Europatipset tips söndag 30 juni 2024

Söndagen serverar en knippe strider från skilda kontinenter och för skilda kön. Damallsvenskan slår följe med EM-slutspelet och gruppspelet i Copa América. Blågul boll och annan skandinavisk kula synas när vi tillämpar full sula!

Spelstopp 14:59

1. England – Slovakien 1
Det har varit ett extremt segt mästerskap för England i Tyskland hittills. Britterna klev in i turneringen som favoriter till guldet men den saken har ändrats längs vägen. Mot Slovakien bör givetvis The Lions lösa biffen men i nuläget är det mesta osäkert kring Gareth Southgates sällskap. Slovakerna hade inte kunnat ställas mot England i ett mer gynnsamt läge. Med tanke på att Robert Bozenik och hans vänner lyckades välta omkull Belgien ska inte denna sega upplaga av England vara ofällbar. Allt in och rensarjobb!

2. Spanien – Georgien 1
Spanien står när de andra faller. Högdjur efter högdjur har gjort publiken besviken medan spanjorerna levererat över förväntad nivå. La Roja tornar upp som en stekhet kandidat till att lyfta pokalen om ett par veckor. Luis de la Fuentes mannar har därtill fått enklast tänkbara opponent i åttondelen när Georgien står på andra sidan. Willy Sagnols snidare hade mer än en skopa flax när de grisade sig vidare från en böljande gruppen. Att Georgien ska störa spanjorerna är en smärre utopi. Bank.

3. Jamaica – Venezuela 2
Frågan i första Copa América-kampen är hur det står till med motivationen i respektive läger. Venezuela är redan klara för slutspel efter att ha surfat hem sex starka poäng av sex möjliga. Rondón och hans kumpaner spåddes på förhand få tufft mot både Mexiko och Ecuador men Venezuela har imponerat stort. Jamaica har varit allt annat än imponerande, reggaevurmarna har redan cementerat sin jumboplats efter dubbla nederlag. I nuläget är tvåan upptryckt i 65 procent, det är för mycket. Gardera i värdets namn.

4. Mexiko – Ecuador X
Det blir en direkt avgörande match på State Farm Stadium i Glendale. Mexiko följde upp sin 1-0-seger i premiären mot Jamaica genom att falla med samma siffror mot Venezuela i onsdags. Tacotrojkan är därmed illa ute och slår ur underläge mot Ecuador, även om streckningen vill påskina annat. Sydamerikanerna har sett betydligt bättre ut än Mexiko och har fördel av bättre målskillnad. Krysset är klart troligt.

5. Trelleborg – Öster 2
Efter uppehållet har Öster studsat in på rätt köl. Smålänningarna gjorde rena rama slarvsyltan av Helsingborg senast och har därmed lagt ankare inom topptrion av Superettan inför omgång 14. Trelleborg har fyra poäng mindre än gästerna efter att ha lirat 1-1 mot Örebro på Behrn Arena i måndags. Skåningarna har betydligt lägre expected points än Öster och lär fokusera på att freda den pinne som finns på saldot vid avspark. I skrivande stund är tvåan sunt streckad, stannar den under 50-strecket tar vi fram klubban!

6. Örgryte – Skövde 1
Anrika Örgryte har ett par tuffa säsonger i ryggen och den pågående har inte börjat bättre. Med endast tio poäng på saldot ligger göteborgarna pyrt till i botten. Nästjumbon kommer närmast från en väntad 4-3-förlust mot serieledarna i Landskrona men ska ha bättre chans på hemmaplan mot Skövde. De grönklädda gästerna åkte bananbåt mot Sandviken på hemmaplan senast men har å andra sidan skördat pinnar i hälften av fallen på bortaplan. När SAIK gästade Gamla Ullevi förra säsongen blev det 2-1 till besökarna. Riktigt lurig match som kräver den bredaste av penslar.

7. Häcken – Kristianstad 1
Skaplig start på Damallsvenskan har Kristianstad signerat. Skånskorna tickar in på en fjärdeplats efter att ha varit påfallande starka utanför Låtsasdanmarks gränser. Gästerna slår likväl ur underläge på Hisingen där Kristianstad historiskt sett haft enormt svårt att hävda sig. En andraplats är inkapaciterad av Häcken som vunnit alla hemmamatcher utom en. Göteborgarna har en solid defensiv som hållit tätt i tre raka tillställningar. Ettan är spikad.

8. Linköping – Växjö 1
Efter en seg start är Linköping på väg att kravla upp på den övre halvan av det blågula finrummet. Östgötarna har gått segrande från tre av de senaste fyra matcherna och imponerade rejält mot Piteå. Tabellgrannen Växjö var bättre i början av säsongen än på senare tid. Småländskornas senaste tre kamper visar blott en pinne, inom detta spann synas en 7-0-förnedring hemma mot Rosengård. Till Växjös fördel skall sägas att de vunnit mot Hammarby i Stockholm under juni månad. Ettan tycks bli mer än lovligt upptryckt. 1X.

9. Vittsjö – KIF Örebro 2
I den nedre regionen av Damallsvenskan är det fara och färde för såväl Vittsjö som KIF Örebro. Närkingarna ligger näst sist med endast en viktoria i ryggsäcken. KIF kommer dock från en moralhöjande insats i mötet med bjässarna från Hisingen, en likvärdig prestation i Hässleholm så finns tre poäng inom räckhåll. Vittsjö huserar en skaplig defensiv men framåt händer på tok för lite. Skåningarna har förlorat fyra av elva strider, på de senaste 360 minuterna synas noll nätrassel. Rensartvåan lockar mest även om heltäckt smakar bäst.

10. Sollentuna – Stocksund 1
Division 1 Norra ståtar med ett derby i trakterna av vår vackra huvudstad. Sollentuna har 15 poäng efter 14 omgångar. Det svartvita hemmalaget tillämpar totalfotboll, något som gav 2-2 borta mot topplaget Assyriska senast. Tabellgrannen Stocksund har inte varit lika starka spelmässigt men lyckats vinna rätt matcher. De blåvita besökarna vann med 1-0 mot Hammarby TFF på hemmaplan men bortafacit är inte roligt, 0-1-6. Sunda streck ger singlad hemmaseger!

11. Vasalund – FBK Karlstad 2
Det var en redig urladdning från FBK Karlstad i kvalet till Svenska Cupen. 5-0 mot Forward i Örebro gav lite sköna vindar in i det värmländska lägret efter vårens svårigheter i seriespelet. FBK ligger näst sist i Norrettan men ser ut att räknas bort för mycket mot Vasalund. Man ska ha med sig att gästerna plockat poäng i merparten av sina bortamatcher. Värdarna tillhör den udda skara som trivs bättre på bortabana, något som påvisas av hemmafacit 3-0-4. Tvåan till kaotisk procent ska först ner i båten.

12. Viking – Rosenborg 1
Det är tight om den sista norska pallplatsen bakom Brann och Bodö/Glimt. Viking har chans att klättra upp på tredjeplats om det studsar rätt i hängmatchen. Värdlaget lirade 2-2 borta mot Molde inför uppehållet och ska bära en tydlig favoritkeps när Rosenborg kommer på besök. Besökarna från Trondheim är fjärran från fornstora dagar men har repat en smula mod längs vägen. Poängplock mot såväl Kristiansund som Molde och Fredrikstad synas på de fem senaste kamperna. När dessa tu trojkor möttes på försäsongen blev det 5-0 till Vikingarna, så blodigt bör det inte bli nu. Men med 1X sitter vi stadigt.

13. Mariehamn – HJK Helsingfors 2
Ekenäs Idrottsförening är jumbo i Veikkausliiga. Att Mariehamn bara vann med 2-1 mot Ekenäs senast var snarare ett underbetyg än något att stoltsera med. Nu kommer mittengänget att stöta på helt annan patrull i form av stora, stygga HJK Helsingfors. Serieledarna vaskade cupen för att kunna bränna vidare mot guldpengen i seriespelet. Herrarna från huvudstaden har vunnit tre raka inbördes uppgörelser och föga talar för ett trendbrott under söndagen. Tvåan avrundar spektaklet!

Kassaskåpet! Spanien
Det har varit en del skrällar i EM men Spanien har stått stadiga i stormen. Georgien är turneringens sämsta sällskap och kommer åka ut med buller och bång.

Varningen! Slovakien
Efter det vingliga gruppspelet från Englands sida kan Lejonen mycket väl falla i åttondelen. Southgates katter återfinns bland de tre sämsta i kategorin expected goals.

144 rader
1. England – Slovakien 1 X 2
2. Spanien – Georgien 1
3. Jamaica – Venezuela X 2
4. Mexiko – Ecuador X 2
5. Trelleborg – Öster 2
6. Örgryte – Skövde 1 2
7. Häcken – Kristianstad 1
8. Linköping – Växjö 1 X
9. Vittsjö – KIF Örebro 1 X 2
10. Sollentuna – Stocksund 1
11. Vasalund – FBK Karlstad 2
12. Viking – Rosenborg 1
13. Mariehamn – HJK 2
1296 rader
1. England – Slovakien 1 X 2
2. Spanien – Georgien 1
3. Jamaica – Venezuela X 2
4. Mexiko – Ecuador X 2
5. Trelleborg – Öster 2
6. Örgryte – Skövde 1 X 2
7. Häcken – Kristianstad 1
8. Linköping – Växjö 1 X
9. Vittsjö – KIF Örebro 1 X 2
10. Sollentuna – Stocksund 1
11. Vasalund – FBK Karlstad 1 X 2
12. Viking – Rosenborg 1 X
13. Mariehamn – HJK 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100