Europatipset tips onsdag 31 maj 2023

Derbyn från Småland, Skåne och Norrland är bara några av godbitarna som serveras på onsdagens Europatips. Kupongen, som sträcker sig över två dagar, innehåller dock inte bara fighter från Superettan. MLS, playoff mot Bundesliga och framför allt Europa League-finalen är också höjdpunkter. Nu åker vi!

Spelstopp 18:59

1. Sevilla – Roma X
Sevilla har tagit sig till final i Europa League sex gånger tidigare (även om det hette UEFA-cupen två av dessa gånger) och vunnit samtliga. Klubben vet helt enkelt inte hur det känns att åka på stryk i det här stadiet av turneringen och känslan är att spanjorerna kommer in med gott självförtroende igen efter en stabil vår. Det är dock ett problem att Acuna är avstängd. Roma är i sin andra Europafinal på två år efter att ha vunnit Europa Conference League och ingen på arenan lär vara mer taggad än José Mourinho. Portugisen kan mycket väl ha hittat en plan för att stänga ner ytorna för Sevilla. Krysset lockar mest, men det bör garderas tidigt med i första hand ettan.

2. Brage – Östersund 1
Brage föll ihop som ett korthus mot Jönköpings Södra och torskade med 1-4. Masarna saknade en del spelare då och det är alltjämt frågetecken kring viktiga Hellberg. Vi lär också få se en del byten i defensiven till denna match och då bör vi få se en förbättrad insats från värdarna. Östersund får klara sig utan mittbacken Mazur som visades ut när jämtarna fick stryk av Utsikten. De rödsvarta är långt ifrån det lag de var när de besegrade Arsenal på Emirates för att uttrycka sig försiktigt. Nu är till och med Brage på Domnarvsvallen svårt. Börja med ettan.

3. Gefle – GIF Sundsvall 1
I många år pratades det om Norrlandsfönstret i svensk fotboll och det brukade vara Gefle och GIF Sundsvall som turades om att öppna det. Nu ligger båda lagen i Superettan och ställs nu mot varandra i ett östkustderby. Giffarna har namnstarka pjäser på topp, men varken Hallenius eller Engblom har levt upp till de högt ställda förväntningarna. Resten av truppen håller dessutom ganska medioker klass. Gefle ser stabilare ut med en ramstark defensiv samt kvicke Leo Englund på topp. Detta vinner Gefle och ettan spikas till fint värde.

4. Landskrona – Trelleborg 1
Trelleborg har plockat tre raka segrar och tittar uppåt i tabellen. Det ska dock sägas att de har räddats av sitt fina anfall där Bohman sticker ut. Både Västerås och Skövde AIK har besegrats med siffrorna 3-2 och det går definitivt att sätta ett frågetecken kring försvarsarbetet. Landskrona föll mot svåra Öster i den senaste omgången, men stod återigen för en ganska bra prestation. BoIS har övertygat och på hemmagräset ska de gälla som favoriter i detta derby. Ettan är en tänkbar spik.

5. Utsikten – Örebro 2
Örebro SK har ett rutinerat lag denna säsong med gott om spelare med erfarenhet från spel i Allsvenskan. David Seger, Kevin Walker och Jake Larsson har varit där med ÖSK medan målvakten William Eskelinen har lirat i det svenska finrummet med GIF Sundsvall. Björnquist, Valgeirsson och Milleskog har också en del att ge. Det är bara en tidsfråga innan närkingarna lyfter i tabellen. Utsikten kan inte lyfta mer då de redan toppar tabellen. Allt har fungerat för göteborgarna som har en riktigt spännande trupp. I grunden är de dock på ungefär samma nivå som Örebro och här överskattas värdarna rejält. Högersidan är av högsta prioritet.

6. Atlanta United – New England 1
Atlanta United värvade in Giakoumakis från Celtic i februari och det var inget de behövde ångra. Greken har nätat åtta gånger i ligan och tillsammans med Almada bildar han en extremt svårstoppad duo. Det är svårt att se värdarna gå mållösa från gräset denna natt, speciellt med tanke på hur starka United är på hemmaplan. New England ligger strax före i tabellen men visar halvtaskig form och här får de verkligen slå ur underläge. Viss tendens till överstreckning finns, men kan ettan hålla sig under 60 procent är det en vettig spik.

7. Inter Miami – New York Red Bulls X
Inter Miami värvade in målkungen Josef Martínez från Atlanta United inför säsongen, men det har inte blivit någon omedelbar succé för venezuelanen. Tre baljor i ligan är facit och senast mot Montreal satt strikern på bänken tillsammans med före detta gnagaren Stefanelli. Phil Neville får ingen fason på laget som är jumbo i den östra konferensen. New York Red Bulls känns något stabilare och har en riktig matchvinnare i Dante Vanzeir som anslöt från Royale Union SG under vintern. Tjurarna torskar inte detta. X2 spelas.

8. Seattle – San Jose 2
Seattle Sounders är stabila och leder den västra konferensen. Detta är främst tack vare ett starkt försvarsspel. Det ska dock sägas att formen inte är den allra bästa. Tre av de fem senaste omgångarna har slutat med nederlag för Sounders och nu överstreckas värdarna grovt mot ett lurigt motstånd. San Jose ligger bara sju poäng bakom inför denna batalj. Bortaspelet har varit svagt och Earthquakes har ännu inte vunnit på resande tass. Espinoza, Kikanovic, Gruezo och de andra har dock kvalitén för att ändra på detta. Till de priser som erbjuds får inte högersidan glömmas bort. Helst ska alla tecken ritas ned.

9. GAIS – Örgryte 1
Torsdagen kliver in i ett stekhett derby på Gamla Ullevi där GAIS vill visa att de senaste poängtappen bara har varit tillfälligheter. Det är mycket som talar för att så är fallet för Makrillarna har spelat riktigt bra både mot Jönköpings Södra och AFC Eskilstuna trots att segrarna har uteblivit. Julius Lindberg behöver bara ställa in siktet igen så är de grönsvarta minst sagt svårstoppade. Örgryte har två raka segrar och ska absolut inte underskattas. Sällskapet ska dock hållas något lägre och ettan är första tecken ut.

10. Helsingborg – Skövde 2
Det osar ångest lång väg på Olympia där Helsingborg är i desperat poängbehov. Med sex poäng upp till säker mark börjar goda råd redan bli dyra. Tränare och sportchef har redan bytts ut och nu finns det inte mycket mer att göra för skåningarna. Inte mycket mer än att spela bättre fotboll och det verkar laget oförmöget att göra. Det är egentligen bara keepern Joelsson som håller någon klass. Skövde AIK har bara plockat två pinnar, men de har inte samma press på sig som HIF och här har västgötarna allt att vinna. Missa inte högersidan som rensar magiskt, även om alla tecken är att föredra.

11. Västerås – AFC Eskilstuna 1
Västerås avslutade säsongen storstilat i fjol och Kalle Karlsson har kunnat bygga vidare på det. VSK ligger tvåa i Superettan inför veckans omgång och har ett stabilt grundspel där varje spelare vet vad som förväntas av honom. Laget före jaget är ledorden och det har fungerat väldigt bra. Visst ska de grönvita vara favoriter denna torsdag, men streckningen har spårat ur lite. AFC Eskilstuna är inget strykgäng. Gästerna har tagit poäng i fyra raka omgångar och behöver få plats på kupongen. Helgardera från start.

12. Jönköpings Södra – Öster 2
Jönköpings Södra ser direkt svaga ut bakåt, men att det finns kraft i offensiven visade smålänningarna när Brage slogs tillbaka med 4-1. Pashang Abdulla är en jättefin målskytt och strikern ligger tvåa i skytteligan. Silverholt är ett bra komplement till snipern som säkert kommer få en och annan chans här. Det är dock svårt att se hur J-Södra ska lyckas hålla tätt. Öster lyckades äntligen segra igen när Landskrona fick åka hem från Växjö med svansen mellan benen. Bergmark-Wiberg, som leder skytteligan före Abdulla, var som vanligt förgrundsfigur och han kan mycket väl avgöra detta möte också. Strecka från höger.

13. Stuttgart – Hamburg 1
Hamburg vann sin avslutande seriematch och det utbröt en stor fest. Spelare och ledare grät av lycka medan supportrarna stormade arenan för att fira uppflyttningen med truppen. Det var bara det att Heidenheims match inte var slut och när konkurrenten om uppflyttning gjorde mål i 93:e och 99:e minuten förbyttes uppflyttning till kval. Det blir inte enkelt att ladda om batterierna. Stuttgart är dessutom ett mycket bättre fotbollslag med Silas och Guirassy i fören. Detta vinner värdarna relativt enkelt. Given etta.

Kassaskåpet! Stuttgart
Stuttgart har bara förlorat en av sina åtta senaste seriematcher och när playoff nu startar mot ett lag från divisionen under ska de gälla som klara favoriter. Ettan är given i detta första möte mellan lagen.

Varningen! Skövde AIK
Skövde har varit med i många matcher men inte lyckats ta de poäng de tycker att de förtjänat. Bra läge att ändra på detta finns nu mot ett pressat Helsingborg. Missa inte skrällen på Olympia.

144 rader
1. Sevilla – Roma 1 X
2. Brage – Östersund 1
3. Gefle – GIF Sundsvall 1
4. Landskrona – Trelleborg 1
5. Utsikten – Örebro X 2
6. Atlanta – New England 1
7. Inter Miami – NY Red Bulls X 2
8. Seattle – San Jose 1 2
9. GAIS – Örgryte 1
10. Helsingborg – Skövde 1 X 2
11. Västerås – AFC Eskils. 1 X 2
12. Jönköping – Öster 2
13. Stuttgart – Hamburg 1
1296 rader
1. Sevilla – Roma 1 X
2. Brage – Östersund 1 X
3. Gefle – GIF Sundsvall 1
4. Landskrona – Trelleborg 1
5. Utsikten – Örebro 1 X 2
6. Atlanta – New England 1
7. Inter Miami – NY Red Bulls X 2
8. Seattle – San Jose 1 X 2
9. GAIS – Örgryte 1 X
10. Helsingborg – Skövde 1 X 2
11. Västerås – AFC Eskils. 1 X 2
12. Jönköping – Öster 2
13. Stuttgart – Hamburg 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100