 35-års ålder. Adler Mannheim klev in i årets säsong som en av de stora favoriterna till titeln men för stunden finns det många frågetecken runt laget. Örnarna har bland annat bara noterats för en vinst över 60 minuter på resande tass sedan 22:a januari. En trend vi fortsatt tror lever vidare. Ettan först.

Kassaskåpet! Färjestad
Färjestad avslutade grundserien fenomenalt och har verktygen även i år för att vinna SM-guldet. I en första strid mot Frölunda hemma så vinner FBK.

Varningen! Västerås
Västerås har sett vassa ut på slutet och kan av bara farten mycket väl ställa till med oreda i Umeå. Björklöven överskattas rejält. Härlig högersida.

36 rader
1. Färjestad – Frölunda 1
2. Örebro – Timrå 1 X
3. Björklöven – Västerås 1 X 2
4. MoDo – AIK 1 X 2
5. Västervik – Tingsryd 2
6. Davos – ZSC Lions 1 X
7. Zug – Rapperswil 1
8. Kölner – Adler Mannheim 1
216 rader
1. Färjestad – Frölunda 1
2. Örebro – Timrå 1 X
3. Björklöven – Västerås 1 X 2
4. MoDo – AIK 1 X 2
5. Västervik – Tingsryd X 2
6. Davos – ZSC Lions 1 X 2
7. Zug – Rapperswil 1
8. Kölner – Adler Mannheim 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100