Europatipset tips söndag 19 november 2023

Flera EM-kvalgrupper går i mål under söndagen. Bland annat Sveriges. Kommentarer överflödiga. Europatipset – som innehåller 6,5 miljoner i jackpot – innehåller även spank och portugisisk fotboll samt ett Manchesterderby från Women’s Super League. Häng med i jakten på 13 rätt!

Spelstopp 14:59

1. Sverige – Estland 1
Det var inget annat än pinsamt att bevittna Sveriges förlust mot Azerbajdzjan. Inga ursäkter räcker för att rättfärdiga den usla insatsen som spelartruppen stod för. Blågults problem är större än Janne Andersson och det är en minst sagt brant uppförsbacke som Sverige har framför sig. Estland på hemmaplan är normalt en skrattmatch, men med darriga knäskålar är ettan ingen blindspik. Framför allt inte när det finns bättre favoritspikar på annat håll. Minst krysset bör åka med på Friends Arena.

2. Skottland – Norge 1
Norge har, precis som Sverige, skämt ut sig i EM-kvalet och kommer inte att delta i Tyskland nästa sommar. Ståle Solbakken löper stor risk att ersättas som förbundskapten och truppläget är allt annat än bra inför resan till Hampden Park. Ödegaard och Sörloth är skadade och Haaland fick dessutom en känning mot Färöarna som gör maskinen högst osäker till spel. Då är det dags att blicka västerut. Skottland fick nöja sig med 2-2 i en grinig match mot Georgien och lär ha revanschlusta här även om EM redan är kirrat och klart. Till runt 40 procent är ettan en sund spik.

3. Portugal – Island 1
Islands EM-drömmar gick i kras när öborna torskade med 2-4 mot Slovakien. Åge Hareides gäng håller inte för spel i ett stort mästerskap och att avsluta borta mot Portugal med sargat självförtroende är kanske det värsta som kan drabba ett stukat manskap. Portugiserna har slaktat den här gruppen och även om Martínez roterar i sin startelva råder det enorm klasskillnad på dessa lag. Är det någon favorit som bara ska spikas av är det Portugal. Given etta i Lissabon.

4. Bosnien – Slovakien 1
Slovakien säkrade EM-biljetten när de slog Island med 4-2 i torsdags. Motståndarna tvingades dock motvilligt att ge slovakerna en passande matchbild och det ska inte dras för stora växlar på insatsen. När gästerna kan släppa all press och rotera borta mot Bosnien ska tvåan minsann inte överstiga några 50 procent. Bosnien är i spillror men ska åtminstone kunna luta sig mot hemmaplansfördelen denna söndag. Allt värde landar till vänster vilket gör tvåan föga intressant. 1X spelas.

5. Serbien – Bulgarien 1
Serbien säkrar sin EM-biljett om det blir minst en poäng mot Bulgarien. Uppgiften är så gynnsam den bara kan bli, men glädjen blir inte densamma på en ekande tom arena i Leskovac. Viss press finns trots allt på serbernas axlar och även om Bulgarien är på dekis vill vi inte lämna den hårt betrodda ettan allena. Nerver kan spela alla fotbollslag ett spratt och när det finns vettigare favoriter att hålla i handen är det inte fel att unna sig lyxgarderingar. Krysset åker med för den som jagar större pengar.

6. Ungern – Montenegro 2
Ungern är klara för EM och att motivationen inte var på topp syntes i 2-2-matchen mot Bulgarien. Insatsen var slätstruken och hade det inte varit för Szoboszlai kunde Rossis mannar mycket väl fått vända hem med en förlust. När Kerkez, Orbán, Varga och Sallai saknas är den ytterst omotiverade ettan inte mycket att hålla i handen. Montenegro kan fortfarande ta sig till EM om de slår Ungern samtidigt som Serbien förlorar mot Bulgarien. Mycket ska till för att det ska hända, men med saftigt spelvärde till höger måste X2 testas.

7. Cartagena – Albacete X
Segunda División har hunnit bli 15 omgångar gammal. För Cartagena har inledningen varit ett konstant mörker där bara en seger på 15 försök är pinsamma siffror. Expected Points skvallrar dock om bättring och hemma mot Albacete står värdarna inte chanslösa. Albacete bygger sitt spelsätt runt omställningar och lyckas Cartagena bara täta till de bakre leden är mycket vunnet. Smygvärde uppstår till vänster där 1X är en sund inledning. På större system bör hela spannet kopplas på.

8. Deportivo Eldense – Mirandés 2
Deportivo Eldense har stått för en klart godkänd inledning i egenskap av nykomlingar. Värdföreningen parkerar in i mitten av Segunda División, men sett till underliggande statistik har marginalerna varit på Eldenses sida. När ettan övervärderas mot ett inte oävet Mirandés tar vi höjd för att en motreaktion ligger i korten. Gästerna har retroaktiv utdelning att hämta sett till xPTS och imponerade bland annat i 2-2-matchen borta mot Levante. Spelvärda X2 är en vettig väg att gå när ettan sticker iväg.

9. Real Oviedo – Eibar X
Real Oviedo skrapade ihop ännu en delad pott när de fick 1-1 mot Cartagena. Den forna storklubben är Segunda Divisións mest kryssglada lag och ser redan nu ut att vara vigda för en plats i mitten av tabellen. Eibar får svårt att tränga igenom värdarnas defensiv, men så länge baskerna håller Santi Cazorla i styr skrämmer Real Oviedos offensiv inte alls. Eibar har den kanske högsta högstanivån i andraligan, men den kommer sällan fram på bortaplan. Krysset känns väldigt gångbart. Spikkryss eller alla tecken.

10. Villarreal – FC Andorra 2
Villarreal går tungt i La Liga och i Segunda División har farmarlaget, Villarreal B, inte heller någon dans på rosor. De gulklädda blandar högt med lågt och har framför allt en defensiv som läcker så det står härliga till. Får värdarna inte utdelning på sina omställningar mot FC Andorra riskerar de att hamna i en svår rävsax. Gästerna kan spela ut vilket lag som helst med sitt enorma bollinnehav och efter ett par sura poängtapp luktar det revansch för de tillresta i Vila-real. I en på förhand vidöppen tillställning sticker den väldigt spelvärda tvåan ut. Fin chansspik till höger!

11. Belenenses – Penafiel 1
Belenenses är mil ifrån fornstora dagar när bland andra Anders Andersson härjade på huvudstadslagets mittfält. Blott en seger på tio försök innebär att Belenenses befinner sig i bottenskrapet av Segunda Liga, men hemma i Lissabon ska värdföreningen trots allt ses som knappa favoriter mot Penafiel. Gästerna är sämst i klassen på främmande gräs där blott en inspelad poäng av 15 möjliga säger mycket om det mesta. Offensiven är tam utanför hemtrakterna och den spelvärda ettan lockar mest. Utgå från vänster och gardera sedan från mitten.

12. Marítimo – Torreense 1
Marítimo är nere och vänder i Segunda Liga efter att sakta men säkert ha gjort sitt i finrummet. Öborna är dock tillräckligt bra för toppstrid i andraligan och det är inte otänkbart att återtåget går redan den här säsongen. Hemmaspelet har så här långt varit ett aber, men Torreense är å andra sidan inte en opponent som ska få Marítimo att skaka i knäskålarna. Besökarna har haft marginalerna med sig på bortaplan där skörden är rikligare än vad den underliggande statistiken gör gällande. Ettan är en sund utgång trots överstreckning.

13. Manchester United – Manchester City 2
Derbydags på Old Trafford där Manchester United och Manchester City brakar samman i Women’s Super League. De rödklädda har inlett bäst med sina tolv poäng och är tillsammans med Chelsea obesegrade i finrummet. Med det sagt är Manchester City ett av ligans bästa lag och trots bortaplan ska de ljusblå hållas ett litet snäpp högre än United. Shaw, Hemp och Roord är spetsspelare som kan avgöra detta på egen hand och så länge City håller Toone i styr är mycket vunnet. Till fräck procent gillas tvåan skarpt. Vi tar ställning för City i derbyt!

Kassaskåpet! Portugal
Rotation eller inte är kattens lek med råttan att vänta när Portugal tar sig an ett sargat Island. Stora siffror ligger i korten i Lissabon.

Varningen! Montenegro
Montenegro behöver vinna mot Ungern samtidigt som Serbien förlorar mot Bulgarien. Det må vara långsökt men X2 är ett absolut måste i Budapest.

144 rader
1. Sverige – Estland 1
2. Skottland – Norge 1
3. Portugal – Island 1
4. Bosnien – Slovakien 1 X
5. Serbien – Bulgarien 1
6. Ungern – Montenegro X 2
7. Cartagena – Albacete 1 X 2
8. Eldense – Mirandés X 2
9. Real Oviedo – Eibar 1 X 2
10. Villarreal – FC Andorra 2
11. Belenenses – Penafiel 1 X
12. Marítimo – Torreense 1
13. Man United – Man City 2
1296 rader
1. Sverige – Estland 1 X
2. Skottland – Norge 1
3. Portugal – Island 1
4. Bosnien – Slovakien 1 X
5. Serbien – Bulgarien 1 X
6. Ungern – Montenegro 1 X 2
7. Cartagena – Albacete 1 X 2
8. Eldense – Mirandés X 2
9. Real Oviedo – Eibar 1 X 2
10. Villarreal – FC Andorra 2
11. Belenenses – Penafiel 1 X 2
12. Marítimo – Torreense 1
13. Man United – Man City 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100