Europatipset tips söndag 26 maj 2024

Söndagen bjuder på flera intressanta bataljer där Leeds och Southampton bland annat ska göra upp om en Premier League-biljett på Wembley. Taca de Portugal-finalen mellan Porto och Sporting blir även den spännande att följa. Spelvärde finns det gott om på kupongen med flera intressanta rensare och trots utebliven jackpot så kan det bli riktigt trevlig utdelning av detta. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 14:59

1. Leeds – Southampton X
Leeds och Southampton ska göra upp om den sista platsen till nästa års upplaga av Premier League. De förstnämnda är i vår mening något bättre rustade för det engelska finrummet med en starkare truppbredd och det skulle vara spännande att se vad Crysencio Summerville kan åstadkomma i högstadivisionen efter det år han har haft i The Championship. Southampton vann båda inbördes mötena i grundserien ska sägas men det var med små marginaler båda gångerna. Vi utgår från mitten men täcker gärna upp med båda flanker om plånboken tillåter.

2. Porto – Sporting 2
Sporting har siktet inställt på den inhemska dubbeln när Taca de Portugal ska avgöras i Lissabon. Lejonen lekte hem ligatiteln denna säsong och det var de grönvitas sagolika offensiv som var den tydliga skillnaden mellan Ruben Amorims adepter och titelkonkurrenterna Benfica samt söndagens antagonister. Viktor Gyökeres har varit en klass för sig och detta kommer sannolikt bli svenskens sista match för de portugisiska mästarna. Pedro Goncalves är en annan spelare som Porto behöver hålla ett extra öga på. Drakarna kan absolut göra match av detta men det ska streckas från höger på Estadio Nacional do Jamor.

3. Atalanta – Torino 2
Atalanta tog en minst sagt efterlängtad titel när Bergamo-klubben besegrade Bayer Leverkusen i Europa League-finalen tidigare under veckan. Det var de blåsvartas första cuptitel sedan värdskapet vann Coppa Italia 1963. Räkna således med att det har firats vilt och med inget av vikt att spela för under Serie A:s avslutande omgångar så har vi inte särskilt höga förväntningar på Gian Piero Gasperinis manskap denna afton. Torino behöver i sin tur vinna för att på egen hand säkra niondeplatsen som utmynnar i Europaspel om Fiorentina vinner Europa Conference League-finalen nästa helg. Med rådande förutsättningar så står tvåan utmärkt på egna ben.

4. Empoli – Roma 1
Empoli såg länge ut att vinna det ångestladdade mötet mot Udinese men Zebrorna kvitterade med vad som i praktiken var matchens sista spark. Blytungt för Davide Nicolas manskap som hade säkrat ett nytt kontrakt med en trepoängare i Udine. Arrangören har alltjämt ett nytt kontrakt i egna händer då Udinese och Frosinone strålar samman i den sista omgången, men det är seger som gäller när ett pragmatisk Roma kommer på besök. Att Vargarna inte har något att spela för är med det sagt tacksamt och understiger ettan 50 prollar så ser vi ingen anledning till att plocka fram garderingspennan på Carlo Castellani.

5. Frosinone – Udinese X
Som ovan nämnt så är det mycket som står på spel på Stadio Benito Stirpe. Om Frosinone förlorar så behöver Kanariefåglarna få hjälp från Roma, i annat fall så är det Udinese som behöver Vargarnas assistans. Detta är inget tacksamt utgångsläge för Zebrorna som har haft förtvivlat svårt att vinna matcher denna säsong. Blott fem segrar har det blivit så långt i Serie A, endast tabelljumbon Salernitana har färre. Formen är visserligen god där gästerna har fått sig ett lyft med Fabio Cannavaro vid rodret men arrangören har varit solida i sin hemmaborg. Vi prioriterar 1X i den italienska huvudstaden men föredrar att blicka brett.

6. Västerås – Brommapojkarna 1
Gapet upp till övriga klubbar börjar bli oroväckande stort för Västerås som ligger sist i Allsvenskan. Kalle Karlssons manskap har haft fruktansvärt svårt att hitta nätmaskorna under våren trots att arrangören inte har några problem med att skapa klara målchanser. Blott tre mål är tragikomiskt med tanke på att nykomlingarna har en av ligans högsta xG. VSK kan absolut få islossning mot ett defensivt sargat Brommapojkarna men vi har svårt att lita fullt ut på de grönvita som först måste övervinna sina hjärnspöken. En händelserik historia är att vänta på Hitachi Energy Arena och här passar en gaffel (etta-tvåa) utmärkt.

7. Gefle – Örebro 1
Örebro har inte rosat marknaden under våren och vore det inte för en viss Kalle Holmberg så hade ÖSK troligtvis varit ett av jumbolagen vid detta skede. Med 31-åringen i spetsen så kommer gästerna att plocka sina poäng men det är främst hemmavid som närkingarna kan utmana. Mot ett hemmastarkt Gefle så ska Christian Järdlers adepter nog vara belåtna om de lyckas kriga till sig ett oavgjort resultat. Arrangören har fyra raka hemmamatcher utan nederlag varav två segrar i följd. 1X!

8. Helsingborg – Landskrona X
Ett varningens finger måste höjas på Olympia. Helsingborg har inte riktigt fått pusselbitarna att falla på plats ännu men de blåröda har trots det endast lämnat tomhänta från två av de inledande nio omgångarna. Det finns onekligen kvalitet i arrangörens trupp där Wilhelm Loeper, Amar Muhsin och Taylor Silverholt är spelare som kan briljera i Superettan. Landskrona toppar för närvarande tabellen men har lämnat segerlösa från de senaste två omgångarna och prestationen mot Skövde senast lämnade en del att önska. När tvåan streckas i högsta laget så avstår vi densamma och garderar istället upp vänstersidan.

9. Oddevold – Östersund 2
Oddevold har stora bekymmer på resande fot och lämnade tidigare under veckan tomhänta från Påskbergsvallen när Uddevalla-klubben gästade nästjumbon Varberg. Hemma på Rimnersvallen har det sett bättre ut men inte tillräckligt bra för att befoga en etta som i skrivande stund streckas till 65 procent. Östersund är bättre än vad tabellen indikerar och gästerna kommer närmast från en moralhöjande seger mot Gefle. Yannick Adjoumani har varit riktigt bra under våren och visade inte minst prov på sina kvaliteter i onsdagens viktoria och kan det bara lossna för gästernas offensiva pjäser så kommer de rödsvarta klättra raskt i tabellen. Vi tar ställning åt öst.

10. Sandviken – Örgryte 1
Örgryte klev rättvist in till halvtidsvila med en 1-0-ledning hemma mot Trelleborg men föll ihop med knappa halvtimmen kvar att spela och förlorade i slutändan med 2-1. Blytungt för göteborgarna som numera ligger sist i Superettan. Rent spelmässigt så har det sett skapligt ut men de blåröda måste täppa till luckorna bakåt. Sandviken mår desto bättre och Eldar Abdulic fogar över en väldigt intressant offensiv som torde exponera gästernas defensiva brister men procentfördelningen på Jernvallens Arena blir å andra kraftigt vänstervriden och i jakt på högre utdelning så garderar vi frikostigt.

11. Royale Union SG – Genk 1
Royale Union SG har fortfarande chansen att vinna ligatiteln om Club Brugge mot förmodan förlorar sin match mot Cercle Brugge. De blåsvartas poängskörd avrundades nämligen uppåt inför playoff-spelet vilket inte var fallet för Royale Union SG och det spelar en avgörande roll om två klubbar slutar på samma poängskörd. Även Anderlechts poängskörd avrundades uppåt så vinner arrangören söndagens dust så är åtminstone andraplatsen säkrad vilket skulle innebära att “Les Unionistes” kvalspelar till Champions League nästa säsong. Genk går i sin tur en kamp med ovan nämnda Cercle Brugge om fjärdeplatsen och ska absolut inte ses utan chans. När spelvärdet tydligt landar i österled så får den kupongrensande tvåan inte förbises. En gaffel (etta-tvåa) faller oss i smaken.

12. FC Köpenhamn – Nordsjälland 2
Även den danska Superligan ska avrundas denna söndag och antagonisterna på Parken ska göra upp om tredjeplatsen som resulterar i Europaspel nästa säsong. FC Köpenhamn var länge en het kandidat till att vinna ligatiteln men med två raka nederlag i bagaget så är FCK helt borträknade. Förlusten mot Århus senast var en rejäl missräkning då Uwe Röslers manskap inte har något av vikt att spela för. Nordsjälland behöver vinna söndagens dust för att passera Lejonen i tabellen och med tanke på hur värdskapet har agerat mot slutet så är det inte otänkbart. Tvåan är en fräck chansspik till magiskt värde.

13. Brann – Molde 1
Brann knep andraplatsen som nykomlingar i fjolårets upplaga av Eliteserien och “Bergens stolthet” är fortsatt denna säsong på inslaget spår. Med 21 poäng från de inledande tio omgångarna så har värdarna vittring på ligaledarna Bodö/Glimt. De rödklädda har presterat på en väldigt hög nivå hemmavid och favoritskapet är befogat även om det är ett kunnigt Molde som kommer på besök. Gästerna har blandat och gett mot slutet där MFK:s försvarsspel har lämnat en hel del att önska. Vi spikar ettan såvida densamma inte skenar iväg.

Kassaskåpet! Torino
Atalanta har inget av vikt att spela för och med det i åtanke så har Bergamo-klubben nog inte hållit igen i sitt firande av Europa League-titeln. Att arrangören då målas upp som favoriter av spelarpoolen är underligt. Här ska Torino säkra niondeplatsen som potentiellt kan leda till Europaspel nästa säsong. Magisk värdespik!

Varningen! Genk
Genk behöver vinna söndagens dust för att på egen hand säkra fjärdeplatsen i Championship Group. Gästerna besegrade Royale Union SG på denna arena i höstas och ska absolut inte ses utan chans denna afton heller. En tvåa som i skrivande stund understiger tio procent är ett givet tecken på kupongen.

144 rader
1. Leeds – Southampton X
2. Porto – Sporting 2
3. Atalanta – Torino 2
4. Empoli – Roma 1
5. Frosinone – Udinese 1 X 2
6. Västerås – BP 1 2
7. Gefle – Örebro 1 X
8. Helsingborg – Landskrona 1 X
9. Oddevold – Östersund 2
10. Sandviken – Örgryte 1 X 2
11. Royale Union SG – Genk 1 2
12. Köpenhamn – Nordsjälland 2
13. Brann – Molde 1
1296 rader
1. Leeds – Southampton 1 X 2
2. Porto – Sporting 1 X 2
3. Atalanta – Torino 2
4. Empoli – Roma 1
5. Frosinone – Udinese 1 X 2
6. Västerås – BP 1 2
7. Gefle – Örebro 1 X
8. Helsingborg – Landskrona 1 X
9. Oddevold – Östersund 2
10. Sandviken – Örgryte 1 X 2
11. Royale Union SG – Genk 1 2
12. Köpenhamn – Nordsjälland 2
13. Brann – Molde 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100