Europatipset tips söndag 11 oktober 2020

Sverige ska spela sin tredje match av Nations League under söndagen då Kroatien står för motståndet. En mycket svår uppgift för Jannes landslag. Den fajten inleder Europatipset som totalt består av 13 matcher från landslagsturneringen. Så här löser vi 13 rätt med fin utdelning i sikte!

Spelstopp: 17.59

1. Kroatien – Sverige 1
Två nollpoängare i Nations League-gruppen ska mötas i Kroatien. Sverige kommer från en fin 2-1-seger mot Ryssland där spelare som Svanberg och Isak glänste, medan lirare som Krafth och Svensson inte riktigt tog chansen. Här kommer Janne starta med en helt ny startelva och trots förlusterna under den senaste samlingen stod blågult för bra prestationer då. Kroatien är dock VM-medaljörer och har ett minst sagt stjärnspäckat landslag där Kovacic, Modric och Perisic bara är tre av alla stjärnor. Som vanligt i bettingsammanhang blir Sverige överstreckade. Måla på med så många tecken som möjligt men tyvärr är det ettan som ska hållas som troligast.

2. Frankrike – Portugal 1
De regerande världsmästarna ställs mot de regerande Europamästarna. Dessutom är detta en ren repris på EM-finalen 2016. Snacka om toppmöte! Portugal ser oerhört intressanta ut med Félix, Silva och Fernandes som försöker hjälpa Ronaldo att slå världsrekord i landslagsmål. I veckan spelade portugiserna oavgjort mot Spanien i en vänskapslandskamp. Frankrike spelade också match men visade inte speciellt mycket vänskap när de körde över stackars Ukraina med galna 7-1. Hemma i Paris torskar Les Bleus väldigt sällan. 1X först, men finns det kräm i plånkan ska alla tecken med.

3. England – Belgien 2
Gareth Southgate ställde ut ett orutinerat landslag mot Wales i torsdagens träningsmatch och stod då för en riktigt dålig insats. Faktum är att walesarna rent spelmässigt såg bättre ut. Lejonen vann ändå med 3-0 och visst var det positivt att både Ings och Calvert-Lewin gjorde sina första mål för nationen. I september såg England inte alls bra ut mot Island och Danmark och nu lär det bli betydligt tuffare för de vitklädda. Belgien är världsetta av en anledning och kan ställa upp med De Bruyne, Lukaku och Witsel för att nämna några. Läge att plocka med alla tecken omgående på Wembley.

4. Island – Danmark 2
Det var stora glädjescener i Reykjavik efter att Island tvålat dit Rumänien med 2-1. Gylfi Sigurdsson blev stor matchhjälte efter att ha prickat in två bollar med vänsterfoten. När Hamrén har alla sina bästa spelare tillgängliga är Island svåra att nöta ner. Danmark har dock fått en dags mer vila och behövde inte heller förta sig mot Färöarna under onsdagen. Spelare för spelare är det gästerna som har det bättre landslaget och med ett betydligt mer utvilat manskap till förfogande är det tvåan som ska hållas högst. Spik!

5. Polen – Italien 1
Kamil Grosicki, till vardags i West Bromwich där han ännu inte spelat någon ligamatch under säsongsinledningen, är mannen på alla polska fotbollsfans läppar. Han stod för det avgörande målet i 2-1-segern mot Bosnien i den senaste Nations League-matchen och i veckans vänskapslandskamp mot Finland noterades yttern för ett äkta hattrick i den första halvleken. 5-1 slutade den matchen och Lewandowski vilades helt. Räkna med att den polska landsfadern finns med nu. Italien hade som väntat lekstuga mot Moldavien men stöter på tuffare motstånd nu. Dessa två länder stöttes på i den senaste upplagan av Nations League och då slutade det med en uddamålsvinst för Italien och en oavgjord kamp. Jämnt att vänta igen. Plocka med alla tecken där värdet till vänster blir strålande.

6. Bosnien – Nederländerna 2
Bosnien hade ett gyllene läge att ta sig till EM men förlorade playoff-semin mot Nordirland på straffar. En klart misslyckande från Balkan-nationen som i samlingen dessförinnan hade kryssat mot Italien i Nations League. 120 minuter i benen gör också att startelvan förmodligen behöver roteras en del. Nederländerna har fått en dags mer vila och bör ha betydligt piggare ben. Insatsen i träningsmatchen mot Mexiko var inget vidare, men här ska Oranje ta tag i taktpinnen från start. Trolig tvåa.

7. Norge – Rumänien X
Norge stod för en av sina sämre insatser under Lagerbäcks ledning när de föll mot Serbien efter förlängning i playoff mot EM. Haaland, Ödegaard och Sörloth hade inte alls någon bra dag på jobbet. 120 minuters match under torsdagen bör sitta lite i benen när Norge nu ställs mot Rumänien. Även gästerna föll i en playoff-match under torsdagen då Island blev för svåra i Reykjavik. Det var dock en i grunden ganska jämn tillställning. Rumänien och Norge möttes två gånger om i EM-kvalet och spelade då oavgjort båda gångerna. Norge förtjänar inte sitt stora favoritskap. Skippa den överstreckade ettan.

8. Finland – Bulgarien 1
Finland åkte på en rejäl kölhalning borta mot Polen tidigare i veckan. 1-5 slutade den tillställningen. I Nations League har Berguvarna inlett med en seger och en förlust. Triumfen plockades borta mot Irland efter en väl genomförd match och överhuvudtaget är vårt östra grannland att räkna med nuförtiden. Det är inte Bulgarien som åkte ur playoff mot EM efter att ha torskat med 1-3 hemma mot Ungern. Ännu en svag insats från bulgarerna som faktiskt bara har vunnit en av sina 17 senaste landskamper. Uselt! Finland ska hållas högre och trots viss överstreckning spikas ettan.

9. Ryssland – Turkiet 1
Ryssland har verkligen svårt för Sverige. Under torsdagen föll den ryska björnen med 1-2 hemma i Moskva. Det ska dock sägas att Blågult hade en hel del tur och att segern kanske inte var helt rättvis. Nations League har däremot börjat bra för det väldiga landet i öst som står på sex poäng och sex gjorda mål. Turkiet har ännu inte nätat i turneringen efter 0-0 mot Serbien och 0-1 mot Ungern. Visserligen gjorde turkarna tre baljor på Tysklands reserver i veckan, men på det stora hela ser gästerna ganska svaga ut. Ettan är troligast, men då den streckas alldeles för hårt plockas krysset med som stödhjul.

10. Nordirland – Österrike 2
Nordirland stod för ett smärre mirakel när de slog ut Bosnien efter straff i kvalet mot EM. Nu är det bara Slovakien som står mellan britterna och en plats i Sveriges EM-grupp. En del trötta ben lär nu finnas hos värdarna som dessutom har inlett Nations League uselt med 1-1 mot Rumänien och 1-5 mot Norge. Österrike föll oväntat hemma mot Rumänien vid den förra samlingen men besegrade Norge på Ullevål. Spelare för spelare är det inget snack om att alpnationen, med Alaba tillbaka i truppen, är minst en klass bättre. Trolig tvåa.

11. Serbien – Ungern X
Serbien stod för en strålande insats borta mot Norge och borde nog ha avgjort den semifinalen innan förlängningen. Milinkovic-Savic började på bänken men byttes in och blev stor matchhjälte med sina två mål. Skottland bör vara en munsbit i novembers final. Nu ska serberna försöka ladda om till Nations League där Ungern står för motståndet. Även gästerna har tagit sig till playoff-final via en enkel 3-1-seger borta mot Bulgarien. För deras del är det Island som väntar i finalen och Ungern är ett landslag som ser ganska intressant ut. Szalai och Sallai kan mycket väl störa Serbien och värdet till höger ser strålande ut. Börja där.

12. Skottland – Slovakien 2
Skottland och Slovakien spelade båda 120 minuters fotboll i torsdags och vann efterföljande straffläggning. Därmed ska de spela i varsin playoff-final nästa månad. Skottland imponerade dock föga hemma mot Israel och överhuvudtaget har kiltlandet svårt att få till det. Vid den senaste samlingen vann skottarna borta mot Tjeckien men var då helt utspelade, trots att Tjeckien tvingades ställa upp med sitt C-lag efter ett coronautbrott. Slovakien har mer tyngd i sin trupp där Marek Hamsik alltjämt går i bräschen och hamnar tvåan runt 20 procent är det en given utgång.

13. Israel – Tjeckien 2
Israel föll alltså mot Skottland på straffar och får nu ladda om inför en Nations League-match mot Tjeckien. En svår uppgift för de blåvita som verkligen hade chansen i torsdags. Weissman, Zahavi och Dabbur är en mycket kompetent anfallstrio men i övrigt finns det inte mycket att hämta i den israeliska truppen. Tjeckien har en spännande trupp där Darida, Krmencik, Vydra och Schick sticker ut lite extra. Här ska ölnationen gälla som ganska klara favoriter. Tvåan spikas utan några större betänkligheter.

Kassaskåpet! – Nederländerna
Bosnien såg direkt dåliga ut mot Nordirland och inte blir det lättare när en orange maskin kommer på besök. Nederländerna är bättre på varje position och vinner enkelt.

Varningen! – Polen
Polen och Italien spelade jämna matcher i förra upplagan av Nations League och med tanke på att de vitröda har Piatek, Milik, Grosicki och Lewandowski att tillgå i offensiven går ingen motståndare säker. Ettan måste med.

128 rader
1. Kroatien – Sverige 1X
2. Frankrike – Portugal 1X
3. England – Belgien X2
4. Island – Danmark 2
5. Polen – Italien 1X
6. Bosnien – Nederländ. 2
7. Norge – Rumänien X2
8. Finland – Bulgarien 1
9. Ryssland – Turkiet 1X
10. Nordirland – Österrike 2
11. Serbien – Ungern X2
12. Skottland – Slovakien 2
13. Israel – Tjeckien 2

1296 rader
1. Kroatien – Sverige 1X2
2. Frankrike – Portugal 1X2
3. England – Belgien 1X2
4. Island – Danmark 2
5. Polen – Italien 1X2
6. Bosnien – Nederländ. 2
7. Norge – Rumänien X2
8. Finland – Bulgarien 1
9. Ryssland – Turkiet 1X
10. Nordirland – Österrike 2
11. Serbien – Ungern X2
12. Skottland – Slovakien X2
13. Israel – Tjeckien 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

  • Spel för dig över 18 år
  • Spelar du för mycket?
    Ring Stödlinjen: 020-819100