Europatipset tips söndag 29 maj 2022

Söndagens Europatips innehåller ligafotboll från Allsvenskan, Superettan, Eliteserien och ett derby från Ettan Södra. Fyra stycken playoff-finaler från England, Frankrike, Nederländerna och Italien ska också avhandlas. Häng med i analysen för att ta del av våra bästa drag!

Spelstopp 14:59

1. Degerfors – Malmö FF 2
Ångestladdad drabbning från Stora Valla där Degerfors och Malmö FF ska mäta svärd. Bruksklubben kommer förvisso från sex poäng av de senaste nio möjliga, men prestationen mot Varberg (1-2) var inte mycket att hurra över. I densamma såg bästa mittbacken Ohlsson rött och det blir inte lätt att stå emot MFF utan honom. Det blåser om de regerande mästarna efter tre raka allsvenska förluster, men efter torsdagens finalvinst i cupen lär åtminstone självförtroendet ha fått sig en skjuts. Klasskillnad råder här. Di Blåe gjorde totalt 8-0 på Degerfors i fjol och ska normalt vinna detta utan några som helst problem. Garderingar till tvåan övervägs enbart med hänsyn till att den överstreckas.

2. Djurgården – Varberg 1
Djurgården tappade i fjol greppet om SM-guldet när de gick på pumpen hemma mot Varberg. Samma motstånd står på andra sidan Tele2 Arena denna söndag där Blåränderna ska kunna få sin revansch. Förlusten mot Kalmar var förvisso tung, men värdarna har trots det stått för ett par gedigna prestationer som lovar gott inför framtiden. Edvardsen, Eriksson och Haksabanovic är bara några av herrarna som ska kunna skjuta gästerna i sank. Varberg kom undan med tre poäng senast mot Degerfors efter en nästan komisk matchbild, men här ska det mycket till för att bedriften ska upprepas. Ettan går först, garderingar övervägs med hänsyn till värdet.

3. Helsingborg – AIK X
AIK:s magiska svit hemma på Friends Arena tog slut i 2-2-matchen mot Sirius. Som händelserna utspelade sig ska Gnaget dessutom vara nöjda över poängen. Gästerna har problem när de väntas föra en matchbild och borta mot Helsingborg är tvåan inte så given som streckningen antyder. Blott en triumf på fyra bortamatcher är svaga papper för de svartgula och ett lyft för HIF efter tränarbytet ska inte uteslutas. Jörgen Lennartsson har lämnat plats för Mattias Lindström och en ny röst från bänken kan vara precis vad skåningarna behöver innan uppehållet. Alla tecken föredras men det är 1X som lockar mest.

4. IFK Norrköping – Elfsborg 2
Platinumcars Arena slår upp portarna för en fight som på förhand lovar fart och fläkt. Norrköping gick in med en stor skopa självförtroende efter fyra raka segrar till mötet med Hammarby, men väl där svarade Peking för en svag insats. När motståndet jackas upp har Norlings gäng problem och Elfsborg blir ingen lätt uppgift trots fördelen av hemmaplan. Boråsarna körde över IFK Göteborg i derbyt senaste där siffrorna kunde blivit betydligt större än 3-1. Kan gästerna dra isär Norrköping på samma sätt sitter strecken oerhört skevt i Östergötland. Den värdeladdade tvåan gillas så till den grad att den spikas.

5. Värnamo – Hammarby X
Värnamo har arbetat metodiskt sedan den första omgången och det blev minst sagt fin skörd senast mot Helsingborg (4-1). Hellbergs gäng var överlägsna skåningarna på samtliga positioner och hemma på Finnvedsvallen har nykomlingarna stått upp bra mot bland andra Malmö FF. Här blir vi inte förvånade om även Hammarby får problem i Småland. Bajen kommer med slitna ben efter torsdagens cupförlust och trivs som bekant inte särskilt väl med spelet på gräs. Tvåan ser trots det ut att springa en bit över 50 procent vilket gör att det ringer i garderingsklockan. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

6. Örebro – Brommapojkarna 2
Brommapojkarnas fina svit på fyra raka matcher utan förlust tog slut mot Halmstad. Trots icke föredraget underlag på Örjans Vall stretade nykomlingarna emot bra och BP:s fina offensiv är definitivt en som Örebro får se upp med på Behrn Arena. Närkingarna har i sin tur det sämsta anfallsspelet av alla lag på den övre halvan och vi har vädligt svårt att ställa oss bakom en klart övervärderad etta. Kjäll och company har mer att bevisa innan de är att lita på till över 50 procent. Som strecken sitter är det inte fel att vända på klacken och spela X2 till fint värde.

7. Huddersfield – Nottingham 2
Det sista laget till höstens Premier League ska koras under söndagen. Huddersfield och Nottingham drabbar samman på Wembley där vinnaren ror hem en fet skattkista och en plats i finrummet. De förstnämnda tog sig med nöd och näppe förbi Luton i semin och med handen på hjärtat har The Terriers överpresterat den underliggande statistiken under säsongens gång. Trots det ger tipparna ettan stort förtroende vilket gör att det är läge att blicka österut. Nottingham har varit andraligans bästa lag under våren och när Sheriffernas offensiv trummar igång kan väldigt få aktörer stå emot. Mängder av olika matchvinnare finns hos Coopers gäng som är en vettig favorit att hålla i handen. Spikad tvåa.

8. St. Etienne – Auxerre X
Det var en jämn första match mellan dessa klassiska franska klubbar som rättvist slutade 1-1. Det gör att St. Etienne är favoriter till att norpa den sista Ligue 1-platsen när playoff-finalen nu ska avgöras på Stade Geoffroy-Guichard. Vid det här laget har vi dock lärt oss att det grönvita hemmalaget inte är att lita på och det är små marginaler som kommer fälla avgörandet i en match av denna dignitet. Smygvärdet ser ut att landa till höger och därmed är det främst X2 som ska prioriteras. Samtliga tecken är dock att föredra i denna nervkittlande historia.

9. ADO Den Haag – Excelsior 2
ADO Den Haag fick in en psykologisk kvittering på tilläggstid i veckans match i Rotterdam som gör att klubben från Nederländernas administrativa säte skaffat sig ett bra läge inför returen. Här får de dock alldeles för stort förtroende av tipparna. Excelsior var det något bättre laget senast och gästerna har en större bredd offensivt där både Dallinga samt Niemeijer är hot. Den Haag förlitar sig till skyttekungen Verheydt och har naturligtvis bra möjligheter att norpa Eredivisie-platsen, men här blir de hemmahörande “Storkarna” alldeles för hårt streckade. Läge att vända på klacken och spela X2 på Cars Jeans Stadion.

10. Pisa – Monza X
Monza föll som bekant på målsnöret i kvalet mot Serie A i fjol. Silvio Berlusconis projekt gavs en identisk möjlighet till finrummet den här säsongen och efter 2-1 mot Pisa står gästerna med ena benet på den översta pastahyllan. Gytkjaer var en av målskyttarna i det vändande mötet och dansken är en potentiell matchvinnare även i returen. Pisa ska dock inte underskattas, särskilt inte framför de egna fansen. Här betvingade värdföreningen Monza i ligaspelet och kan de neutralisera Gytkjaer och company är mycket vunnet. Krysset går först i en förmodat målsnål historia. På större system ska man inte skämmas för att gardera brett.

11. Tromsö – Lilleström 1
Lilleström har fått en magisk start på säsongen och toppar Eliteserien. Närmast kommer “Kanariefåglarna” från en 2-0-seger i derbyt mot Vålerenga. En rättvis vinst där de gulsvarta återigen såg solida ut och kontrollerade händelserna. När nu årets i särklass längsta resa väntar kan dock serieledarna få det tufft. Tromsö på Alfheim Stadion är allt annat än en lätt uppgift för bortalagen som ofta får svårt att komma upp i nivå. Tromsö är ett erkänt starkt hemmalag och visar fin form med fem poäng på de tre senaste trots ett tufft spelschema. Här ska TIL gälla som favoriter men svenska folket blir tabelltittande. Då är det ett ypperligt läge för den värdemässigt fina ettan i Nordnorge.

12. Vålerenga – Rosenborg 1
Klassikermöte mellan två norska sovande jättar på Intility Arena. Vålerenga har inte alls fått ordning på grejerna men hemma i Oslo brukar de blåröda vara att räkna med. I hemmaborgen har Enga löst sju poäng på tre fighter och i Kjartansson och Dönnum finns klass. Rosenborg har varit bedrövliga utanför Trondheim hittills med ingen vinst på fyra försök. Gamle landslagsräven Kjetil Rekdal har inte fått ordning på grejerna och är en pressad man. Här kommer han troligen få det än hetare om nosen. RBK har inte vunnit på denna arena på sina tre senaste besök och gör det inte här heller. Ettan är en fräck chansspik.

13. Falkenberg – GAIS 2
Västkustderby från Falcon Alkoholfri Arena där Falkenberg tar emot GAIS. De förstnämnda tog i torsdags emot Olympic (1-1) på samma arena och var närmast tre poäng i den matchen. Även om insatserna sett förbättrade ut mot slutet blir det ändå tufft emot här. GAIS toppar tabellen tillsammans med Oddevold och har givetvis ställt in siktet på återtåg till Superettan. Tio poäng på de fyra senaste är formstarka papper och Makrillarna ska hållas högst även här. Tipparna är dock med på noterna vilket gör att utgångstvåan kan garderas på större bongar.

Kassaskåpet! Nottingham
Nottingham har varit The Championships bästa lag under våren och ska vara numret större än Huddersfield på Wembley. En sunt streckad tvåa är en spikad sådan.

Varningen! Helsingborg
Helsingborg är erkänt svåra att tas med på Olympia och ska inte underskattas mot ett notoriskt bortasvagt AIK. När tvåan sticker iväg är 1X av yppersta vikt.

144 rader
1. Degerfors – Malmö FF 2
2. Djurgården – Varberg 1 X
3. Helsingborg – AIK 1 X
4. Norrköping – Elfsborg 2
5. Värnamo – Hammarby 1 X 2
6. Örebro – Brommapojkarna X 2
7. Huddersfield – Nottingham 2
8. St. Etienne – Auxerre 1 X 2
9. Den Haag – Excelsior X 2
10. Pisa – Monza X
11. Tromsö – Lilleström 1
12. Vålerenga – Rosenborg 1
13. Falkenberg – GAIS 2
1296 rader
1. Degerfors – Malmö FF 2
2. Djurgården – Varberg 1 X
3. Helsingborg – AIK 1 X 2
4. Norrköping – Elfsborg 2
5. Värnamo – Hammarby 1 X 2
6. Örebro – Brommapojkarna X 2
7. Huddersfield – Nottingham 2
8. St. Etienne – Auxerre 1 X 2
9. Den Haag – Excelsior X 2
10. Pisa – Monza 1 X 2
11. Tromsö – Lilleström 1
12. Vålerenga – Rosenborg 1
13. Falkenberg – GAIS 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100