Europatipset tips söndag 21 januari 2024

I sedvanlig ordning bjuder söndagens Europatips på sanslöst fint spelvärde med en herrans massa överstreckade favoriter. Vi gillar i synnerhet Bournemouths möjligheter mot Liverpool där Andoni Iraolas manskap har visat fina tendenser mot slutet. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 14:59

1. Bournemouth – Liverpool 2
Ett varningens finger måste höjas på Vitality Stadium. Bournemouth har gått från klarhet till klarhet under säsongens gång där sommarens investeringar slutligen har burit frukt. Alex Scott, som har varit skadad under stora delar av säsongen, har varit briljant under de senaste matcherna och Justin Kluivert har visat glimtar av sin förmåga efter en svag inledning hos de rödsvarta. Andoni Iraolas manskap har varit riktigt vassa framåt och trots nederlag mot Tottenham i den senaste Premier League-omgången så var insatsen i sig klart godkänd. Liverpool är onekligen det bättre laget men målas upp som väl stora favoriter. Helgardera och jobba in den rensande vänstersidan.

2. Sheffield United – West Ham X
Spelarpoolen tycks helt förbise West Hams truppläge inför bataljen på Bramall Lane. Det finns frågetecken kring Edson Alvaréz och Jarred Bowens tillgänglighet medan Lucas Paqueta missar detta möte. Därtill är succéspelaren Mohammed Kudus samt Nayed Aguerd på landslagsuppdrag. Plötsligt ser David Moyes trupp inte så märkvärdig ut och då går “The Hammers” inte ens säkert mot tabelljumbon Sheffield United. Det mesta talar för att arrangören spelar i The Championship nästa säsong men prestationerna har blivit aningen bättre med Chris Wilder vid rodret. Till rådande streck är det 1X som prioriteras på Bramall Lane, den våghalsige chansar bort den gravt överstreckade tvåan.

3. Lecce – Juventus 2
Av Juventus prestationer att döma så är det svårt att motivera rådande procentfördelningen. “Den gamla damen” har dock en förmåga att dra det längsta strået även när spelet inte riktigt sitter. Gästerna har gått segrandes ur 15 av 20 ligamatcher denna säsong och har nyligen säkrat en biljett till Coppa Italia-semin. Att avstå den hårt ansatta tvåan helt och hållet är således inte ett alternativ men nog måste garderingspennan plockas fram. Lecce är svårslagna i sin hemmaborg och arrangörens kryssbenägenhet gör att vi nöjer oss med krysset som komplement. X2!

4. Empoli – Monza 2
Distansen upp till säker mark blir allt större för Empoli som förlorade det ångestladdade mötet mot tabelljumbon Hellas Verona häromsistens. Arrangörens segerlösa svit är nu uppe i åtta matcher och då spelet kring båda boxar lämnar mycket att önska är det sannolikt att den negativa trenden fortlöper. Monza är, på pappret, en överkomlig uppgift men gästerna har presterat på en klart högre nivå under säsongens gång. På en rimligt streckad bräda är tvåan ett tilltalande spikalternativ.

5. Salernitana – Genoa 2
Salernitana ligger sist i Serie A och med den tongivande duon Lorenzo Pirola och Boulaye Dia på skadelistan så har vi svårt att se “I Granata” hastigt och lustigt vända den negativa trenden. Att Lassana Coulibaly och Jovane är på landslagsuppdrag gör inte söndagens uppgift enklare. Genoa mår desto bättre och kliver in till detta möte med en fem matcher lång förlustfri svit. Till saken hör att gästerna har ställts mot bland andra Juventus och Inter under denna period. Formstarke Albert Gudmundsson vägleder de rödblåa till en seger – spiktvåa!

6. Real Betis – Barcelona X
Årets upplaga av Real Betis har visat sig vara svårslagna men antalet segrar har varit på tok för få för att utmana i toppskiktet av La Liga. De grönvita har endast förlorat en match i ligaspelet sedan Manuel Pellegrinis manskap blev förnedrade av just Barcelona i september månad. Därefter har arrangören lyckats ganska väl mot topplagen där bataljerna mot Real Madrid, Real Sociedad och Girona alla slutade i delad ära. Barcelonas prestationer under de senaste månaderna har i sin tur lämnat en hel del att önska. Krysset är en fräck chansspik på Estadio Benito Villamarín.

7. Girona – Sevilla 1
Sevillas säsong har varit under all kritik och det är svårt att förstå sig på hur en stor del av truppen var med och vann Europa League i fjol. Den stora skillnaden är att Yassine Bounou inte längre finns tillgänglig mellan stolparna och marockanens frånvaro har sannerligen varit påtaglig. Under de kommande veckorna får gästerna därtill klara sig utan sin främsta målskytt i form av Youssef En-Nesyri som är på landslagsuppdrag och med rådande förutsättningar så löser “Los Nervionenses” på sin höjd ett oavgjort resultat mot succélaget Girona. Visst är det lockande att bara spika ettan och gå vidare men att densamma i skrivande stund streckas till 75 procent går inte att blunda för. 1X!

8. Mönchengladbach – Augsburg 2
Blott två poäng skiljer antagonisterna på Borrusia-Park åt när halva säsongen har avverkats. Mönchengladbach är i grunden det bättre laget men när Gerardo Seoane får klara sig utan flera tongivande spelare är den hårt betrodda ettan knappast befogad. Förstemålvakten Jonas Omlin opererades i början av september och är fortfarande otillgänglig och Tomas Cvancara är även han borträknad. Julian Weigl är på botbänken och Ko Itakura på landslagsuppdrag och därtill finns det tveksamheter kring Manu Koné och Alassane Pléa som har skadekänningar. Trots det målas Mönchengladbach upp som klara favoriter av svenska folket vilket är oförståeligt. X2 är rätt väg att gå.

9. Sydafrika – Namibia 1
Namibia stod för en rejäl knall då Tunisien besegrades med 1-0 i premiäromgången och viktorian var inte på något vis oförtjänt. Mer av samma vara kommer krävas mot Sydafrika som i grunden är ett bättre lag än “Brave Warriors”. Arrangören saknar förvisso Lebo Mothiba i detta mästerskap på grund av en skada men Percy Tau är en skicklig spelare som kan avgöra detta på egen hand. “Bafana Bafana” drog det kortare strået mot Mali och är i behov av en seger för att skaffa sig ett skapligt utgångsläge inför den avgörande omgången. Ettan inleder, krysset följer med på större system.

10. Marocko – DR Kongo 1
DR Kongo hade inte marginalerna på sin sida i premiären där “Leoparderna” fick nöja sig med delad ära mot Zambia. Sébastien Desabre har en riktigt intressant trupp till sitt förfogande och på inslaget spår ska DR Kongo alltjämt säkra avancemang. Marocko blir onekligen en svår nöt att knäcka men med spelare som Théo Bongonda, Yoane Wissa och Cédric Bakambu kan Desabres adepter absolut göra match av detta. In med samtliga tecken på en kraftigt vänstervriden bräda.

11. Zambia – Tanzania 1
Som ovan nämnt lyckades Zambia kriga till sig ett oavgjort resultat mot DR Kongo. En annan matchbild är att vänta denna afton där Avram Grants adepter förväntas vara spelförande. Patson Daka kommer få betydligt mer att jobba med och presterar Kings Kangwa på en liknande nivå som i premiären så ska gruppens slagpåse Tanzania besegras komfortabelt. Ettan kommer förvisso att streckas högt men det finns bättre skrällar att jaga på kupongen så vi blundar för spelvärdet i österled.

12. Clermont – Strasbourg 1
Två bidrag från Coupe de France avrundar denna kupong och vi inleder med bataljen på Stade Gabriel Montpied. Strasbourg är i gott slag och med elva poäng från de senaste fem omgångarna så hittas “Le Racing” numera på den övre halvan av Ligue 1. Gästerna har med det sagt haft stora bekymmer med målproduktionen under säsongens gång och med Emanuel Emegha och Lebo Mothiba på skadelistan får Patrick Vieiras manskap svårt att luckra upp ett lågt sittande Clermont. För arrangörens del väntar en ångestladdad nedflyttningsstrid under våren men segern mot Nantes var välbehövlig och här finns tämligen goda förutsättningar att höja moralen ytterligare. Strecka från vänster.

13. Rennes – Marseille 1
Rennes fick en smakstart på det nya kalenderåret då Nice besegrades på övertygande vis här på Roazhon Park förra lördagen. Arrangören är utan tvekan på uppgång och på inslaget spår så ska ett kraftigt försvagat Marseille inte ha mycket att säga till om. Joaquin Correa har inte varit tillgänglig sedan november månad och Geoffrey Kondogbia klev av med en skada mot Strasbourg senast. Därtill deltar flera nyckelspelare i AFCON, däribland Amine Harit, Azzedine Ounahi, Iliman Ndiaye och Ismaila Sarr. Ettan är i vår mening en solklar spik kring 40 procent.

Kassaskåpet! Rennes
Några tuffa veckor väntar för Marseille då flera spelare är på landslagsuppdrag medan trojkan Kondogbia, Rongier och Correa är skadade. Mot ett hemmastarkt Rennes i gott slag ska Gennaro Gattusos manskap inte ha mycket att säga till om.

Varningen! Bournemouth
Liverpool ser onekligen svårstoppade ut för tillfället men besöket till Vitality Stadium kan visa sig besvärligt för Merseysideklubben. Bournemouth har gjort det riktigt bra mot slutet och på inslaget spår blir det match av detta. Den rensande vänstersidan är magisk.

144 rader
1. Bournem. – Liverpool 1 X 2
2. Sheffield U – West Ham 1 X
3. Lecce – Juventus X 2
4. Empoli – Monza 2
5. Salernitana – Genoa 2
6. Real Betis – Barcelona X
7. Girona – Sevilla 1 X
8. M-gladbach – Augsburg X 2
9. Sydafrika – Namibia 1
10. Marocko – DR Kongo 1 X 2
11. Zambia – Tanzania 1
12. Clermont – Strasbourg 1
13. Rennes – Marseille 1
1296 rader
1. Bournem. – Liverpool 1 X 2
2. Sheffield U – West Ham 1 X 2
3. Lecce – Juventus X 2
4. Empoli – Monza 2
5. Salernitana – Genoa 2
6. Real Betis – Barcelona X
7. Girona – Sevilla 1 X
8. M-gladbach – Augsburg X 2
9. Sydafrika – Namibia 1 X
10. Marocko – DR Kongo 1 X 2
11. Zambia – Tanzania 1
12. Clermont – Strasbourg 1 X 2
13. Rennes – Marseille 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100