Europatipset tips onsdag 15 mars 2023

Onsdagens Europatips är en långfilm med livslängd över två dagar. Stekheta åttondelsfinaler från Champions League, Europa League och Europa Conference League står alla i fokus där många ögon kommer att riktas mot Tele2 Arena. Premier League och The Championship finns också med på ett hörn. Nu kör vi!

Spelstopp 20:29

1. Real Madrid – Liverpool 2
Det är ingen liten uppförsbacke som Liverpool ska bestiga mot Real Madrid. 2-5 i baken från det första mötet var pinsamma siffror för Klopps gäng som givetvis får svårt att vända på steken i den spanska huvudstaden. I denna enskilda uppgift ska dock engelsmännen inte räknas bort. Medan de rödklädda har ett ljusnande truppläge riskerar “Marängerna” att få klara sig utan både Alaba och Benzema som dras med skador. Den stora ledningen medför också att Ancelottis mannar inte behöver vinna denna drabbning vilket gör den lågt streckade tvåan lockande. “Gubben” (etta-tvåa) är en möjlig lösning.

2. Napoli – Eintracht Frankfurt 1
Napoli var numret större än Eintracht Frankfurt redan i Tyskland där italienarnas 2-0-seger faktiskt kunde varit större. Att Spalletti och company hjälptes av en utvisning på Kolo Muani gynnade både det första mötet samt denna retur då fransmannen inte får deltaga. Osimhen och Kvaratskhelia får således inte mördande konkurrens om rampljuset och nämnas bör också att Lindström fattas tyskarna på grund av skada. Med detta i åtanke är det faktiskt svårt att se besökarna göra match av denna enskilda drabbning. Ettan duger som fulspik när betydligt bättre skrällägen finns på annat håll.

3. Southampton – Brentford 2
Ruben Sellés var nöjd med 0-0 mot Manchester United på Old Trafford och sett till resultatet är det inte svårt att förstå varför. Det ska dock nämnas att Casemiro såg rött redan i den första halvleken och att Southampton inte klarade av att utnyttja det numerära överläget är en fingervisning om varför värdarna bottnar Premier League. Kunnandet finns för att klara sig kvar men det blir inte lätt att handskas med ett Brentford som förtjänade väldigt mycket mer än 0-1 i nacken mot Everton. Såväl spel- som chansmässigt var The Bees det bättre laget och även om bortaspelet varit ett problem ligger en passande matchbild i korten för de tillresta. Toney, Henry och Mbeumo är några av gästernas potentiella matchvinnare. X2 räcker lång väg.

4. Brighton – Crystal Palace 1
Dessa rivaler kamperade för några år sedan i samma delar av tabellen men Brighton har tagit enorma kliv i modern nutid. Sett till Expected Points och annan form av underliggande statistik är The Seagulls redo för Champions League medan Crystal Palace presterat som en nedflyttningskandidat sedan uppehållet. Blott en seger på samtliga tävlingsmatcher efter VM är katastrofala siffror och onsdagens kombattanter är en opponent som brukar vålla gästerna enorma problem. March och Mitoma kan sänka “Örnarna” på egen hand och trots marginell överstreckning ligger ettan klart närmast till hands. Spik!

5. Cardiff – West Bromwich X
West Bromwich sladdar fortfarande utanför playoff-platserna trots att The Baggies underliggande statistik tillhör ligans allra främsta. Den stora anledningen till detta är de katastrofala resultaten på främmande gräs. Fem raka förluster i alla tävlingar utanför hemtrakterna är dyster läsning och Cardiff är inte ett lag som besegras hur som helst i Wales. Värdarna är ett traditionellt starkt manskap framför egen publik där Lamouchis mannar ordnat två raka triumfer. The Bluebirds ska inte känna sig underlägsna denna afton heller. Krysset gillas men garderingar föredras.

6. Blackburn – Reading X
Blackburn var inte långt ifrån att hämta upp 0-3 till delad pott mot Stoke. Under matchens fem sista minuter reducerade Tomassons gäng två gånger om men sett ill händelseförloppet hade 3-3 varit väldigt orättvist. Värdarna har en tendens att dippa när det som minst anas och någon given favorit är inte ettan när Reading kommer på besök. The Royals rosar heller inte marknaden men mot en aktör som inte trivs i spelförande kostym ska Inces manskap kunna bjuda upp till dans. Så länge ettan dansar över 65 procent råder garderingstvång. Helst hela spannet.

7. Hull – Burnley 2
Burnley gick på en liten mina när de bara fick 0-0 mot Blackpool. Ordning på torpet blev det när Wigan enkelt lades på rygg med 3-0 och det är bara att konstatera att gästerna själva bestämmer hur snabbt de vill säkra återkomsten till Premier League. Nämnas bör att Manchester City stundar i FA-cupen på lördag, men sköter Kompanys mannar sina kort rätt mot Hull är detta likväl deras fight att förlora. “Tigrarna” gör bra ifrån sig på MKM Stadium men riskerar väldigt snart att ha en mindre motiverande transportsträcka framför sig till säsongens slut. Räknas bort ska de orangesvarta inte göras men tvåan är med det sagt trolig.

8. Huddersfield – Norwich 1
David Wagner anlitades för att få Norwich på rätt köl men tysken har hittills inte fått The Canaries att prestera som en enhet. Högt (3-2 mot Millwall) blandas med lågt (0-1 mot Sunderland) och innan gästerna visar att de hittat nödvändig stabilitet i sina prestationer är över 65 procent på tvåan alldeles för mycket mot ett desperat Huddersfield. The Terriers har inte flugit under Neil Warnock men framför den egna publiken bör de blåvita åtminstone kunna krympa ytorna för Norwichs offensiv. Får de hemmahörande in ett ledningsmål kan det gå troll i gästerna som är bräckliga favoriter. 1X måste prioriteras.

9. Luton – Bristol City X
Lutons 1-0-seger borta mot Sheffield United var inte helt oväntad sett till hur The Hatters fungerat de senaste säsongerna. I matchbilder där värdarna slipper ta tag i taktpinnen trivs de som allra bäst medan större problem hopar sig när motståndarna väljer att ligga lågt och spela på omställningar. Bristol City har agerat solitt under vintern och våren och lyckas gästerna med sin matchplan på Kenilworth Road anser vi att svenska folket är snett ute i sin värdering av matchen. Scott, Wells och Sykes är spelare som på egen hand kan lägga fälleben för Luton. Måla tvärs över och jobba in X2 till låg procent.

10. Sunderland – Sheffield United 2
Rödvit batalj från Stadium of Light dit Sunderland vänder med stärkt självförtroende. 1-0 mot Norwich bröt en tre matcher lång förlustsvit för The Black Cats som fortfarande är med i racet om playoff-platserna. Förutsättningar finns för att göra det svårt även för Sheffield United men känslan är ändå att Heckingbottoms manskap besitter en växel som Sunderland saknar. Revanschlustan bör dessutom vara stor hos de tillresta efter två tunga och knappa förluster på de tre senaste. Det vändande mötet slutade i moll för The Blades som ska hållas högst även i Englands norra delar. Tänkbar spiktvåa.

11. Djurgården – Lech Poznan 1
Djurgården visade prov på enorm moral när de trots en sval första halvlek – och 0-2 i nacken mot Lech Poznan – kom ikapp till 2-2 mot Malmö FF. Från straffpunkten säkrade stockholmarna sedan avancemanget i Svenska Cupen och boosten av detta ska inte underskattas inför returen mot polackerna. Svensklaget på andra sidan var kanske inte helt förtjänta av 2-0 i den första drabbningen och även om Edvardsen är avstängd får Karlström och company se upp mot mittfältarens gamla kamrater. Huruvida det räcker till avancemang i Europa Conference League återstår att se men ettan gillas i huvudstaden. Den vågade spikar Djurgården!

12. Freiburg – Juventus 1
Juventus var det bättre laget i Turin och borde kanske fått in något mål till sett till matchbilden. Italienare och 1-0-ledningar är normalt en ekvation som går ihop men när Juve reser till Europa-Park Stadion vill vi höja ett varningens finger för Freiburg. På egen matta är Christian Streich med adepter aktade i Bundesliga och när så gott som all motivation finns till vänster är det fint läge att blicka bort från den betrodda tvåan. Grifo och Gregoritsch är två spelare som kan se till att “Den gamla damen” får det svettigt i Baden-Württemberg. Strecka från vänster där spelvärdet finns. Avslag på tvåan.

13. Fenerbahce – Sevilla 1
Sevilla har 1-0 att gå på från det vändande mötet i Spanien men trygg är inte ledningen. Jorge Sampaolis gäng förlorade xG trots hemmaplan och Fenerbahces mäktiga offensiv kan mycket väl bli utslagsgivande när aktörerna går i klinch i Istanbul. Güler, King och inte minst Valencia är spelare vars spetsegenskaper Sevilla kan få svårt att handskas med om de inte är på tårna. De tillrestas rutin från just denna turnering till trots är det svårt att slita blicken från den sunt streckade ettan. Fener är ett fullgott spikalternativ till runt 45 procent!

Kassaskåpet! Brighton
Brighton spelar fotboll som ett Champions League-lag och är för dagen flera nummer större än Crystal Palace. Ettan står stadigt allena på sydkusten.

Varningen! Bristol City
Luton har en tendens att gå ner sig när de förväntas föra matchbilden och mot ett skickligt Bristol City går värdarna inte säkra. X2 måste finnas med.

144 rader
1. Real Madrid – Liverpool 1 2
2. Napoli – Frankfurt 1
3. Southamp. – Brentford X 2
4. Brighton – Crystal P 1
5. Cardiff – West Brom X
6. Blackburn – Reading 1 X 2
7. Hull – Burnley X 2
8. Huddersfield – Norwich 1 X
9. Luton – Bristol City 1 X 2
10. Sunderland – Sheff U 2
11. Djurgården – L.Poznan 1
12. Freiburg – Juventus 1
13. Fenerbahce – Sevilla 1
1296 rader
1. Real Madrid – Liverpool 1 2
2. Napoli – Frankfurt 1
3. Southamp. – Brentford X 2
4. Brighton – Crystal P 1
5. Cardiff – West Brom X 2
6. Blackburn – Reading 1 X 2
7. Hull – Burnley 1 X 2
8. Huddersfield – Norwich 1 X 2
9. Luton – Bristol City 1 X 2
10. Sunderland – Sheff U 2
11. Djurgården – L.Poznan 1
12. Freiburg – Juventus 1 X
13. Fenerbahce – Sevilla 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100