Powerplay tips fredag 1 december 2023

En ny ljuvlig fredag ligger framför oss med flera intressanta matcher från den svenska andraligan. Bland bidragen sticker Västerås – Djurgården ut som en riktig höjdare. I Gävle ställs toppen mot botten i en förmodat ensidig historia. Taco-kvällens Powerplay rundas av med två viktiga fajter i Hockeyettan Södra.

Spelstopp 18:59

1. Västerås – Djurgården 1
Västerås hade inga större problem att städa av Östersund i Jämtland tidigare i veckan. Kyle Topping skickade in fyra mål på mindre än 30 minuter och dödade matchen på mer eller mindre egen hand. Viktigt för Helmersson och gänget att se sin importstjärna leverera då Komarek är utanför spel på grund av skada. Djurgården å sin sida har fått bättre träff efter att Garpenlöv kastat in handduken. Segrarna är återkommande och till ABB Arena får nu också Olle Liss följa med då dalkarlen avtjänat sin avstängning. Däremot störs DIF av flera skador på backsidan. 1X först men helst alla tecken.

2. AIK – Nybro 2
Mora noterade en högre xG, men AIK vann matchen! Gnaget har hittat rätt på flera håll och kanter där framförallt paret som hjälps åt att vakta buren, Normann-Bibeau, har varit fenomenalt bra. Stockholmarna agerar ändå en aning vingligt runt sitt backspel och framåt är också de svartklädda en aning ojämna. Nu skrinnar värdarna ut på Hovet med ett stort favoritskap att bära upp och vi tror att Nybro mycket väl kan sätta käppar i hjulen för detta svartklädda gäng. Vikingarna var inte så tokiga hemma mot SSK i onsdags. Nykomlingarna lirade jämnt med ett av seriens formstarkaste sällskap och gästerna har revansch att kräva sedan lagens senaste möte. Gubben, etta-tvåa, är en väldigt spännande väg.

3. Brynäs – Östersund 1
Brynäs har bekymmer längre bak i leden. Clara-Lindbäck håller inte riktigt måttet i buren och defensiven i stort läcker. Med detta sagt är det få, om ens något lag, som kan matcha BIF:s magnifika spel i offensiv riktning. Scott, Vesel och Larsson var tre av målskyttarna då Gävle-klubben vann seriefinalen mot Björklöven i veckan och då finns gubbar som Indrasis och Rödin att därtill nämna. Mot Östersund kommer det att bli kattens lek med råttan. ÖIK håller inte hockeyallsvensk nivå för stunden och på isen i Gästrikland inkasserar jumbon säsongens 15:e nederlag. Bank!

4. Almtuna – Björklöven 1
Almtunas negativa trend från början av november är numera ett minne blott och istället ser återigen AIS-grabbarna ut att må riktigt bra när de spelar hockey. Nio av tolv möjliga poäng har spelats in den senaste tiden och Uppsala-laget är i en fördelaktigt haltande tabell bara fyra poäng från en topp 6-plats. Björklöven hittar just nu vägar att förlora. Gänget från björkarnas stad har på åtta raka försök bara nypt en ynka trepoängare och defensiven läcker. IFB är knappast något herrskap att ta enskild rygg på. Heltäckt bricka ska tidigt spelas ut i Gränby där 1X kommer att rensa på bra.

5. Kalmar – Mora X
Christian Engstrand kommer med stor sannolikhet att lira sin första hemmamatch för Kalmar mot ett gäng bekanta. Veteran-keepern var en utmärkt målman i MIK-kostymen mellan 2016 och 2019 och har på senare tid befunnit sig utomlands för att sköta sysslan i buren. Engstrands första framträdande i KHC-dressen blev borta mot Karlskoga och 35-åringen gjorde en mäktig insats i Nobelhallen. Seger med 4-1 blev det för nykomlingarna. Orkar värdarna bjuda upp till dans på samma sätt nu är frågan. Mora är riktigt vassa och återfinns som trea i en tabell där Björklöven bara befinner sig två ynka pinnar före. Svårtippat där alla tecken gör sig bäst.

6. Tingsryd – Västervik 1
Västervik har torskat sju av sina nio senaste matcher och ser alltmer ut att bli avhängda i botten. Theo Jacobsson befinner sig på en MoDo-buss någonstans i Sverige då övikarna kallat hem sin spelare. Anton Svensson är därutöver avstängd mot Tingsryd och Karlskoga vilket knappast förbättrar de rödvitas chanser i fredagens derby. Tingsryd ser poängmässigt inte speciellt mycket bättre ut men spelet är bitvis okej. TAIF har ett par toppgubbar som kan leverera och i Dackehallen är det inget snack om vart favoritskapet ska ligga. Ettan gillas och spikas.

7. Troja-Ljungby – Vimmerby 1
Vimmerby har gjort väldigt många bra saker i år. Tigrarna har vunnit tio av 15 matcher och Allettan-platsen är redan uthämtad och klar. Playmakern Anton Carlsson ståtar med gudabenådade siffror (0+17) och förvärvet Martin Pärna har också skördat offensiva framgångar i sin nya omgivning. Troja-Ljungby ser ut att missa spel i den övre fortsättningsserien vilket i så fall ses som ett stort misslyckande. Seger mot Vimmerby är ett måste om chansen ska leva vidare och med gubbar som Karlsson och Ernstig åter i spel så råder det inte personalbrist i hemmalägret åtminstone. Motivation ska kunna slå klass i Ljungby. Ettan först.

8. KRIF Hockey – Karlskrona 2
KRIF Hockey avslutade oktober med att torska fem av sex matcher. Efter 2-1-triumfen mot Mörrum borta den tredje november hände något. KRIF började spela effektiv hockey framåt samtidigt som defensiven utmärkte sig på ett riktigt bra sätt. Inför derbyt mot Karlskrona så lyser det om värdarna och en plats i Allettan ligger bara ett par ynka poäng bort. Orkar Tisell och Jörgensens mannar nypa en ny skalp under fredagen är frågan. Tillåt oss tvivla. Karlskrona staplar segrar på hög och är kanske Ettans bästa lag just nu. Tvåan öppnar för att därefter kompletteras med ettan i Soft Center Arena.

Kassaskåpet! Brynäs
Brynäs har tillräckligt med verktyg i lådan för att luckra upp och montera ner ett tveksamt Östersund som inte får spelet att stämma just nu. Ettan i Gävle är självklar.

Varningen! Almtuna
Björklöven har extremt svårt att nypa trepoängare för dagen och mot ett bra Almtuna finns stor risk för nya bekymmer. 1X är tidigt tecken som ska med i Gränby.

36 rader
1. Västerås – Djurgården 1 X
2. AIK – Nybro 1 2
3. Brynäs – Östersund 1
4. Almtuna – Björklöven 1 X 2
5. Kalmar – Mora 1 X 2
6. Tingsryd – Västervik 1
7. Troja-Ljungby – Vimmerby 1
8. KRIF Hockey – Karlskrona 2
216 rader
1. Västerås – Djurgården 1 X 2
2. AIK – Nybro 1 2
3. Brynäs – Östersund 1
4. Almtuna – Björklöven 1 X 2
5. Kalmar – Mora 1 X 2
6. Tingsryd – Västervik 1
7. Troja-Ljungby – Vimmerby 1 X
8. KRIF Hockey – Karlskrona 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100