Powerplay tips fredag 1 mars 2024

Det är dukat för drama på fredagens Powerplay-kupong. I Hockeyallsvenskan går bland annat racet om andraplatsen in i ett avgörande skede. Den stora dramatiken hittas framförallt ett hack ned i seriepyramiden. Borås och uppstickaren Falu IF har chansen att säkra en plats i Hockeyettans kvartsfinaler. Analysen finns som vanligt här nedan. Lycka till!

Spelstopp 18:59

1. Björklöven – Mora 1
Löven förtjänade poäng på Hovet mot Djurgården men föll snöpligt med uddamålet efter en jämn tillställning (1-2). När Mora kommer på besök får Umeålaget alltjämt klara sig utan poängmakarna Pooley och Schilkey. Ändå gillar vi de grönkläddas chanser ikväll. Mora är mycket svagare på resande skridsko och kommer från en blek prestation i onsdags. Att masarna grejade tre pinnar mot SSK har man Ignatjew att tacka för. Står inte finländaren på huvudet blir samtliga poängen kvar björkarnas stad. Ettan testas allena.

2. Almtuna – Djurgården 2
Det var absolut inte vackert när Djurgården slog Löven med 2-1 på Hovet, men tre poäng är tre poäng i stockholmarnas fortsatta jakt på en framskjuten placering i grundserien. Andréns storspel och Ragnarssons resoluta backspel var två vitala ingredienser när det inte sprudlade om offensiven. Krüger kom aldrig till start i onsdags, men Järnkaminerna hoppas att kaptenen är redo för spel ikväll. Almtuna på bortais är som alltid en klurig uppgift och är inte de mesta mästarna på tårna riskerar de att köra rakt in i Kimbys kompakta försvar. Måla från höger och så långt färgen räcker.

3. BIK Karlskoga – Tingsryd X
Karlskoga vann utan att övertyga borta mot Västervik. Värmlänningarnas effektivitet räckte långt och den som gick längst fram i leden var tvåmålsskytten Filip Sveningsson. BIK har fortsatt häng på sjätteplatsen, men måste upp i nivå jämfört med i onsdags för att säkra tre pinnar hemma mot Tingsryd. TAIF har visserligen inget att spela för med kontraktet i hamn och slutspelsdrömmen släckt. Men smålänningarna är som alltid svårforcerade och i Nobelhallen ståtar Miettinens gäng med poäng i tre raka matcher. Värdet till höger fångas bäst med en helgardering.

4. AIK – Västerås 1
AIK:s deadline day-tillskott, Hutchison, har gått skadad under en längre tid, men närmar sig nu comeback och kan komma att debutera för Gnaget ikväll. I sådant fall blir det mot sina gamla lagkamrater i Västerås. AIK slog Kalmar på bortais senast det begav sig, utan att för den delen imponera. Försvarsspelet var sin vana trogen solitt framför en storspelande Bibeau och stockholmarna hakar på racet om den viktiga andraplatsen. För Västerås del är det bara tre pinnar som gäller om hoppet om slutspel ska leva vidare efter 60 minuter på Hovet. Med dessa ingångsvärden är ett-tvåan en legitim och bra lösning.

5. Brynäs – Kalmar 2
På tal om att vinna utan att imponera gjorde Brynäs en slätstruken insats i Dackehallen häromkvällen. Några individuella aktioner – framförallt av Kelleher och SAIK-lånet Simon Robertsson – räckte dock för att gästrikelaget skulle plocka med sig tre pinnar hem på bussen och samtidigt säkra seriesegern. Med guldpengen i grundserien i hamn behöver inte BIF matcha de allra bästa lirarna. En som dock kommer vara sugen på spel är Johan Larsson, som är tillbaka från botbänken. Ett motiverat Kalmar blir emellertid ingen promenad i parken och när ettan målas till månen är vi snabbt på plats med alla tecken – 1X2!

6. Östersund – Västervik 1
I Jämtland bjuds vi på en liten förhandstitt på vad som väntar i det hockeyallsvenska kvalet som inleds om en dryg vecka. Känslan är att det är fördel Östersund i dagsläget. Jämtarna har en betydligt bättre bredd än Västervik och framförallt ett tryggare grundspel att luta sig emot när det blåser upp till storm. Västerviks spetskompetens på forwardssidan är månne något bättre, men samtidigt är det allt som oftast svängdörrar i egen zon. Kanariefåglarnas favoritskap är befogat – upp till 55 procent spikas ettan med god känsla i kaggen.

7. Borås – Alvesta 1
Efter två förhållandevis jämna perioder på småländsk mark spände Borås bågen i den tredje och rann ifrån till hela 6-1 i den första play in-matchen i Hockeyettans slutspel. Längst fram i ledet gick rutinerade Henrik Eriksson som stänkte dit ett hattrick. De västgötska lejonen har därmed två chanser på sig att säkra en plats i kvarten, och mycket talar för att de redan avgör ikväll. Som nykomlingar har Alvesta gjort en fantastisk säsong och förtjänar alla hyllningar. Här tar resan dock slut. Spiketta!

8. Kalix – Falu IF 1
Det råder ingen tvekan om att Kalix har en bättre och bredare trupp än Faluns dito. De tillresta nykomlingarna har dock ett stort mental övertag på norrbottningarna – FIF har nämligen vunnit samtliga tre möten mellan lagen under 2024 och leder således med 1-0 i matcher inför Game 2 i denna play in-serie. Målman Aldenrud storspelade i 4-2-segern och lagom till kvällens dust har gästerna Hunter Godmere tillbaka i spel efter att denne avtjänat en avstängning. Transatlanten lär vara duktigt sugen på att sänka sin förra arbetsgivare. Ett i grunden bättre KHC får första penseldraget. Tvåan hakar på i ett tidigt skede.

Kassaskåpet! Borås
Borås har tagit gruvlig revansch på sig själva efter lagets bedrövliga grundserie. En ny röst i båset och ett par spetsiga finnar har gjort susen för Lejonen från textilstaden. 6-1 på bortais vittnar om den klasskillnad som råder. BHC vinner!

Varningen! Kalmar
Med seriesegern säkrad finns det en risk att Brynäs slår av på takten. Några procent och Kalmar kan på allvar utmana om samtliga pinnar i Gävle. Klart som tusan att X2 ska med i i halmbockens hemstad!

108 rader
1. Björklöven – Mora 1
2. Almtuna – Djurgården 1 X 2
3. Karlskoga – Tingsryd 1 X 2
4. AIK – Västerås 1 2
5. Brynäs – Kalmar 1 X 2
6. Östersund – Västervik 1
7. Borås – Alvesta 1
8. Kalix – Falu IF 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100