Europatipset tips onsdag 8 maj 2024

Veckans första Europatips utspelar sig över två dagar där vi kan se fram emot rafflande semifinaler från Champions League, Europa League och Europa Conference League. Turkiska cupen och kvalet mot The Championship är inne i samma skede. Inhemsk fotboll står för resterande bidrag med stort fokus på Ettan Norra/Södra. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 18:44

1. Real Madrid – Bayern München 1
Vinicius Juniors sena kvittering på Allianz Arena har gett Real Madrid ett fint utgångsläge när denna Champions League-semi nu ska avgöras på Santiago Bernabeu. Senast “Marängerna” förlorade en tävlingsmatch på denna arena var för drygt ett år sedan. Det finns inte några tydliga brister hos Carlo Ancelottis manskap som i stort sett aldrig står för en svag insats. Bayern München kan absolut göra match av detta men med 1X så sitter vi relativt säkert i den spanska huvudstaden.

2. Club Brugge – Fiorentina X
Fiorentina skapade betydligt fler målchanser i Florens men italienarna vann endast med uddamålet tack vare Club Brugges kliniska förmåga. Nu får belgarna dock klara sig utan den tongivande mittfältaren Raphael Onyedika då nigerianen synade två ostskivor i det vändande mötet och är avstängd. Ett tungt avbräck med tanke på hur bra 23-åringen har varit mot slutet. Gästerna kommer därtill med fräschare ben då Vincenzo Italiano valde att lufta truppen i söndagens kamp mot Verona. De blåsvarta, som utmanar om ligatiteln, hade inte råd att göra detsamma i 2-1-viktorian mot Royal Antwerp. X2!

3. Peterborough – Oxford 1
Gårdagens playoff-semi mellan Bolton och Barnsley bjöd på en hel del dramatik där de sistnämnda inte var långt borta från att hämta upp ett 5-2-underläge. “The Trotters” lyckades dock säkra biljetten till Wembley och under onsdagen så ska Peterborough och Oxford göra upp om den andra platsen. “The U’s” ska försöka försvara sin 1-0-ledning på Weston Homes Stadium vilket inte blir den enklaste uppgiften. Senaste de gulblåa besökte denna arena så förlorade gästerna med 3-0 och slutresultatet i den matchen återspeglade matchbilden. Faktum är att Oxford inte har vunnit på denna arena sedan 2017 och Des Buckinghams adepter kommer få slita för att bibehålla sin uddamålsledning i Cambridgeshire. Ettan är ett spikalternativ.

4. Växjö – Häcken 2
Blott en poäng skiljer dessa antagonister åt när fyra omgångar har avverkats av Damallsvenskan men det råder klasskillnad mellan dessa antagonister. Växjö har haft ett ganska tacksamt spelschema under säsongsupptakten och räcker sällan till mot lag av Häckens kaliber. För ett par månader sedan så strålade klubbarna samman i Svenska Cupen och vann de gulsvarta komfortabelt med 3-0 på Bravida Arena. Anmärkningsvärt är att värdinnorna aldrig har vunnit ett inbördes möte efter sju försök och med tanke på hur Häcken har presterat under våren så lär vi inte få se något trendbrott på Visma Arena. Krysset ska övervägas på en högervriden bräda men utgångstvåan är given.

5. AFC Eskilstuna – Stockholm Internazionale 2
AFC Eskilstuna huserade i Allsvenskan så sent som 2019 men tillhör numera Ettan Norra och Melke Alans mannar har inte rosat marknaden under säsongsupptakten. Arrangören är fortfarande segerlösa efter sex spelade omgångar och ligger för närvarande näst sist i tabellen. De orangekläddas unga trupp har mycket att bevisa och ett stort ansvar kommer vila på AIK-lånet Henry Mejas axlar. Stockholm Internazionale kliver in till detta möte med två raka nederlag i bagaget men har överlag visat prov på ett högt kunnande och har fler strängar på sin lyra än sina antagonister. Spiktvåa!

6. IF Karlstad – Karlberg 2
Karlberg har blandat och gett under säsongsupptakten och har noterat två av vardera kulör så långt. Sju strutar på de senaste tre omgångarna är imponerande siffror där trojkan Kamil Dudziak, Ali Khan och Augustin Muyenga har övertygat. En trio som kommer ställa ett defensivt svajigt IF Karlstad på prov. Värmlänningarna har inte agerat förtroendeingivande mot slutet och har lämnat tomhänta från tre av de senaste fyra omgångarna där förlusten hemma mot tabelljumbon Friska Viljor häromsistens var en rejäl missräkning. Här blir arrangören väl hårt betrodda i vår mening där tvåan är en fräck chansspik.

7. Täby – Hammarby TFF X
Årets upplaga av Hammarby TFF ser väldigt intressant ut och gästerna ligger trea i den unga tabellen. Likt “Bajen” så har de grönvitas talangförening dock haft vissa bekymmer på resande fot under våren där bland andra Melvin Bajrovic har fått mindre uträttat utanför Hammarby IP:s portar. Täby är ett lag för den undre halvan men arrangören är inte den enklaste nöten att knäcka hemmavid och de inledande två bataljerna på Vikingavallen har båda slutat oavgjort. När tvåan streckas till skyarna så är det läge att jaga spelvärdet fullt ut. 1X!

8. Örebro Syrianska – Sollentuna 1
Sollentuna besitter i grunden ett högre kunnande än Örebro Syrianska men gästerna har inte alls fått till det under våren. Defensiven har varit under all kritik så långt och tongivande Pascal Simba har ännu inte spelat en enda minut. Johan Palm saknar med det sagt inte offensiva hot där Mannan Khalil och Ervin Gunan sticker ut och får SFK bara ordning på sitt försvarsspel så ska de svartvita börja klättra i tabellen. Örebro Syrianska har å andra sidan inte förlorat en hemmamatch sedan augusti månad och med tanke på hur Sollentuna har agerat under säsongsupptakten så får arrangören råda som knappa favoriter. Vi tar inga risker och helgarderar detta intrikata möte.

9. Ariana – Rosengård 1
Det sista inhemska bidraget hämtas från Ettan Södra där stadsrivalerna Ariana och Rosengård går i klinch på Malmö Stadion. Värdskapet toppar den unga tabellen med resultatraden 4-1-1 och de rödklädda ståtar med målskillnaden 14-6 och har alltså snittat över två mål per match så långt. Tonåringen Esim Mehmed har gjort det väldigt bra längst vänsterflanken och Andre Reinholdsson är ett annat nytillskott som har övertygat. Nykomlingarna Rosengård ska med det sagt inte underskattas. Isak Magnusson är en meriterad anfallare som ska skina på denna nivå och georgiern Tamaz Tsetskhladze ser ut att vara ett riktigt fynd. Ettan ska alltjämt betraktas som trolig men på större system så ska garderingspennan plockas fram.

10. Karagümrük – Trabzonspor 2
Det vankas semifinal i Turkiska cupen där Trabzonspor har en 3-2-ledning att försvara på Atatürk Olimpiyat. Gästerna har en väldigt namnkunnig trupp och ligger trea i Super Lig. Thomas Meunier, Trezeguet och Nicolas Pepe behöver inte introduceras för den fotbollskunniga och är likt Paul Onuachu spelare som torde trivas med ytorna som uppstår när Karagümrük måste kliva framåt. Arrangören har varit svårslagna i sin hemmaborg ska sägas och har endast förlorat fyra av 17 hemmamatcher i Super Lig. På en rimligt streckad bräda så tar vi alltjämt ställning åt öst där matchbilden som sagt torde ge Trabzonspor flera möjligheter till att sätta spiken i kistan.

11. Atalanta – Marseille 1
Delad ära blev utfallet på Stade Velodrome och det är ett resultat som gynnar Atalanta. Marseille har i mångt och mycket förlitat sig på sina hemmaprestationer i såväl Europa League som Ligue 1 under säsongens gång. Spelet på resande fot har varit undermåligt och faktum är att fransoserna endast har lyckats bortabesegrat AEK Aten i denna turnering. Med det sagt så har prestationerna varit av högre kvalitet sedan Jean-Louis Gasset tog över rodret och här målas Atalanta upp som väl stora favoriter av svenska folket. Krysset är således ett lämpligt komplement till ettan och den kupongrensande tvåan är inte helt tokig om plånboken tillåter.

12. Bayer Leverkusen – Roma 1
Roma tog sig hela vägen till Europa League-finalen i fjol efter att ha besegrat just Bayer Leverkusen i semifinalen. Här kommer tyskarna av allt att döma få revanschera sig. Xabi Alonsos manskap besegrade italienarna med 2-0 i Rom för en vecka sedan och de svartröda är som bekant obesegrade denna säsong. Att Daniele De Rossis manskap då ska vända ett tvåmålsunderläge på BayArena är högst tveksamt. En tvåa som understiger tio procent är å andra sidan väldigt lågt där Bayer Leverkusen trots allt kan spela på resultat. “Die Werkself” kommer göra sitt yttersta för att behålla sin förlustfria svit men till rådande streck så blickar vi brett.

13. Olympiakos – Aston Villa 2
Robin Olsen hade inte någon lyckad afton förra torsdagen när Aston Villa chockartat förlorade med 4-2 på Villa Park. Nu förväntas dock Emiliano Martinez vara åter och då finns en helt annan trygghet mellan stolparna. Här blir det full fart framåt redan från start och vi förväntar oss att “The Villans” åtminstone vinner det enskilda mötet trots bortaplan. Olympiakos kommer ligga lågt och försöka få ner tempot så gott som möjligt med en hel del spelförstörande. Vi hävdar att tvåan är ett kap kring rådande 40 procent.

Kassaskåpet! Aston Villa
Olympiakos besegrade Aston Villa med 4-2 på Villa Park där Robin Olsen blev syndabock. Emiliano Martinez förväntas vara tillbaka mellan stolparna nu och blir svårare att överlista på de få möjligheter som kommer uppstå. Vi anser att Birminghamklubben ska råda som tydligare favoriter i det enskilda mötet och spikar gladeligen tvåan kring 40 procent.

Varningen! Roma
Bayer Leverkusen är bevisligen svåra att besegra men Xabi Alonsos manskap har vid flera tillfällen lyckats bibehålla sin förlustfria svit och här säkrar de svartröda trots allt en finalplats vid en uddamålsförlust. När tvåan då understiger tio procent så har vi svårt att förbise kupongrensaren i österled.

144 rader
1. Real Madrid – B.München 1 X
2. Club Brugge – Fiorentina X 2
3. Peterborough – Oxford 1
4. Växjö – Häcken 2
5. AFC Eskils. – Sthlm Inter. 2
6. IF Karlstad – Karlberg 2
7. Täby – Hammarby TFF 1 X
8. Örebro Syr. – Sollentuna 1 X 2
9. Ariana – Rosengård 1
10. Karagümrük – Trabzonspor 2
11. Atalanta – Marseille 1 X
12. Leverkusen – Roma 1 X 2
13. Olympiakos – Aston Villa 2
1296 rader
1. Real Madrid – B.München 1 X
2. Club Brugge – Fiorentina X 2
3. Peterborough – Oxford 1
4. Växjö – Häcken X 2
5. AFC Eskils. – Sthlm Inter. 2
6. IF Karlstad – Karlberg 2
7. Täby – Hammarby TFF 1 X
8. Örebro Syr. – Sollentuna 1 X 2
9. Ariana – Rosengård 1 X 2
10. Karagümrük – Trabzonspor 2
11. Atalanta – Marseille 1 X 2
12. Leverkusen – Roma 1 X 2
13. Olympiakos – Aston Villa 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100