Europatipset tips söndag 2 oktober 2022

Det behövs ingen jackpot när söndagens Europatips ser ut som det gör. Glödheta derbyn från Manchester och Istanbul förgyller veckoslutet som dessutom erbjuder fin underhållning från sluttampen av Allsvenskan. Kupongens bästa skrälläge hittas dessutom i Serie A. Häng med på resan till detta nöjesfält!

Spelstopp 14:59

1. Manchester City – Manchester United 1
Stekhett derby från Manchester där två formstarka aktörer ska mäta svärd. Manchester United radade upp fyra raka segrar innan uppehållet där Erik ten Hag visade fin taktisk förmåga. Ett lågt sittande United är att vänta på Etihad där de sedan kommer satsa på omställningar, men frågan är om det räcker mot världens just nu bästa lag? Manchester City spelar ut alla lag när de har sin dag och även om det finns avbräck i defensiven – Laporte och Stones saknas – besitter de ljusblå en trupp som övriga kombattanter i Premier League bara kan drömma om. Ettan spikas till 70 procent.

2. Leeds – Aston Villa 1
Leeds gick ordentligt på pumpen mot Brentford men hemma på Elland Road har de vitklädda övertygat med råge. 3-0-segern mot Chelsea var ett styrkebesked som hette duga och med Bamford tillbaka blir offensiven ännu vassare. Aston Villa står i sin tur utan Carlos, Cash, Digne och Kamara – de fyra viktigaste spelarna i de defensiva leden. Utan dessa får Villa svårt att hävda sig i West Yorkshire där vi anser ettan vara ett lämpligt utgångstecken. Om plånboken tillåter tillfaller garderingar från höger på större system.

3. Varberg – Häcken 1
Häcken räddade en poäng i grevens tid mot Hammarby. Även om det var en boost för moralen var det samtidigt “Getingarnas” tredje raka utan seger och poängen kostade dessutom mer än den smakade. Jeremejeff, Rygaard, Fridriksson och Samuel Gustafson blev avstängda och när dessutom Sana dras med en skada är gästerna hårt brandskattade inför västkustmötet med Varberg. De grönsvarta slog AIK med 2-0 i sin senaste hemmamatch och kommer att vara motiverade till tänderna i jakten på nytt kontrakt. När tvåan överstreckas blir 1X ett enkelt val.

4. Sirius – AIK 1
En poäng mot Varberg och Degerfors är dyster läsning för AIK vars gulddrömmar passerat revy. Tredjeplatsen finns fortfarande kvar att kriga om, men att döma av Gnagets senaste prestationer är den övervärderade tvåan ingen favorit att hålla i handen. Det är inte heller Sirius som är Allsvenskans formsvagaste lag, men kommer pågarna från Uppsala upp i ansenlig nivå denna söndag ska de ses med betydligt större poängchans än vad streckningen vittnar om. Före detta AIK:aren Kouakou kan mycket väl sänka sitt gamla lag på egen hand. Alla tecken smakar bäst men den lågt streckade ettan är av högsta prio.

5. Kalmar – Helsingborg 1
Helsingborg stod upp väl i Skånederbyt mot Malmö FF men föll till slut med 1-2. Förnyat kontrakt ser allt mer svårlöst ut och för “Di Röe” handlar återstoden av säsongen snarare om att lösa en återkvalsplats till Allsvenskan. För Kalmars del handlar det om att mobilisera krafter i jakten på tredjeplatsen. Fyra poäng skiljer upp till Hammarby och så som smålänningarna agerat på eget gräs är det inte omöjligt att nå bronspengen. Bara Djurgården är bättre än KFF på i egen borg och trots benhård streckning är ettan en spik vi väljer att luta oss mot.

6. GIF Sundsvall – IFK Norrköping X
Sundsvall åkte på ett blytungt baklängesmål mot Mjällby (1-1) och återfinns alltjämt i botten av Allsvenskan. Kontraktet blir svårlöst men med förmodad desperation hos de hemmahörande kan ett eventuellt ledningsmål mot Norrköping ge enorma vind i seglen. Peking har förbättrats efter värvningen av Sigurdsson, men i en match där de bräckliga gästerna bara förväntas gå ut och vinna är över 75 procent på tvåan inte särskilt lockande. Till rådande streck helgarderar vi och håller tummarna för en knall.

7. Celta Vigo – Real Betis 1
Real Betis har stått för en sprakande inledning på La Liga och är en kandidat för topp 4 när säsongen går i mål. Pellegrinis gäng går också hem i de svenska stugorna, något som blir tydligt på streckningen inför trippen till Balaídos. Utan Fekir och Juanmi väljer vi dock att betvivla gästernas stora favoritskap. Celta Vigo är kapabla på egen mark där Iago Aspas och hans kamrater spelar jämnt med samtliga lag i denna liga. När spelvärdet otvivelaktigt landar till vänster är ettan en häftig utgång. Tvåan lämnas definitivt utanför leken.

8. Girona – Real Sociedad X
Real Sociedad spelar allt som oftast fin fotboll, men det är samtidigt smärtsamt tydligt att baskerna saknat en kreatör sedan Martin Ödegaards glansdagar. Blott sju gjorda mål på sex matcher gör att de blåvita får lita på marginaler, något som inte är hållbart i längden. Mot ett svårspelat och för all del även skickligt Girona är La Real en favorit i fara. Nykomlingarna har gått starkt på egen matta och förstärkningar som Romeu och Reinier kan mycket väl se till att Girona håller sig kvar i La Liga. Värdemässigt fina 1X lockar mest, tvåan är sist in i leken.

9. Atalanta – Fiorentina 2
Spännande batalj från Gewiss Stadium där vi vågar lova en betydligt jämnare akt än vad svenska folket tycks tro. Atalanta toppar tabellen tillsammans med Napoli men värdarna har stundtals inte presterat som ett topplag. Fiorentina har vunnit sina två senaste besök på denna arena och trots att resultaten inte rosade marknaden innan uppehållet ska Italianos gäng inte räknas bort i Bergamo. Viola besitter mängder av potentiella matchvinnare som kan såra Atalanta på egen hand. X2 är kupongens viktigaste tecken. Om råd hela spannet.

10. Juventus – Bologna X
Juventus var en stor besvikelse innan uppehållet och fortsätter det i samma takt kan Allegris dagar snart vara räknade. När Bologna kommer på besök saknas avstängda Di María och på skadelistan återfinns en hel drös viktiga pjäser som hade behövts för att motsvara det enorma favoritskap Juve får av tipparna. Thiago Motta är ny på tränarposten hos de tillresta och en effekt av detta ska inte uteslutas mot en opponent som är sämre än på länge. Arnautovic och Barrow är två lirare som kan skjuta hem hela kakan till Emilia-Romagna. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

11. Lens – Lyon 1
Toppmöte från Stade Bollaert-Delelis där det bara är att ställa sig upp och applådera hemmalaget. Full pott på eget gräs är en fin fjäder i hatten för Franck Haise och denns gäng som har gott om offensiv spets. Sotoca och Openda är ett av ligans vassaste anfallspar och mittfältaren Fofana ryktas högvilt till större europeiska klubbar. Lyons trupp går heller inte av för hackor, men Peter Bosz har en märklig förmåga att inte få ut det mesta av sitt lag. Tre raka förluster innan uppehållet vittnar om detta och här tror vi att den fjärde raka kommer. Spikad etta till fin procent.

12. Hertha Berlin – Hoffenheim 2
Hoffenheim imponerade redan i fjol och med sina 13 poäng återstartade gästerna som ett av herrskapen inom topp 4. Kramaric, Baumgartner och Rutter är spelare som utgör en rörlig och svårfångad offensiv hos de tillresta. Hertha Berlin bör få stora problem att hålla trion i strama tyglar. Huvudstadslagets defensiv ser på pappret förbättrad ut jämfört med i fjol, men blott en triumf på sju försök vittnar likväl om att detta kan bli ytterligare en jobbig säsong för “Den gamla damen”. Vi gillar tvåan och spikar densamma till vad som ser ut att bli godkänd procent.

13. Besiktas – Fenerbahce 1
Glödhett Istanbulderby från Vodafone Park där Besiktas radat upp stabila prestationer medan Fenerbahce visat oerhörd spets. 20 gjorda mål på sex matcher för gästerna vittnar om detta och ska de gulblå nå framgångar denna afton krävs det att skytteligaledaren Enner Valencia levererar. Besiktas sätter i sin tur stort hopp till Weghorst och i kraft av hemmaplan gillar vi “Örnarnas” segerchans allra mest. Ettan får vårt utgångsförtroende men här ska man samtidigt inte skämmas för att täcka upp. Små marginaler kommer att avgöra derbyt.

Kassaskåpet! Manchester City
Manchester City är världens just nu bästa lag och när Manchester United dras med tunga skador vinner de ljusblå derbyt. Fin etta på Etihad.

Varningen! Varberg
Häcken har ett ofantligt dystert truppläge inför den svåra resan till Varberg. De grönsvarta ät motiverade i jakten på nytt kontrakt och ska ses med god poängchans på egen mark.

144 rader
1. Man City – Man United 1
2. Leeds – Aston Villa 1
3. Varberg – Häcken 1 X
4. Sirius – AIK 1 2
5. Kalmar – Helsingborg 1
6. Sundsvall – Norrköping 1 X 2
7. Celta Vigo – Real Betis 1
8. Girona – Real Sociedad 1 X
9. Atalanta – Fiorentina X 2
10. Juventus – Bologna 1 X 2
11. Lens – Lyon 1
12. H.Berlin – Hoffenheim 2
13. Besiktas – Fenerbahce 1
1296 rader
1. Man City – Man United 1
2. Leeds – Aston Villa 1 2
3. Varberg – Häcken 1 X
4. Sirius – AIK 1 2
5. Kalmar – Helsingborg 1
6. Sundsvall – Norrköping 1 X 2
7. Celta Vigo – Real Betis 1
8. Girona – Real Sociedad 1 X 2
9. Atalanta – Fiorentina 1 X 2
10. Juventus – Bologna 1 X 2
11. Lens – Lyon 1
12. H.Berlin – Hoffenheim 2
13. Besiktas – Fenerbahce 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100