Europatipset tips tisdag 26 mars 2024

Veckans tidiga Europatips är till bredden fyllt med landslagsfotboll. Vissa matcher, som EM-playoffet, lockar mer medan träningsmatcherna lockar mindre. Spelvärde finns det däremot en hel del av. Hur, var och vägen dit stakas ut enligt nedan. Mycket nöje.

Spelstopp 20:29

1. Ukraina – Island 1
De blågula visar prov på både stark moral, stabilitet och spets. Saker Sverige saknar. Trots tidigt underläge lyckades Ukraina vända och vinna mot Bosnien. Yaremchuk visade framfötterna vid båda målen och var tillsammans med segerskytten Dovbyk helt avgörande. Riktigt lika hårt åt ska det inte sitta här. Åge Hareides Island ter sig som ett motstånd på lite lätt dekis och förutom Genoas Gudmundsson har de faktiskt inte mycket att komma med på den inte-så-neutrala mattan i Polen, där många ukrainska krigsflyktingar sluter upp bakom sitt landslag. Ettan singlas.

2. Wales – Polen 1
Wales bjöd hemmafansen på en riktigt fest mot Finland. Kollektivet visade tyngd och till detta lade nyckelspelare som Brooks, Johnson och Wilson sin spets i 4-1-segern. I Polen handlar det mesta å sin sida om Robert Lewandowski. Rimligt givetvis, han är fortfarande världens kanske allra bästa på sin position, men bättre understöd efterfrågas när nivån på motståndet läggs högre än supersvaga Estland. Ett understöd det varit sisådär med på senare år. Att matchen spelas på Cardiff City Stadium är en enorm fördel för Wales, som inleder streckningen. Krysset följer.

3. England – Belgien 1
Harry Kanes frånvaro var påtaglig när England besegrades av Brasilien för några dagar sedan. Ollie Watkins fick inte mycket uträttat i spetsen och lär ersättas av Ivan Toney denna afton. En spelare som besitter en väldigt hög kapacitet men som av förklarliga skäl har hämmats av den åtta månader långa avstängningen som han nyligen har avverkat. 28-åringen kommer dock få bättre service hos “The Three Lions” än vad han får i klubblaget och så svagt som Belgien agerade mot Irland så ska England ses med toppchans på Wembley. Spiketta!

4. Tyskland – Nederländerna 1
Vidare till Deutsche Bank Park. Lyckas Tyskland nå upp till samma höga nivå som mot Frankrike så kommer Julian Nagelsmanns manskap vinna detta men det är knappast någon självklarhet. “Die Mannschaft” har varit opålitliga under en längre period och mot Nederländernas starka kollektiv så går tyskarna inte säkert. Tijjani Reijnders imponerade stort i 4-0-viktorian mot Skottland och här lär även Teun Koopmeiners starta. Vi tror oss få se en vinnare i Frankfurt och trycker in en kompletterande tvåa jämte utgångsettan på större system.

5. Spanien – Brasilien 1
Spanien stod för en svag insats mot Colombia i fredags och förlorade dusten på London Stadium med 1-0. Luis de la Fuente lär ställa upp med en starkare startelva denna afton ska sägas och ni som noggrant följer Premier League vet hur viktig Rodri har varit för Manchester City. Brasilien har i sin tur inte tillgång till sin bästa trupp under denna samling vilket gjorde segern mot England än mer imponerande. Rodrygo och Vinícius Júnior är inte enkla att handskas med när “Selecão” ställer om och vi utesluter inte att en liknande matchplan från Dorival Júnior funkar även mot spanjorerna. Ettan inleder.

6. Frankrike – Chile 1
Frankrike imponerar sällan i matcher av mindre vikt. Vänskapslandskamper faller inom den kategorin och således var det inte helt oväntat att Tyskland, trots senare års enorma problem, avgick med segern i lördags. Som vanligt finns en trupp av högsta internationella snitt men Deschamps har egentligen aldrig vävt ihop något vars summa är större än ingångsvärdena. Chile må vara lite på dekis med en svag inledning på det sydamerikanska kvalet, men matchen mot Albanien senast var fin och mot förmodat roterade fransmän som inte går över lik för segern är det inte dumt att gardera ettan i jakt på skräll om plånboken räcker till.

7. Irland – Schweiz 1
Det var inte mycket till match, den mellan Schweiz och Danmark. Vänligt sinnat folk säger att lagen prioriterade försvarsspel och organisation på Parken, men välspelat var det verkligen inte. Främst för att motivation såg ut att vara en rejäl bristvara. Irland lär ha lättare att tända till. En hemmamatch är alltid en hemmamatch och med 0-0 i bagaget från matchen mot Belgien är självförtroendet gott. Schweizarna är något vassare på pappret men tvåan är långt ifrån given. Alla tecken.

8. Slovenien – Portugal X
Det var inte mycket till match, den mellan Sverige och Portugal. Vänligt sinnat folk säger att portugiserna är grymt starka, men Gulo Gulo var som vanligt usla både i eget innehav och försvar. Kulusevski menade att svenskarna inte gjort det defensiva jobbet på flera år och undertecknad är mer än benägen att hålla med. Det finns för många bonusspelare för att stå emot en nation av Portugals kaliber. Slovenien känns desto mer ödmjukt. Jobbet görs enligt den gamla skolan och mot Roberto Martinez åter kraftigt roterade gäng är värdnationen inte chanslös i Ljubljana. Alla tecken används i hopp om skräll.

9. Skottland – Nordirland 1
Knappast en vänskapsmatch, den mellan Skottland och Nordirland. Det lär smälla både till höger och vänster i det bittra brittiska derbyt ute på öarna. Nederländerna skottade in 4-0 på de hemmahörande senast och revanschsuget lär vara stort. Nordirland förväntas däremot inte lägga sig platt. En matchbild i vilken Skottland pressar på medan nordirländarna får kontraslå torde passa de sistnämnda utmärkt och med tanke på hur hårt ettan hålls skadar det inte att få med ett rensande kryss från start.

10. Österrike – Turkiet 1
Österrike fortsätter att visa stabilitet. Den tidiga ledningen borta mot Slovakien signerad Baumgartner förvaltades enligt skolboken och utökades sedermera av Weimann fram till slutresultatet, 2-0. Att rubba Ralf Rangnicks gäng blir ingen barnlek i sommarens EM. Så inte heller i denna match. Turkiet har rest sig något efter ett decennium på savannen men som visat i helgens 0-1-torsk mot Ungern finns alltjämt att göra för Montella. Ettan singlas på den svenska mardrömsmarken som är Ernst Happel Stadion.

11. Rumänien – Colombia 2
Matchen må spelas i Madrid men det är intet tu tal om att de spansktalande colombianerna kommer ha publiken i ryggen på Wanda Metropolitano. Colombia, som gått obesegrade genom det sydmaerikanska VM-kvalet, mötte just Spanien i fredags och vann då med 1-0 efter Münoz fina mål. Deras 20:e raka match utan nederlag. Jag tror de håller liv i sviten mot Rumänien. Iordănescus mannar har förvisso ett par fina landslagsår bakom sig och vann även sin EM-kvalgrupp, men i träningsmatchen mot Nordirland såg de inte alls intresserade ut. Strecka från höger.

12. Uruguay – Elfenbenskusten 2
På tal om ointresse. Uruguay ställde ut skorna och spelade oavgjort mot ett baskiskt regionslag i Bilbao i lördags. Rotationer förekom då och lär så göra även mot Elfenbenskusten. Giménez, Suárez och Núnez är definitivt out. De nykorade afrikanska mästarna, Elfenbenskusten, är allt annat än enkelt motstånd i Frankrike. JM-Gasset ersättare Faé är fortsatt obesegrad som förbundskapten och i min bok har ivorianerna alla chanser i världen att lösa ett resultat. Den överstreckade ettan fimpas.

13. Algeriet – Sydafrika 1
Algeriet har inget vidare landslagsår bakom sig. Vinterns AFCON-äventyr tog slut redan i gruppen och tränarskiftet som följde var inte direkt oväntat. Vladimir Petković är ny in och han fick en smakstart på sin sejour i och med 3-2-segern mot Bolivia. Det ska dock sägas att sydamerikanerna har sin främsta usp på höghöjden i La Paz och inte är mycket för världen på låglandet bortom. Det blir tuffare emot för ett övervärderat Algeriet här. Inte minst då spelare som Mahrez, Feghouli samt Slimani finns på listan över otillgängliga spelare. Sydafrika tog överraskande hem bronset i samma AFCON efter trippla straffavgöranden och ska inte underskattas som de gör.
Ettan garderas med kryss från start, tvåan följer på större system.

Kassaskåpet! England
Att England får klara sig utan Harry Kane väcker frågetecken men “The Three Lions” ska inte vara beroende av en enskild spelare med sin makalösa bredd. Jude Bellingham och company ska lösa detta mot ett Belgien som har det tufft i Kevin De Bruynes frånvaro.

Varningen! Slovenien
Roberto Martinez inventerar friskt och mot ett mindre ihåligt landslag än Sverige är det inte givet att allt går som på räls. Slovenerna ska inte räknas bort på hemmamattan.

144 rader
1. Ukraina – Island 1
2. Wales – Polen 1 X
3. England – Belgien 1
4. Tyskland – Nederländ. 1
5. Spanien – Brasilien 1
6. Frankrike – Chile 1
7. Irland – Schweiz 1 X 2
8. Slovenien – Portugal 1 X 2
9. Skottland – Nordirland 1 X
10. Österrike – Turkiet 1
11. Rumänien – Colombia 2
12. Uruguay – Elfenbensk. X 2
13. Algeriet – Sydafrika 1 X
1296 rader
1. Ukraina – Island 1
2. Wales – Polen 1 X
3. England – Belgien 1
4. Tyskland – Nederländ. 1
5. Spanien – Brasilien 1 X
6. Frankrike – Chile 1
7. Irland – Schweiz 1 X 2
8. Slovenien – Portugal 1 X 2
9. Skottland – Nordirland 1 X 2
10. Österrike – Turkiet 1
11. Rumänien – Colombia X 2
12. Uruguay – Elfenbensk. X 2
13. Algeriet – Sydafrika 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100