Europatipset tips torsdag 16 november 2023

EM-kvalet och det sydamerikanska VM-kvalet utgör torsdagens Europatips. Spelvärdet blir påtagligt på flera håll och med 4 miljoner i jackpot ska det gå att tälja guld på den gröna kupongen. Ta del av våra bästa drag i nedanstående analys!

Spelstopp 17:59

1. Azerbajdzjan – Sverige 2
Janne Andersson inleder sin sista samling med gänget när Sverige reser till Baku för att ta sig an Azerbajdzjan. EM-kvalmatchen är som bekant inte av någon betydelse, men efter 5-0-segern hemma mot samma opponent finns en tung psykologisk faktor att utnyttja för Blågult. Isak är inte med i truppen, men när Gyökeres flyger fram i Portugal kan han ensam fylla luckan efter den förstnämnda. Azerbajdzjan är inga duvungar, men De Biasis mannar saknar spets i sin offensiv. Det problemet har inte Janne och så länge tvåan inte rusar upp långt över 70 procent är det en klart vettig spik i omgången.

2. Estland – Österrike 2
Österrike är redan klara för EM och vid seger mot Estland sätter alplandet press på Belgien i kampen om förstaplatsen. Det ska mycket till för att Rangnick och company ska passera belgarna, men kommer gästerna upp i ansenlig nivå är de ett klart bättre landslag än Estland. Balterna har inte rosat marknaden i gruppspelet och när övriga länder i Baltikum ser ut att vara på frammarsch går Estlands utveckling åt fel håll. Tvåan är trolig men streckas också bisarrt hårt. Krysset är inte fel att överväga som följeslagare.

3. Georgien – Skottland 2
Både Skottland och Spanien är klara för EM från Grupp A. Steve Clarke gör ett strålande jobb med kiltbärarna som är ett svårslaget landslag med spets i omställningsspelet samt fasta situationer, men som spelförande lag finns det frågetecken runt skottarna. Lägger Georgien manken till ska de inte räknas bort hur som helst framför sin publik. Sagnol förfogar över ett habilt manskap och så länge värdarna vill avsluta snyggt är Skottland en liten favorit i fara. Nära 50 procent på tvåan gillas inte. Gardera med minst ett kryss.

4. Slovakien – Island X
Slovakien avslutade förra samlingen med en blytung 1-0-seger mot Luxemburg. Den krattade manegen för EM i Tyskland nästa sommar och vid händelse av en poäng mot Island är saken biff. Slovakerna är med det sagt inte ett herrskap som bara går ut och städar av sina motståndare på beställning. Island trivs i uppgifter likt den här där gästerna kan ligga lågt och sedan spela på omställningar. Óskarsson är en striker med näsa för mål och han kan på egen hand göra det svårt för slovakerna. Till vänstervridna streck föreslås alla tecken och skrälljobb.

5. Bulgarien – Ungern 2
Bulgarien har varit på dekis ett bra tag och är sedan länge borta från EM. Despodov är den starkast lysande stjärnan i ett svagt landslag som kommer att få väldiga problem med att hänga med Ungern i den bulgariska huvudstaden. Marco Rossis adepter har haft vissa problem när de förväntas föra en matchbild, men med vasse Szoboszlai i spetsen kan Ungern vinna en kamp när som helst. Liverpools blivande superstjärna kan mycket väl agera gubben i lådan mot bulgarerna. Tvåan är ett aktuellt spikbud.

6. Montenegro – Litauen X
Montenegro har fortfarande en liten, väldigt liten, chans att nå EM. För att det ska bli verklighet krävs dock mer än ett mirakel och när värdarnas trupp är brandskattad inför mötet med Litauen benämner vi ettan som en favorit i fara. Savic, Haksabanovic och Mugosa är bara några av de blytunga avbräcken. Litauen är i sin tur en nation på uppåtgående och i förra samlingen hade gästerna 2-0 mot Ungern i halvtid. Kommer de upp i samma nivå här är mycket vunnet. Till över 80 procent måste ettan garderas. Alla tecken och skrälljobb!

7. Luxemburg – Bosnien 1
Luxemburg hade en tuff samling förra månaden där den lilla nationens EM-drömmar nästan gick i kras. Luc Holtz kan fortfarande ta sig till Tyskland nästa sommar, men då krävs seger mot Bosnien för att hålla drömmen vid liv. Med tanke på hur Bosnien ser ut ska det inte vara någon omöjlighet. Gästerna befinner sig i en avgrundsdjup kris där förbundet är i uppror samtidigt som förbundskapten Milosevic saknar spelare som Ahmedhodzic, Kolasinac, Pjanic och Dzeko. Det är Bosniens ryggrad och utan dessa lirare ger vi toppchans åt Luxemburg. Ettan är en häftig chansspik.

8. Bolivia – Peru 1
VM-kvalet i Sydamerika har passerat fyra omgångar och för Bolivia ser det tufft ut. Värdarnas trupp är den sämsta på kontinenten, men hemma i La Paz är Bolivia samtidigt erkänt svåra att tas med. Peru är heller inget motstånd som skrämmer. De vitröda gästerna har en något mer namnstark trupp, men flera av spelarna som varit bärande tidigare år börjar nu närma sig sitt bäst före datum. Hemmaplansfördelen är en tung faktor och till sund procent gillas faktiskt ettan allra mest. Gardera i samråd med plånboken.

9. Venezuela – Ecuador 2
Venezuela har så här långt varit en frisk fläkt i det sydamerikanska VM-kvalet. Soteldo har med sin fart och finess varit en klart bidragande orsak till att värdnationen står noterade för sju poäng efter fyra omgångar. Med det sagt borde Venezuela få svårt att hålla i det långa loppet. Ecuador är ett i grunden klart bättre landslag även om La Tri får klara sig utan skadade Estupinán. Félix Sánchez saknar dock inte kvalitet i sin trupp och så länge besökarnas insats är ansenlig ska tvåan hållas högst. Utgå från höger.

10. Colombia – Brasilien 1
Spännande kvalmatch från Barranquilla där Colombia tar emot Brasilien. Néstor Lorenzo har verkligen fått ordning på Colombias defensiv sedan han tog skutan, något endast två insläppta mål vittnar om. Framåt ser det inte lika bra ut, men i bland andra Díaz finns fortfarande spets nog för att kunna såra Brasilien. Fernando Diniz gäng hade en hemsk samling med bara en poäng av fyra möjliga sist det begav sig. Här saknas dessutom Ederson, Casemiro, Danilo och Neymar som hade behövts för att rättfärdiga det kraftiga favoritskapet till höger. När kvartetten inte finns med lockas vi av att gå emot de mesta världsmästarna. 1X gillas till fint värde.

11. Chile – Paraguay 2
Chile är ett av ett par sydamerikanska landslag som står och skriker efter en generationsväxling. Återväxten bakom åldrande stjärnor som Medel och Sánchez är klen och här finns inte heller Vidal med i truppen. Då är Chile ett behagligt herrskap att handskas med. Paraguay saknar bland annat Enciso på grund av skada, men så länge gästerna sköter sin defensiv vill vi inte räkna bort den spelvärda högersidan. Särskilt inte när det svenska folket går väldigt hårt åt Chile. Som strecken sitter intresserar X2 allra mest.

12. Argentina – Uruguay 1
Argentina har inlett VM-kvalet i sann världsmästarandra. Utan att imponera har Scalonis gäng maximala poäng och totalt 7-0 i målskillnad. Truppen är fylld av spelare som kan göra det lilla extra på egen hand, men ingen når ändå upp i Messis nivå. Så länge världens bästa spelare finns med i truppen får Uruguay en jobbig resa framför sig i Buenos Aires. För Marcelo Bielsa blir det här ett speciellt möte med hemlandet, men även om argentinaren fått styr på Uruguay – 2-0 mot Brasilien imponerade – blir det här en marig uppgift. Argentina är urstarka och trots hård streckning går ettan först. Krysset är en sund följeslagare.

13. Costa Rica – Panama X
Kvartsfinal från CONCACAF:s upplaga av Nations League som spelas över två möten. Costa Rica drar således fördel av hemmaplan natten mot fredagen, men det betyder inte att det går att köpa ettan till vilken procent som helst. Värdarna är långt ifrån samma nivå som de höll i VM 2014 och Panama har i sin tur tagit stora kliv i rätt riktning de senaste åren. En tight och målsnål tillställning ligger i korten och krysset känns som en given utgång med rådande förutsättningar i åtanke. Möjligt spikkryss för den vågade.

Kassaskåpet! Ungern
Ungern har gått fram som en ångvält på senare år och är sedan länge ett bättre landslag än Bulgarien. Påtaglig klasskillnad är att vänta där tvåan gott kan spikas.

Varningen! Litauen
Litauen har spottat upp sig den senaste tiden och mot ett brandskattat Montenegro är balterna ett speciellt skrällbud. Ta med X2 och jobba in hög utdelning!

144 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige 2
2. Estland – Österrike 2
3. Georgien – Skottland X 2
4. Slovakien – Island 1 X 2
5. Bulgarien – Ungern 2
6. Montenegro – Litauen 1 X 2
7. Luxemburg – Bosnien 1
8. Bolivia – Peru 1
9. Venezuela – Ecuador 2
10. Colombia – Brasilien 1 X
11. Chile – Paraguay X 2
12. Argentina – Uruguay 1 X
13. Costa Rica – Panama X
1296 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige 2
2. Estland – Österrike X 2
3. Georgien – Skottland 1 X 2
4. Slovakien – Island 1 X 2
5. Bulgarien – Ungern 2
6. Montenegro – Litauen 1 X 2
7. Luxemburg – Bosnien 1
8. Bolivia – Peru 1 X
9. Venezuela – Ecuador 2
10. Colombia – Brasilien 1 X
11. Chile – Paraguay 1 X 2
12. Argentina – Uruguay 1 X
13. Costa Rica – Panama X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100