Europatipset tips tisdag 28 juni 2022

Veckans första Europatips är en strid ström av blandad kompott. Sverige EM-genrepar mot Pia Sundhages Brasilien på Friends Arena där det väntas publikrekord i dessa sammanhang. Kupongen – som sträcker sig över två dagar och innehåller en jackpot på 1,5 miljoner kronor – innehåller dessutom mängder av svensk fotboll. Häng med!

1. Sverige – Brasilien 1
Brasiliens förbundskapten Pia Sundhage var i dagarna ute och hyllade det svenska landslaget som en av de absoluta storfavoriterna i kommande EM-slutspel. Vi har svårt att hålla med trots OS-silvret. Rolfö håller förvisso klass och är ordinarie i ett snudd på oövervinnerligt Barcelona men i övrigt är de blågula damerna trots allt inte särskilt framstående på den stora scenen. Senaste tävlingsmatchen slutade 1-1 mot Irland, 27:a på världsrankingen, hemma på Gamla Ullevi i april. Brasilien är inte lika starka som de var när Marta stod på toppen, men Pias skandinaviskt präglade kollektiv står inte utan chans i detta EM-genrep på Friends. Ettan går först men får gärna garderas om plånboken tillåter.

2. Halmstad – Trelleborg 1
Halmstad gick som tåget under våren och leder Superettan efter tio omgångar. Efter en månads uppehåll är dock en viss ringrostighet att förvänta och när ett i grunden kompetent Trelleborg kommer på besök är undertecknad långt ifrån lika övertygade som det svenska folket om en jordskredsseger. De tillresta agerar stabilt i mitten av tabellen och om bitarna faller på plats har skåningarna potential att utmana om en uppflyttningsplats. I nigerianen Offia finns en matchvinnare av rang. Värdarna streckas stenhårt bör garderas från start. 1X först, alla tecken sen.

3. Jönköpings Södra – Örgryte 2
Potential finns det även i dessa två herrskap. ÖIS har underpresterat mest i serien, och J.Södra är inte långt efter. Fyra respektive sju poäng finns på kontot för dessa båda lag som på förhand, åtminstone i Örgrytes fall, tippades i toppen. Bärkroth, Abraham och inte minst Zeljkovic är utan tvekan spelare av högsta Superettan-snitt och om göteborgarna lyckats samla sig under spelledigheten ska de stå sig bra mot samtliga lag i serien. X2 är utgångstecken som lockar när ettan streckas oförtjänt högt.

4. Norrby – Östersund 1
Östersund går på knäna både på och utanför plan. Åtta baljor på tio matcher är inte godkänt och defensivt finns mer hål än ost. I bortaborg har de inte vunnit en match i seriespel på snart tre (!) år. Norrby har inte riktigt fått fart på målskyttet de heller, men att höjd finns har visats under våren då de besegrat både ACF Eskilstuna och – som enda lag – serieledande Halmstad. Kommer värdarna upp i liknande nivå nu ska segerchanserna vara goda mot ett riktigt svag ÖFK. Ettan singlas.

5. Lindome – GAIS 1
Göteborgsderby i Svenska Cupen. Lagen huserar normalt sett i varsin ända av Söderettan och när de möttes här på Lindevi i seriespel under våren vann Makrillarna med 3-1. Det satt dock ganska hårt åt och fram till GAIS ledningsmål i mitten av andra halvlek var det ganska jämnt. Nu lär det bli mer än jämnt då GAIS lyckats missa den här matchen och gett större delen av A-truppen semester. En hel del juniorer att räkna med i bortalägret alltså. Då ska Lipovac & co givetvis ha toppchans. Ettan ser ut att bli ett riktigt fint värdetecken.

6. IFK Lidingö – Stockholm Internazionale 2
Från en kust till en annan när cupäventyret rullar vidare med ett Stockholmsderby. Dessa lag spelade i samma Division 2-serie i fjol och även om Stockholms Inter tagit sig upp till ettan så ska det inte skilja jättemycket mellan lagen. Motsvarande möte i höstas var relativt jämnt och då gästerna haft problem med spelet på resande fot under 2022 så skadar det inte att gardera en favorittvåa som närmar sig 70-75 procent. X2.

7. Emelec – Atlético Mineiro 2
Dags för åttondelsfinal i Sydamerikas Champions League, Copa Libertadores. Emelec från Ecuador tog sig överraskande vidare från gruppen men det bör noteras att de slutade hela tio poäng (!) bakom gruppettan Palmeiras och troligen får det mycket tufft i detta slutspel. Atlético Mineiro spelade 0-0 borta mot nämnda brasilianska konkurrent i början av juni och har sedan dess vunnit tre och spelat oavgjort två gånger på sex matcher. Det skulle förvåna om Atléti inte får med sig ett hyggligt resultat även från denna match. Streckas från höger.

8. Corinthians – Boca Juniors X
Stormöte i Sao Paulo väntar. Troligtvis ett mycket jämnt sådant – precis som i våras då lagen möttes i Grupp E. Boca drog längsta strået sett till antalet inspelade poäng, sett till inbördes möten var det ett svårslaget och hemmastarkt Corinthians som var bäst. Värt att notera att argentinarna i den senaste drabbningen på La Bombonera, som slutade 1-1, faktiskt vann skotten med 16-1 och hade 75 procents bollinnehav. Jag börjar i mitten men helgarderar gärna.

9. Paranaense – Club Libertad 1
Paranaense har gått starkt på senare tid. Luis Felipe Scolaris gäng kommer närmast från en glasklar seger mot Red Bull Bragantino då de gick ifrån till 3-0 innan halvtimmen var spelad. Lika enkelt blir det med det sagt inte mot Club Libertad från Paraguay. När dessa lag möttes i gruppspelet vann de varsin match och Libertad, som sedemera vann Grupp B, har inte förlorat sedan dess. Paranense ska inte känna sig säkra på seger och till dessa streck är den rensande högersidan ett tidigt måste.

10. Danmark – Norge 2
Tillbaka till EM-uppladdningen, tillbaka till Sverige. Det nordiska träningsderbyt tar neutral mark i Varberg i anspråk under onsdagen och då ser “hemmalaget” från andra sidan sundet ut att bli för stora favoriter. Dansken gav visserligen Brasilien på näbben framför rekordpublik på Parken senast men segermålet föll först på stopptid efter en jämn match. Det blir tuffare emot mot Norge, som med Ada Hegerberg i spetsen är ett lag att räkna med i sommarens EM. Utan hemmafans i ryggen förtjänar de röde och hvide inte alls det förtroende de fått. Den trevliga tvåa går först.

11. Polen – Island 2
Vidare till Polen där Island sparrar inför stundande EM. Värdinnorna är i sin tur inte kvalificerade, men det verkar ha prick noll betydelse om man ska tro gemene man i sommarstugan. Polskan Ewa Pajor är möjligtvis bäst på plan men det hon har runt sig håller inte alls nivån som krävs. Det tillresta kollektivet håller klart högre klass än hemmahörande dito och tvåan ser därtill ut att bjuda på kanonvärde. Island singlas!

12. Trollhättan – Vänersborg 1
Det ska vara klasskillnad i Trestads-derbyt från Trollhättan. Trollhättan presterar starkt fotboll i Division 1 medan ett extremt formsvagt Vänersborg FK sladdar i Division 2. Gästerna har släppt in elva mål på sina fyra senaste bortafajter och kommer helt enkelt få otroligt svårt att räcka till mot ett klart mer kompetent hemmagäng. Trollhättan bankspikas i Svenska Cupen.

13. Säffle – Lidköping 2
En Division 2-kamp rundar av veckans första Europatips. Sällskapet från Säffle går in i kampen som underdogs och det är i ärlighetens namn svårt att säga emot. Nykomlingen inledde hyfsat men har tappat farten efterhand. Lidköping är i klart bättre slag både defensivt och offensivt – närmast kommer laget från en fin 3-0-seger mot toppkonkurrenten Stenugsund efter en dopietta av Skillermo. Lidköping får förtroendet.

Kassaskåpet! Trollhättan
Det råder klasskillnad i derbyt. Trollhättan är ett bättre lag, är i bättre form och har hemmplansfördel därtill. Klar etta!

Varningen! Lindome
GAIS får alldeles för högt förtroende i detta Svenska Cupen-derby mot seriekonkurrenten Lindome. Makrillarna har en fin resultatrad, men de rullar knappast någon av banan och på plasten strax söder om ett stekhett och lagom kvavt Göteborg utfärdas både åsk– och skrällvarning

144 rader
1. Sverige – Brasilien 1 X 2
2. Halmstad – Trelleborg 1 X
3. Jönköping – Örgryte X 2
4. Norrby – Östersund 1
5. Lindome – GAIS 1
6. Lidingö – Sthlm Inter. X 2
7. Emelec – Atlético Mineiro X 2
8. Corinthians – Boca Juniors X
9. Paranaense – Club Libertad 1 X 2
10. Danmark – Norge 2
11. Polen – Island 2
12. Trollhättan – Vänersborg 1
13. Säffle – Lidköping 2
1296 rader
1. Sverige – Brasilien 1 X 2
2. Halmstad – Trelleborg 1 X 2
3. Jönköping – Örgryte X 2
4. Norrby – Östersund 1
5. Lindome – GAIS 1
6. Lidingö – Sthlm Inter. X 2
7. Emelec – Atlético Mineiro X 2
8. Corinthians – Boca Juniors 1 X 2
9. Paranaense – Club Libertad 1 X 2
10. Danmark – Norge X 2
11. Polen – Island 2
12. Trollhättan – Vänersborg 1
13. Säffle – Lidköping 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100