Europatipset tips onsdag 29 maj 2024

Norskt ligaspel, svenskt kval mot Svenska Cupen och häftiga matcher från MLS präglar onsdagens Europatips. Innan dess ska vi dock titta till en allsvensk batalj och framför allt en europeisk cupfinal från Aten. Trots mer eller mindre hemmaplan så tror jag att Olympiakos får det tufft. Vi kör igång!

Spelstopp 18:59

1. Olympiakos – Fiorentina 2
Olympiakos körde över Aston Villa i semifinalen av Europa Conference League och bäst av alla var El Kaabi som nätade hela fem gånger på 180 minuters fotboll. Därmed har de tagit sig till sin första europeiska cupfinal någonsin. Att matchen spelas i Aten, bara en och en halv mil från den egna hemmaplanen, gör inte saker och ting sämre. Jag tror dock att detta blir ett stort antiklimax för grekerna. Fiorentina har ett bättre spelarmaterial och har rutin efter finalförlusten mot West Ham förra året. Det avgör saken. Tvåan spikas.

2. Mjällby – Häcken 1
Häcken är inget gräslag, det har varit tydligt mot slutet. De två senaste matcherna på detta underlag har båda slutat med 0-3-förluster mot GAIS och Halmstad. Derbyt mot de grönsvarta på Gamla Ullevi var faktiskt en helt bedrövlig insats från Hisingens stolthet och kommer de inte upp i högre nivå nu så blir det tufft på Strandvallen också. Mjällby är välorganiserade och faller sällan ur ramen hemma i Blekinge. Det tror jag inte värdarna gör nu heller. Med 1X sitter vi lugnt i båten.

3. Brann – Kristiansund X
Brann har tappat farten en aning mot slutet. Den andra halvleken mot Molde var inte alls bra och då tappade laget från Bergen 1-0 till 1-3. Innan dess lirade Bård Finne och hans lagkamrater 2-2 borta mot Kristiansund. Det finns mer att ta av hos Brann, men de behöver också plocka fram kunnandet för att vinna här. Kristiansund står för motståndet igen och kan de stå för en lika fokuserad insats som förra mötet mellan lagen så finns det poängchans i Vestlandet. När ettan sticker iväg högt väljer jag att måla hela vägen och hålla tummarna för en knall.

4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
Någon knall tror jag däremot inte alls på i norra Norge när Sandefjord kommer på besök. Gästerna är nästjumbo i serien och har tre raka förluster bakom sig. Kapten Filip Ottosson, som vi känner igen från hans tid i Landskrona, är en riktigt duktig mittfältare men i övrigt är det få spelare i truppen som sticker ut. Bodö/Glimt har ett riktigt bra lag med norska mått mätt och i Grönbaek och Berg har de seriens två kanske bästa centrala spelare. Den duon vinner kampen mot Ottosson och Bodö vinner matchen. Ettan spikas.

5. Tromsö – Fredrikstad 1
Fredrikstad är en pigg uppkomling som hänger med i toppen av Eliteserien. Senast fick de en tidig utvisning i matchen mot Tromsö, men löste ändå 0-0 efter ett stort slit och en skopa gammal hederlig bonnröta. Samma Tromsö står på andra sidan nu och Stian Molde får se matchen vid sidan av planen, avstängd som han är. Detta bör också bli en ganska lurig uppgift för det gästande topplaget. Tromsö är betydligt bättre hemma än vad de är på bortaplan och med en lång resa i benen får Fredrikstad svårt att hävda sig. Börja med ettan.

6. Haninge – Stockholm Internazionale 2
Haninge har verkligen plockat in meriterade namn för att försöka ta steget upp till Ettan. Erkan Zengin är en slags spelande tränare och på topp hittas Pa Dibba som vräkte in mål i Turkiet för bara något år sedan. Mål gör han såklart även på den här nivån. Nu väntar ett kval mot Svenska Cupen och motståndet är av tuff art. Stockholm Internazionale har väldigt fina underliggande siffror i Ettan Norra och lär vara med i toppen av den serien hela säsongen lång. Favoriter ska Inter vara trots bortaplan, men i en förmodat målglad batalj är det läge att få med en kompletterande etta från start.

7. Franke – Täby 2
Täby mår inget vidare just nu och är med i den absoluta botten av Ettan Norra. Resultaten går emot och prestationerna är inte alls bra. Då är det ändå skönt att bryta av vardagen med ett kval mot Svenska Cupen. Där kliver Täby också in som relativt klara favoriter. Franke tvingades kvala sig kvar i Division 2 i fjol och även fast det har sett bättre ut under våren så bör det skilja en del upp till ett lag från divisionen ovanför. Jag tror den skillnaden visar sig tydligt och gillar spiktvåan skarpt.

8. Montreal – DC United 2
DC United har en sämre period bakom sig med enbart en poäng på de tre senaste omgångarna. Jag tycker dock att truppen håller helt okej nivå. Mateusz Klich finns på mittfältet och han har tidigare visat framfötterna i Premier League med Leeds. Klubbens viktigaste spelare får ändå Benteke sägas vara. När strikern är på humör kan han göra mål mot vilket lag som helst. Montreal har nio raka tävlingsmatcher utan seger och ser helt bedrövliga ut. Trots hemmaplan tror jag att kanadickerna får problem igen och tvåan är en vettig utgång.

9. New York Red Bulls – Charlotte 2
New York Red Bulls är ett frejdigt lag som vräker in mål men dessvärre också släpper in en del bakåt. Emil Forsberg inledde på bänken senast i derbyt mot City som Tjurarna torskade. Nu bör svensken ta plats bredvid Dante Vanzeir på topp. En grym duo. I backlinjen ser det sämre ut när kapten Nealis är avstängd. Noa Eile kommer att testas rejält. Charlotte är inget dåligt lag som har fem raka hållna nollor. Med Liel Abada tillbaka från skadelistan kan de absolut störa i storstaden. Jag tror på en del mål här och gillar då att steka krysset. Ett-två spelas.

10. Philadelphia – Toronto X
Toronto har flera mycket meriterade spelare i sin trupp. Bernardeschi och Insigne är två italienare med minst sagt hyfsade CV:n och Osorio är en landslagsmeriterad kanadensare. På mittfältet kan Matty Longstaff, som har spelat i allt från Premier League till League Two de senaste åren, ta plats. Philadelphia har fyra raka förluster på hemmaplan, men Bedoya och hans vänner kan mycket mer än vad de har visat i dessa matcher. Värdarna är rättmätiga favoriter, men jag köper inte den höga streckningen på ettan. Måla på hela vägen och jobba knall.

11. Austin – Portland X
Portland har bara vunnit en av åtta bortamatcher under våren och släpper in alldeles för mycket mål. Två baljor per match i snitt bakåt är inte hållbart. Framåt finns det däremot en del fina spelare och Evander, tidigare hos de nyblivna danska mästarna Midtjylland, behöver inte många chanser för att göra mål. Austin har gått som tåget på hemmaplan mot slutet. Fem raka segrar finns framför den egna publiken och tipparna tror hårt på att den sjätte kommer nu. Jag är inte lika övertygad och med allt spelvärde till höger är det tveklöst X2 som ska klickas i först.

12. Chicago – Orlando 2
Orlando har inte fått det att stämma under våren, men truppen är inte alls så pjåkig. Pedro Gallese är en av målvakterna med högst högstakapacitet i MLS och framför peruanen finns den skickliga landsmannen Cartagena. Robin Jansson är ett annat alternativ i försvarslinjen. Längre fram i banan hittas namn som Lodeiro och inte minst Luis Muriel. Chicago har 0-3-5 på sina åtta senaste matcher och jag tror inte att värdarna räcker till nu heller. Värdet på tvåan är inte speciellt bra men det är ändå en vettig spik.

13. Houston – Colorado 1
Houston Dynamo går kallt just nu, men hemma i Texas brukar de prestera på en helt okej nivå. Sju matcher här har gett poäng fem gånger. Centrallinjen med Sviatchenko, tidigare i Midtjylland, i försvaret samt ytterst meriterade Herrera på mittfältet går inte av för hackor. Det gäller bara för Houston att börja göra lite mer mål. Colorado har inga problem med målskyttet, men åtta insläppta mål på de två senaste omgångarna är oroväckande siffror. Houstons stabilitet avgör detta. Ettan lämnas ensam.

Kassaskåpet! Bodö/Glimt
Bodö/Glimt toppar den norska ligan och har flera spelare av allra högsta klass. Berg, Grönbaek och Mikkelsen ser till att de gulsvarta tar tre enkla poäng på hemmaplan.

Varningen! Kristiansund
Kristiansund tog poäng av Brann för mindre än två veckor sedan och även fast det lär bli tuffare på bortaplan så ska inte gästerna räknas bort helt och hållet. Glöm inte den lågt streckade högersidan.

144 rader
1. Olympiakos – Fiorentina 2
2. Mjällby – Häcken 1 X
3. Brann – Kristiansund 1 X 2
4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
5. Tromsö – Fredrikstad 1
6. Haninge – Sthlm Inter. 1 2
7. Franke – Täby 2
8. Montreal – DC United 2
9. NY Red Bulls – Charlotte 1 2
10. Philadelphia – Toronto 1 X 2
11. Austin – Portland X 2
12. Chicago – Orlando 2
13. Houston – Colorado 1
1296 rader
1. Olympiakos – Fiorentina 2
2. Mjällby – Häcken 1 X
3. Brann – Kristiansund 1 X 2
4. Bodö/Glimt – Sandefjord 1
5. Tromsö – Fredrikstad 1 X
6. Haninge – Sthlm Inter. 1 2
7. Franke – Täby 2
8. Montreal – DC United X 2
9. NY Red Bulls – Charlotte 1 X 2
10. Philadelphia – Toronto 1 X 2
11. Austin – Portland 1 X 2
12. Chicago – Orlando 2
13. Houston – Colorado 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100