Europatipset tips lördag 18 maj 2024

Bundesliga och Liga Portugal ska avrundas under lördagen och viktiga poäng står på spel för flera av lagen på kupongen. Vi hittar även inslag från Serie A, La Liga och kvalet mot The Championship innan blickarna riktas inhemskt med fotboll från Superettan och Ettan Norra/Södra. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 14:59

1. Torino – Milan X
Milan gjorde slarvsylta av Cagliari i den föregående omgången och andraplatsen är i och med segern fastställd. I övrigt så har gästernas form varit nedåtgående och utan något av vikt att spela för så är den hårt ansatta tvåan knappast befogad när ett hemmastarkt Torino ska besökas. Arrangören har endast lämnat tomhänta från två av 18 hemmamatcher så långt men anmärkningsvärt är att hälften av matcherna på Stadio Olimpico di Torino har slutat i delad ära. 1X är rätt väg att gå

2. Lecce – Atalanta 2
Atalanta har kopplat ett stadigt grepp om den sista Champions League-platsen i Serie A med fyra segrar i bagaget. Roma är den främsta konkurrenten med tre poäng färre men till saken hör att Bergamo-klubben även har en match till godo. Fyra poäng från de avslutande tre omgångarna krävs för att garantera femteplatsen på egen hand. Förutsättningarna till att fortsätta på segerspåret är goda när de blåsvarta besöker Stadio Via del Mare men tvåan streckas därefter. Lecce har inget av vikt att spela för men har i närtid plockat poäng mot ovan nämnda Roma på denna arena och till rådande streck så är vi inte sena med att komplettera utgångstvåan med krysset.

3. Alavés – Getafe 1
Nykomlingarna Alaves har varit en positiv överraskning denna säsong och har siktet inställt på att placera sig på den övre halvan av La Liga. Med tio poäng från de senaste fem omgångarna så har arrangören vittring på lördagens antagonister som i sin tur har förlorat tre matcher i följd. Getafe har för övrigt lämnat mållösa från dessa bataljer där Borja Mayorals skadefrånvaro har varit påtaglig. 27-åringen kommer inte heller finnas tillgänglig under de avslutande två omgångarna och då vilar ett stort ansvar på Mason Greenwoods axlar. Vi tar ställning åt väst.

4. Braga – Porto X
Estadio Municipal de Braga rustar upp för en riktig rysare i Liga Portugals sista omgång. Dessa antagonister ska nämligen göra upp om tredjeplatsen i det portugisiska finrummet. Porto sitter i förarsätet med en poäng mer och är i grunden det bättre laget men hemmafördelen ska inte underskattas. Faktum är att Drakarna inte har vunnit på denna arena sedan 2019. På en rimligt streckad bräda så gör vi det enkelt för oss och blickar brett.

5. Bolton – Oxford X
En biljett till The Championship står på spel när dessa antagonister strålar samman på Wembley under lördagen. Bolton målas upp som väl stora favoriter av spelarpoolen. “The Trotters” samlade på sig tio poäng mer än Oxford i grundserien vilket Ian Evatts manskap åstadkom via ett bättre hemmaspel och det är relevant när det nu ska spelas på neutral mark. Cameron Brannagan och Mark Harris är spelare som kan vägleda “The U’s” till den engelska andradivisionen och på en kraftigt vänstervriden bräda så är det onekligen X2 som lockar mest.

6. Hoffenheim – Bayern München X
Vi har svårt att se Bayern München lägga någon större vikt på huruvida de slutar tvåa eller trea i tabellen. Hur som haver så behöver Thomas Tuchels manskap plocka en poäng för att säkra andraplatsen bakom mästarna Bayer Leverkusen. Hoffenheim har desto mer att spela för och behöver vinna lördagens dust för att säkra Europaspel på egen hand. Sjätteplatsen går inte heller att utesluta i och med 6-0-viktorian mot Darmstadt senast vilket gör att “Die Kraichgauer” närmar sig samma målskillnad som Eintracht Frankfurt. Vi chansar bort den hårt ansatta tvåan – 1X!

7. Wolfsburg – Mainz 2
Mainz fortsätter att imponera under säsongsavslutningen och klev upp till säker mark efter 3-0-viktorian mot Dortmund. Gästerna har åtta raka utan nederlag och mot ett omotiverat Wolfsburg finns förutsättningar att säkra kontraktet på egen hand. Arrangören stod inte för någon särskilt inspirerande insats mot ett reservbetonat Bayern München senast och är nog mest bara lättade över att slippa en ångestfylld nedflyttningsstrid under den sista omgången. Tvåan kan gott singlas kring 40 procent.

8. Union Berlin – Freiburg 2
Union Berlin har helt tappat konceptet och med endast två poäng från de senaste sju omgångarna så har fjolårsfyran trillat ner till negativ kvalplats. Defensiven har varit en enda röra mot slutet och en pålitlig målskytt saknas där Robin Gosens toppar den interna skytteligan med sina sex strutar. Freiburg har inte heller rosat marknaden mot slutet och har inte längre en Europaplats i egna händer. Vincenzo Grifo är dock en skicklig lirare som kan vägleda “Breisgau-Brasilianer” till en viktig trepoängare för att sätta press på Hoffenheim. Vi tar ställning åt öst.

9. Bayer Leverkusen – Augsburg 1
Bayer Leverkusen är ruskigt nära att fullborda säsongen som obesegrade, alla tävlingar inkluderat. Vi har svårt att se Xabi Alonsos manskap falla på målsnöret när det kommer till ligaspelet. Augsburg har nämligen kollapsat under slutspurten och med fyra raka nederlag i bagaget så är gästerna borträknade i racet om sjundeplatsen. När ettan streckas till skyarna så vill vi dock plocka med krysset omgående vilket är ett utfall som de rödsvarta skulle vara belåtna med.

10. Degerfors – Örgryte 1
Örgryte tog en efterlängtad seger borta mot Varberg senast vilket var göteborgarnas första viktoria för säsongen. Edi Sylisufaj har börjat leverera framåt och har hamnat i målprotokollet i tre av de senaste fyra omgångarna men spelmässigt så finns det alltjämt mer att önska från de blåröda. Degerfors har lämnat tomhänta från de senaste två omgångarna men värmlänningarna har överlag presterat på en klart högre nivå än sina antagonister. Arrangören får visserligen klara sig utan trojkan Sebastian Ohlsson, Abdelkarim Mammar Chaouche och Mamadou Diaby som hittas på botbänken men ska alltjämt ses med toppchans – utgångsettan är given på Stora Valla.

11. Oddevold – Brage 1
Oddevold har saknat skärpan framför mål mot slutet. Blott en balja har producerats på de senaste tre omgångarna och det var ett självmål. Hugo Tilly och Linus Tornblad har fått begränsat med speltid under säsongsupptakten ska sägas. Duon har nyligen blivit skadefria och bygger sakta men säkert upp matchformen. Med den kvalitet som finns i truppen så ska Uddevalla-klubben inte ha några problem med målskörden på sikt. En tuff uppgift stundar när tvåan Brage kommer på besök men hemma på Rimnersvallen så ska bohuslänningarna ses med skapliga möjligheter. Vi prioriterar spelvärdet i västerled.

12. Falkenberg – Torn 1
Att Falkenberg toppar Ettan Södra kommer inte som någon större överraskning. Det är mer oväntat att Torn ligger tvåa med samma poängskörd. Gästerna krigade om överlevnad i fjol och kärntruppen är densamma. På sikt så ska de blågula inte tillhöra toppstriden men fortsätter skåningarna att leverera hemmavid så blir det knappast någon nedflyttningsstrid. På resande fot har det gått desto tyngre och mot ett lag av Falkenbergs kaliber så ska Torn inte räcka till. Arrangören vann fjolårets motsvarighet med 3-0 och torde återigen vinna relativt komfortabelt. Spiketta!

13. IF Karlstad – Stocksund 1
Blott fem poäng skiljde klubbarna åt i fjolårets upplaga av Ettan Norra till IF Karlstads favör. Romulo är ett spännande nytillskott hos arrangören men värmlänningarna har inte övertygat nämnvärt under våren heller och blir väl hårt betrodda av svenska folket. Stocksund har förlorat fyra raka bortamatcher ska sägas där gästernas läckande försvarsspel har varit ett problem. Framåt ser det desto bättre ut där bland andra Noel Wagberg och tonåringen Keyano Marrah har levererat inledningsvis. Utdelningen hemmavid har varit desto bättre och det är knappast otänkbart att det även börjar lossna på resande fot. Vi blickar brett i Karlstad.

Kassaskåpet! Falkenberg
Falkenberg knep andraplatsen i Ettan Södra för andra säsongen i följd under fjolåret och förlorade sedermera kvalet mot Superettan. Med målfarlige Godwin Aguda kvar i klubben så har hallänningarna siktet inställt på direktplatsen denna säsong och ska avlägnsa ett överpresterande Torn med publikens stöd.

Varningen! Oxford
Oxford har inte riktigt samma truppbredd som Bolton men Des Buckingham kan ställa upp en slagkraftig startelva som kommer göra match av detta. Cameron Brannagan har presterat på en väldigt jämn och hög nivå säsongen lång och Elliott Moore har varit en klippa i försvaret. Detta är inte så pass ensidigt som procentfördelningen indikerar – jobba in den kupongrensande tvåan!

144 rader
1. Torino – Milan 1 X
2. Lecce – Atalanta 2
3. Alavés – Getafe 1
4. Braga – Porto 1 X 2
5. Bolton – Oxford X 2
6. Hoffenheim – B.München 1 X
7. Wolfsburg – Mainz 2
8. Union Berlin – Freiburg 2
9. Leverkusen – Augsburg 1 X
10. Degerfors – Örgryte 1
11. Oddevold – Brage 1
12. Falkenberg – Torn 1
13. IF Karlstad – Stocksund 1 X 2
1296 rader
1. Torino – Milan 1 X
2. Lecce – Atalanta X 2
3. Alavés – Getafe 1
4. Braga – Porto 1 X 2
5. Bolton – Oxford 1 X 2
6. Hoffenheim – B.München 1 X
7. Wolfsburg – Mainz 2
8. Union Berlin – Freiburg 2
9. Leverkusen – Augsburg 1 X
10. Degerfors – Örgryte 1
11. Oddevold – Brage 1 X 2
12. Falkenberg – Torn 1
13. IF Karlstad – Stocksund 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100