Europatipset tips söndag 7 augusti 2022

Ett oerhört mustigt Europatips serveras denna söndag där tre fighter från Premier League sticker ut. Temperaturen i Allsvenskan är dessutom glödhet. Ligue 1 och Bundesliga finns med på ett hörn innan Superligaen avrundar kupongen med ett rykande hett derby från Köpenhamn. Nu gasar vi!

Spelstopp 14:59

1. Manchester United – Brighton X
Erik ten Hag är den otvivelaktigt mest vettiga tränaren på Manchester Uniteds bänk sedan Sir Alex tid. Nederländaren kommer förr eller senare att vända skutan, men United hade mått bra av ytterligare förstärkningar i truppen. Martial är skadad och Ronaldos utspel i den senaste träningsmatchen gör att det finns frågetecken för vem som ska agera spjutspets denna söndag. Brighton har i sin tur tappat viktiga duon Bissouma/Cucurella, men Potters väloljade spelidé gör att “Fiskmåsarna” ändå ska kunna hävda sig på Old Trafford. När ettan streckas för högt ska hela spannet kopplas på redan på mindre system.

2. West Ham – Manchester City X
Manchester City blev straffade av Liverpool i Community Shield där 1-3 dock inte motsvarade matchbilden. Haaland hade blött krut i bössan och norrmannen kommer inte att lämna planen mållös om han presterar över 1,5 i xG flera gånger i Premier League. Med det sagt kommer West Ham inte att bjuda på samma ytor som Liverpool gjorde. David Moyes lär parkera en svårforcerad buss vid eget straffområde och satsa på att såra City via omställningar. De ljusblå har inte besegrat The Hammers i London i något sammanhang sedan 2019 och drygt 80 procent på tvåan smakar inte fågel. Heltäckningsmattan och skrälljobb lockar desto mer.

3. Leicester – Brentford 2
Leicesters ekonomi är inte på topp och bakbundna under sommarens transferfönster lär truppen inte förstärkas innan silly season går i mål. Kasper Schmeichel har däremot försvunnit till Nice och det är inte otänkbart att fler betydande pjäser lämnar Leicestershire inom en överskådlig framtid. Trots det målas värdarna upp till stora favoriter när Brentford kommer på besök. The Bees får klara sig utan Eriksen som flyttat till Old Trafford, men å andra sidan har truppen både breddats och förstärkts av spelare som Mee, Hickey och Lewis-Potter. Sett till xPoints var de rödvita på Leicesters nivå i fjol och här motsvarar streckningen inte styrkeförhållandena lagen emellan. Den spelvärda högersidan gillas starkt! Avslag på ettan.

4. Hammarby – GIF Sundsvall 1
Entledigandet av Henrik Åhnstrand gav ingen vidare effekt för GIF Sundsvall. Drygt 20 minuter in i bottenmötet mot Varberg hade Giffarna 0-3 i brakan och det är bara att konstatera att gästerna inte är i närheten av allsvensk nivå. Sex poäng skiljer upp till säker mark och avståndet kommer inte krympa efter söndagens äventyr. Hammarby väntar på Tele2 Arena och stockholmarna bör vara revanschsugna efter fadäsen mot Värnamo. 1-2 i nacken försvårade möjligheten till SM-guld, men här studsar Cifuentes gäng tillbaka utan besvär. Ettan är så given den kan bli.

5. Kalmar FF – AIK 1
AIK finns fortfarande med i den absoluta guldstriden. Känslan är dock att det bara är en tidsfråga innan Grzelaks manskap faller ifrån. Spelmässigt ser Gnaget bedrövliga ut och 1-1 i torsdagens Europaspel mot Shkendija var inte mycket att skriva hem om. Med slitna ben ska stockholmarna ta sig till Småland för att jaga boll mot Kalmar. De rödklädda var bättre än AIK när de drabbade samman på nationalarenan för tre veckor sedan och här finns god chans till revansch. Kan Nanasi och Berg dra upp tempot får AIK problem att hänga med i svängarna på Guldfågeln Arena. Den spelvärda ettan är en mustig spik.

6. Mjällby – Elfsborg 2
Två raka segrar har tagit Mjällby upp till känning på Europaplatser. Andreas Brännström förtjänar en stor applåd för hans bravader med sölvesborgarna, men i det långa loppet ska värdarna inte räcka till. Gustafson och Al-Ammari saknas denna söndag och Elfsborg bör vara extremt revanschsugna efter premiärförlusten mot just MAIF. Med Gudjohnsen på topp får boråsarna en sylvass spets och den dystra statistiken på resande tass till trots är det svårt att blunda för den värdemässigt fina tvåan. Börja till höger och gardera i samråd med plånboken.

7. Sirius – Malmö FF 2
Malmö FF gjorde till slut jobbet mot Dudelange (3-0), men det krävdes en utvisning och god draghjälp från publiken innan de himmelsblå vaknade till liv. Tillfällige tränaren Georgson har mycket att jobba på men här gynnas skåningens gäng av att torsdagens insats inte krävde någon större ansträngning. “Di Blåe” betvingade Sirius med 3-1 för två veckor sedan och ska kunna upprepa bedriften på Studenternas. Grabbarna från Uppsala trivs normalt illa mot mesta mästarna och bara en seger på de fyra senaste är illavarslande siffror. Trolig tvåa i universitetsstaden.

8. Värnamo – Djurgården X
Det är inte svårt att sympatisera med Djurgården just nu. Nio (!) raka segrar alla kategorier är vrålstarka papper och i rådande slag går stockholmarna mot både europeiskt gruppspel och guldstrid i Allsvenskan. Med det sagt är drygt 70 procent av förtroendet bisarrt i en på förhand tuff bortamatch. Varken gräs eller resande har varit “Blårändernas” signum denna säsong och Värnamo städas inte av hur som helst. 2-1 borta mot Hammarby stärkte tuppkammen hos nykomlingarna som har Antonsson i kalasform. Flera topplag har fått vända hem med poängtapp från Finnvedsvallen och Djurgården kan mycket väl vara nästa herrskap på tur. 1X ska med till varje pris.

9. Lille – Auxerre X
Lille vann Ligue 1 säsongen 2020/21 men var inte i närheten av att prestera på samma nivå i fjol. Elva poäng skiljde upp till Europaplatserna och när “Hundarna” drabbats av en rejäl spelarflykt under sommaren finns fog för oro. Paulo Fonseca är dessutom ny på tränarposten och det är långt ifrån givet att portugisen får värdarna att klicka redan i inledningen. Auxerre är tillbaka där de hör hemma efter en vända i Ligue 2 och glädjande nog har nykomlingarna fått behålla Charbonnier och Hein. Duon besitter offensiva spetsegenskaper som Lille får se upp med. Värdemässigt fina X2 går först på Stade Pierre Mauroy.

10. Montpellier – Troyes 2
Montpelliers vår var ett enda stort mörker och under försäsongen har värdarna radat upp förluster på löpande band. Mavididi och Savanier finns fortfarande kvar i truppen, men duon och deras kamrater har mycket att bevisa innan La Paillade är en övervärderad favorit att hålla i handen. Troyes slog söndagens kombattanter med 1-0 på denna arena så sent som i januari och vi utesluter inte en favorit i repris för de tillresta. Baldé, Sávio och Ugbo är potentiella matchvinnare för gästerna som får utgångstipset på Stade de la Mosson. Ettan är ett möjligt avslag.

11. Köln – Schalke 1
Sejouren i Zweite Bundesliga blev bara ettårig men Schalke går trots det en tuff säsong till mötes. Det forna storlaget har haft en enorm spelaromsättning och nytillträdde Frank Kramer är dessutom ett oprövat kort på tränarbänken. Köln har i sin tur kontinuitet på samma post i form av energiske Baumgart. Under dennes ledning faller värdarna sällan ur ramen och spelet i egen borg var urstarkt i fjol. Lyckas “Getterna” hitta upp i ansenlig nivå framför den egna publiken blir det tre poäng i premiären. Ettan står stadigt allena på RheinEnergieStadion.

12. Stuttgart – RB Leipzig 2
RB Leipzig gav i Supercupfinalen mot Bayern München ett smakprov på vad som är att vänta i Bundesliga. Offensivt är “Tjurarna” ett herrskap som kan betvinga vilken opponent som helst, men defensivt finns det samtidigt mycket att förbättra. Nkunku, Olmo och Szoboszlai kan alla sänka Stuttgart på eget manér, men trots det vill vi höja ett varningens finger för de hemmahörande. Försäsongen har varit urstark och med vasse målskytten Kalajdzic att luta sig mot på topp ska de vitröda inte skojas bort hur som helst. Tvåan går först men gardera med hänsyn till värdet.

13. FC Köpenhamn – Bröndby 1
Den danska huvudstaden når kokpunkt under söndagseftermiddagen när FC Köpenhamn och Bröndby strålar samman på Parken. De sistnämnda missgynnas enormt av torsdagens kraftmätning med Basel som lär ha kostat energi inför detta derby. FCK har i sin tur fått ladda batterierna efter den svaga insatsen mot Viborg. 2-4 i nacken var uselt men förlusten ska trots allt inte vägas in för tungt inför denna akt. De vitklädda har haft lätt för Bröndby på egen matta och till godkänd procent är ettan ett tecken att luta sig mot. Spik!

Kassaskåpet! Hammarby
Bajen är uppretade efter torsken mot Värnamo och kommer att låta Sundsvall sota för detta. Gästerna är beklämmande usla och har inget att hämta på Tele2 Arena.

Varningen! West Ham
West Ham har inte förlorat hemma mot Manchester City i något sammanhang sedan 2019. David Moyes parkerade buss faller inte Haaland i smaken och när många system väntas blindspika City går vi emot. 1X skapar korsdrag bland kupongerna!

144 rader
1. Man United – Brighton 1 X 2
2. West Ham – Man City 1 X 2
3. Leicester – Brentford X 2
4. Hammarby – Sundsvall 1
5. Kalmar FF – AIK 1
6. Mjällby – Elfsborg 2
7. Sirius – Malmö FF 2
8. Värnamo – Djurgården 1 X
9. Lille – Auxerre X 2
10. Montpellier – Troyes X 2
11. Köln – Schalke 1
12. Stuttgart – RB Leipzig 2
13. Köpenhamn – Bröndby 1
1296 rader
1. Man United – Brighton 1 X 2
2. West Ham – Man City 1 X 2
3. Leicester – Brentford X 2
4. Hammarby – Sundsvall 1
5. Kalmar FF – AIK 1
6. Mjällby – Elfsborg 1 2
7. Sirius – Malmö FF 2
8. Värnamo – Djurgården 1 X 2
9. Lille – Auxerre 1 X 2
10. Montpellier – Troyes X 2
11. Köln – Schalke 1
12. Stuttgart – RB Leipzig 1 2
13. Köpenhamn – Bröndby 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100