Europatipset tips söndag 5 november 2023

Söndagens Europatips innehåller 3,5 miljoner i jackpot och mängder av fina bataljer. Stekhet guldstrid i både Damallsvenskan och Allsvenskan står på schemat liksom ett hatmöte från Florens. Liverpool och Real Madrid är andra drakar som ska in i elden. Nu kör vi!

Spelstopp 14:59

1. Luton – Liverpool 2
Liverpool ser otroligt bra ut för dagen och står inför en väldigt vettig uppgift denna söndag. Luton väntar på bortaplan och även om de rödklädda var i farten i veckans Ligacup ska nykomlingarna utanför London inte innebära några större bekymmer. Núnez och Salah hittar numera varandra i sömne och duon kan mycket väl lirka upp The Hatters defensiv på egen hand. Luton saknar bland andra Andersen i de bakre leden och trots att detta får sägas vara ett inspirerande äventyr råder det enorm klasskillnad på det gröna schackbrädet. Tvåan spikas trots hård streckning.

2. Nottingham – Aston Villa 2
Aston Villa ser mer och mer ut som ett Champions League-lag för varje omgång som går. Unai Emerys gäng kan både föra en matchbild samt ligga lågt och spela på omställningar. Något som gör The Villans väldigt svårlästa för motståndarna. Det lär bli mer av den spelförande varan mot Nottingham, men det ska ändå inte hindra gästerna från att vara numret större. Forest är vassa i sina omställningar, men lyckas Villa hålla koll på Elanga och Awoniyi är mycket vunnet. Tvåan är ett spikalternativ till okej procent.

3. Real Madrid – Rayo Vallecano X
Derbydags i Madrid där mycket givetvis handlar om Jude Bellingham. Engelsmannen avgjorde El Clásico på egen hand och är redan nu högt aktad i Los Blancos-kretsar. Väl mycket kretsar dock runt Bellingham och det ska sägas att Real Madrid inte spelat bländande fotboll i samtliga matcher i La Liga. Mot ett skickligt och underskattat Rayo Vallecano reserverar vi oss därför för att de hemmahörande har en sämre dag. Franciscos gäng har lyft sig ordentligt sedan smällen mot Atlético Madrid och ser faktiskt ut att kunna utmana om Europaplatserna. När Real streckas till månen väljer vi att gå för skrälläget. Alla tecken.

4. Villarreal – Athletic Bilbao 2
Villarreal fick med sig en väldigt skön seger mot Granada i den förra omgången av La Liga. “Den gula ubåten” ledde med 3-0 redan i halvtid, men det blev också väldigt skakigt över 90 minuter då de gulklädda kom undan med 3-2. Defensiven är en akilleshäl och mot ett ramstarkt Athletic Bilbao riskerar Villarreal återigen att bli synade. Gästerna från Baskien har förutom ett starkt försvar även spets i bröderna Williams samt Sancet att luta sig mot i offensiven. Den sistnämnda är en blivande världsstjärna och kan mycket väl avgöra detta på egen hand. Tvåan gillas.

5. Fiorentina – Juventus 1
Hatmöte från Florens där Chiesa och Vlahovic kommer att få ett allt annat än glatt mottagande. Juventus offensiva duo är en direkt nyckel för “Den gamla damens” framgångar, men här tror vi att Juve kan få problem. Åtminstone större sådana än vad streckningen säger. Fiorentina föll tungt mot Juventus, men överlag har Italianos mannar presterat fin fotboll så här långt. Truppläget är kanon och är det någon match som Fiorentina vill vinna mer än någon annan är det den här. Den spelvärda ettan går först. Gardera i samråd med plånboken.

6. Roma – Lecce X
Roma var totalt utspelade mot Inter där Mourinho och company ska vara nöjda med att siffrorna endast stannade vid 0-1. Portugisen är tillbaka på tränarbänken mot Lecce, men vi ser det inte som givet att romarna bara reser sig och städar av sina opponenter på Olimpico. Lecce trivs i den här typen av uppgifter där gästerna får ligga lågt och kontra med bland annat Krstovic i spetsen. Anfallaren är en komet i Serie A som mycket väl kan såra Roma på eget manér. När ettan sönderstreckas måste X2 finnas med.

7. Häcken – Malmö FF 2
Bara två omgångar återstår av Allsvenskan där Malmö FF har Häcken och Elfsborg kvar på schemat. Att SM-guld är något man tar blir således ett passande mantra för “Di Blåe” som reser till Hisingen med bra förutsättningar. Berg och Christiansen är avbräck, men det var ett tag sedan duon fanns med på planen. Det gör dock Ali, Nanasi och Vecchia som kan såra ett defensivt naivt Häcken på egen hand. Getingarna har en retur mot Molde att ta sikte på kommande torsdag och här saknas Romeo och Rygaard på grund av avstängningar. Simon Gustafson dras dessutom med en skada. Med det i åtanke ligger vägen öppen för MFF. Tvåan är ett spikalternativ till runt 45-50 procent.

8. Mjällby – Brommapojkarna 2
Mjällby fick sin revansch när Häcken besegrades med 2-1 förra helgen. Fadäsen mot samma opponent i cupfinalen i somras blev således kvitterad och det kan mycket väl innebära att sölvesborgarna bokfört sin säsong. Det har däremot inte Brommapojkarna. Mellbergs gäng behöver tre poäng för att kunna undvika negativt kval och här ska stockholmarna inte räknas bort. Mjällby har varit sällsynt bleka på Strandvallen denna säsong och när spelvärdet finns till höger tvekar vi inte en sekund. Given utgång i österled.

9. Elfsborg – Degerfors 1
Det börjar lukta SM-guld om Elfsborg som slog IFK Göteborg med 2-1 i El Västico. Segern var dock turlig då prestationen var sådär samtidigt som boråsarna hade rättskiparna på sin sida. Baidoo och Abdullai saknas dock mot Degerfors som i sin tur kämpar för sitt liv i bottenstriden. Med tanke på hur svaga bruksklubben varit utanför Stora Valla blir detta troligen en övermäktig uppgift, men så som Elfsborg agerat under hösten råder nästan garderingskrav på Borås Arena. Ettan först men var inte blyg för att täcka upp.

10. Hammarby – Häcken 1
Vansinnigt betydelsefull seriefinal i Damallsvenskan där Häcken kan säkra SM-guldet vid tre poäng samtidigt som Hammarby övertar serieledningen vid vinst. Det är således upplagt för något alldeles extra på Tele2 Arena, samma arena som Bajen slog Häcken med 3-0 på i finalen av Svenska Cupen tidigare år. Det finns således en psykologisk fördel hos värdinnorna som har Janogy och Wangerheim att luta sig mot i offensiven. Häcken kan i sin tur lita på Kafaji och Anvegård, men när Larisey, Rubensson och Sandberg ser ut att missa seriefinalen faller favoritskapet ändå på Bajen. I kraft av hemmaplan vinner värdinnorna detta. Spikad etta.

11. Nantes – Reims 2
Will Still och dennes Reims gör det bra i Ligue 1. Väldigt bra. Med en stabil defensiv och en påhittig offensiv är de rödvita med i kampen om Europaplatserna och i firma Teuma/Daramy kan det åstadkommas väldigt mycket av väldigt lite. Still saknas här men Reims segerchans gillas icke desto mindre. Nantes tappade viktige Blas inför säsongen men har ändå fört sig bra så här långt. “Kanariefåglarna” har dock inte samma höjd som Reims och här bör gästerna kunna trivas med den förmodade matchbilden. Tvåan först.

12. Nice – Rennes 2
Nice toppar Ligue 1 efter att ha gått obesegrade sedan säsongen drog igång. Francesco Fariolis vattentäta defensiv är något alldeles extra där Dante och Todibo bildar ett speciellt mittbackspar. Tipparna har dock börjat få upp ögonen för Nice som blir övervärderade när ett spetsigt Rennes gästar rivieran denna söndag. Gouiri kan vända ut och in på vilket försvar som helst på egen hand och kan Les Rennais bara agera disciplinerat är mycket vunnet. Spelvärda X2 måste prioriteras. Ettan är ett potentiellt avslag.

13. Wolfsburg – Werder Bremen 2
Två lag som ännu inte spelat oavgjort i årets upplaga av Bundesliga drabbar samman i industristaden. Wolfsburg besitter ett något större kunnande i grunden, men när Svanbergs gäng övervärderas ganska rejält mot Werder Bremen är det dags att dra öronen åt sig. Markus Rosenbergs gamla lag trivs när de får slå ur underläge och Wolfsburgs defensiv är heller inte vattentät. Det kan gästerna mycket väl utnyttja till sin fördel. Den lågt streckade tvåan är av yppersta prio. Om råd alla tecken.

Kassaskåpet! Liverpool
Liverpool är hästlängder bättre än Luton som kommer att få oerhörda problem på Kenilworth Road. Tvåan är så given som både streck och odds antyder.

Varningen! Lecce
Lecce trivs väldigt bra när de får slå ur underläge och mot ett brutalt övervärderat Roma ska de rödgula inte känna sig slagna på förhand. X2 rensar friskt bland kupongerna.

144 rader
1. Luton – Liverpool 2
2. Nottingham – Aston V 2
3. R.Madrid – Vallecano 1 X 2
4. Villarreal – A.Bilbao 2
5. Fiorentina – Juventus 1 X
6. Roma – Lecce 1 X 2
7. Häcken – Malmö 2
8. Mjällby – BP 2
9. Elfsborg – Degerfors 1 X
10. Hammarby – Häcken 1
11. Nantes – Reims 2
12. Nice – Rennes X 2
13. Wolfsburg – W.Bremen 1 2
1296 rader
1. Luton – Liverpool 2
2. Nottingham – Aston V 2
3. R.Madrid – Vallecano 1 X 2
4. Villarreal – A.Bilbao 2
5. Fiorentina – Juventus 1 X 2
6. Roma – Lecce 1 X 2
7. Häcken – Malmö 2
8. Mjällby – BP X 2
9. Elfsborg – Degerfors 1 X
10. Hammarby – Häcken 1
11. Nantes – Reims X 2
12. Nice – Rennes X 2
13. Wolfsburg – W.Bremen 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100