Europatipset tips tisdag 25 januari 2022

Engelsk fotboll från The Championship och League One dominerar tisdagens Europatips. Efter att vi lämnat de brittiska öarna fyller AFCON, Jupiler League och Eerste Divisie upp kupongen. De stora europeiska lagen finns inte med, men rundan ser ändå högintressant ut med 4 miljoner i jackpot och suveränt spelvärde. Nu jobbar vi in 13 ihop!

Spelstopp 19:59

1. Birmingham – Peterborough 2
Efter att ha gått segerlösa sedan slutet på november tog Birmingham en efterlängtad trepoängare när Barnsley slogs tillbaka med 2-1. Att ha problem – spelmässigt var matchbilden jämn – mot jumbon säger samtidigt det mesta om hur illa Blånäsorna trivs i favorit-kostymen. När ettan streckas på alldeles för hårt denna tisdag är det läge att dra i handbromsen. Peterborough har haft förtvivlat svårt på resande tass men ska trots det inte känna sig underlägsna mot en opponent som inte klarar av att diktera tempot. The Posh är skickliga i sina omställningar och högersidan får gärna synas så tidigt som möjligt. Ettan är sista tecken in i helgarderingen.

2. Coventry – Stoke 1
På grund av en svacka i slutet av 2021 har Coventry tappat greppet om en playoff-plats. Sedan nyår har Gyökeres och hans följeslagare däremot visat att de tänker göra allt för att ta tillbaka densamma. QPR spelades ut efter noter i helgen och värdarna ska vara extremt besvikna som inte fick med sig några poäng. Fyllda av revanschlusta kommer Coventry att skapa rejält med oreda hos Stoke denna tisdag. The Potters saknar flertalet viktiga spelare och ser återigen ut att missa playoff trots en på pappret stark trupp. I dagsläget är det här Coventrys fight att torska. Ettan kan gott testas på egna ben.

3. Luton – Bristol City 1
Luton har inlett 2022 piggt men tog ett steg tillbaka i helgens förlust mot Sheffield United. 0-2 slutade den fighten men i ärlighetens namn är det inte på Bramall Lane som Hattmakarna ska ta upp jakten på en playoff-plats. Även om Burke är avstängd mot Bristol City ska värdarna återigen kunna leverera enligt deras fina underliggande statistik. The Robins, som gästerna kallas, har däremot inga fina siffror att luta sig mot. Nigel Pearson tycks vara en utdaterad tränare och det vilar ett alldeles för stort ansvar på Andreas Weimanns axlar. Har österrikaren en dålig dag har Bristol City detsamma. Trots marginell överstreckning är ettan en lämplig spik.

4. Nottingham – Barnsley X
Sakta men säkert har Poya Asbaghi styrt Barnsley mot League One. The Tykes gallskriker efter en målskytt där avsaknaden av densamma inneburit noll triumfer sedan svensken tog över skutan. Spelmässigt finns det dock ett ljus i tunneln och Nottingham är knappast en favorit att hålla i handen när de målas upp över 75 procent. Två raka segrar vittnar om muntra miner hos Sherifferna, men det ska föras till protokollet att de inte imponerat spelmässigt mot varken Millwall eller Derby. Här är skillnaden inte så stor som tipparna tycks tro. Gardera rikligt och jobba in minst en pinne till Asbaghi och company.

5. QPR – Swansea 2
Queens Park Rangers har cementerat sig i toppstriden via fyra raka triumfer. Att samtliga varit med uddamålet har givetvis stärkt The Hoops, men grabbarna från London förtjänade knappast tre poäng senast mot Coventry. De blåvita var nedtryckta i skorna under större delar av matchen och det går inte att leva på marginaler hur länge som helst. Swansea börjar hitta formen efter en mörk period där helgens 1-0-seger mot Preston var efterlängtad. Walesarna släppte då bara till ett enda skott på mål och Russell Martins spelskickliga gäng ska kunna föra matchbilden även i huvudstaden. När tipparna går hårt åt ettan är det inte fel att blunda. Värdemässigt fina X2 är av yppersta prio.

6. AFC Wimbledon – Ipswich 2
Kieran McKenna tröttnade på turbulensen i Manchester United och drog istället iväg på ett soloäventyr till Ipswich. Där har nordirländaren revolutionerat det forna Premier League-laget. Tre segrar på de fyra senaste skvallrar om detta och i rådande slag ska The Tractor Boys inte räknas bort från en playoff-plats. AFC Wimbledon har det desto mer kämpigt och faktum är att värdarna inte triumferat sedan början på december. Hemma på Plough Lane städas The Dons inte av hur som helst, men det råder samtidigt inget tu tal om att de slår ur underläge denna afton. Risk för överstreckning finns men tvåan är likväl ett spikbud.

7. Burton – MK Dons 2
Burton bollades inför säsongen upp som en potentiell kandidat till playoff mot The Championship. När allting stämmer för Jimmy Floyd Hasselbainks adepter är de en obehaglig opponent att ställas mot, men stabilitet rimmar inte med dagens Burton. Raden 10-6-10 vittnar om värdarnas oförmåga och Milton Keynes Dons blir på förhand en ruskigt tuff nöt att knäcka. Gästerna blev regelrätt rånade på poäng när Doncaster besökte Stadium MK i helgen, dessförinnan stod de vitklädda noterade för fem raka utan nederlag. Lyckas The Dons skaka av sig nederlaget ska de kunna studsa tillbaka på vinnande väg. Den sunt streckade tvåan gillas starkt.

8. Gillingham – Shrewsbury 1
Mardrömsmatch från Priestfield Stadium där jumbon Gillingham tar emot ett av Leagues Ones sämsta bortalag. Shrewsbury har bara skrapat ihop sex av 39 möjliga poäng på resande tass, ett facit som tydligt klargör varför gästerna befinner sig farligt nära giljotinen. Trots det streckas tvåan upp i trakter omkring 50 procent vilket får oss att vända på klacken. Gillingham må iklä sig den mindre smickrande jumbo-kostymen, men här finns större segerchans än vad gemene poolspelare tycks tro. Till smakligt värde får Pontus Dahlberg och company utgångstecknet. Gardera därefter i samråd med finansinspektionen.

9. Marocko – Malawi X
Åttondelsfinal från Afrikanska Mästerskapen där Marocko väntas städa av Malawi utan några större problem. Marockanerna traskade igenom gruppspelet obesegrade, men spelmässigt fanns det ändå mer att önska av Hakimi och grabbarna. Detta har varit skrällarnas turnering så här långt och det går absolut att ställa sig frågande till ettan när den målas upp runt 85 procent. Malawi imponerade med deras mått mätt i gruppen där bland annat 0-0 mot Senegal var en fingervisning om vad ett väloljat försvarsspel kan åstadkomma. Håller Flammorna sina positioner lika förtjänstfullt denna afton ska förlängning inte uteslutas. Krysset bör ges plats.

10. St. Mirren – Aberdeen X
St. Mirren är inget lag som får en att rensa kalendern för tv-tid, men pågarna från Paisley faller väldigt sällan ur ramen. I egen borg har The Buddies bara förlorat tre gånger så här långt och den totala målskillnaden 7-9 är ett kvitto på vad som väntar Aberdeen på St. Mirren Park. Spelare för spelare håller Sir Alex Fergusons gamla lag högre nivå, men resandet är samtidigt ett stort aber för The Dons. Blott två segrar på tio bortamatcher håller inte för toppstrid. I en förmodat tillknäppt matchbild ligger krysset nära till hands. Garderingar välkomnas i takt med att systemen växer.

11. Charleroi – Kortrijk 1
Spännande fight från Stade du Pays de Charleroi där två aktörer med siktet inställt på kvalplatser mot Europa drabbar samman. Charlerois truppläge förbättras under tisdagen då Tchatchoua och Zorgane åter är tillgängliga, något som behövs med tanke på Zebrornas rådande formdipp. Tre raka utan seger och noll gjorda mål under samma period är oroande läsning. På egen matta finns normalt en stabilitet som ska räcka långt mot Kortrijk, men vi lockas trots allt av den lågt streckade tvåan. Gästerna saknar ett par viktiga pjäser men lyckades ändå knipa en pinne av Gent (2-2) för drygt tio dagar sedan. Gubben (etta-tvåa) täcker både det troligaste såväl som det roligaste tecknet.

12. Gent – Oostende 2
Gent finns som väntat med i toppen av Jupiler League. De Buffalo’s är starka hemma på Ghelamco Arena, men det är samtidigt för många varannan match-prestationer för att värdarna ska bråka i det absoluta toppskiktet. Utan Tissoudali, Gents klart bästa spelare, är ettan inte lika given som procenten antyder. KV Oostende visade bitvis stort kunnande senast mot Royal Antwerp och med rådande förutsättningar ska gästerna inte känna sig slagna på förhand denna tisdag. Högersidan skapar korsdrag bland kuponghögarna och ska finnas med på bongar som jagar storkovan.

13. Excelsior – Den Haag 1
Toppmöte från Eerste Divisie där Den Haag åker till Rotterdam med tuktat självförtroende. I fredags fick tabellfemman på näbben med 0-5 av Roda JC efter en katastrofal insats. Det blir sannerligen inte enkelt att bara glömma brakförlusten och redan här står ytterligare en tuff uppgift på menyn. Excelsior tar sig upp på andraplatsen vid seger och med skytteligaledaren Dallinga i spetsen får Den Haag se upp. Anfallaren har gjort fler mål än vad laget spelat matcher och på eget gräs är Excelsior inte att leka med. Trolig etta.

Kassaskåpet! Luton
Luton hade inte mycket att säga till om mot Sheffield United, men här väntar en klart lämpligare uppgift. Statistiskt skiljer det mil mellan Hattmakarna och Bristol City, något som kommer att återspegla sig på planen.

Varningen! Peterborough
Birmingham är inte ett lag som trivs med att föra en matchbild, det har Bowyers mannar bevisat flera gånger. Peterborough trivs med vad som väntar på St. Andrew’s och ska inte räknas bort trots deras usla facit på resande tass.

144 rader
1. Birmingham – Peterb. X 2
2. Coventry – Stoke 1
3. Luton – Bristol City 1
4. Nottingham – Barnsley 1 X 2
5. QPR – Swansea X 2
6. AFC Wimble. – Ipswich 2
7. Burton – MK Dons 2
8. Gillingham – Shrewsbury 1
9. Marocko – Malawi 1 X
10. St. Mirren – Aberdeen X
11. Charleroi – Kortrijk 1 2
12. Gent – Oostende 1 X 2
13. Excelsior – Den Haag 1
1296 rader
1. Birmingham – Peterb. 1 X 2
2. Coventry – Stoke 1
3. Luton – Bristol City 1
4. Nottingham – Barnsley 1 X 2
5. QPR – Swansea 1 X 2
6. AFC Wimble. – Ipswich 2
7. Burton – MK Dons 2
8. Gillingham – Shrewsbury 1 2
9. Marocko – Malawi 1 X
10. St. Mirren – Aberdeen 1 X
11. Charleroi – Kortrijk 1 2
12. Gent – Oostende 1 X 2
13. Excelsior – Den Haag 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100