Europatipset tips söndag 5 maj 2024

Det saknas då inte skrällalternativ på söndagens Europatips där Liverpool, Chelsea, Hammarby och Valencia alla är favoriter som streckas till obefogade höjder av svenska folket. Vi letar istället efter okonventionella spikar på kupongen och chansspikar bland annat krysset på Deutsche Bank Park. Östersund är även en värdemässigt fin spik. En fullständig analys av samtliga inslag från kupongen hittar ni i analysen nedan, häng med!

Spelstopp 14:59

1. Liverpool – Tottenham 1
Liverpool vann Ligacupen under Jürgen Klopps sista säsong hos de rödklädda men mer än så kommer det inte att bli. Merseysideklubben har helt tappat konceptet mot slutet och är i praktiken borträknade från Premier Leagues titelstrid. Till och med på Anfield så kärvar det för arrangören som har förlorat de senaste två tävlingsmatcherna på denna arena. Tottenham har inte direkt rosat marknaden mot slutet de heller men värt att påpeka är att Spurs vann xG-kampen mot såväl Chelsea som Arsenal. Det är svårt att räkna bort Liverpool i sin hemmaborg men den kupongrensande tvåan ser väldigt tilltalande ut i vad som förmodas bli en händelserik historia. Vi blickar brett.

2. Brighton – Aston Villa X
Brighton har inte haft någon vidare vårsäsong vilket är förståeligt med tanke på hur många tongivande spelare som har varit otillgängliga på grund av skador. Åtta spelare förväntas missa detta möte och utan något av vikt att spela för så kan den negativa trenden nog fortlöpa. Aston Villa stod å andra sidan för en svajig prestation mot Olympiakos med Robin Olsen mellan stolparna och Emiliano Martinez är återigen tveksam till spel på grund av den skada han ådrog sig mot Chelsea. Krysset är en vettig utgång när tvåan streckas i högsta laget.

3. Chelsea – West Ham X
Derbymatcherna duggar tätt för Chelsea som i närtid har ställts mot Arsenal och Tottenham. Förra veckan så blev Mauricio Pochettinos manskap förnedrade av “The Gunners” men i torsdags så fick de blåklädda revanschera sig genom att besegra Spurs med 2-0. Arrangören är oerhört opålitliga i sina prestationer och det är som vanligt lockande att göra det enkelt för sig och plocka fram heltäckningsmattan. Lågt sittande försvar har med det sagt i regel varit ett problem för Chelsea att luckra upp där ett stort ansvar vilar på Cole Palmers axlar. West Ham vann exempelvis höstens vändande möte med 3-1 trots att “The Blues” dominerade bollinnehavet. Spelvärdet kommer troligtvis landa i österled och då lockar X2.

4. Roma – Juventus 1
Det vill sig inte för Juventus som endast har vunnit två av de senaste 13 Serie A-omgångarna och anmärkningsvärt är att dessa har inkasserats hemma i Turin. “Den gamla damen” har alltjämt ett stadigt grepp om en Champions League-biljett men förlorar gästerna söndagens dust så kommer de avslutande omgångarna nog att bli en pärs för de svartvita. Roma har inte samma marginaler att leka med och arrangören måste respekteras i sin hemmaborg. “Vargarna” har vunnit lejonparten av sina hemmamatcher och med tanke på hur gästerna har presterat på resande fot under våren så är ettan en lämplig utgång.

5. Empoli – Frosinone 2
Frosinone tog en efterlängtad seger då tabelljumbon Salernitana besegrades med 3-0 för drygt en vecka sedan. Viktorian bröt en tolv matcher lång segerlös svit och skickade upp Kanariefåglarna till säker mark. Spelmässigt så har det sett riktigt lovande ut mot slutet där gästerna har stått upp väl mot lag som Bologna, Napoli och Torino. Mer av samma vara under de avslutande omgångarna torde hålla de blågula kvar ovanför giljotinen och söndagens uppgift är onekligen en överkomlig sådan. Empoli har vunnit sina två senaste hemmamatcher ska sägas men målas upp som väl stora favoriter av svenska folket och till rådande streck så måste högersidan prioriteras på Stadio Carlo Castellani.

6. Verona – Fiorentina 1
Verona har tagit sig själva i kragen under de senaste månaderna efter en rent ut sagt horribel höstsäsong. Värdskapet har plockat poäng i åtta av de senaste 13 omgångarna och visade inte minst prov på sin förmåga borta mot Atalanta för några veckor sedan. Tijjani Noslin har gett de gulblåas offensiv ett lyft och är en spelare som Fiorentina behöver hålla ett extra öga på. Gästerna besitter i grunden ett högre kunnande men detta möte kommer lite i kläm där Europa Conference League-semin mot Club Brugge är högprioriterat. Med det i åtanke så lockar den gravt överstreckade tvåan föga. Ettan är ett spikalternativ.

7. AIK – IFK Norrköping 1
En poäng skiljer dessa antagonister åt till AIK:s favör när sex omgångar har avverkats. Gnaget kommer närmast från en förnedrande 5-0-förlust mot Malmö FF vilket var stockholmarnas första nederlag för säsongen. De gulsvarta bjuder sällan på några spektakulära prestationer men arrangören har en förmåga att bryta ner sina motståndare, inte minst hemma på Friends Arena. Faktum är att AIK har vunnit samtliga tre hemmamatcher så långt. IFK Norrköping har å andra sidan fått fin utdelning på offensiv väg mot slutet och trivs i regel ganska bra i Solnaklubbens sällskap. Strecka från vänster, hela vägen om möjligt.

8. Hammarby – Värnamo 1
Hammarby fortsätter att övertyga hemma på Tele2 Arena. Viktorian mot Västerås var Bajens tredje raka hemmaseger och det var föga förvånande Nahir Besara som vägledde de grönvita till trepoängaren. En spelare som ett defensivt sargat Värnamo inte lär hålla under kontroll. Att ettan i skrivande stund överstiger 80 procent är med det sagt inte befogat. Gästerna har en stark offensiv där Ajdin Zeljkovic har varit framstående under säsongsupptakten och det lär inte dröja länge innan Gustav Engvall öppnar upp sitt målkonto. Vi helgarderar i jakt på högre utdelning.

9. Östersund – Örebro 1
Örebro kliver in på Jämtkraft Arena med två raka segrar i bagaget men till saken hör att dessa har inkasserats hemmavid. Prestationerna i sig har lämnat en hel del att önska ska sägas där ÖSK i mångt och mycket har förlitat sig på Kalle Holmbergs kliniska förmåga. Några poäng har det ännu inte blivit på resande fot och det tror vi även kommer vara fallet efter söndagens batalj. Östersund har presterat på en högre nivå än vad den unga tabellen indikerar men har så långt saknat skärpan framför mål. Kreatören Erick Brendon kommer att se till så Jamie Hopcutt och company får sina chanser och vi kan tänka oss att singla ettan upp till 50 prollar.

10. Celta Vigo – Villarreal 1
Förlusten mot Alaves var en rejäl missräkning för Celta Vigo som hade möjligheten att mer eller mindre säkra kontraktet med en seger. Värdskapet har i övrigt gjort det helt okej mot slutet. Iago Aspas har kommit igång på allvar under de senaste månaderna och med 36-åringen i gott gry så ska de himmelsblåa säkra ett nytt kontrakt under de avslutande omgångarna. Villarreal har i sin tur varit svårslagna med Marcelino vid rodret och har endast lämnat tomhänta från en av de senaste 13 omgångarna. En snudd på felfri säsongsavslutning kommer krävas om “Den gula ubåten” ska spela ute i Europa kommande säsong där gästerna kommer ha siktet inställt på en trepoängare. Vi tror oss få se en vinnare på Estadio de Balaidos. Ettan inleder med hänsyn till spelvärde.

11. Valencia – Alavés X
Valencia stod för en riktigt fin första halvlek borta mot Barcelona men Giorgi Mamardashvilis röda kort i slutet av den första halvleken satte käppar i hjulet för Ruben Barajas adepter. Fladdermössen tappade sedermera sin 2-1-ledning och förlorade slutligen med 4-2. Jaume Domenech får återigen chansen mellan stolparna då Mamardashvili är avstängd och 33-åringen har knappast höjt sina aktier när han väl har fått chansen. Aston Villas kollaps mot Olympiakos ligger färskt i minnet där Robin Olsen inte hade någon lyckad afton mellan stolparna och något liknande kan mycket väl ske på Mestalla. X2 prioriteras då ettan streckas till orimliga höjder.

12. Frankfurt – Bayer Leverkusen X
Bayer Leverkusens obesegrade svit är nu uppe i 47 matcher. Xabi Alonsos manskap säkrade ligatiteln för några omgångar sedan men den förlustfria sviten är en fin morot som kommer hålla de rödsvarta på tårna säsongen ut. Delad ära har blivit utfallet i gästernas senaste två Bundesliga-matcher och det är även ett rimligt resultat på Deutsche Bank Park. Frankfurt, som är på god väg att säkra en Europaplats, är i större behov av poängen där ett oavgjort resultat vore klart godkänt för “Die Adler”. Krysset är en fräck chansspik där Bayer Leverkusen inte kommer ta ut sig mer än nödvändigt i och med torsdagens returmöte mot Roma.

13. Union Berlin – Bochum 1
Kupongen avrundas med ett ångestladdat bottenmöte på Stadion An der Alten. Union Berlin har stått för ett par skapliga prestationer under säsongsavslutningen men arrangören har enorma bekymmer med målproduktionen. Blott ett mål har producerats under de senaste fem omgångarna. Bochums undermåliga försvarsspel ska “Die Eisernen” dock klara av att luckra upp. Darmstadt och Hoffenheim är de enda klubbarna som har släppt in fler mål än gästerna under säsongens gång. De blåklädda har för övrigt ligans sämsta bortafacit och i brist på garderingsmöjligheter så singlar vi ettan på det mindre systemet.

Kassaskåpet! Östersund
Östersund har plockat fyra poäng från sina inledande två hemmamatcher och ställs nu mot ett bortasvagt Örebro. Vi är övertygade om att ÖFK kommer skapa tillräckligt för att vinna denna dust, låt hoppas att arrangören har finjusterat sitt sikte.

Varningen! Tottenham
Liverpool kommer av allt att döma sluta trea i Premier League och Tottenham femma. En underhållande tillställning är att vänta på Anfield där det lär skapas på båda fronter och då ser den lågt streckade tvåan väldigt fin ut på förhand.

144 rader
1. Liverpool – Tottenham 1 X 2
2. Brighton – Aston Villa X
3. Chelsea – West Ham X 2
4. Roma – Juventus 1
5. Empoli – Frosinone X 2
6. Verona – Fiorentina 1
7. AIK – Norrköping 1 X
8. Hammarby – Värnamo 1 X 2
9. Östersund – Örebro 1
10. Celta Vigo – Villarreal 1
11. Valencia – Alavés X 2
12. Frankfurt – Leverkusen X
13. Union Berlin – Bochum 1
1296 rader
1. Liverpool – Tottenham 1 X 2
2. Brighton – Aston Villa 1 X 2
3. Chelsea – West Ham X 2
4. Roma – Juventus 1
5. Empoli – Frosinone X 2
6. Verona – Fiorentina 1
7. AIK – Norrköping 1 X 2
8. Hammarby – Värnamo 1 X 2
9. Östersund – Örebro 1
10. Celta Vigo – Villarreal 1
11. Valencia – Alavés X 2
12. Frankfurt – Leverkusen X
13. Union Berlin – Bochum 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100