Topptipset tips måndag 27 maj 2024

Inhemsk fotboll täcker upp lejonparten av måndagens Topptips med inslag från Allsvenskan, Superettan och Ettan Södra. Kvalet mot Bundesliga och ett ångestladdat bottenmöte från det isländska finrummet fullbordar kupongen. Med 250 000 kronor i extrapengar och ett par fina skrälldrag så har vi höga förhoppningar på denna bong. Mot åtta rätt!

Spelstopp 18:59

1. AIK – IFK Göteborg 1
AIK är inne i en tung period med fyra förluster på de senaste fem omgångarna men anmärkningsvärt är att tre av dessa nederlag har skett på resande fot. Hemma på Friends Arena radade Gnaget upp fyra raka segrar under säsongsupptakten innan förlusten mot Sirius för drygt två veckor sedan. Prestationerna hemmavid har inte varit exceptionella men klart bättre än utanför Friends Arenas portar och det knappa favoritskapet är befogat när ett ojämnt IFK Göteborg kommer på besök. Strecka från vänster.

2. IFK Norrköping – Värnamo X
Det vill sig inte för IFK Norrköping som med blott en poäng från de senaste fyra omgångarna har trillat ner till negativ kvalplats. Det finns onekligen kvalitet i offensiven där trojkan Arnor Traustason, Tim Prica och Christoffer Nyman står noterade för fyra strutar vardera men Andreas Alms manskap har varit bedrövliga bakåt. Värnamo har haft liknande problem som sina antagonister under våren och endast målskillnad skiljer klubbarna åt inför måndagens dust. Gästerna har dock fått fin utdelning mot slutet med Jonathan Rasheed mellan stolparna och ska ses med bättre möjligheter på Platinumcars Arena än vad procentfördelningen indikerar. X2 prioriteras till rådande streck.

3. Trelleborg – GIF Sundsvall 1
Trelleborg vände och vann borta mot Örgryte senast där Filip Bohman briljerade. Nicholas Mortensen gjorde även sitt med ett piggt inhopp och dansken, som haft skadebekymmer under säsongsupptakten, borde vara aktuell för sin första start för säsongen nu. Arrangörens fem matcher långa förlustfria svit kan mycket väl förlängas om ovan nämnda duo hittar formtoppen men här streckas ettan på tok för hårt för att lämnas allena. GIF Sundsvall har inte rosat marknaden så här långt men har kvalitet i truppen där Pontus Engblom sticker ut. Vi blickar brett på Vångavallen i jakt på högre utdelning.

4. Utsikten – Brage 1
Två förmodade topplag strålar samman på Bravida Arena. Utsikten såg länge ut att knipa en direktplats till Allsvenskan i fjol men göteborgarna tappade konceptet under hösten och var sedan chanslösa mot Brommapojkarna i kvalet. Robin Book och Filip Trpcevski är riktigt intressanta förstärkningar som har inlett sejouren hos Kiken strålande. Med resultatraden 4-4-1 så ligger värdskapet trea i den unga tabellen och det var endast Landskrona som hade en högre poängskörd än Bosko Orovic manskap inför denna spelomgång. Brage är ett skickligt motstånd men lyckas arrangören hålla Ieltsin Camoes i skick så är mycket vunnet. Vi tar ställning åt väst.

5. Olympic – Lund 2
Ett varningens finger måste höjas på Lindängens IP där spelarpoolen blir tabelltittande. Det är allt som oftast små marginaler som avgör detta Skånederby och anmärkningsvärt är att Lund endast har vunnit två av sex inbördes möten i ligaspel. Olympics säsongsinledning har onekligen lämnat en del att önska men värdskapet besegrade Eskilsminne med 2-0 i sin senaste hemmamatch och Mergim Laci, som stod för en doppietta i den matchen, är i gott slag. Vi garderar frikostigt med strålande spelvärde i västerled.

6. Jönköpings Södra – Ängelholm 1
Jönköping Södra har inte motsvarat förväntningarna i den Södra Ettan där arrangörens defensiva brister har ställt till det under säsongsupptakten. Jesper Manns och Jonathan Drott var dock tillbaka i startelvan senast och då plockade arrangören poäng borta mot Ljungskile. Dzenis Kozica är därtill en klasspelare och även om 31-åringen har inlett säsongen skapligt så är vi övertygade om att han kan hitta ytterligare en växel framöver. De grönvita är bra nog för att tillhöra den övre halvan om de bara får ordning på sitt försvarsspel. Vi gillar J-Södras möjligheter mot Ängelholm, som slutade på negativ kvalplats i fjol. Spiketta!

7. Düsseldorf – Bochum 2
Det mesta talar för att Düsseldorf tar klivet upp till det tyska finrummet efter 3-0-viktorian på Vonovia Ruhrstadion. Ett otippat resultat men knappast oförtjänt där Daniel Thioune vann den taktiska kampen. Arrangören kan med det sagt spela på resultat i detta möte och ska absolut inte råda som så pass klara favoriter i det enskilda mötet. Bochum kan till och med göra match av detta om bland andra Kevin Stogner visar sig från sin bästa sida. Med rådande förutsättningar så är X2 en vettig lösning på Merkur Spiel-Arena.

8. Fylkir – Kópavogur 1
Fylkirs säsongsinledning har varit under all kritik där arrangören endast har skrapat ihop en poäng när sju omgångar har avverkats. Runar Pall Sigmundssons adepeter har lyckats desto bättre i de inhemska cuperna och för knappt två veckor sedan så lyckades Fylkir besegra just Kopavogur med 3-1 på denna arena. Thordur Gunnar Hafthorsson visade då prov på sin förmåga och blev tvåmålsskytt i den matchen. Även Benedikt Gardarsson hittade in i målprotokollet och det är dessa herrar som behöver kliva fram för att bryta den negativa trenden i ligaspelet. En etta som understiger 45 prollar kan fördelaktigt spikas.

Kassaskåpet! Jönköping Södra
Jönköping Södras position i ligan återspeglar knappast deras kapacitet. Meriterade pjäser som Jesper Manns och Dzenis Kozica ska vägleda de grönvita uppåt i tabellen och här finns goda förutsättningar att bryta den negativa trenden.

Varningen! Olympic
Vi köper inte att bataljen på Lindängens IP är så pass ensidig som procentfördelningen indikerar. Tar vi en titt på tidigare inbördes möten så är det i regel väldigt jämna matcher och delad ära har passande varit det vanligaste utfallet. Vänstersidan rensar riktigt fint bland kupongerna och får inte förbises.

108 rader
1. AIK – IFK Göteborg 1 X 2
2. Norrköping – Värnamo X 2
3. Trelleborg – Sundsvall 1 X 2
4. Utsikten – Brage 1
5. Olympic – Lund 1 X 2
6. Jönköping – Ängelholm 1
7. Düsseldorf – Bochum X 2
8. Fylkir – Kópavogur 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100