Europatipset tips söndag 12 maj 2024

Söndagens Europatips bjuder på flera intressanta matcher från bland annat Allsvenskan och danska Superligan. Manchester United mot Arsenal är även en intressant match på pappret men med tanke på förutsättningar så torde “The Gunners” vinna den kampen komfortabelt. Det finns ingen jackpot denna vecka men flera fina skrälldrag kan förhoppningsvis krydda på utdelningen. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 14:59

1. Manchester United – Arsenal 2
Manchester United presterar inte på en hög nivå för tillfället. Insatsen mot Crystal Palace var under all kritik där “The Red Devils” förlorade med hela 4-0. Det är väldigt rörigt i försvarsspelet vilket inte är så konstigt då Erik Ten Hag behöver experimentera i och med alla skador. Det ser inte bättre ut på den fronten när titelutmanaren Arsenal kommer på besök och då har vi svårt att se arrangören göra match av detta. “The Gunners” kliver in till detta möte med fyra raka segrar i bagaget och behöver vinna de avslutande två omgångarna för att sätta press på Manchester City. Tvåan är väldigt trolig.

2. West Bromwich – Southampton 2
Bollen är rund och så vidare men Southampton och Leeds förväntas göra upp om Premier League-platsen i detta kvalspel. “The Saints” är på pappret ett betydligt bättre lag än West Bromwich och tolv poäng skiljde trots allt klubbarna åt i ligan. Che Adams och Adam Armstrong är en duo som kommer ställa arrangörens försvarsspel på prov. Anmärkningsvärt är att gästerna vann båda matcherna i grundserien och den totala målskillnaden i dessa matcher landade på 4-1. Det enskilda mötet på The Hawthorns kan absolut bli en jämn historia men vi tar ställning åt öst.

3. Atalanta – Roma 1
Det är av allt att döma Atalanta och Roma som kommer göra upp om den sista Champions League-biljetten. Viktiga poäng står med andra ord på spel i Bergamo. Dessa antagonister har samlat på sig 60 poäng vardera så långt men arrangören sitter i förarsätet med bättre målskillnad och en match mindre spelad. Vinner de blåsvarta detta möte så torde det vara avgjort och Gian Piero Gasperinis manskap är i gott slag med tre raka ligasegrar i bagaget. Pragmatiska Roma kommer dock inte vika ner sig utan en kamp och på en vänstervriden bräda så gör vi det enkelt för oss och blickar brett.

4. Genoa – Sassuolo X
Sassuolo tog en högst nödvändig seger då mästarna Inter besegrades med 1-0 förra helgen. Med tre poäng upp till säker mark och sämre målskillnad än samtliga konkurrenter så ska det alltjämt mycket till för att hålla sig kvar i det italienska finrummet men med ett par överkomliga uppgifter inkommande så går det knappast att utesluta. Genoa har stått för en fin vårsäsong och kommer landa på en mittenplacering i Serie A. Arrangören ser inte ut att vara lika omotiverade som vissa andra klubbar som inte har något av vikt att spela för men här streckas Griparna alldeles för högt. X2 prioriteras till rådande streck.

5. Verona – Torino 1
Torino har fortfarande en teoretisk möjlighet att nå en Europaplats men med blott tre poäng från de senaste fem omgångarna så ser det inte lovande ut för Turinklubben. Hemmavid förlorar Tjurarna väldigt sällan men på resande fot sker det mer frekvent där nästan hälften av de vinrödas bortamatcher har slutat i nederlag (4-5-8). Verona har i sin tur tagit sig själva i kragen under säsongsavslutningen och har gått segrande ur de två senaste hemmamatcherna. Den senaste inkasserades mot Fiorentina som är av jämlik kvalitet som Torino. Ettan är en fräck chansspik.

6. Valencia – Rayo Vallecano X
Valencia har tre raka förluster i bagaget och kommer av allt att döma missa Europaspel nästa säsong. Insatserna i sig har varit skapliga men frågan är hur motiverade Fladdermössen är nu när Real Betis har ryckt i tabellen. Av den anledningen så har vi väldigt svårt att köpa en etta som streckas till skyarna även om Ruben Barajas manskap i regel är svårslagna hemmavid. Rayo Vallecano kan mycket i sina bästa stunder och har under våren spelat till sig fina resultat mot lag som Real Betis och Real Madrid. Detta är inte så pass ensidigt som procentfördelningen indikerar och till rådande streck så är X2 det självklara valet.

7. Djurgården – Elfsborg 1
Djurgården ligger trea i den unga tabellen men prestationerna i sig har inte övertygat nämnvärt. Blåränderna har onekligen en väldigt hög kapacitet men tränarduon Bergstrand/Lagerlöf har inte riktigt fått pusselbitarna att falla på plats och stockholmarna har behövt förlita sig på marginaler och individuell kvalitet under säsongsupptakten. Elfsborg har knappast varit felfria under våren men två raka segrar i bagaget är ett steg i rätt riktning och 3-1-viktorian mot Malmö FF häromsistens var ett kvitto på vad boråsarna är kapabla till. Ettan får alltjämt agera utgång men garderingspennan ska plockas fram omgående där den lågt streckade tvåan ligger närmast till hands.

8. Brage – Östersund X
Brage har slutat på den övre halvan av Superettan i fem av sex upplagor sedan Borlängeklubben tog klivet upp från Ettan Norra. Det kommer de grönvita troligtvis göra även denna säsong men Jan Mians manskap torde inte utmana i den absoluta toppen. Arrangören är väldigt jämna i sina prestationer men har inte samma höga kapacitet som exempelvis Degerfors. Östersund är i sin tur ett bättre fotbollslag än vad tabellen indikerar och med bättre skärpa på offensiv tredjedel så hade ÖFK tillhört toppen snarare än botten av den unga tabellen. Vi förväntar oss en jämn matchbild på Borlänge Energi Arena, frågan är huruvida de rödsvarta kan ta vara på sina möjligheter. Vi utgår från mittten och täcker gärna upp med båda flanker.

9. Helsingborg – Sandviken X
Helsingborg bröt en fyra matcher lång segerlös svit när ett undermåligt Örgryte besegrades med 1-0 häromsistens. Någon seger har det ännu inte blivit hemma på Olympia och att skåningarna målas upp som stora favoriter tycker vi är underligt även om det är nykomlingarna Sandviken som kommer på besök. Gästerna har inte rosat marknaden på resande fot under säsongsupptakten men var inte chanslösa mot Trelleborg och har plockat poäng mot Gefle så långt. James Kirby, Calvin Kabuye och John Igbarumah är kapabla spelare i offensiven och till rådande streck så är det tveklöst den spelvärda högersidan som tilltalar. X2!

10. Nantes – Lille 2
Det mesta talar för att Nantes spelar i Ligue 1 även nästa säsong och vinner Kanariefåglarna söndagens dust så är det avgjort. Lättare sagt än gjort när ett Champions League-aspirerande Lille kommer på besök. Gästerna har lämnat tomhänta från två av de senaste tre omgångarna ska sägas och övertygade inte heller nämnvärt i 2-1-viktorian mot Metz men Jonathan David har imponerat under våren och är en potentiell matchvinnare. Tvåan får stå på egna ben på mindre system trots hård streckning, med fler garderingsmöjligheter är det dock läge att plocka fram garderingspennan.

11. Rennes – Lens 2
Antagonisterna på Roazhon Park är två av fyra klubbar som gör upp om Europa Conference League-biljetten. Arrangören är pressade till att vinna för att ens ha en teoretisk möjlighet att knipa sjundeplatsen inför den sista omgången medan gästerna för närvarande sitter i förarsätet. “Les Sang et Or” har lämnat tomhänta från de tre senaste bortamatcherna ska sägas men de rödgula har förtjänat mer än så. Franck Haises manskap är solida bakåt och talangfulle Elye Wahi är en skicklig lirare i spetsen. Rennes kan mycket i sina bästa stunder men har inte nått upp till önskad nivå under våren och när spelvärdet landar i österled så drar vi till med en fräck chansspik.

12. Bröndby – FC Köpenhamn 1
Den danska titelstriden blir en riktig rysare där hela fyra klubbar har förstaplatsen inom räckhåll med fyra omgångar kvar att spela. Bröndby toppar tabellen men är den formsvagaste klubben av kvartetten och det skiljer endast tre poäng ner till fyran Nordsjälland som har momentumet på sin sida. Även FC Köpenhamn är i gott slag med tre raka segrar i bagaget och har nu endast en poäng upp till de gulblåa. Arrangören ståtar å andra sidan med resultatraden 8-3-2 i sin hemmaborg och här målas FC Köpenhamn upp som väl stora favoriter. Vi utgår således från vänster men blickar gärna brett i detta Köpenhamnsderby.

13. PAOK – Olympiakos 1
Även grekiska Super League bjuder på ett spännande toppmöte när PAOK och Olympiakos går i klinch på Toumba Stadium. Dessa antagonister har redan strålat samman vid två tillfällen efter årsskiftet och Olympiakos har gått segrande ur båda. Gästerna är i strålande form men dubbelmötet mot Aston Villa tog säkerligen på krafterna och PAOK har trots allt vunnit tolv av 16 bataljer i sin hemmaborg. Vi tror oss få se en vinnare i Thessaloniki med ettan som utgång.

Kassaskåpet! Arsenal
Arsenal har presterat på en betydligt högre nivå än Manchester United denna säsong och har därtill ett mycket bättre truppläge. Motivationsfaktorn talar även till gästernas favör där “The Gunners” utmanar Manchester City om ligatiteln. Given spiktvåa!

Varningen! Rayo Vallecano
Ett varningens finger måste höjas på Mestalla där motivationen hos Valencia säkerligen har avtagit. Höstens vändande möte var en jämn historia och detta är knappast så pass ensidigt som spelarpoolen indikerar. Jobba in den kupongrensande tvåan!

144 rader
1. Man United – Arsenal 2
2. West Brom – Southamp. 2
3. Atalanta – Roma 1 X 2
4. Genoa – Sassuolo X 2
5. Verona – Torino 1
6. Valencia – Vallecano X 2
7. Djurgården – Elfsborg 1 2
8. Brage – Östersund X
9. Helsingb. – Sandviken X 2
10. Nantes – Lille 2
11. Rennes – Lens 2
12. Bröndby – Köpenhamn 1 X 2
13. PAOK – Olympiakos 1
1296 rader
1. Man United – Arsenal 2
2. West Brom – Southamp. 2
3. Atalanta – Roma 1 X 2
4. Genoa – Sassuolo 1 X 2
5. Verona – Torino 1
6. Valencia – Vallecano X 2
7. Djurgården – Elfsborg 1 2
8. Brage – Östersund 1 X 2
9. Helsingb. – Sandviken X 2
10. Nantes – Lille 2
11. Rennes – Lens 2
12. Bröndby – Köpenhamn 1 X 2
13. PAOK – Olympiakos 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100