Powerplay tips fredag 17 december 2021

En full omgång från Hockeyallsvenskan samt en fajt från HockeyEttan är vad som ska bemästras under fredagskvällen. Ett par finfina smällkarameller synas i sömmarna då vi bland annat ska besöka Umeå för ett klassiskt rivalmöte mellan Björklöven och MODO. Även Västerås – Mora kittlar lite extra. 250 000 kronor i extrapengar är dessutom strösslat över bongen. Allt är klart, nu droppar vi pucken!

Spelstopp 18:59

1. Björklöven – MODO 1
Det är fullt hus i Umeå. Topplagen Björklöven och MODO slåss om viktiga poäng i Winpos Arena och det är gästerna som för tillfället besitter herren på täppan-positionen. Karlins rödklädda sällskap tog sin elfte raka hemmaseger då Almtuna efter mycket möda och besvär kunde läggas på rygg i onsdags. På resande fot är Örnsköldsviks-klubben något mer mänskliga. Löven kommer närmast från en turné i södra Sverige. Värdklubben gick bet två gånger om (HV71 och Troja/Ljungby) innan Hutchins, Ottosson och gänget fick med sig en skalp efter 3-2 i förlängningen mot Västervik. En högljudd hemmapublik ska kunna bära IFB till nya framgångar och de grönklädda ges förtroendet först. Gubben (etta-tvåa) printas ner på större kuponger.

2. Tingsryd – HV71 1
HV71 svajar. Det nedflyttade storlaget har torskat fem av sju matcher på slutet och tappat sin position som serieetta till MODO. Gästerna har mer än en handfull gubbar borta av olika anledningar. Bland annat befinner sig Nybeck, Sjöholm och Andrae på JVM-läger. Tingsryd är såklart inte individuellt lika skickliga som HV. Däremot finns en kollektiv styrka hos Bogrens mannar som visades så sent som i onsdags då AIK kunde monteras ner med 5-2 hemma i Nelson Garden. En extremt hårt spelad tvåa lockar minst. Börja med knallen till vänster men strecka helst hela vägen över.

3. Södertälje – BIK Karlskoga 2
Finns dina känslor hos Södertälje så är det läge att börja bli orolig. SSK spelar ingen bra hockey för tillfället och har haft stora bekymmer över hela säsongen att skapa tryck framåt samtidigt som Kringlorna släpper till på tok för mycket chanser bakåt. BIK Karlskoga gjorde ingen bra hemmamatch mot Vita Hästen nyligen men kunde ändå lösa två poäng efter en suddenseger. En styrka i sig. Brett Pollock är för ensam att sticka ut i hemmatröjan och då räcker inte värdklubben till mot ett kollektivt bättre Karlskoga. Tvåa.

4. Västerås – Mora X
Spännande möte i ABB Arena mellan två för tillfället väldigt välmående klubbar. Västerås har spänt bågen rejält under slutet av höstsäsongen. VIK har visat upp ett ruskigt fint spel och vunnit fem raka och målat i massor. Hakkarainen är därtill i spel igen, däremot är Gabriel Kangas borta på landslagsläger. En in, en ut. Masarna kommer från en fin skalp då HV71 besegrades hemma i Smidjegrav. Johan Hedberg har ett i stort sett skadefritt lag till förfogande och med nya gubbar som Larionov, Lavoie och Seigo ser MIK farliga ut. Tre raka inbördes matcher har slutat oavgjort vid 60 minuter. Tätt och jämnt att vänta även denna gång. Alla tecken.

5. Almtuna – AIK 1
AIK har inte riktigt återhämtat sig än efter kaos-matchen mot Västerås från förra fredagen. En situation i slutet av mötet som fick bägaren att rinna över både för coach Blomqvist och hans spelare. Detta avspeglades häromsistens då Gnaget inte orkade stå upp mot Tingsryd och stundtals såg virriga och trötta ut. Någon slutforcering i Nelson Garden Arena kom därför aldrig. Almtuna gjorde en godkänd bortamatch mot MODO i veckan. Mittperioden var dock ett lågvattenmärke som gjorde att Uppsala-klubben inte kunde få med sig några poäng hem. På hemmais ska ändå AIS kunna stå upp väl och i nye André Astley har värdarna hittat ett fynd. 1X börjar vi med.

6. Vita Hästen – Troja/Ljungby 2
Troja/Ljungby har visat att nykomlingen är tillräckligt bra för att mäta sig med övriga hockeyallsvenska klubbar. Gästerna kommer från två raka vinster på hemmais då både Björklöven och Södertälje besegrats. Mot SSK visade Öhman-Hillding-Engstrand upp varför trion är en förstalina att lita på hos smålänningarna. 2-1-målet var hockeygodis rakt igenom. Vita Hästen har problem med allt från ledningen vid sidan av planen till spelet på isen. Norrköpings-klubben har omsatt massor av spelare inför säsongen och det har inte avstannat under höstens gång då mer än en handfull gubbar lämnat. Ett mer välmående bortalag får första penseldraget.

7. Västervik – Kristianstad 1
Bara en klubb i Hockeyallsvenskan har mäktat med att plocka poäng i samtliga hemmamatcher, nämligen Västervik. VIK fick dock ge sig mot Björklöven i onsdags efter att Umeå-klubben pressat in 3-2 på övertid i Plivit Arena. Ny chans för Gudmundsson och Czarneckis mannar att visa upp sig för sin hemmapublik redan under fredagen. Kristianstad kommer på besök och det är ett Skåne-lag som tappat farten på slutet. Tre raka nederlag för KIK har gjort att värdklubben bara är en futtig pinne bakom i kampen om den viktiga sjätteplatsen. Mindre fördel Västervik. Ettan kliver på tåget först.

8. Hanhals – Halmstad 2
Ettan-derby från Halland avslutar kupongen. Kungsbacka-laget Hanhals ställs mot Halmstad i den södra fortsättningsserien och det är ett bortalag som reser norrut med en genomstabil 4-0-viktoria i bagaget då Segeltorp enkelt kunde avfärdas. Hanhals höll siffermässigt jämna steg mot KRIF Hockey häromsistens men i ärlighetens namn hade ett ungt HIF massor med flyt som kunde resa hem med “bara” en 2-3-förlust i bagaget. Målvakten Isak Ragnevad räddade laget från ett betydligt större nederlag. När spelare som Bardh (skadad) samt Wermelin inte längre finns spelbara blir skillnaden mellan dessa båda klubbar ännu större. Tvåan står bra ensam.

Kassaskåpet! BIK Karlskoga
Södertälje är en klubb som behöver förändring. Kringlorna mår inte bra och dalar allt snabbare mot botten. Karlskoga är ett klart mycket bättre lag och ska ha väldigt fina möjligheter att åter vinna mot SSK.

Varningen! Tingsryd
HV71 tar sig till lilla, trånga och jobbiga Nelson Garden med en futtig trea sett över de sju senaste matcherna. TAIF gjorde en fin insats mot AIK och kan absolut störa storklubben från Jönköping. Ettan till låg procent ska självklart med.

36 rader
1. Björklöven – MODO 1
2. Tingsryd – HV71 1 X 2
3. Södertälje – BIK Karlskoga 2
4. Västerås – Mora 1 X 2
5. Almtuna – AIK 1 X
6. Vita Hästen – Troja/Ljungby X 2
7. Västervik – Kristianstad 1
8. Hanhals – Halmstad 2
216 rader
1. Björklöven – MODO 1 2
2. Tingsryd – HV71 1 X 2
3. Södertälje – BIK Karlskoga 2
4. Västerås – Mora 1 X 2
5. Almtuna – AIK 1 X 2
6. Vita Hästen – Troja/Ljungby X 2
7. Västervik – Kristianstad 1 X
8. Hanhals – Halmstad 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100