Europatipset tips söndag 14 augusti 2022

Europatipset är tillbaka i gammalt gott slag denna söndag där mängder av spännande tillställningar tar plats. I godispåsen hittas Premier League, Allsvenskan, Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga. Det finns således något för alla och nu dyker vi ner i härligheten!

Spelstopp 14:59

1. Chelsea – Tottenham 1
Haussat Londonderby från Stamford Bridge där Tottenham bollas upp som ligans tredje bästa lag. Antonio Conte har till sin stora glädje fått se truppen förstärkas och 4-1-segern i premiären mot Southampton var helt i sin ordning. Det finns dock brutal konkurrens i toppen av Premier League och det är värt att påminna om att gästerna hade enorma problem mot Chelsea i fjol. Tuchels gäng gjorde totalt 8-0 på de liljevita över fyra inbördes möten och de blåklädda värdarna har inte blivit märkbart sämre över en försäsong. 1-0 mot Everton hade sina spelmässiga skönhetsfläckar men här kan vi räkna med en klart förbättrad prestation från The Blues. Till sunda streck är ettan en sund spik.

2. Nottingham – West Ham 2
Nottingham fick sina fiskar varma i premiären mot Newcastle där “Skatorna” låg ofantligt mycket närmare 3-0 än vad nykomlingarna gjorde en reducering. Steve Coopers mannar fick inte iväg ett enda skott på mål och det skulle inte förvåna om det dröjer ett tag innan walesaren har fått alla nyförvärven att lära känna varandra. West Ham hade i sin tur inte mycket att sätta emot Manchester City, men här ska Moyes mannar kunna få utlopp för alla sparade krafter i premiären. Scamacca och Bowen är två potentiella matchvinnare vars spetsegenskaper inte motsvaras hos Forest. Börja med tvåan, gardera med hänsyn till värdet.

3. AIK – Värnamo X
AIK lyckades ta sig vidare i kvalet mot Europa Conference League trots att insatsen mot Shkendija var bedrövlig. Bartosz Grzelak har väldigt mycket att förbättra hos sina svartgula adepter som inte presterat bra fotboll på ett väldigt bra tag. Milosevic, Bahoui och Guidetti riskerar alla att missa mötet med Värnamo vilket gör den övervärderade ettan ifrågasättningsbar. Smålänningarna var bättre än AIK för tre veckor sedan på Finnvedsvallen och även om det blir en annan femma på nationalarenan vill vi inte räkna bort högersidan. Johansson, Zeljkovic och Antonsson är alla herrar som kan göra livet surt för Gnaget. Måla tvärs över och jobba in X2.

4. Djurgården – Kalmar 1
Djurgården fortsätter att rada upp den ena imponerande insatsen efter den andra. Totalt 6-2 mot Sepsi OSK är starka papper och i rådande slag ska “Blåränderna” kunna ta sig in i gruppspelet av Europa Conference League. Schüller och Finndell tvingades båda utgå med skador i torsdags, men Kim och Tolle har dugliga ersättare på bänken. Kalmar förtjänade segern mot AIK och gynnas här av längre vila i benen än DIF, men det ser fortfarande krampaktigt ut när Rydströms gäng närmar sig motståndarnas straffområde. Kommer Djurgården upp i ansenlig nivå vinner de detta. Ettan spikas trots marginell överstreckning.

5. Degerfors – Varberg 1
Det vankas bottenmöte på Stora Valla där Degerfors drabbar samman med Varberg. Bägge aktörerna kommer från tunga förluster i föregående omgång där dock Degerfors var klart bättre än 0-2 i nacken mot Norrköping. Bruksklubben radade upp högkaratiga målchanser och kan firma Vukojevic/Faraj ställa in siktet bättre denna söndag är mycket vunnet. Varberg gick på en rejäl mina i 0-4-torsken mot IFK Göteborg där Jocke Perssons mannar för en gångs skull föll ihop totalt. Höjer de sig inte på Stora Valla blir det återigen torsk. Ettan går först, gardera efter plånbok.

6. Elfsborg – IFK Norrköping 1
Elfsborg har inte lyckats leva upp till sin fina underliggande statistik och går en undermålig allsvensk placering till mötes. Offensivt har Thelins gäng det väl förspänt, men det spelar föga roll när försvaret läcker i parti och minut. Hemma mot ett Norrköping som är under isen ska boråsarna dock kunna studsa tillbaka på vinnande väg. Peking har nytt blod på tränarbänken i form av Glen Riddersholm, men han har mycket att jobba på innan gästerna blir ett självspelande piano. Elfsborg plockar tre tunga poäng på det egna konstgräset!

7. Lazio – Bologna 2
Lazio förväntas som vanligt kunna störa de stora drakarna när de har sin dag, men några Champions League-platser ser “Örnarna” inte ut att vara redo att konkurrera om. Milinkovic-Savic och Immobile är spetsspelare, men bakom duon finns inte tillräckligt med täckning för att slå sig in i topp 4. Trots det blir värdarna övervärderade mot ett inte oävet Bologna. Svanberg har lämnat gästerna men det finns fortfarande stort kunnande i bland andra Arnautovic, Orsolini, Barrow och nye Ferguson. Har kvartetten en bra dag går Lazio inte säkra i den eviga staden. Alla vägar leder till helgardering och skrälljobb i Rom.

8. Salernitana – Roma X
Roma har stått för en iögonfallande mercato där nyförvärv som Dybala och Wijnaldum sticker ut från mängden. Mourinho förfogar numera över en outsider i striden om Scudetton och Roma har inte haft ett så här spännande lag på många, många år. Det syns också på streckningen där tvåan springer iväg till skyhög procent. Salernitana trivs som bäst på egen mark och efter fjolårets “great escape” hoppas värdarna kunna knipa betydligt fler poäng från start den här säsongen. När strecken sitter som de gör är det läge att få med 1X i ett tidigt skede. Alla tecken på större system.

9. Almería – Real Madrid X
Almería är nykomlingar i La Liga efter en urstark säsong i Segunda División i fjol. Umar Sadiq är en spelare som hör hemma på denna nivå och anfallaren med kamrater kan knappast be om en mer inspirerande uppgift då regerande mästarna kommer på besök denna afton. Real Madrid knep säsongens första titel i veckan då Eintracht Frankfurt lades på rygg i Supercupen, men den insatsen ska inte vägas in alltför mycket inför denna akt. “Marängerna” har en tendens av att inleda ligaspelet svajigt och när tvåan sniffar på 90 prollar är det läge att dra i handbromsen. Måla tvärs över och jobba in minst en hemmapinne.

10. Cádiz – Real Sociedad 2
Real Sociedad såg starka ut under hösten men föll ifrån under våren. Baskernas tama offensiv var en anledning till detta och för att råda bot på problemet har Kubo, Cho och Méndez hämtats in för att göra Alexander Isak sällskap i de offensiva leden. Svensken bör kunna trivas med sina nya parhästar och Cádiz får sägas vara en lämpligt uppgift i premiären. Andalusierna var en hårsmån från degradering i fjol och ser inte märkbart förbättrade ut den här säsongen. Trots marginell överstreckning är tvåan ett vettigt utgångstecken.

11. Valencia – Girona 2
Valencia nådde nya höjder under Pep Bordalás som tog Los Che till final i Copa del Rey i fjol. Han har dock tvingats lämna av den impopulära ägaren Lim. In har istället Gennaro Gattuso kommit och italienaren börjar i uppförsbacke då ett blekt transferfönster kombinerats med tappet av viktige Guedes. Trots de många problemen som omgärdar Valencia streckas de på i rask takt av tipparna. Då vill vi höja ett varningens finger för Girona. Nykomlingen spelade trevlig fotboll i fjol och när aktade målskytten Stuani fått en ny lekkamrat i form av MLS-skyttekungen Castellanos blir gästerna att räkna med. Den övervärderade ettan gillas inte alls – X2 spelas!

12. Nice – Strasbourg X
Nice var ett defensivt stabilt lag under Christophe Galtier i fjol, men densamme har nu lämnat för PSG. In har istället Lucien Favre kommit och det är en herre som förespråkar framåtlutad fotboll. Insatsen mot Toulouse (1-1) var dock inte mycket att hurra över och här väljer vi att benämna de rödsvarta som en övervärderad favorit i fara. Strasbourg ser minst lika starka ut som i fjol då gästerna fått behålla spelare som Ajorque och Diallo. Duon kan på egen hand göra livet surt för värdarna från rivieran. Värdemässigt fina X2 går först på Allianz Riviera. Alla tecken åker med först på större bongar.

13. Mainz – Union Berlin 1
Två lag som stod för inspirerande premiärer i Bundesliga drabbar samman på MEWA Arena. Mainz trivdes extremt bra i sin hemmaborg i fjol och Bo Svenssons manskap ska även den här säsongen kunna göra bra ifrån sig framför den egna publiken. Onisiwo svarade dubbla strutar mot Bochum och anfallaren blir svår att hantera även för Union Berlin. Gästerna från huvudstaden besegrade Hertha i premiärderbyt men har bland annat tappat målskytten Awoniyi till Nottingham. Utan honom känns offensiven inte lika stark. Ettan står stadigt allena.

Kassaskåpet! Elfsborg
Elfsborg har ett gäng mörka resultat i ryggen där boråsarna inte fått den utdelning de förtjänat. Mot ett Norrköping under isen ska värdarna dock kunna ta sig tillbaka på vinnande väg. Stark etta i Borås.

Varningen! Värnamo
AIK har förtvivlat svårt att prestera bra fotboll för stunden och går inte säkra hemma mot Värnamo. Nykomlingarna spelade ut Gnaget för tre veckor sedan och kan mycket väl få med sig något från Friends Arena.

144 rader
1. Chelsea – Tottenham 1
2. Nottingham – West Ham X 2
3. AIK – Värnamo 1 X 2
4. Djurgården – Kalmar 1
5. Degerfors – Varberg 1
6. Elfsborg – Norrköping 1
7. Lazio – Bologna 1 2
8. Salernitana – Roma 1 X
9. Almería – Real Madrid 1 X 2
10. Cádiz – Sociedad 2
11. Valencia – Girona 2
12. Nice – Strasbourg X 2
13. Mainz – Union Berlin 1
1296 rader
1. Chelsea – Tottenham 1
2. Nottingham – West Ham X 2
3. AIK – Värnamo 1 X 2
4. Djurgården – Kalmar 1
5. Degerfors – Varberg 1 2
6. Elfsborg – Norrköping 1
7. Lazio – Bologna 1 X 2
8. Salernitana – Roma 1 X 2
9. Almería – Real Madrid 1 X 2
10. Cádiz – Sociedad 2
11. Valencia – Girona X 2
12. Nice – Strasbourg X 2
13. Mainz – Union Berlin 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100