Europatipset tips, förslag och analys från Tipsrader

Europatipset tips onsdag 3 april 2024

Europatipset mitt i veckan tar tipparen från England, via Italien, Frankrike, Tyskland, Portugal, Nederländerna, Grekland och Schweiz till Turkiet. En salig blandning av cupmatcher och ligadito väntar och som vanligt när det kommer till den gröna bongen finns flera fina skrällägen längs vägen. Härliga tider!

Spelstopp 19:29

1. Arsenal – Luton 1
Arsenal övertygar som lag, matchen mot Man City var ytterligare bevis i raden. Individuellt saknar de rödvita dock i mitt tycke den yttersta spetsen på ganska många positioner och det kan ligga dem i fatet när rotationer tvingas fram. Ska spelare vilas inför matchen mot Bayern nästa vecka är det nu det gäller. Luton hemma är den på pappret absolut enklaste uppgiften under den tuffa tiodagarsperiod som The Gunners äntrade efter landslagsuppehållet och som innehåller fyra matcher. Luton nådde sånär en välförtjänt poäng mot Spurs senast och kommer inte lägga sig platt i jakten på livsviktiga poäng. När ettan når 90 procent kan det vara läge att se sig om efter en kryssgardering om plånboken räcker till.

2. Brentford – Brighton 1
Brighton gick åter på pumpen i helgen. Liverpool borta är givetvis ingen enkel uppgift men i min bok är det, återigen, intet tu tal om att frågetecknen fortsätter att hopa sig kring coach De Zerbi. I takt med att Potters välgjutna grunder krackelerar har de blåvita tappat och det senaste halvåret noteras knappt en enda seger mot respektabelt motstånd. Brentford ska hållas som ett sådant. Inget annat lag i Premier League har lika många poäng att hämta upp på underliggande statistik och faktum är att de enligt sådana siffror rör sig i samma härad av tabellen som Brighton. Oddsen gör gällande något liknande när de ställer fram värdarna som favorit. Strecka från vänster.

3. Manchester City – Aston Villa 1
Spelschemat är tufft även för City som får lite väl mycket kritik efter oavgjorda resultat mot Liverpool och Arsenal. Visst känns det absolut som att Peps gäng har en växel till att hitta inför mötet med Real Madrid nästa vecka, men det är knappast några blåbär de kryssat mot och resultatraden skrivs trots allt till 19-4-0 på de 23 senaste i alla turneringar. Rotationsresonemanget som framfördes ovan om Arsenal gäller dock inte de ljusblå just i denna match. Helgens match mot Crystal Palace ter sig tydligt bättre lämpad för ändamålet än mötet med tabellfyran Aston Villa. Unai Emerys gäng är välorganiserat och inte utan spets, däremot är de sämre borta och jag tror att en sådan som Clement Lenglet får det tufft att stå emot revanschsugna League Two-lirare likt Haaland på Etihad. Etta.

4. Fiorentina – Atalanta X
Vidöppet i Florens där det vankas semifinal i Coppa Italia. Match ett av två är det som gäller och då är det favorit på en försiktig matchbild. Att lagen är relativt jämna minskar inte sannolikheten och känslan är att detta kan dra sig åt endera håll. Å ena sidan ska Atalanta hållas som ett något bättre lag i grunden, å andra sidan har Fiorentina både form och hemmaplan i sin ringhörna. Jag tar det säkra före det osäkra och målar, till jämna odds såväl som jämna streck, in samtliga tecken på goe Stadio Artemio Franchi.

5. PSG – Rennes X
Semifinal väntar även i Coupe de France där Paris Saint Germain som vanligt går ut som stor favorit. Rennes är dock ett marigt motstånd och har så varit under längre tid, inte minst för PSG själva. Faktum är att miljardbygget bara vunnit tre av sina tio senaste inbördes och med Kylian Mbappe i tveksam form finns inga garantier för att facit förbättras nu. Gästerna är tunga att möta och coach Stephán var varsam vad gällde belastningen av sina nyckelspelare i helgens match mot Strasbourg för att maximera möjligheterna i denna fajt. Jag utesluter inte en skräll – alla tecken!

6. Bayer Leverkusen – Düsseldorf 1
Düsseldorfs cupdröm tar härmed slut. Andraligalaget har gjort en häftig men samtidigt ganska enkel resa och stöter nu på overkligt motstånd i form av Bayer Leverkusen. Alonsos gäng är fortsatt obesegrade i Förbundsrepubliken denna säsong och det är inte för att Bayern München varit dåliga. Faktum är att den blåröda jättens poängsnitt är på precis samma nivå som deras fem senaste säsonger dessförinnan. Istället är det Leverkusen som är vansinnigt skickliga och med tanke på att de inte vunnit varken cup eller en inhemsk titel på över 30 år det heller inget snack om laget kommer både laddat och lastat med självförtroende. Ettan spikas på BayArena.

7. Guimarães – Porto X
Semifinalen i Taça de Portugal mellan Guimarães och Porto blir sannolikt desto jämnare. Dels för att detta är det första av två möten men också för att värdarna är vansinnigt starka på Estádio Dom Afonso. 9-1-1 är raka siffror som får både Porschefantaster likväl som hemmafans att må. Att de blåvita gästerna har en vändande fajt på Dragao att luta sig tillbaka på gör att jag inte tror att de går all in för segern här. Med reapriser i vänsterkolumnen känns det ganska givet att blicka ditåt. 1X.

8. Heerenveen – Twente 2
Heerenveens säsong är på god väg att rinna ut i sanden. Laget är fast i Eredivisies mittrike och även om de fortfarande har chansen att nå topp 8 med tillhörande playoff om en Europaplats tyder det mesta på att de faller kort. Varken rådande form eller minusmålskillnad är kvalitetsstämplar. Twente presterar desto bättre. Trotjänare som Ricky van Wolfswinkel och Sem Steijn fortsätter att producera poäng med imponerande frekvens och bakom dem finns ett robust kollektiv. Med andraplatsen, som garanterar en Champions League-plats nästa år, inom räckhåll är Twente en vettig singel att luta sig mot.

9. Utrecht – Zwolle 1
Utrecht har inte riktigt orkat hålla ihop det mot slutet. Samtidigt som försvaret börjat läcka har offensiven gått i stå och det bådar knappast gott inför säsongsavslutningen. Mittenlaget Zwolle är normalt sett ett lag de ska ha goda chanser att besegra, men bommen mot gästernas tabellgranne Almere City häromveckan tillsammans med blott en seger på de fyra senaste gör att man bör ifrågasätta en etta norr om 70-strecket. Speciellt så när inbördes möten tas i beaktning – faktum är att Zwolle bara förlorat ett av de senaste fem. Ettan garderas med kryss på Stadion Galgenwaard.

10. Panathinaikos – AEK Aten 2
Ett formtoppat AEK gör sitt för att försvara ligatiteln och Niclas Eliasson inte minst. Svensken skickade in matchens enda mål mot Olympiakos senast och förlängde därmed huvudstadslagets förlustfria ligasvit till 22 matcher. Otroligt starkt givetvis och även om ett nytt tufft möte väntar mot Panathinaikos ska de gulklädda stå med klart rimlig poängchans. Värdarna föll i det viktiga hemmamötet med PAOK i helgen och har därmed bara vunnit en av sina senaste fyra fajter på Stadio Apóstolos Nikolaidis. Utan avstängde Sebastián Palacios blir det tufft emot ånyo. Strecka från höger.

11. Zürich – Winterthur 1
Winterthur har skrällt rejält i Schweiz och innehar i nuläget en plats bland de sex främsta. Sayfallah Ltaief är kanske den största enskilda orsaken till detta med sina åtta mål. Jämfört med Zürich, som placerar sig ovan gästerna, är ändå ingetdera överdrivet imponerande. Trots att värdarna inte gör någon stor säsong med deras mått mätt ska de ändå vara snäppet starkare på Stadion Letzigrund och till rådande procent är ettan en vettig spik.

12. Kayserispor – Kasimpasa 1
Kasimpasa tappade ledning till förlust mot Galatasaray senast och Recep Tayyip Erdoğans favoritlag har därmed vunnit blott en av sina fem senaste fajter. Detta med uddamålet mot jättejumbon İstanbulspor, som tagit 13 poäng på 30 omgångar. Tillåt mig att inte bli imponerad. Nya tag tas mot Kayserispor men jag tror inte gästerna vinner denna gång heller. Värdföreningen, under ledning av Burak Yilmaz, behöver några poäng till för att sitta helt säker på sin mittenplats och jag tror de tar steg under onsdagen. Ettan först.

13. Konyaspor – Trabzonspor X
På tal om poängbehov så har både Konyaspor och Trabzonspor ett sådant. Fahrudin Omerovics förstnämnda krigar för kontrakt, de sistnämnda jagar i toppen. Eller, jagar och jagar. Tabelltrean är 30 (!) poäng från andraplatsen och agerar knappast som att behovet är överhängande. Tre poäng av nio har bärgats de senaste tre och det ska poängteras att bortaspelet är svagt. Konyaspor är däremot på uppgång i botten. Åtta inspelade poäng på fyra matcher är bra och blott två hemmatorsk sedan oktober månad är ännu bättre. Med fint värde till vänster är tvåan ett tänkbart avslag.

Kassaskåpet! Leverkusen
Trippeldrömmen lever för Alonsos suveräner och den dör såklart inte hemma mot andraligalaget Düsseldorf, som drömlottat sig fram till denna semi. Ettan dunkas in.

Varningen! Guimarães
Guimarães är blytunga på hemmagräset och ska definitivt inte glömmas bort när Porto kommer på besök för det första av två möten. 1X är fina tecken som testas tidigt.

144 rader
1. Arsenal – Luton 1
2. Brentford – Brighton 1
3. Man City – Aston Villa 1
4. Fiorentina – Atalanta 1 X 2
5. PSG – Rennes 1 X 2
6. Leverkusen – Düsseldorf 1
7. Guimarães – Porto 1 X
8. Heerenveen – Twente 2
9. Utrecht – Zwolle 1 X
10. Panathinaikos – AEK Aten X 2
11. Zürich – Winterthur 1
12. Kayserispor – Kasimpasa 1
13. Konyaspor – Trabzonspor 1 X
1296 rader
1. Arsenal – Luton 1
2. Brentford – Brighton 1 X
3. Man City – Aston Villa 1
4. Fiorentina – Atalanta 1 X 2
5. PSG – Rennes 1 X 2
6. Leverkusen – Düsseldorf 1
7. Guimarães – Porto 1 X 2
8. Heerenveen – Twente 2
9. Utrecht – Zwolle 1 X
10. Panathinaikos – AEK Aten X 2
11. Zürich – Winterthur 1
12. Kayserispor – Kasimpasa 1 X
13. Konyaspor – Trabzonspor 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100