Europatipset tips torsdag 11 augusti 2022

Det ska spelas mängder av kvalfotboll på torsdagens Europatips. Malmö FF, AIK och Djurgården ska alla upp i ringen och försöka säkra playoff i Europa League respektive Europa Conference League. Hur det går för svensklagen och mycket annat finner ni i nedanstående analys. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Dudelange – Malmö FF X
Andreas Georgson påtalade att dennes Malmö FF väntade väl länge med att avgöra dubbelmötet med Dudelange hemma i Skåne. Enligt oss var det snarare de himmelsblås oförmåga som lät avgörandet vänta fram till bara tio minuter återstod. Ola Toivonen blev matchhjälte med ett mål och en assist, men det ska också sägas att MFF var en man mer på banan i en timme. Gästerna övertygar inte just nu och även om Dudelange är ett klart sämre lag än de regerande svenska mästarna ska de inte underskattas i detta enskilda möte. Till avancemang räcker det inte, men vänstersidan är för smaskig för att missa. Alla tecken.

2. Slovan Bratislava – Olympiakos 1
Olympiakos hade ingenting att sätta emot Maccabi Haifa i kvalet mot Champions League. Vill det sig riktigt illa får grekerna problem att avancera även i kvalet mot systerturneringen. 1-1 hemma mot Slovan Bratislava var långt ifrån smärtfritt och Carlos Corberáns mannar går inte säkra i returen på slovakisk mark. Även om värdarna inte heller räckte till i CL-kvalet slog de ändå Ferencváros i ett av mötena och på sin hemmabana är Weiss och company erkänt svåra att tas med. Den lågt streckade ettan lockar mest, med hänsyn till rådande dödläge får krysset gärna haka på i ett senare skede.

3. Slovacko – Fenerbahce 1
Fenerbahce visade klass i hemmamötet med Slovacko där turkarna vann med 3-0. Lincoln agerade förgrundsfigur med två mål och en assist och brassen med kompanjoner ska inte kunna tappa överläget i Tjeckien. Med det sagt har “Fener” råd att gå på halvfart med tanke på utgångsläget vilket gör den övervärderade tvåan mindre lockande. Nämnas bör att Slovacko drabbades av en utvisning senast, men lyckas de bara hålla elva man på banan denna afton ska de kunna bjuda upp till dans över 90 minuter. 1X är av yppersta vikt.

4. Partizan – AEK Larnaca 1
Partizan tog ledningen i den första akten på Cypern där serberna var det klart bättre laget den första halvtimmen. Efter Menigs ledningsmål släppte “Ångvältarna” dock på gasen och bjöd in cyprioterna i matchen. AEK Larnaca gjorde både 1-1 och 2-1 och åker således med ett till synes gynnsamt utgångsläge till Belgrad. Med det sagt är värdarna ett annat odjur på egen mark. Tidigare nämnda Menig och Gomes är två spelare som kan vända underläget på egen hand och i grunden är serberna minst en nivå bättre än torsdagens kombattanter. Trots hård streckning står ettan stadigt på Stadion Partizana!

5. Shkendija – AIK X
AIK har radat upp icke imponerande insatser i Allsvenskan och även i kontinentalspelet har Gnaget svårt att övertyga. 1-1 hemma mot Shkendija var inte mycket att hurra över och gästerna behöver hålla tummar och tår i hopp om att nordmakedonierna tar tag i taktpinnen på egen mark. Om så blir fallet bör Grzelaks gäng kunna trivas med matchbilden, men AIK är fortfarande ingen favorit att hålla i handen. I en förmodat tillknäppt och inte välspelad tillställning ligger krysset nära till hands. Utgå från mitten och gardera i samråd med plånboken.

6. Djurgården – Sepsi OSK X
Till skillnad från de andra svenska lagen har Djurgården tagit Europaspelet med storm. Rijeka kördes över med totalt 4-1 och efter 3-1-segern senast mot Sepsi står “Blåränderna” med mer än ett ben i playoff. I rådande toppform ska stockholmarna kunna spä på ledningen på konstgräsmattan, men när ettan dansar upp över 75 procent måste vi dra i handbromsen. DIF har trots allt råd att förlora denna akt och när högersidan skapar korsdrag bland kuponghögarna är X2 tecken som ska prioriteras. Den med iskalla nerver lämnar ettan därhän.

7. Aris Thessaloniki – Maccabi Tel Aviv 1
Israel befinner sig precis ovanför Sverige i nationsrankingen och det är inte omöjligt att försprånget drygas ut med tanke på de inhemska klubbarnas framfart. Maccabi Tel Aviv lade Aris Thessaloniki på rygg med 2-0 på egen mark och åker således med stärkt tuppkam till Grekland. Det kommer dock att krävas en ordentlig mängd hårprodukter för att den ska stå stadigt efter 90 minuter. Aris är erkänt starka i hemlandet där German Burgos förfogar över matchvinnare som Iturbe, Mancini och Gray. Kommer dessa upp i ansenlig nivå är mycket vunnet och det ska sägas att Aris var spelmässigt väl så bra som Maccabi Tel Aviv i det vändande mötet. Singlad etta.

8. Basel – Bröndby 1
Niels Frederiksen får mycket beröm för jobbet han utför i Bröndby. 1-0 hemma mot Basel var ytterligare en skalp för dansken och dennes manskap som har vittring på playoff mot Europa Conference League. Innan det blir möjligt ska danskarna utsättas för ett rejält eldprov på St. Jakob-Park. Basel har mängder av rutin från dessa sammanhang och på en normalt kokande hemmaplan ska Freis gäng gälla som klara favoriter. Ettan är en odiskutabel utgång med hänsyn till Basels kunnande, men det är värt att hålla ett extra öga på procenten. Valsar värdarna upp en bra bit över 65 procent bör garderingar övervägas.

9. Hapoel Beer Sheva – Lugano 2
Hapoel Beer Sheva lyckades trotsa matchbilden i Schweiz när de betvingade Lugano med 2-0. Astrit Selmani hoppade in och satte spiken i kistan för israelerna som dock inte är en favorit att hålla i handen i returen. Särskilt inte till kraftigt överdriven procent. Lugano visade redan i den första fighten att de har vad som krävs för att vända på steken och när sagolikt spelvärde tornar upp sig i österled är det läge att stänga det vänstra ögat. X2 är ett givet val till rådande streck!

10. Hibernians – Riga Futbola Skola 2
Hibernians – inte att förväxla med Hibernian från Skottland – hamnade i en knivig sits när de redan efter 25 minuter fick en man utvisad borta mot Riga FS. Trots det numerära underläget lyckades malteserna ta ledningen innan letterna kom tillbaka och ordnade 1-1. Hemmaplansfördelen till trots har vi svårt att se värdarna avancera till nästa runda. Riga missade möjligheten till pole position senast men kan gästerna slipa på effektiviteten på semesterön ska de gälla som favoriter till avancemanget. Tipparna är inte med på noterna vilket gör den spelvärda tvåan till ett givet utgångstecken. Krysset agerar lås på större system.

11. Lech Poznan – Víkingur Reykjavík 1
Víkingur Reykjavík har färgat kontinentalspelet med två fina insatser mot Malmö FF. Islänningarna ville heller inte vara sämre i det första mötet med svensklaget Lech Poznan, men trots ledning 1-0 inför returen talar mycket för att vulkanerna lekt färdigt för den här gången. Polackerna trivs utmärkt i egen borg och även om inledning på Ekstraklasa varit sval bör Ishak och company inte ha några större problem med att bemöda sig till en ansenlig insats framför hemmafansen. Lyckas “Lokförarna” hitta upp i närheten av sin högstanivå blir det åka av för Víkingur. Ettan singlas trots hård streckning.

12. Panathinaikos – Slavia Prag 1
Sebastian Palacios satte sitt Panathinaikos i en kärv sits när han filmade till sig sitt andra gula kort i den första halvleken mot Slavia Prag. Tjeckerna tog ledningen innan halvtidsvilan och drygade också ut densamma trots att Santos såg till att antalet gubbar på banan kvitterades ut i den andra halvleken. Uppförsbacken är således mustig för grekerna men är det någonstans de ska vända på steken är det hemma i Aten. Ioannidis och Sporar är potentiella matchvinnare hos värdarna som ser ut att hålla sig inom rimliga procentuella gränser. Trolig etta.

13. St. Patrick’s – CSKA Sofia 2
CSKA Sofia tryckte på för ett ledningsmål hemma i Bulgarien men stod trots det med skägget i brevlådan efter 90 minuter. St. Patrick’s stack upp och gjorde 1-0 på deras enda skott på mål och står således med ett ben i playoff mot Europa Conference League. 90 minuter återstår dock på Irland och kan CSKA vässa sin effektivitet är detta inte alls en omöjlig uppgift. Bulgarerna är det bättre laget i grunden och så länge tvåan håller sig under 45 procent är det ett tecken som gott kan lämnas på egna ben.

Kassaskåpet! Partizan
Partizan var det bättre laget redan på Cypern och kan serberna behålla fokus över 90 minuter har AEK Larnaca inget att hämta i Belgrad. Ettan är en klok spik trots hård streckning.

Varningen! Lugano
Lugano gick på pumpen hemma i Schweiz men var inte på något sätt sämre än Hapoel Beer Sheva. Ett gäng tokmotiverade gäster ska inte räknas bort i Israel. X2 är värdemässigt superba streck.

144 rader
1. Dudelange – Malmö FF 1 X 2
2. Sl.Bratislava – Olympiakos 1
3. Slovacko – Fenerbahce 1 X
4. Partizan – AEK Larnaca 1
5. Shkendija – AIK X 2
6. Djurgården – Sepsi OSK 1 X 2
7. Aris – Maccabi Tel Aviv 1
8. Basel – Bröndby 1 X
9. H.Beer Sheva – Lugano X 2
10. Hibernians – Riga FS 2
11. Lech Poznan – Víkingur 1
12. Panathinaikos – Slavia Prag 1
13. St. Patrick’s – CSKA Sofia 2
1296 rader
1. Dudelange – Malmö FF 1 X 2
2. Sl.Bratislava – Olympiakos 1 X
3. Slovacko – Fenerbahce 1 X 2
4. Partizan – AEK Larnaca 1
5. Shkendija – AIK 1 X 2
6. Djurgården – Sepsi OSK 1 X 2
7. Aris – Maccabi Tel Aviv 1
8. Basel – Bröndby 1 X
9. H.Beer Sheva – Lugano X 2
10. Hibernians – Riga FS X 2
11. Lech Poznan – Víkingur 1
12. Panathinaikos – Slavia Prag 1
13. St. Patrick’s – CSKA Sofia 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100