Europatipset tips torsdag 9 november 2023

Torsdagar innebär som bekant Europa League och Europa Conference League. Europatipset slår ned med en jackpot på 5 miljoner kronor där Häckens retur mot Molde är en av godbitarna. Lag som West Ham och Aston Villa ska också synas i sömmarna. Nu åker vi!

Spelstopp 20:59

1. Häcken – Molde 1
Det svänger minst sagt om Häcken. 1-5 i prutten mot Molde var en hård men knappast rättvis smäll som ett par veckor senare följdes upp av hela 4-2 mot Malmö FF. Lyckas Högmos gäng få in det första målet är det oerhört svårt att stoppa Getingarnas omställningar. Å andra sidan är defensiven inte den tätaste. Lyckas göteborgarna stänga till ytorna i de bakre leden på Ullevi får Molde problem, men norrmännen har med det sagt en psykologisk fördel från det vändande mötet. Eikrem kan åstadkomma mycket på egen hand, men värt att notera är att MFK saknar både Linnes och Karlström på grund av skador. Ettan går först i kraft av hemmaplan, tvåan agerar följeslagare på större system.

2. AEK Aten – Marseille 1
Vi går mot en rafflande avslutning i Grupp B där samtliga fyra lag har chans att ta sig vidare. AEK Aten imponerade enormt i bortasegern mot Brighton och var heller inte oävna borta mot Marseille (1-3). Fransmännens offensiv blev till slut för svår att stoppa, men hemma i den grekiska huvudstaden lutar vi åt att AEK får sin revansch. Marseille har en förmåga att blanda och ge över 90 minuter och ser även ut att sakna firma Rongier/Ounahi. Ersättare finns men när tipparna ser till att ettan erbjuder spelvärde lockar vänstersidan klart mest. Den vågade spikar ettan.

3. West Ham – Olympiakos X
West Ham är som väntat med i toppen av Grupp A i Europa League. De regerande Europa Conference League-mästarna har dock inte övertygat rent spelmässigt. 1-2 i nacken senast mot Olympiakos var frukten av en statisk offensiv och kan grekerna lyckas med sitt försvarsspel på samma sätt i London kommer The Hammers att få det tufft. Moyes litar mycket på att spelare som Bowen och Kudus ska blixtra till, men duon kommer inte att kunna rädda värdarna i varje match. När ettan smyger iväg är det dags att dra öronen åt sig och försöka jobba in en skräll. Alla tecken åker med.

4. Atalanta – Sturm Graz 1
Sturm Graz stod för ett av den förra omgångens mest uppseendeväckande resultat. 2-2 mot Atalanta var en meriterande prestation från österrikarna som faktiskt spelade i numerärt underläge i drygt 40 minuter. Hierlander saknas dock inför returen och det skulle inte förvåna om gästerna får det hett om öronen i Bergamo. Atalanta har återigen något spännande på gång, inte minst i offensiven där bland andra Koopmeiners, Muriel och Scamacca sticker ut. Trion kan på egen hand sänka Sturm Graz som får sikta in sig på att försöka hålla siffrorna nere på italiensk mark. Ettan är en given bank.

5. Real Betis – Aris 1
Real Betis dominerade stort borta mot Aris Limassol där spanjorerna borde vunnit med större siffror än 1-0. De grönvita hade bland annat långt över 2,0 xG och en annan dag hade Aris fått se flera baklängesmål rinna in. Det finns en uppenbar risk för retroaktiv utdelning i Andalusien där Betis övertag kommer att bli ännu mer dominant. Aris försvarslinje har en späckad afton framför sig och gästerna ska verkligen vara nöjda om de löser en poäng. Ettan är trolig, krysset tar plats med hänsyn till värdet.

6. Rangers – Sparta Prag 1
Rangers steppar inte sällan upp när det vankas Europaspel på Ibrox. Skottarna har inlett gruppspelet lite hackigt, men då ska det raskt påpekas att två av tre fighter varit på bortaplan. Under den andra halvan väntar två hemmamatcher och vi gillar segerchansen när Sparta Prag gästar Glasgow. Tjeckerna har inte samma högstanivå som sina motståndare och efter 0-0 i det vändande mötet blir det betydligt tuffare emot på skotsk mark. Rangers är ett väldigt trevligt spikbud till vettig procent.

7. Sporting – Raków 1
Sporting hamnade i tidig brygga borta mot Raków Czestochowa. Viktor Gyökeres visades ut redan innan tio minuters speltid, men trots det kunde portugiserna samla kraft och åtminstone åka hem med en poäng. Hemma i Lissabon blir det andra bullar. Paulinho kan ta Gyökeres plats på topp och här får Raków svårt att hänga med i svängarna. Polackerna lär lägga sig lågt för att försöka satsa på omställningar, men till fler än en poäng räcker det inte. Ettan är högst trolig. Krysset kan övervägas med hänsyn till värdet.

8. Aston Villa – AZ Alkmaar 1
Aston Villa slog AZ Alkmaar med 4-1 i Nederländerna. Engelsmännen visade prov på sina vassa omställningar med Watkins i spetsen, men helt övertygande var inte den spelmässiga insatsen. Det lär den dock vara på hemmaplan. Villa har gjort rent hus i Birmingham i Premier League och det skulle inte förvåna om AZ Alkmaar blir nästa offer på Villa Park. Nederländarna behöver gå framåt för att försöka få med sig en poäng, men det innebär också att ytor kommer att öppnas upp åt andra hållet. Detta vinner Villa.

9. Breidablik – Gent X
Det isländska finrummet, Úrvalsdeild, har gått i mål och för Breidabliks del finns det således bara återstoden av gruppspelet i Europa Conference League kvar av den här säsongen. Islänningarna står hittills utan poäng, men i en kamp mot Gent där värdarna inte har något att förlora vill vi inte kasta oss över den betrodda tvåan. Särskilt inte när Gent har en förmåga att gå bort sig i dessa sammanhang. Ska det bli tal om hög utdelning på den här kupongen behöver några favoriter falla och vi tar höjd för att Gent kan vara en mina. Alla tecken och skrälljobb!

10. Club Brugge – Lugano 1
Club Brugge har övertygat i Grupp D där belgarna står noterade för sju av nio möjliga poäng. Ronny Deilas gäng har gynnats av att få spela två bortamatcher där de blåsvartas spetsiga omställningar var direkt avgörande. Det råder inget tu tal om att de hemmahörande ska gälla som stora favoriter hemma mot Lugano, men inte till vilken procent som helst. Schweizarna har en hög högstanivå när de har sin dag och i en viss Steffen finns tillräckligt med spets för att såra Club Brugge med egen medicin. När ettan sticker iväg är det dags att dra öronen åt sig. Helgardera och jobba in knallen till höger.

11. Slovan Bratislava – Lille X
Slovan Bratislava och Lille har lagt beslag på de två översta placeringarna i Grupp A. Klaksvík ser ut att vara den främsta utmanaren till de två förstnämnda, men det är rimligt att tro att dessa aktörer tar sig vidare senare i vinter. Lille vann det vändande mötet med 2-1, men imponerande var inte insatsen. Slovan Bratislava ska inte underskattas i Slovakien där värdarna kan göra det svårt för fransmännen som ibland har det hackigt i sin offensiv. Små marginaler kommer troligen att avgöra detta och vi lockas mest av vänstersidan. Om råd alla tecken.

12. Ludogorets – Fenerbahce 1
Fenerbahce har full pott i Grupp H och det ska mycket till för att turkarna inte ska ta sig vidare. De gulblå har en vass offensiven med bland andra Batshuayi och Tadic, men det måste samtidigt påpekas att prestationerna inte alltid håller måttet utanför Turkiets gränser. Ludogorets var inte helt oävna i det vändande mötet (1-3) och hemma i Razgrad bör bulgarerna kunna bjuda upp ännu bättre. Tekpetey är en av lirarna som kan lirka upp Fener på egen hand och här stämmer vi inte överens med tipparnas favorisering av tvåan. Oddset på densamma har stigit i raketfart och här är det snarare kanonläge att spela med 1X. Värdet finns till vänster.

13. Olimpija Ljubljana – Klaksvík 1
Klaksvík har gjort det bra i Europa Conference League där öborna fortfarande kamperar om avancemang från gruppen. 0-0 mot Lille och 3-0 senast mot Olimpija Ljubljana imponerar, men det ska sägas att gästerna är ett gäng utpräglade hemmakatter. När resan går till Slovenien bör Olimpija Ljubljana kunna ge igen för gammal ost. Slovenerna är erkänt starka i sin borg där de hemmahörande borde kunna ta hand om taktpinnen mot ett förmodat lågt sittande Klaksvík. Ettan är ett vettigt singelförslag till korrekt procent.

Kassaskåpet! Aston Villa
Aston Villa är väldigt starka i Birmingham där värdarna gjort rent hus i Premier League. Mot ett lag av AZ Alkmaars kaliber går Villa inte bort sig. Stabil etta.

Varningen! Ludogorets
Ludogorets har fortfarande chans att ta sig vidare i Europa Conference League. På hemmaplan ska bulgarerna inte räknas bort mot Fenerbahce. Den övervärderade tvåan lockar föga.

144 rader
1. Häcken – Molde 1
2. AEK Aten – Marseille 1
3. West Ham – Olympiakos 1 X 2
4. Atalanta – Sturm Graz 1
5. Real Betis – Aris 1 X
6. Rangers – Sparta Prag 1
7. Sporting – Raków 1
8. Aston Villa – AZ Alkmaar 1
9. Breidablik – Gent X 2
10. Club Brugge – Lugano 1 X 2
11. Slovan Bratislava – Lille 1 X
12. Ludogorets – Fenerbahce 1 X
13. Olimpija Ljubljana – Klaksvík 1
1296 rader
1. Häcken – Molde 1 2
2. AEK Aten – Marseille 1
3. West Ham – Olympiakos 1 X 2
4. Atalanta – Sturm Graz 1
5. Real Betis – Aris 1 X
6. Rangers – Sparta Prag 1
7. Sporting – Raków 1 X
8. Aston Villa – AZ Alkmaar 1
9. Breidablik – Gent 1 X 2
10. Club Brugge – Lugano 1 X 2
11. Slovan Bratislava – Lille 1 X 2
12. Ludogorets – Fenerbahce 1 X
13. Olimpija Ljubljana – Klaksvík 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100