Fotbolls VM tips fredag 25 november 2022

Det andra VM-tipset ser lika frejdigt ut som det första. Underhållningen i den första omgången av gruppspelet gick inte att klaga på och vi ska heller inte klaga på att denna kupong innehåller 5 miljoner i jackpot. Vi hjälper er på vägen mot 13 gröna bockar i analysen!

Spelstopp 19:59

1. England – USA X
England fick en drömstart på VM när Iran kördes över med 6-2. “The Three Lions” visade sylvass effektivitet i offensivt straffområde men faktum är att siffrorna blev lite väl kryddade. Mot ett USA med ett förmodat vassare presspel kommer britterna att bli testade och över 75 procent på ettan är ingenting som får oss att vända blicken mot hammaren. “The Stars and Stripes” imponerade stundtals mot Wales och orkar de behålla sin intensitet i presspelet över en längre period i denna fight håller vi inte poängplock som otänkbart. Pulisic och Weah är spelare som kan såra England på egen hand och det faktum att Kane är ett frågetecken är ytterligare en faktor som gör garderingar lockande. Alla tecken och skrälljobb blir vår rek.

2. Tunisien – Australien 1
Applåder ska tillfalla Tunisien för insatsen mot Danmark. Jalel Kadris gäng försvarade sig med näbbar och klor och var långt ifrån ofarliga när de gav sig iväg i offensiv riktning. Den gamla Elfsborgs-anfallaren Jebali var ett jobbigt hot för danskarna och han kan mycket väl bli tungan på vågen mot ett inte lika svårspelat Australien. “Socceroos” tog visserligen ledningen mot Frankrike men det syntes tidigt att det inte skulle hålla hela vägen in i mål. “Les Bleus” lyckades vända till 4-1 och med handen på hjärtat såg australiensarna inget vidare ut i någon riktning av planen. Tunisien är både spetsigare och mer väloljade och här gillas den sunt streckade ettan skarpt. Fin spik.

3. Polen – Saudiarabien 2
Saudiarabien var brutalt nederlagstippade mot Argentina men visade att hjärta och laganda kan räcka långt. Hervé Renard lotsade sina mannar till en minst sagt respektabel vändning från 0-1 till 2-1 där spelare som Al Shehri och Al Dawsari utmärkte sig med varsin balja. Duon har ett stort kunnande i sig och även om defensiven hade sina skönhetsfläckar – Argentina skapade trots allt en bra bit över 2,0 xG – bör samma matchplan kunna falla väl ut mot Polen. Polackernas xG-siffror mot Mexiko kryddas av Lewandowskis missade straff, i övrigt hade de vitröda svårt att få till det i de främre leden. Lyckas Saudiarabien stänga ner ytorna för målmaskinen sitter strecken skevt på Education City Stadium. X2 är ett fräckt och spelvärt drag.

4. Frankrike – Danmark 1
Frankrike och Danmark spåddes inför VM göra upp om gruppsegern i Grupp D. Så kan fortfarande bli fallet men det var utan tvekan “Les Bleus” som visade störst kunnande i sin premiär. 0-1 vändes till 4-1 mot Australien efter att Giroud, Rabiot och Mbappé haft lekstuga med “Socceroos” försvar. Har trion en bra dag får även Danmark problem. Våra grannar i söder hade svårt att komma till rejäla målchanser mot Tunisien där bollen rullades passivt från sida till sida istället för att försöka bryta linjer. Danskarnas psykologiska övertag från de dubbla segrarna mot Frankrike i Nations League till trots lutar vi åt att detta blir en svettig lördag. Ettan är en tänkbar spik. För den med djup plånbok övervägs garderingar med hänsyn till värdet.

5. Argentina – Mexiko 1
Argentina kom till Qatar som en av de stora förhandsfavoriterna till guldet. Messi och company har fortfarande anledning att drömma men de behöver visa betydligt mer än vad de gjorde mot Saudiarabien. Att tappa 1-0 till 1-2 mot “De gröna falkarna” är inget annat än pinsamt och förbundskapten Scaloni behöver se sig i spegeln över åtminstone två av valen i startelvan. Vi anser att “La Albicelestes” kapacitet maximeras om Lisandro Martínez och Julian Álvarez tar plats från start. Mexiko missade en gyllene chans att dra ifrån Argentina när de bara fick 0-0 mot Polen och även om Tata Martinos gäng var det marginellt bättre laget får de svårt att röra förbundskaptenens landsmän om de kommer upp i nivå. Ettan går först, krysset övervägs med hänsyn till spelvärdet.

6. Japan – Costa Rica 1
Det gick inte att ta miste på glädjen i Japan efter vändningen från 0-1 till 2-1 mot Tyskland. Moriyasu och hans manskap antog sig matchen på modigt vis och även tyskarna vann xG klart förtjänade japanerna åtminstone sina två mål. Mitoma stod för ett iögonfallande inhopp och Brightons ytter bör vara lika given i startelvan mot Costa Rica som han borde vara intressant för ett topplag i Premier League när klockan slår januari. Costa Rica fick i sin tur brallorna neddragna av Spanien som visade att utvecklingen gått framåt sedan VM 2014. Costaricanerna gjorde succé i Brasilien men här blir det sorti redan i gruppspelet. Japan är klart bättre och vinner detta till ansenlig procent.

7. Belgien – Marocko 2
På det första VM-tipset flaggade vi för att Belgien var en vettig vaskning mot Kanada och det är ett val som görs om tio gånger av tio med samma matchbild. Roberto Martínez gäng släppte till nästan 3,0 xG (!) och slapp undan straffar på ett sätt som får “Nyckeln till frihet” att blekna i jämförelse. Lukaku sägs fortfarande vara out när Marocko står på andra sidan och belgarnas stenåldriga backlinje får svårt att hänga med herrar som Boufal, En-Nesyri och Ziyech. Ett potentiellt plus för européerna är att både Hakimi och Mazraoui dras med skadebekymmer men ettan ska trots det inte nosa på över 70 procent. X2 prioriteras på Al-Thumama Stadium.

8. Kroatien – Kanada X
Ett sprudlande Kanada tog Belgien med storm och hur “Lönnlöven” inte fick med sig några poäng från den fighten är en historia värdig en långfilm. Hög press och en förmåga att gå rakt på mål satte belgarna i enorma bekymmer och ett Kroatien som gärna bygger nedifrån kan mycket väl få samma problem. Zlatko Dalic förfogar med det sagt över ett mittfält som kan knacka sig ur de mest pressade situationer, men de schackrutiga behöver onekligen prestera bättre än vad de gjorde i premiären. Spelare som Modric, Kovacic och Perisic lär ha kraft kvar efter att bara ha gått på treans växel senast men ettan streckas alldeles för hårt för att spikas. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att vandra.

9. Spanien – Tyskland 1
Spaniens kapacitet under Luis Enrique är kuslig och stackars Costa Rica kunde bara se på när “La Roja” lekte fotboll i premiären. Siffrorna skrevs till slut till 7-0 och det är bara att ställa sig upp och applådera spanjorernas insats. Att kunna spela bitvis avslappnat mot Tyskland är en fördel för Pedri och company som bör kunna såga sig igenom tyskarnas inte vattentäta försvar. Hansi Flick fick se sina mannar ge vika mot Japan och skulle japanerna besegra Costa Rica är tre poäng ett måste i denna fight. Vid annat utfall kan en poäng räcka men Spanien kommer inte dela ut några allmosor på Al Bayt Stadium. “Die Mannschaft” åkte på en rejäl omgång (0-6) senast de mätte svärd med söndagens kombattanter och här tror vi att psykologi kan bli en påverkande faktor. Håller sig ettan i trakter omkring 40 procent är det en vettig spik att luta sig mot.

10. Kamerun – Serbien 2
Kamerun var inte ofarliga i premiären mot Schweiz men som lag syntes det att “De otämjbara lejonen” har en bra bit kvar innan de kan mäta sig med på pappret övermäktiga nationer. Toko Ekambi och Choupo-Moting är hot som kan ställa till det för Serbien men här tror vi samtidigt att Songs gäng får det än tuffare emot än senast. Serbien har mängder av hot i offensiv riktning och det krävs egentligen bara en fast situation för VM:s mest välväxta deltagare ska ha en ordentlig målchans. Hittar serberna upp i närheten av sin högstanivå är detta tveklöst deras fight att förlora. Tvåan kan gott lämnas på egna ben.

11. Sydkorea – Ghana X
Två lag som hade svårt att få till det i offensiv riktning i respektive premiärer ska mäta svärd på Education City Stadium. Sydkorea bjöd verkligen upp till dans mot Uruguay, men bortsett Hwangs avslut från nära håll skapade Son och company inte mycket av glädje i anfallsväg. Det kan bli svårt att lyckas med det även mot Ghana. Otto Addos gäng sitter ihop på ett funktionellt sätt i de bakre leden och här misstänker vi att rädslan att förlora kan ta överhanden på viljan att vinna. Trots att Ghana gjorde två mål mot Portugal är det lågt streckade krysset högaktuellt. Därefter följer tvåan med.

12. Brasilien – Schweiz X
Att Brasilien är favoriter till att ha hem VM-guldet står utom alla tvivel och det syns också på streckningen när de ställs mot Schweiz. Även om Tite förfogar över mängder av matchvinnare på olika positioner tror vi inte att brassarna bara blåser alplandet av banan. Schweiz trivs i uppgifter likt denna och efter den sköna viktorian mot Kamerun finns ingen press på Xhaka och companys axlar inför denna fight. Vi tror att detta blir betydligt jämnare än vad streckningen visar och på större system får därför gärna hela spannet finnas med.

13. Portugal – Uruguay 1
Portugal agerade slött i den första halvleken mot Ghana men steppade upp offensiven i den andra. 3-2-segern var rättvis men det går inte att bjuda på samma ytor när de ställs mot Uruguay. Fernandes, Félix och Ronaldo är spelare som kan avgöra detta på egen hand och på tal om att steppa upp behöver Uruguay göra detsamma. Prestationen mot Sydkorea var inget vidare där Diego Alonsos gäng hade uppenbara problem i de främre leden. Det kan de få även mot ett defensivt starkt Portugal. Ettan går först, garderingar följer i samråd med plånboken.

Kassaskåpet! Japan
Japan fick en enorm boost av segern mot Tyskland och Mariyasus skickliga offensiv ska kunna knacka bort ett svagt Costa Rica. Ettan står väldigt stadigt på egna ben.

Varningen! Marocko
Marocko har frågetecken på viktiga spelare men efter vad Belgien visade upp mot Kanada vore det en synd att inte testa den spelvärda högersidan. X2 ska finnas med på kuponger med sikte på storkovan.

144 rader
1. England – USA 1 X 2
2. Tunisien – Australien 1
3. Polen – Saudiarabien X 2
4. Frankrike – Danmark 1
5. Argentina – Mexiko 1 X
6. Japan – Costa Rica 1
7. Belgien – Marocko X 2
8. Kroatien – Kanada 1 X 2
9. Spanien – Tyskland 1
10. Kamerun – Serbien 2
11. Sydkorea – Ghana X
12. Brasilien – Schweiz 1 X
13. Portugal – Uruguay 1
1296 rader
1. England – USA 1 X 2
2. Tunisien – Australien 1
3. Polen – Saudiarabien X 2
4. Frankrike – Danmark 1
5. Argentina – Mexiko 1 X
6. Japan – Costa Rica 1
7. Belgien – Marocko 1 X 2
8. Kroatien – Kanada 1 X 2
9. Spanien – Tyskland 1
10. Kamerun – Serbien 2
11. Sydkorea – Ghana X 2
12. Brasilien – Schweiz 1 X 2
13. Portugal – Uruguay 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100