Europatipset tips torsdag 14 mars 2024

Torsdagens Europatips ståtar med 13 returer från Europa League och Europa Conference League. Som vanligt är ett par dubbelmöten mer eller mindre avgjorda redan på förhand, men det som fattas i form av spänning kommer på flera håll tillbaka som rejält spelvärde. Analysen lyder enligt nedan, mycket välkomna!

Spelstopp 18:44

1. West Ham – Freiburg X
West Ham gick inte oväntat på pumpen borta mot Freiburg häromveckan. Kräftgången fortsatte sedan mot Burnley helgen som gick och som brukligt ska stofilen David Moyes ha en känga. Så även klubbledningen som gett honom nio liv trots att fotbollen som spelas lämpar sig bättre ett par divisioner ner. Av alla investerade miljarder – här är såklart varken Moyes eller West Ham ensamma i sitt slöseri och dåliga skötsel – ska det gå att förvänta sig enormt mycket mer. Nåväl, den som läser detta begriper att en överstreckad etta inte spikas i denna retur. När Londonlaget tvingas kliva på för att komma ikapp öppnas ytor Gregoritsch, Grifo, Sallai och de andra kommer trivas ypperligt med. Även om tyskarna inte behöver vinna ska både kryss och tvåa med från start.

2. Atalanta – Sporting 2
Atalanta stod för en duglig insats i det vändande mötet borta mot Sporting. Förutom krysset hade italienarna även någon boll i ramen. Att de var så pass nära hade med det sagt mer att göra med den att den eftertraktade succécoachen Ruben Amorim roterade ut drygt halva sin ordinarie startelva, däribland Gyökeres och Goncalves, än att Atalanta var vassa. Faktum är att de blåsvarta noterar fem raka utan seger i alla tävlingar. Med förmodat full elva från start är den formtoppade och sylvassa portugisiska ligaledaren i vår bok ett bättre lag i nuläget. X2 är ett intressant drag.

3. Rangers – Benfica 2
Benfica är inte i sitt allra bästa slag. Med deras mått mätt har prestationerna i matcherna mot Sporting och Porto lämnat en del att önska. I det inledande mötet mot Rangers var portugiserna dock tydligt det bästa laget och underliggande statistik vittnar om att de så kallade Örnarna normalt sett vinner matchen med ett par mål snarare än spelar oavgjort. Även om en bortafajt i Glasgow inte är en uppgift att ta lätt på ska Di María, som både prickade in en kasse och tvingade fram ett självmål senast, med övriga ha mycket goda chanser att avancera. Tvåan singlas.

4. Slavia Prag – Milan 1
Slavia Prag fick en mardrömsstart i Milano. Det tidiga röda kortet satte prägel på matchen som för deras del sedan enbart gick ut på skadekontroll och hålla sig kvar i dubbelmötet. Något tjeckerna lyckades alldeles utmärkt med. 2-4 är på intet sätt ett omöjligt resultat att snurra på, speciellt inte med tanke på hur Milan såg ut i returen borta mot Rennes efter en inledande 3-0-seger i föregående runda. Italienarna var passiva, hamnade i ett tidigt underläge och förlorade sedan klart. Med fullt manskap ska Slavia absolut kunna pressa de rödsvarta på liknande vis. 1X gillas skarpt till låg procent.

5. Brighton – Roma 1
Uttrycket upp som en sol, ned som en pannkaka passar in väl på Roberto De Zerbi. Hans start i Brighton lovordades både vitt och brett, men i takt med att Graham Potters helgjutna grundspel eroderat har resultaten blivit allt sämre. Bottenlagen Sheffield, Palace samt Forest är de enda som besegrats i Premier League under 2024 och i det vändande mötet i Rom blev britterna totalt överkörda. 0-4 är inget resultat som vänds. Då italienarna inte behöver vinna är tvåan inte jätteintressant, däremot kostar vi på oss en halvgardering trots värdet på ettan. 1X.

6. Villarreal – Marseille 1
4-0 är gällande ingångssiffror även i Vila-real. Marseille är laget med fördelen och precis som ovan är vändet svårt att se. Under ledning av J-M Gasset, som snöpligt fick sparken innan Elfenbenskustens guld i vinterns AFCON, har fransmännen plockat fem raka segrar. Just den sviten är dock av mindre betydelse här. Med helgens viktiga ligamöte med Rennes runt hörnet samt den säkra ledningen skulle det förvåna om gästerna inte roterar en hel del i detta möte. Samtidigt spelar Villarreal för sin heder framför hemmapubliken och med tanke på den i övrigt gryende formen, där en bortaseger mot Betis står överst i facit, bör de kunna hyfsa till siffrorna. Ettan först, krysset sen.

7. Bayer Leverkusen – Qarabag 1
Qarabag fick en drömstart mot Leverkusen och hade med sig 2-0 i halvtid. Det räckte ändå inte mot årets lag i Europa. Tyskarna vred upp tempot i andra halvlek och säkrade ett kryss via Patrick Schick. Något som gör att Xabi Alonsos gäng är fortsatt obesegrade under säsongen. På BayArena kommer matchen inte vara lika jämn. Dels är azererna klart mer beskedliga bortavid och dels lär Leverkusen vara påkopplade från start. När lagen möttes i höstens gruppspel var det faktorer som gav kusarna hemmasegern med 5-1. Ettan spikas.

8. Aston Villa – Ajax 1
Aston Villa gick in i dubbelmötet som stora favoriter och även om de inte riktigt infriade förväntningarna i Amsterdam så är det intet tu tal att vrida ner förväntningarna. Kommer Unai Emerys gäng upp ens i normal nivå vinner de detta möte utan problem. Ett Ajax på dekis hade enorma bekymmer mot Bodö/Glimt i försäsong och var det klart och tydligt sämsta laget över två matcher. Det var betydligt mer tur än skicklighet som gjorde att de via förlängning till slut gick vidare. Till detta möte är därtill både Bergwijn såväl som Berghuis osäkra kort och utan den duon är Ajax ett lag utan vare sig kreativitet eller spets. Ettan spikas.

9. Club Brugge – Molde 1
Baggarna presterar finfint i Europa. Som ovan nämnt var Bodö/Glimt mer än förtjänta av ett avancemang mot Ajax och vad gäller Molde så körde de närmast över Legia Warszawa över två möten. Även första ronden mot Club Brügge gick i dur. Mycket tack vare frontfirma Gulbrandsen/Berisha som kombinerade fram avgörandet, 2-1. Det sena målet bäddade inte bara för seger i matchen utan öppnade samtidigt upp för förnyad framgång också i returen. Plats för kontringar lär ges och även om belgarna med Jutgla, Vanaken, Vetlesen och Skov Olsen i spetsen ska hållas som ett bättre lag hemma på Jan Breydelstadion så är det inte dumt att gardera utgångettan om plånboken räcker.

10. Fenerbahce – Royale Union SG 2
Fenerbahce var onekligen på hugget mot Royale Union senast. Resultatet, 3-0, var förvisso inte helt rättvist men när Tadic spikade saken på stopptid stängde han både match och dubbelmöte i ett svep. Något som i sin tur fullt logiskt borgar för ett roterat hemmalag, med tankarna på helgens ligamatch mot Trabzonspor snarare än i nuet. Om rojalisterna hittar upp i samma nivå som när de bortabesegrade Eintracht Frankfurt i föregående runda kan de därför mycket väl putsa siffrorna i Istanbul. Helgardera och håll tummarna för tvåan.

11. Lille – Sturm Graz 1
Även Lille fick med sig ett drömresultat från det första mötet. Det var Jonathan David mot Graz i Österrike där lönnlövet och hans Lille vann med klara 3-0. Skillnaden mellan lagen var tydlig och visst är känslan att också detta möte är avgjort redan på förhand. Precis som ovan skaver det dock med en kraftigt överstreckad favorit som inte alls behöver vinna. I skrivande stund parkerar ettan på dryga 80 procent.
En avslagen match som tickar oavgjort är verkligen inte otänkbar och när krysset rensar som det gör är det ett vettigt komplement i jakt på utdelning. 1X.

12. PAOK – Dinamo Zagreb 1
Dinamo Zagreb fortsätter att göra det väldigt bra. Efter avancemanget mot Betis stämde kroaterna i bäcken även mot PAOK. 2-0 på klassiska Maksimir ger tvåmålskytten Bruno Petkovic & co ett ypperligt läge inför returen. I Grekland handlar det om att slå vakt om ledningen och hålla en eventuell förlust vid max ett mål – det vore gott nog. Fetaostfantasterna förtjänar stor respekt för hemmaspelet som tagit dem upp i inhemsk ligatopp och de roterade även en del i helgen för att komma fräscha hit. Det ger dem favoritskapet. Bra etta runt 50-55 procent.

13. Viktoria Plzen – Servette 1
Viktoria Plzen höll undan och löste 0-0 borta. Ett bra resultat som ger ett bra utgångsläge och som blir än bättre av det faktum att de här välkomnar tillbaka sin bästa målskytt i form av Pavel Sulc. Han var avstängd senast och kommer tillsammans med Chorý driva en klart mer spetsig tjeckisk offensiv nu än då.Tufft läge för Servette som inte utnyttjade läget alls senast och slår ur underläge nu. Mötet är såklart inte avgjort på förhand, men med publiken i ryggen är det inte tu tal om att favoritskapet faller på värdarna. Ettan först.

Kassaskåpet! Leverkusen
Ettan på Bayer Leverkusen är så säker ett tecken kan bli. Xabi Alonsos gäng är, som visat tidigare i höstas, minst en klass bättre än Qarabag i förbundsrepubliken.

Varningen! Slavia Prag
Trots en man mer övertygade Milan inte nämnvärt i det inledande mötet och med italienarnas tidigare retur mot Rennes färskt i minnet tror vi inte att Slavia Prag står chanslösa i returen. 1X gillas skarpt.

144 rader
1. West Ham – Freiburg 1 X 2
2. Atalanta – Sporting X 2
3. Rangers – Benfica 2
4. Slavia Prag – Milan 1 X
5. Brighton – Roma 1 X
6. Villarreal – Marseille 1
7. Leverkusen – Qarabag 1
8. Aston Villa – Ajax 1
9. Club Brugge – Molde 1
10. Fenerbahce – Royale USG 1 X 2
11. Lille – Sturm Graz 1 X
12. PAOK – Dinamo Zagreb 1
13. Viktoria Plzen – Servette 1
1296 rader
1. West Ham – Freiburg 1 X 2
2. Atalanta – Sporting 1 X 2
3. Rangers – Benfica 2
4. Slavia Prag – Milan 1 X 2
5. Brighton – Roma 1 X
6. Villarreal – Marseille 1 X
7. Leverkusen – Qarabag 1
8. Aston Villa – Ajax 1
9. Club Brugge – Molde 1
10. Fenerbahce – Royale USG 1 X 2
11. Lille – Sturm Graz 1 X
12. PAOK – Dinamo Zagreb 1
13. Viktoria Plzen – Servette 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100