Powerplay tips fredag 15 oktober 2021

Idel svenska matcher står på agendan under fredagen när Hockeyallsvenskan och Hockeyettan pockar på uppmärksamhet. I den svenska andraligan drabbar bland annat Björklöven och HV71 samman i Umeå medan AIK tar emot Västerås hemma på Hovet. I Hockeyettan smäller derbyt mellan Nybro och Kalmar extra högt. Analysen av dagens Powerplay står till förfogande.

Spelstopp 18:59

1. Björklöven – HV71 2
Kupongen gör avstamp i Umeå där två klassiska svenska lag drabbar samman. HV71 har radat upp segrar under upptakten och toppar tabellen på maximala 18 poäng, tre pinnar före Karlskoga. Jönköpings stolthet har näst bäst corsi (efter Mora) och är dessutom hundraprocentiga i boxplay. Björklöven har i sin tur inte imponerat även fast tabelläget vittnar om något annat. Umeålaget har sämst corsi av samtliga lag i HA och åkte senast på pumpen hemma mot nykomlingen Troja. Allt talar för en bortaseger i Winpos Arena, på större system är det inte fel att gardera den något högt streckade tvåan med ett kryss.

2. Tingsryd – Mora 2
Defensiven och ett vasst målvaktsspel har varit Tingsryds adelsmärke i många år. Under inledningen av denna säsong har TAIF tappat stinget i de bakre leden och släppt in hela 22 kassar efter fem omgångar. Smålänningarna har haft ett undermåligt målvaktsspel och är dessutom sämst av samtliga lag i boxplay. Den enda ljuspunkten var 5-0-segern hemma mot MODO för två omgångar sedan, men det ska sägas att Bogrens boys mötte ett för dagen uselt MODO. Mora har likt TAIF varit för släpphänta bakåt. Att masarna toppar corsi-statistiken indikerar dock att de torde avancera i tabellen och med spelare som Daniel Ljunggren, Johan Persson och Lukas Wernblom i fin form ska MIK ses med toppchans. Fin spiktvåa.

3. Kristianstad – Vita Hästen X
Två stukade gäng strålar samman i norra Skåne. Kristianstad har fortfarande inte plockat en enda poäng med sex matcher under bältet. Insatsen borta mot Västerås var dock ett fall framåt där de grönvita för en gångs skull spelade stabilt framför egen målbur. Framåt är Kristianstad ett av lagen som skapar flest och bäst chanser. KIK har skjutit 201 skott på mål, vilket är fler än lag som HV71, Södertälje, AIK, Björklöven och Karlskoga. Vita Hästen föll snöpligt hemma mot Karlskoga (0-1) i en jämn match som hade kunnat sluta hursomhelst. En jämn match är även vad som troligen väntar i handbollsstaden och med hyfsat jämn streckfördelning bör inget lämnas åt slumpen – alla tecken åker in.

4. AIK – Västerås 2
Västerås fick slita för segern hemma mot jumbon Kristianstad senast. “Gurkorna” vann med 3-2 efter ett sent avgörande signerat TAIF-förvärvet Anton Svensson. VIK var dock illa ute, men räddades av Linus Ryttar som svarade för flera svettiga räddningar i sin säsongsdebut. Västmanlänningarna har inte fått spelet att stämma, men besitter samtidigt en hög grundkapacitet och det går inte att blunda för värdet i österled. AIK har imponerat under upptakten, men klappade ihop borta mot Västervik senast och känslan är att det blir en jämn match på Hovet. Fint läge att helgardera och jobba in Västerås således.

5. Södertälje – Almtuna 1
Returmöte mellan dessa kombattanter som drabbade samman i Uppsala i onsdags. Det var en ganska jämn match där Södertälje var något bättre över 65 minuter och sedermera vann efter straffar. Heikkinen var ensam att göra mål i straffläggningen och blev därmed matchhjälte för SSK. Det var Almtunas andra raka match som slutat oavgjort efter 60 minuter medan Tälje har varit inblandade i tre straffavgöranden sett till de fyra senaste omgångarna. Hemmalaget väntas vara det spelförande laget och har också en bättre bredd än AIS som i första hand förlitar sig på specialteams. Den vänstra halvgarderingen räcker i Scaniarinken – 1X.

6. Nybro – Kalmar 1
Vi tar trapporna ner till Hockeyettan och den stentuffa södra serien där ett sprakande Smålandsderby står för dörren i Liljas Arena. Även i år är Nybro favorit till att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan. “Vikingarna” vann de tre första fighterna innan de åkte på stryk av HC Dalen på bortais. Tisells manskap spelade bra defensivt, men hade svårt att skapa heta lägen framåt. Janne Väyrynen är alltjämt skadad och finländarens spetskompetens i powerplay saknas hos Nybro. Hemmalaget ska ändå hållas som favorit mot Kalmar som inte besitter samma bredd. Derbyna mellan dessa aktörer brukar bli jämna, finns täckning är det inte fel att plocka med krysset.

7. Huddinge – Visby/Roma 2
Målvakten Anton Malmborg var utlånad till Almtuna under starten på säsongen och vann tre raka matcher med upplänningarna. Succékeepern hade hoppats på att få stanna i Uppsala, något AIS ville, men klubben kom aldrig överens med Visby/Roma. Anton hade det svettigt om öronen (50 skott) när ett sjukdom- och skadedrabbat Visby föll med 1-3 hemma mot Hudiksvall tidigare i veckan. Ny tuff match väntar för öborna i anrika Björkängshallen. Huddinge kommer från tre raka segrar, men talangfabriken har inte fått spelet att stämma och tappat poäng mot Wings, Väsby och Strömsbro. HIK har dessutom torskat fem av de sex senaste mot Visby/Roma på egen is. Som strecken sitter lockar tvåan mest. Helgardera om råd.

8. Skövde – Nyköping 2
Skövde hade inte mycket att säga till om när de bussade upp till Västmanland i onsdags för match mot serieledarna Surahammar. Hemmalaget, där Kevin Lidström (son till en viss Nicklas) figurerar som assisterande tränare, dikterade villkoren från första nedsläpp och hade det inte inte varit för Skövdes duktige målvakt Hugo Fagerblom kunde matchen varit avgjord tidigt. SIK föll sedermera med 1-3 och har inlett säsongen med två segrar och två förluster. Nyköping är ensamma om att ha plockat poäng av “Sura” och är dessutom obesegrade under ordinarie tid. Med jämna odds och streck är det läge att ta ställning för NSK i Billingehov. Tvåan är en spännande chansspik!

Kassaskåpet! Mora
Någon given bortaseger är det kanske inte tal om i Tingsryd, men samtidigt är Mora ett betydligt bättre lag än TAIF. Då det dukas upp magiskt värde till höger är det bara att damma av spikpistolen.

Varningen! Västerås
Västerås har underpresterat under starten av Hockeyallsvenskan. Senast gjorde “Gurkorna” tre mål i PP i segermatchen mot Kristianstad och specialteams kan komma att spela en avgörande roll på Hovet där det borde bli jämnare än vad strecken indikerar. Varning för VIK!

36 rader
1. Björklöven – HV71 2
2. Tingsryd – Mora 2
3. Kristianstad – Vita Hästen 1 X 2
4. AIK – Västerås 1 X 2
5. Södertälje – Almtuna 1 X
6. Nybro – Kalmar 1
7. Huddinge – Visby/Roma X 2
8. Skövde – Nyköping 2
216 rader
1. Björklöven – HV71 X 2
2. Tingsryd – Mora 2
3. Kristianstad – Vita Hästen 1 X 2
4. AIK – Västerås 1 X 2
5. Södertälje – Almtuna 1 X
6. Nybro – Kalmar 1 X
7. Huddinge – Visby/Roma 1 X 2
8. Skövde – Nyköping 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100