Powerplay tips fredag 17 maj 2024

Ensidiga VM-drabbningar och rafflande slutspelskamper från andra sidan på en kupong som sträcker sig över dubbla dagar. Låter det bekant? Ja, utformningen på fredagens Powerplay är identisk med några av veckans tidigare upplagor. Denna gång har Florida en ny chans att slå spiken i Boston-kistan, och så ska Tre Kronor ta revansch efter fjolårets kvartsfinal-debacle. Nu sätter vi fart!

Spelstopp 20:19

1. Tjeckien – Österrike 1
Det är lätt att titta på Österrikes fyra mirakelperioder, en mot Kanada (6-7 efter övertid) och tre mot Finland (3-2) och tänka att det är någon slags normalnivå för Roger Baders landslag. Så är inte alls fallet. Allt har klaffat och det gäller att se insatserna som just mirakel. Sannolikheten att Tjeckien ska falla för samma trick är extremt låg. Publiken kommer att finnas bakom värdnationen, som visat att de kan vinna matcher mot olika starka landslag med olika tillvägagångssätt. Ettan klarar sig utmärkt allena.

2. Boston – Florida 2
Brad Marchand och David Pastrnak är egentligen de enda riktigt vassa hoten som Boston har att tillgå. Trots att den förstnämnde gick skadad och att den senare har en bra bit till toppformen så lyckades Bruins trotsa oddsen och tvinga fram en sjätte strid hemma i TD Garden. Florida hade förtvivlat svårt att skapa farligheter framåt i 1-2-förlusten. Sunrise-sällskapet får ytterligare två möjligheter att sätta spiken i kistan och vi ser det ske redan här. Tkachuk och Barkov går i bräschen när tvåan singlas upp till 40 prollar.

3. Colorado – Dallas 1
Devon Toews var tillbaka när Colorado stod mot repen i match fem. Valeri Nichushkin var det givetvis inte. Men trots hela den soppan lyckades Colorado resa sig och rädda den första matchbollen. Cale Makar var förgrundsfiguren som hängde dubbla pytsar och presterade på toppen av sin förmåga när det behövdes som allra mest. Dallas grämer sig nog över att de inte tog vara på chansen hemma i Texas, men vet med sig att de kan få Avalanche på fall även här i Ball Arena. Dra från vänster och gärna tvärs över.

4. Coachella Valley – Ontario X
Svenskarna stod i centrum när Ontario stod för en riktigt fin insats i match ett. Andre Lee öppnade målskyttet och Samuel Fagemo reducerade till 2-3 tidigt i slutperioden. Dessvärre för Reign stod sig resultatet hela vägen in i kaklet. Mellan målen hann Erik Portillo mellan stolparna tappa in tre puckar. Det låter kanske inte så farligt, men sanningen är att han hade ganska lite att göra. Coachella Valley kom undan med blotta förskräckelsen och behöver höja sig om det inte ska stå 1-1 i matcher efter fredagsnattens fight. Alla tecken är att föredra, men missa framförallt inte lågt streckade X2.

5. Lettland – Sverige 2
Lettland vill nog bara förtränga den mardröm som var 1-8 mot Tyskland. Där gick allting snett från första stund och när tränarstaben gjorde ansatser för att stoppa blödningen så var det redan försent. Frustrationen var påtaglig och det ska bli intressant att se om de hämndlystna letterna kan vända den till tändvätska här mot gruppens gigant, Tre Kronor. Det blågula landslaget stormar mot gruppseger och är långt ifrån samma lag som föll mot letterna i fjol. Tvåan agerar tydlig utgång. När procenten skenar iväg slår krysset följe.

6. Danmark – Schweiz X
Inte heller mot Tjeckien ville det sig för dansk del. Fisker Mølgaard och Russell försökte och de rödvita hade 3-3 tidigt i slutperioden, men lyckades inte stå emot värdnationens bombardemang i slutskedet (4-7). I Gaths gäng finns vassa omställningsspelare som visade att de inte inte behöver en uppsjö av chanser för att hitta nätmaskorna. Det gör inte heller de kvalitetslirare som Schweiz ställer på banan. Ännu har vi inte sett framåtlutningen straffas, men det sprudlande offensiva spelet som urmakarna har visat upp torde komma med ett pris. Rulla ut heltäckningsmattan!

7. Kanada – Finland 1
Två nationer som har svettats mot Österrike i närtid drabbar samman i vad som kommer att få stor inverkan på hur topp-kvartetten i Grupp A kommer att rankas och därmed vilka Tre Kronor möter i kvarten. Kanada var fast beslutna att täppa till bakåt mot Norge (4-1) efter kollapsen mot alpnationen. 21-0 i skott efter två perioder vittnar om att de uppträdde enligt matchplanen. Finland gick ett ännu dystrare öde till mötes mot österrikarna och föll sensationellt med 2-3 efter ett mål i slutsekunden. Kickert i motståndarmålet storspelade, men den blåvita udden är onekligen begränsad. 1X är att betrakta som en helgardering.

8. Tyskland – Polen 1
En tung sten släppte från Harold Kreis bröst i samband med 8-1-segern mot Lettland. Det var definitionen av maxutdelning, och samma typ av islossning lär vi knappast få se här trots att motståndet är klart sämre. För en lirare som JJ Peterka var det emellertid livsviktigt att få hänga dubbla pytsar efter att mästerskapet inletts knackigt. Polen har en måstematch mot Kazakstan framför sig. Där måste det sannolikt bli tre poäng, i och med att denna prövning ska vara alldeles för tuff för Kalabers killar. Säker etta.

Kassaskåpet! Tjeckien
Det är dags för skrällgänget Österrike att komma ned på jorden. Att galenskapen ska fortgå är föga troligt och med publikens stöd kommer Tjeckien att se till att saker och ting ställs i sin ordning.

Varningen! Danmark
Schweiz har öppnat mästerskapet piggt och skapar mängder med chanser, men är också sårbara bakåt. Danmarks SHL-garde är potent och kommer att hugga om urmakarna tar uppgiften med en klackspark.

108 rader
1. Tjeckien – Österrike 1
2. Boston – Florida 2
3. Colorado – Dallas 1 X 2
4. Coachella – Ontario 1 X 2
5. Lettland – Sverige X 2
6. Danmark – Schweiz 1 X 2
7. Kanada – Finland 1 X
8. Tyskland – Polen 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100