Europatipset tips torsdag 22 februari 2024

Serie A sparkar igång torsdagens Europatips som sedan enbart handlar om returmöten i Europa League samt Europa Conference League. Oerhört mycket står på spel på en kupong som dessutom badar i spelvärde. Häng med på ett spännande äventyr!

Spelstopp 18:44

1. Torino – Lazio X
Torino har agerat relativt robust under vintern. En torsk på elva fajter noteras inför mötet med Lazio. Helt friktionsfritt har det med det sagt inte varit då Tjurarna har fortsatt stora problem med sin offensiv, som snittar under ett mål per match. Som en följd har merparten av de förlustfria matcherna mynnat ut i målsnåla kryss snarare än segrar. Något liknande hade inte förvånat heller mot Lazio. Sarris gäng har förvisso äntligen börjat få lite hjälp av den tidigare djupfryste Immobile, men helt pålitligt är det inte. I helgen blev det torsk mot Bologna. Börja i mitten, helgardera sen.

2. Roma – Feyenoord X
Feyenoord var det bättre laget i det vändande mötet i Nederländerna och förtjänade mer än krysset. Lukakus mål med 20 minuter kvar att spela räddade utgångsläget för Roma men insatsen var inget att skriva hem om. Svenska folket verkar däremot blivit ruggigt imponerade, på annat sätt går det inte att tolka dessa enormt skeva streck.
Italienarna närmar sig 70 procent och det är helt enkelt inte befogat i en match som på förhand ska hållas förhållandevis jämn. Även om Roma är något bättre spelare för spelare så är holländarna längre fram i sitt bygge. Högersidan missas inte till dessa priser.

3. Freiburg – Lens 2
Det första mötet lagen emellan blev som väntat jämnt och även om det inte var någon typisk 0-0-match var det alltjämt så det slutade. Bägge lag skapade tillräckligt med chanser för att göra mål men skärpan var helt enkelt inte där. En genomgående trend hos framförallt tyskarna som låg dem i fatet återigen i helgens oavgjorda match mot Frankfurt. Vad gäller Lens var det snarare ett undantag. De formstarka fransmännen agerar generellt sett effektivt över hela banan, med ett tajt försvar och en vass frontlinje. Styrkor de förväntas få stor nytta av i Förbundsrepubliken denna afton. X2 är en intressant öppning.

4. Rennes – Milan 1
Efter 3-0 på San Siro är Milan mer eller mindre redan klara för avancemang. Italienarna är för bra för att tappa en ledning av sådan sort mot Rennes. En hedersam förlust är däremot sannolikt inget som Stefano Pioli och hans mannar har särskilt mycket emot om det sparar kraft till ligaspelet, där de hackat lite mot slutet och förlorade mot Monza med 2-4 så sent som i lördags. För Rennes del gäller det att rädda ansiktet framför hemmafansen och jag förväntar mig att de går ut med flaggan i topp. Ettan gillas till låg procent.

5. Marseille – Shakhtar Donetsk X
Efter Gattusos många misslyckanden på tränarbänken har Marseille vänt sig till JM Gasset – ni vet han som fick sparken från Elfenbenskusten efter ett fiaskoartat gruppspel och fick se sitt gamla landslag fira guldet bara någon vecka senare. Huruvida tillsättningen får positiv effekt återstår att se, men tillåt mig att tvivla. Alldeles oavsett kommer han behöva slita då fransmännen, som står på sju raka utan seger, inte alls sitter ihop. Shakthar agerar å andra sidan som ett riktigt lag. Svårigheterna är av naturliga skäl många men insatserna som bjudits i – bland annat CL-gruppspelet mot Barcelona – är fina. Så är även gästernas chanser i denna match. X2 går först i min bok.

6. Toulouse – Benfica X
Det dröjde hela vägen fram till den 98:e minuten innan Benfica kunde få Toulouse på fall i Lissabon. Di María avgjorde från straffpunkten i en match som portugiserna spelmässigt dominerade, men en uddamålsledning i Frankrike blir inte lätt att behålla. Toulouse slog bland annat Liverpool på hemmaplan i gruppspelet och är det någonstans fransmännen ska kunna rå på Benfica är det tveklöst framför sin publik. Dallinga och Dönnum är två spelare som kan avgöra detta på egen hand. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

7. Sparta Prag – Galatasaray 1
Galatasaray var illa ute i hemmamatchen mot Sparta Prag. På sin erkänt svårspelade hemmaplan tappade turkarna dubbla ledningar innan det avgörande 3-2-målet föll på tilläggstid. Resultatet speglade dock inte matchbilden och här saknas bland annat Nelsson på grund av avstängning. Sparta Prag står i sin tur utan inte mindre tre spelare av samma anledning, men vi gillar ändå tjeckernas segerchans. Galatasaray är av tradition ett svagare lag utanför hemtrakterna och gästerna får onekligen se upp med Kuchta som är en sylvass avslutare. Till sund procent gillas spikettan.

8. Frankfurt – Royale Union SG 2
Eintracht Frankfurt är en av alla hårt betrodda favoriter på kupongen. Efter att ha klarat 2-2 borta mot Royale Union SG förväntas Örnarna köra över belgarna i flygplatsstaden, men vi är inte så säkra på den saken. Hugo Larsson ser fortfarande ut att saknas och utan honom skapas ett hål på mitten som ingen i truppen kan fylla. Royale Union SG trivs dessutom med den förmodade matchbilden där bland annat Gustaf Nilssons spetsegenskaper bör komma väl till användning. Spelvärdet faller solklart till höger i Tyskland där vi lockas av en rövare. X2 får förtroendet när ettan streckas till himlen!

9. Bodö/Glimt – Ajax 1
Det vill sig fortfarande inte för Ajax. 2-2 hemma mot Bodö/Glimt följdes upp av samma resultat mot NEC Nijmegen där det blivit uppenbart att defensiven inte sitter ihop för fem öre. Innan van ‘t Schips mannar visat att försvarsspelet är korrigerat är det faktiskt befogat att Bodö/Glimt ges favoritskapet i hemma-returen. Norrmännen hade ledningen med 2-0 i Amsterdam efter en doppietta av Grönbaek som är en möjlig gubben i lådan även i norra Norge. Knutsens välsmorda filosofi blir svårfångad för Ajax som går en mörk torsdag till mötes. Ettan är en fräck spik till spännande procent.

10. Legia Warszawa – Molde 2
Molde chockade Legia Warszawa i Norge där norrmännen ledde med 3-0 redan efter 25 minuter. Gulbrandsen gick i bräschen med sina två mål och den rappa anfallaren bör kunna fira stora triumfer även i den polska huvudstaden. Inte minst då Legia behöver öppna upp sig i jakten på segern. Polackerna är normalt att räkna med när den högljudda publiken finns i ryggen, men här streckas ettan alldeles för hårt för att spikas. Faktum är att den streckas för hårt för att finnas med överhuvudtaget. Molde får en ypperlig matchbild framför sig och löser minst ett oavgjort resultat. X2 är ett läckert drag.

11. Ferencváros – Olympiakos 1
Mendilibar har fått en bra start på sitt äventyr som tränare för Olympiakos. 1-0 mot Ferencváros var en fin skalp som följdes upp av mäktiga 4-1 mot PAOK. Inför returen mot ungrarna råder gott gry hos gästerna, men det är samtidigt på sin plats att påpeka det faktum att grekiska lag inte sällan har svårt på främmande mark i Europaspelet. Ferencváros är liksom hela den ungerska fotbollen på frammarsch och ska inte räknas bort på egen mark. Varga är en vass målskytt som kan hitta rätt på eget manér och med Zachariassen finns en regissör av klass precis bakom. När tipparna faller för högersidan tornar ettan upp som en värdemässigt fin singel.

12. Dinamo Zagreb – Real Betis 2
Real Betis fick inte mycket att stämma hemma mot Dinamo Zagreb. Den torftiga offensiven kom ingenstans och när kroaterna tog ledningen från straffpunkten tvingades andalusierna kapitulera. Att vända 0-1 i Zagreb blir ingen enkel uppgift, men att spela på resultat är samtidigt ingen av Dinamos styrkor. Lyckas de grönvita gästerna stänga ytorna för Petrovic samtidigt som Pellegrinis gäng höjer bolltempot ligger en förlängning nära till hands. Tvåan gillas mest och agerar utgång. På större system får krysset åka med.

13. Ludogorets – Servette 1
Servette skapade de flesta och bästa målchanserna i den första akten mot Ludogorets. Crivelli och company kunde dock inte hitta rätt och favoritskapet svänger kraftigt över till bulgarernas fördel när returen stundar i Razgrad. De hemmahörande har samlat på sig gott om rutin från Europaspel de senaste säsongerna och har en vass offensiv där firma Duah/Tekpetey sticker ut. Förvånande skulle det inte vara om någon av dessa herrar får sista ordet i kupongens sista strid. Ettan duger som fulspik.

Kassaskåpet! Ludogorets
Ludogorets är ett helt annat lag på hemmaplan i Europaspelet. Bulgarerna klarade delad pott i Schweiz och avgör dubbelmötet med Servette på egen bana. Godkänd fulspik.

Varningen! Feyenoord
Feyenoord var det bättre laget i Rotterdam och nederländarna ska definitivt inte räknas bort i Rom. X2 betalar alldeles för bra för att missas.

144 rader
1. Torino – Lazio X
2. Roma – Feyenoord 1 X 2
3. Freiburg – Lens X 2
4. Rennes – Milan 1
5. Marseille – Shakhtar X 2
6. Toulouse – Benfica 1 X 2
7. Sparta Prag – Galatasaray 1
8. Frankfurt – Royale USG X 2
9. Bodö/Glimt – Ajax 1
10. Legia Warszawa – Molde X 2
11. Ferencváros – Olympiakos 1
12. Dinamo Zagreb – Betis 2
13. Ludogorets – Servette 1
1296 rader
1. Torino – Lazio 1 X 2
2. Roma – Feyenoord 1 X 2
3. Freiburg – Lens X 2
4. Rennes – Milan 1
5. Marseille – Shakhtar 1 X 2
6. Toulouse – Benfica 1 X 2
7. Sparta Prag – Galatasaray 1
8. Frankfurt – Royale USG X 2
9. Bodö/Glimt – Ajax 1
10. Legia Warszawa – Molde X 2
11. Ferencváros – Olympiakos 1
12. Dinamo Zagreb – Betis X 2
13. Ludogorets – Servette 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100