Europatipset tips tisdag 21 november 2023

EM-kvalet tar slut under tisdagen där bland annat Wales och Kroatien behöver hålla koncentrationen på topp. Ett par vänskapslandskamper och League One finns också med på Europatipset som sedan går i mål med det sydamerikanska VM-kvalet. Vad sägs om Brasilien mot Argentina?

Spelstopp 20:44

1. Grekland – Frankrike X
Frankrike har slaktat sin EM-kvalgrupp med sju segrar på lika många försök. 14-0 mot Gibraltar var knappt värdigt att kalla för en fotbollsmatch, men det lär bli tuffare emot för Deschamps och company i Aten. Grekland brände sin chans till EM när de torskade med 0-1 mot Nederländerna, men trots ett koppel avstängningar – bland annat på förbundskaptenen Poyet – ska värdarna inte räknas bort framför sin publik. Frankrike kan mycket väl ställa en roterad startelva på benen och då är 70 procent på tvåan för mycket. Gardera gärna hela vägen i hopp om en knall.

2. Wales – Turkiet 1
Turkiet har onekligen fått en boost efter Vincenzo Montellas inträde som förbundskapten. EM-biljetten säkrades efter två segrar i föregående samling och i lördags gick turkarna vinnande ur träningsmatchen mot Tyskland med 3-2. Under tisdagen anser vi dock att motivationen väger väldigt tungt till Wales fördel. Värdarna från draklandet behöver vinna samtidigt som Kroatien tar max en pinne mot Armenien för att säkra EM i Tyskland nästa sommar. Omöjligt är det inte och med publiken i ryggen gillas Wales segerchans skarpt. Ettan spikas upp till 45 procent.

3. Rumänien – Schweiz 2
Gruppfinal i Grupp I där Rumänien och Schweiz redan är klara för EM. Bägge nationerna kan således spela avslappnat i Bukarest där vi stämmer överens med oddsmarknaden som ger Schweiz tydligt favoritskap. Även om Yakins adepter inte övertygat mot slutet blir det här en passande uppgift där alplandet kan ta spjärn mot kommande mästerskap. Rumänien bygger hela sin filosofi på en stark defensiv med kontringar som bästa vapen, men här har vi svårt att blunda för den sunt streckade tvåan. Schweiz är en bra utgång. I sällskap av krysset är vi i hamn på större bongar.

4. Kroatien – Armenien 1
Efter förlusterna mot Turkiet och Wales steppade Kroatien upp när Lettland besegrades med 2-0. Insatsen var en kontrollerad sådan från Dalic mannar som säkrar EM vid en poäng mot Armenien. Gästerna är i sin tur borta från kommande sommars mästerskap och att ta sig an Kroatien på främmande mark med bristfällig motivation borgar inte särskilt gott. Flera potentiella matchvinnare finns till Dalic förfogande och bortsett från hård streckning talar i princip ingenting emot ettan. Högst trolig kroatisk seger.

5. Österrike – Tyskland 2
Träningsmatch från Wien där Tyskland har mest att bevisa. Julian Nagelsmanns debut med det tyska landslaget på hemmaplan slutade med 2-3 i nacken mot Turkiet som straffade Die Mannschafts svaga defensiv flera gånger. Nagelsmann behöver verkligen sätta försvarsspelet till EM för att gästerna ska bli att räkna med och säkra går inte tyskarna mot Österrike. Ralf Rangnick har lärt Nagelsmann allt han kan och hemma i Wien är alplandet inte att leka med. I en förmodat böljande matchbild gillas “gubben” (etta-tvåa). Om råd hela spannet.

6. Irland – Nya Zeeland X
Irland föll tillbaka i gamla hjulspår när de gick på pumpen med 0-1 mot Nederländerna. Stephen Kenny har misslyckats med att guida en spännande generation till EM och det är högst osäkert om förbundskaptenen leder irländarna till nästa samling. Innan dess ska den innevarande avrundas med en träningsmatch mot Nya Zeeland. Gästerna slår ur underläge i Dublin, men mot en opponent som har svårt att föra en matchbild bör All Whites inte känna sig slagna på förhand. Ettan streckas alldeles för hårt för att spikas. Måla tvärs över och jobba in rensande X2.

7. Polen – Lettland 1
1-1 mot Tjeckien blev spiken i kistan för Polen. Michal Probierz gavs för kort tid efter Fernando Santos misslyckande och polackerna kommer inte att delta i EM i Tyskland nästa sommar. Lewandowski var en skugga av sitt forna jag mot tjeckerna och det finns farhågor för att anfallaren är förbi zenit. Trots det är Lettland en uppgift som värdarna bara ska lösa. Balterna är en nivå svagare på i princip varenda position och det enda som egentligen hindrar spikettan är bristfällig motivation hos Probierz mannar. Krysset är således ett roligt komplement.

8. Leyton Orient – Lincoln 1
Hängmatch från League One där Lincoln missgynnas av klart kortare vila än Leyton Orient. De förstnämnda var i farten så sent som i lördags mot Stevenage där Lincoln hade svårt att förvandla sitt stora bollinnehav till vettiga målchanser. Med rådande fysiska förutsättningar i åtanke finns en uppenbar risk att samma problem uppstår denna tisdag. Leyton Orient blandar och ger men hemmaplan och längre återhämtning är faktorer som ska hållas högt i det täta matchandet som råder. Till runt 50 procent är ettan en stabil singel.

9. Brasilien – Argentina X
Clásico de las Américas är kanske den hetaste bataljen vad gäller landslag i hela världen. Brasilien – Argentina går natten mot onsdagen av stapeln på Maracana där det utan tvekan är brassarna som har mest press på sig. Fernando Diniz filosofi har hittills inte slagit väl ut för sambalirarna som bara skrapat ihop en poäng på sina tre senaste. Neymar, Casemiro, Danilo och Vinícius Júnior återfinns på skadelistan och att bryta ned Argentina görs inte i första taget. La Albiceleste är uppretade efter 0-2 mot Uruguay där Messi och company hade svårt att ta sig till klara målchanser. Det kan gästerna även få i Rio de Janeiro, men efter krysset lockar tvåan mest. Ettan är möjligen ett avslag.

10. Ecuador – Chile 2
Ecuador noterades för sin andra raka 0-0-match när dödläget inte kunde brytas mot Venezuela. Félix Sánchez förfogar över ett spännande lag, men när La Tri saknar Estupinán, Hincapié och Valencia råder det inget snack om att värdarna är försvagade. Trots det blir ettan övervärderad mot Chile. Gästerna är ett landslag på dekis, men när hela sju lag från Sydamerika kan ta sig till VM bör Sánchez och company inte känna sig chanslösa. Skrälläget är inspirerande i Quito där spelvärda X2 bör prioriteras högt. Om råd alla tecken.

11. Paraguay – Colombia X
Paraguay står noterade för totalt 1-2 i målskillnad efter fem VM-kvalmatcher. Det är onekligen defensiven som ska se till att det bär hela vägen till VM när offensiven tryter. Enciso och Almirón saknas inför mötet med Colombia som i sin tur kommer från starka 2-1 mot Brasilien. Luis Díaz avgjorde höjdaren med en doppietta, men här kommer Liverpool-spelaren och hans kamrater inte att erbjudas en millimeter i onödan. I en på förhand målsnål drabbning är krysset nära förestående. Den överstreckade tvåan är ett potentiellt avslag.

12. Peru – Venezuela 1
Peru är den klart största besvikelsen i det sydamerikanska VM-kvalet så här långt. De vitröda bottnar tabellen med blott en inspelad poäng och har framför allt enorma problem med målskyttet. Noll gjorda mål på fem matcher vittnar om detta, men hemma mot Venezuela ska Peru trots allt hållas högst. Gästerna har i sin tur överraskat med åtta inspelade poäng, men det ska raskt nämnas att marginalerna varit på Soteldo och companys sida. Mot ett tokmotiverat Peru kommer Venezuela ner på jorden. Ettan är ett fullgott spikalternativ.

13. Uruguay – Bolivia 1
Marcelo Bielsa har på kort tid blivit helgonförklarad i Uruguay. Argentinaren lotsade sitt landslag till en mäkta imponerande 2-0-seger mot hemlandet i den senaste omgången där Darwin Núnez satte spiken i kistan. Anfallaren blir en huvudrollsinnehavare även mot Bolivia som får det väldigt svårt i Montevideo. Gästerna tar uteslutande sina poäng på hög höjd i La Paz och får här sikta in sig på att försöka hålla siffrorna nere. Ettan är lika klar som både streck och odds antyder.

Kassaskåpet! Uruguay
Uruguay imponerade stort i 2-0-segern mot Argentina och av bara farten slår Bielsas mannar tillbaka ett svagt Bolivia på hemmaplan. Ettan är gjuten i betong.

Varningen! Nya Zeeland
Irland misslyckades i EM-kvalet och förtjänar knappast överdriven procent i en på förhand illa passande matchbild mot Nya Zeeland. Missa inte X2.

144 rader
1. Grekland – Frankrike 1 X 2
2. Wales – Turkiet 1
3. Rumänien – Schweiz 2
4. Kroatien – Armenien 1
5. Österrike – Tyskland 1 2
6. Irland – Nya Zeeland 1 X 2
7. Polen – Lettland 1 X
8. Leyton Orient – Lincoln 1
9. Brasilien – Argentina X
10. Ecuador – Chile X 2
11. Paraguay – Colombia 1 X
12. Peru – Venezuela 1
13. Uruguay – Bolivia 1
1296 rader
1. Grekland – Frankrike 1 X 2
2. Wales – Turkiet 1
3. Rumänien – Schweiz X 2
4. Kroatien – Armenien 1
5. Österrike – Tyskland 1 X 2
6. Irland – Nya Zeeland 1 X 2
7. Polen – Lettland 1 X
8. Leyton Orient – Lincoln 1
9. Brasilien – Argentina X 2
10. Ecuador – Chile 1 X 2
11. Paraguay – Colombia 1 X
12. Peru – Venezuela 1
13. Uruguay – Bolivia 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100