Europatipset tips söndag 15 maj 2022

Söndagens Europatips är laddat med 4 miljoner i jackpot och innehåller mängder av spännande fighter. Allsvenskan, Premier League, Serie A och La Liga turas om med underhållningen på en kupong som fullkomligen väller av spelvärde. Vi ger er våra bästa drag i analysen nedan!

Spelstopp 14:59

1. Hammarby – AIK 1
Stockholmsderby från Tele2 Arena där AIK har en minst sagt trevlig vecka i ryggsäcken. Sex poäng i klassiker-mötena mot IFK Göteborg och Malmö FF är inte illa pinkat. Båda triumferna har med det sagt kommit hemma på nationalarenan, utanför densamma har Gnaget inte övertygat sedan starten på föregående säsong. I fjol kammade gästerna noll i motsvarande derby och när värdet ser ut att landa till vänster är det ditåt blickarna riktas. Särskilt då Sebbe Larsson är ett osäkert kort här. Hammarby släppte in två mål mot Kalmar via sin vänsterkant men det problemet ska inte upprepas här då Jeahze är tillbaka från avstängning. På det egna plastgräset trivs Bajen utmärkt och Cifuentes har flera olika matchvinnare som kan lösa tre poäng på egen hand. Selmani har hittills inte fått det att lossna, men anfallaren är onekligen en potentiell gubben i lådan mot AIK:s starka defensiv. Ettan testas på egna ben till fin procent.

2. Degerfors – Helsingborg 1
Två aktörer med olika vecko-öden i ryggsäcken går i klinch på Stora Valla. Helsingborg noterade sin fjärde raka match utan seger i förlusten mot Norrköping där offensiven återigen agerade blekt. Har Taha Ali en dålig dag har oftast skåningarna detsamma och på resande tass är de rödblå inte mycket att hurra över. Blott en poäng av tolv möjliga utanför hemtrakterna är ett kvitto på detta. Degerfors stod för en sanslös vändning i bottenmötet mot Sundsvall där Saidis hattrick innebar bruksklubbens första triumf för säsongen. Den moraliska boosten lär ge värdarna en rejäl skjuts i rätt riktning och här ska de kunna utmanövrera ett torftigt Helsingborg. Ettan spikas upp till 40 procent.

3. Häcken – Kalmar FF 2
Förmodat välspelat möte från Hisingen där Häcken visar gott gry för dagen. Getingarna blev första lag att besegra Värnamo på Finnvedsvallen när Jeremejeff och Rygaard hittade nätet för de gulsvarta. Duon har hittat ett fint samspel mellan varandra och Kalmar behöver onekligen vara på sin vakt för att inte riskera baklängesmål. På tal om baklängesmål åkte Häcken på en drös sådana i fjolårets motsvarande möte. Smålänningarna slaktade då söndagens opponenter med 4-1 och det råder ingen brist på självförtroende hos de tillresta. Två raka triumfer mot Blåvitt och Bajen skvallrar om detta. Den lågt streckade tvåan gillas mest även om alla tecken smakar bäst.

4. IFK Göteborg – Varberg X
Formsvagt västkustderby från Gamla Ullevi där förhandssnacket enkom handlar om IFK Göteborg. Turbulensen runt Tobias Sana har ännu inte lösts och med tre raka förluster i nacken ligger all press på Blåvitt när Varberg kommer på besök. Här är dessutom Gurra Svensson, en av Blåvitts bästa spelare i år, osäker på grund av en sträckning i baksidan. Det bör i sin tur passa Jocke Perssons gäng utmärkt. De grönsvarta vann båda de inbördes mötena i fjol och ska återigen kunna stänga ner Änglarnas hackiga offensiv. Marcus Berg vill säkerligen ha ett och annat att säga till om, men när anfallaren och hans kamrater målas upp till månen är det läge att dra i handbromsen. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

5. IFK Norrköping – GIF Sundsvall 1
GIF Sundsvall spåddes få en tuff vistelse i Allsvenskan och hittills har kritikerna fått vatten på sin kvarn. Taktiskt oduglige Henrik Åhnstrand gav bort initiativet mot Degerfors vilket resulterade i att Giffarna tappade 2-0 till 2-3 på drygt tio minuter. Självförtroendet är i det närmaste obefintligt hos gästerna som dessutom dras med mängder av frågetecken – Engblom sägs bland andra vara osäker – inför dusten med IFK Norrköping. Peking har i sin tur hittat rätt med tre raka segrar. Spelmässigt finns det mer att hämta från Norlings gäng, men det är knappast en nackdel att värdarna ännu inte hittat helt rätt. Trots hård streckning är ettan en stålspik.

6. Leeds – Brighton 2
Tre raka nederlag har förpassat Leeds under giljotinen. Mot såväl Arsenal som Chelsea har Påfåglarna dragit på sig idiotiska utvisningar vilket lett till att truppläget är ansatt inför mötet med Brighton. James, Dallas och Ayling missar alla denna drabbning och dessutom sägs även Bamford vara osäker. Då blir det svårt att inledningsvis blicka åt något annat håll än till höger. Brighton körde över Manchester United med 4-0 i helgen och Fiskmåsarna har inte slagit av på takten trots att säsongen gått i stå. Kommer Potters gäng upp i samma nivå på Elland Road blir det svettigt för Leeds. Tvåan är ett tänkbart spikalternativ, ettan föredras vid gardering.

7. Everton – Brentford 2
Everton var det bättre laget mot Watford, men att Lampards mannar aldrig lyckades spräcka nollan kan stå dem dyrt under avslutningen. Återstående matcher är samtliga tuffa sådana som inleds redan under söndagen när Brentford kommer på besök. The Bees har fått gott om vila i benen sedan de körde över Southampton med 3-0 och Pontus Jansson med kamrater kommer inte lägga några fingrar emellan på Goodison Park. Gästernas offensiv ser bättre ut än ditot på andra sidan och när allt värde sitter till höger är X2 en vettig utgång. Ettan övervägs först på större system.

8. West Ham – Manchester City 2
Ett uppretat Manchester City har förbättrat sin målskörd så till den grad att de i princip kan torska en av de två avslutande omgångarna men ändå ta guld. Totalt 10-1 mot Newcastle och Wolverhampton skvallrar om den ljusblå maskinens storhet, men West Ham kommer inte tillåta samma ytor som tidigare opponenter gjort. The Hammers har en direktplats till Europa League att kämpa för och David Moyes sätter säkerligen stor vikt vid att eventuellt sluta före sin gamla arbetsgivare Manchester United i tabellen. Då krävs troligtvis seger denna söndag och tokgiven är inte utgångstvåan. Gardera i samråd med plånboken men gärna hela vägen.

9. Aston Villa – Crystal Palace 1
Mittenmöte från Villa Park som har alla förutsättningar att bli en böljande tillställning. Varken Aston Villa eller Crystal Palace har något att spela för, men det har inte hindrat manskapen från att släppa på tyglarna den senaste tiden. Villa har fått med sig alldeles för få poäng sett till vad spelet lovat och värdarna var väl så bra som Liverpool i tisdags. Lyckas Gerrard motivera sina adepter till en liknande insats här är mycket vunnet. Crystal Palace är med det sagt ett gäng som aldrig ska underskattas. Sju poäng på de tre senaste har givit harmoni åt Vieira och company som inte kommer lägga sig lättvindigt i Birmingham. Ettan går först men den lågt streckade tvåan får gärna hitta in på större systembyggen.

10. Milan – Atalanta 2
Milan är fyra po��ng från sin första Scudetto på över tio år. Att nerver har smugit sig in hos Rossoneri har varit tydligt under den spelmässigt tveksamma våren och det återstående schemat är inte lättmanövrerat. Redan under söndagen väntar ett lurigt Atalanta som vill lägga vantarna på en Europaplats. La Dea har stått för sina bästa insatser på resande tass och firma Muriel/Zapata är en duo som kan vålla Milans backlinje stora problem på egen hand. De blåsvarta besegrade söndagens kombattanter med 3-0 i deras senaste besök på San Siro och kan definitivt upprepa bedriften denna afton. Ettan ska med, men det är den lågt streckade tvåan som är av högsta prio.

11. Cagliari – Inter 2
Höga på ångorna från triumfen i Coppa Italia-finalen mot Juventus ska Inter göra två tappra försök att lugga Milan på Scudetton. Gästernas självförtroende går inte av för hackor, men 120 tunga minuter i benen och ett kontraktsjagande Cagliari blir jobbiga faktorer att brottas med. Sardinerna tände överlevnadshoppet i och med den sena kvitteringen mot Salernitana och hemma på semesterön är värdarna inte lätta att tas med. Inter vinner detta vid en ansenlig prestation, men när vänstersidan skapar korsdrag bland kuponghögarna är det svårt att blunda. Helst alla tecken.

12. Napoli – Genoa 2
Hemmasonen Lorenzo Insigne gör sin sista match i Napoli-tröjan när Genoa gästar Diego Armando Maradona under söndagen. Hur stämningen på läktarna blir återstår att se, men det faktum att Napoli inte har något att spela för gör det svårt att köpa ettans enorma förtroende. Genoa kommer med nyfunnet självförtroende efter segern mot Juventus och Blessins gäng har ännu inte givit upp hoppet om nytt kontrakt. Gästerna stod upp bra i det vändande mötet och ska inte räknas bort när högersidan dryper av spelvärde. Alla tecken och injobb av minst en bortapinne rekommenderas.

13. Villarreal – Real Sociedad 1
Real Sociedad fick osedvanligt nog proppen ur när de besegrade Cádiz med 3-0. Matchbilden som sådan var dock jämn och det ska också påpekas att två av baskernas mål kom från straffpunkten. Ledningen i La Real behöver hämta in kreativ kraft under sommarfönstret och här blir vi inte förvånade om gästerna tappar sin direktplats till Europa League. Villarreal skuggar endast tre poäng bakom i tabellen men har en klart bättre målskillnad att luta sig mot. 5-1-krossen av Rayo Vallecano var en optimal uppladdning inför denna batalj där Gerard Moreno kan vara åter i truppen. Den gula ubåten vinner framför de egna fansen trots hård streckning.

Kassaskåpet! IFK Norrköping
Sundsvall sköt sig själva i pannan mot Degerfors och dras med flera frågetecken inför trippen till Norrköping. Peking har hittat formen och tar fjärde raka segern framför de egna supportrarna.

Varningen! Genoa
Genoa fick blodad tand när de betvingade Juventus och mot ett färdigspelat Napoli ska gästerna inte underskattas. Det smaskiga värdet till höger ska finnas med på samtliga kuponger.

144 rader
1. Hammarby – AIK 1
2. Degerfors – Helsingborg 1
3. Häcken – Kalmar FF 1 2
4. Göteborg – Varberg 1 X 2
5. Norrköping – Sundsvall 1
6. Leeds – Brighton 2
7. Everton – Brentford X 2
8. West Ham – Man City 2
9. Aston Villa – Crystal P 1
10. Milan – Atalanta 1 2
11. Cagliari – Inter X 2
12. Napoli – Genoa 1 X 2
13. Villarreal – Sociedad 1
1296 rader
1. Hammarby – AIK 1
2. Degerfors – Helsingborg 1
3. Häcken – Kalmar FF 1 X 2
4. Göteborg – Varberg 1 X 2
5. Norrköping – Sundsvall 1
6. Leeds – Brighton 2
7. Everton – Brentford X 2
8. West Ham – Man City X 2
9. Aston Villa – Crystal P 1 2
10. Milan – Atalanta 1 2
11. Cagliari – Inter 1 X 2
12. Napoli – Genoa 1 X 2
13. Villarreal – Sociedad 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100