Europatipset tips söndag 4 juli 2021

Det är stor svensk fägring på söndagens Europatips. Hela sex allsvenska matcher blandas med Division 1-fotboll. Norska Eliteserien gästar också med tre fighter. Spelvärde finns det gott om där det svenska folket hamnar riktigt snett på flera ställen. Vi jobbar inte bara 13 gröna bockar utan också hög utdelning. Häng med på analysen!

Spelstopp 14:59

1. Hammarby – Halmstad 2
Halmstad har gjort en ganska lovande start på säsongen. Poäng i fem av åtta matcher är klart godkänt och dessutom har Marcus Antonsson fått en nytändning sedan flytten från Malmö. HBK reser denna söndag tvärs över landet för att testa lyckan på plasten i Stockholm och Tele2 Arena. Hammarby har entledigat sin coach Stefan Billborn i hopp om bättre tider och stadigare poängskörd. Vanligtvis är Bajen med Ludwigson, Selmani, Khalili med flera väldigt farliga framåt, men här blir de alldeles för stora favoriter. Måla brett och jobba in favoritfallet.

2. Häcken – AIK 1
Häcken har tackat Andreas Alm för lång och trogen tjänst. Ny coach på Hisingen är Per-Mathias Högmo som ska föra Hisingslaget från botten till toppen är tanken. Första utmaningen blir ruggigt tuff. AIK befinner sig för närvarande på en tredjeplats i tabellen och kliver in med vetskapen om att laget löst poäng eller segrar i fem av de sex senaste matcherna. Lite frågetecken i bortatruppen finns. Bland annat är det inte alls säkert att EM-duon Sebastian Larsson och Mikael Lustig är spelbara. Tapp som såklart vore ruggigt tuffa om så blir fallet. Häcken vann motsvarande möte i fjol med 4-0 och ska kliva in som små men ändå rättmätiga favoriter. Ettan först.

3. Sirius – Mjällby 2
Sirius har inte riktigt fått någon sportslig fullträff i år och saknaden efter bland annat Stefano Vecchia och Elias Andersson har varit stor. Inför hemmamatchen mot Mjällby har Uppsala-klubben fem raka utan seger och nog finns det en del som tyvärr tyder på att trenden utökas. Mjällby kliver in med en helt annan pondus och självförtroende på Studenternas. MAIF sprang igenom maj obesegrade och löste bland annat poäng borta mot AIK och vann mot Östersund och Degerfors. Ett bättre gulsvart bortagäng med Moro, Bergström och gänget vinner. Kul tvåa i Uppland.

4. Varberg – Kalmar FF 2
Det blir ingen anstormning av publik till Påskbergsvallen eller Varberg Energi Arena om ni så vill. Endast 392 platser finns till förfogande och dessa tappra själar kommer bjudas på en troligen rätt målsnål historia med en rödvit viktoria som utgång. Kalmar känns nämligen som ett nummer för stora i jämförelse och KFF har med hjälp av Henrik Rydström stabiliserat spelet och är numera en utmanare i toppen jämfört med de senaste årens trötta säsonger som mynnat ut i bottenstrider. Boisarna saknar dessutom Luke Le Roux samt Jean Carlos de Brito som båda är avstängda och därutöver kommer Albin Mörfelt fortsätta säsongen i Vålerengen. Tvåan gillas men då den överstreckas välkomnas ändå garderingar.

5. Odds BK – Rosenborg 2
Mesta mästarna Rosenborg har inte fått det att lossna under Åge Hareide. RBK har redan halkat efter och nu börjar det bli hög tid att vinna matcher ifall det ens ska bli någon Europaplats. Hareide har ett väldigt starkt material till sitt förfogande så det bör bara vara en tidsfråga innan det vänder. Truppen är svenskbetonad men den mest lysande stjärnan är Kristoffer Zachariassen som varit en av Eliteseriens bästa spelare de senaste åren. Odds BK har inte samma kapacitet. De vitklädda från Skien är ett formstarkt gäng men nu när det här ser ut att bli relativt jämnstreckat är det läge att sätta sig i RBK-båten.

6. Sarpsborg – Molde 1
På Sarpsborg Stadion ska storfavoriten försöka fällas. På den här arenan har inte serieledarna Molde vunnit sedan 2015. Ole Gunnar Solskjaers gamla klubb har kopplat ett litet grupp om ligatiteln efter fem raka vinster, varav en mot Bodö/Glimt. Ohi Omoijuanfo är i sitt livs form men någon enkel tripp till Sarpsborg lär det inte bli för Molde. Sarparna spelade Europa League-boll för bara ett par år sedan och truppen håller fortsatt rätt hög klass med norska mått mätt. Bortasegern mot Rosenborg vittnar om att kapaciteten finns. Ettan och krysset rensar alldeles för bra för att inte strecka.

7. Strömsgodset – Vålerengen 2
Martin Ödegaards gamla klubb har harvat i de nedre regionerna av Eliteserien de senaste åren. Strömsgodset är ett relativt ungt gäng som haft enorma problem med topplagen under säsongen. Godset fick däng av Molde i den förra omgången med 0-3, blåvästarna blev även överkörda av Bodö/Glimt för ett par veckor sedan med 2-7. Nu väntar Vålerengen som är ett topplag från Oslo. Huvudstadslaget skuggar toppduon och visar bra form trots skadan på Vidar Örn Kjartansson. I nyförvärvet Henrik Udahl har Vålerengen ett gott alternativ till “Örnen”. Udahl blir tungan på vågen här, precis som senast mot Sarpsborg (4-1). Spikad tvåa.

8. Hammarby Talang – Karlstad 1
I Division 1 Norra har Hammarbys talanger börjat komma igång. Utöver flera unga förmågor finns även 35-åringen Niklas Thor, tidigare Sirius, med i truppen sedan ett par veckor tillbaka. Den nya tränaren Ulf Kristiansson har även gett ny energi till laget. Den senaste hemmamatchen slutade med en seger mot topplaget Sandviken. Även IF Karlstad ska talangerna kunna hota. Värmlänningarna blandar och ger och får ett alldeles för stort förtroende här. Anfallaren Andreas Bellander är avstängd för Karlstad vilket är ett avbräck. 1X liras till eminent spelvärde!

9. Haninge – Sandviken X
Sandviken smyger med i toppen bakom suveränen Brommapojkarna. Stålmännen från Gästrikland har varit ruskigt stabila hemma på den gamla VM-arenan Jernvallen, men på resande tass har SIF torskat mot både Umeå och Hammarbys reserver. IFK Haninge på Torvalla IP kommer inte att bli någon enkel bortamatch. På eget gräs har stockholmarna varit väldigt stabila, här har IFK resultatraden 4-1-1 efter sex spelade hemmamatcher. Nu när tvåan har dansat iväg i rätt hög procent är det läge att gardera favoriten efter storleken på plånkan.

10. Umeå FC – Piteå 1
Umeå FC tappade ett par bärande spelare efter degraderingen från Superettan och inledningen på den här Division 1-sejouren var svag. Sakta men säkert har UFC trummat igång men det var ytterst nära att det blev förlust senast mot Dalkurd (2-2) där Jonathan Lundbäck kvitterade från elva meter under stopptiden. Stefan Lindmark drog på sig säsongens tredje ostskiva och är därför avstängd mot Piteå. Rödklädda Pite är inte på samma nivå och således tydliga underdogs här, men när Umeå är uppe och dansar på 80-strecket måste detta garderas.

11. Djurgården – Linköping 2
Lördagens sista batalj spelas på Stockholm Stadion där Djurgården får besök av ett mer stjärnspäckat Linköping i Damallsvenskan. Huvudstadslaget har haft stora problem med mål-fabrikationen hela säsongen, endast åtta gjorda mål står DIF på efter tio omgångar. Lätt lär det inte bli att få hål på Nilla Fischers gäng som besitter ett större kunnande. Linköping har inte heller öst in baljor men både Uchenna Kanu och Cornelia Kapocs visade prov på hög klass senast i 4-1-vinsten mot KIF Örebro. Trolig och streckvärd tvåa som spikas med ett leende på läpparna.

12. IFK Göteborg – Elfsborg X
Med förhoppningsvis elva gröna bockar i säcken tar vi oss an måndagens matcher. I derbyt på Gamla Ullevi förväntas det bli upp mot 10 000 åskådare då IFK Göteborg får besök av Elfsborg. Micke Stahre har tagit över Blåvitt som hade förtvivlat svårt att vinna matcher under Rolle Nilsson. Marek Hamsik har lämnat landet men både Marcus Berg och Oscar Wendt har tillkommit, det dröjer dock ett par veckor innan duon är tillgänglig. Elfsborg gör sig klart bäst på konstgräs och borta mot IFK har de historiskt haft det väldigt svårt. Ett ställningskrig mellan två förhållandevis jämna lag är att vänta. Krysset är en tänkbar chansspik på mindre system. Ettan kompletterar på större.

13. Djurgården – Örebro 1
Sist ut är en kamp från Tele2 där Djurgården är obesegrade. Järnkaminerna gjorde det väldigt bra under våren. Är det något lag som ska kunna rubba Malmö FF så är det nog Blåränderna. Kim & Tolle har bra status i truppen inför omstarten, således ska det väldigt mycket till för att Örebro ska kunna hota. Det lär ta sin tid innan den nya ��SK-tränaren Vitor Gazimba får alla bitar på plats. Örebroarna stod för ett par rejäla bottennapp under våren och mycket talar för att gästerna kommer att få slita hårt för ett nytt kontrakt. Ettan är bara att spika av.

Kassaskåpet! Djurgården
Örebro gick kräftgång under våren och Axel Kjäll har fått nya arbetsuppgifter. Ett väldisponerat och hemmastarkt Djurgården lär inte ÖSK rå på. Stabil etta.

Varningen! Hammarby Talang
IF Karlstad har redan torskat fem matcher och värderingen av värmlänningarna på Hammarby IP är väldigt skev. Bajens talanger har börjat komma igång och har absolut möjligheten att överraska här. Ettan inleder till smaskigt värde!

144 rader
1. Hammarby – Halmstad 1 X 2
2. Häcken – AIK 1
3. Sirius – Mjällby 2
4. Varberg – Kalmar X 2
5. Odds BK – Rosenborg 2
6. Sarpsborg – Molde 1 X 2
7. Strömsg. – Vålerengen 2
8. Ham. Talang – Karlstad 1 X
9. Haninge – Sandviken X 2
10. Umeå – Piteå 1 X
11. Djurgården – Linköping 2
12. Göteborg – Elfsborg X
13. Djurgården – Örebro 1
1296 rader
1. Hammarby – Halmstad 1 X 2
2. Häcken – AIK 1 X
3. Sirius – Mjällby 2
4. Varberg – Kalmar X 2
5. Odds BK – Rosenborg 2
6. Sarpsborg – Molde 1 X 2
7. Strömsg. – Vålerengen 2
8. Ham. Talang – Karlstad 1 X
9. Haninge – Sandviken 1 X 2
10. Umeå – Piteå 1 X 2
11. Djurgården – Linköping 2
12. Göteborg – Elfsborg 1 X
13. Djurgården – Örebro 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100