Topptipset tips måndag 12 februari 2024

Argentinsk fotboll tar måndagens Topptips i mål under småtimmarna. Dessförinnan ståtar kupongen med två mäktiga skrälldrag i Serie A och La Liga medan ett spännande Londonderby ska synas på Selhurst Park. Riskerar Hodgson att få sparken? Svaren finner ni nedan.

Spelstopp 20:29

1. Crystal Palace – Chelsea 2
Colwill och Badiashile är frågetecken i Chelsea-lägret inför Londonderbyt på Selhurst Park. På det stora hela är dock känslan tydlig. Mauricio Pochettino kan inte längre klaga på skadeläget. Laget han har ställt på benen i de senaste matcherna har på pappret varit extremt profiltätt. Det må inte ha synts mot Wolves, men 3-1 borta mot Villa i FA-cupen var ett styrkebesked som heter duga. Just nu har Crystal Palace det betydligt värre ställt i rehabrummet. Bredden bakom Eze och Olise saknas och duon väntas bli borta en längre tid med varsin ny hamstringskada. Olycksfågeln Hodgson kan inte annat än skratta åt eländet. Trolig tvåa.

2. Juventus – Udinese X
Juventus har fått en dryg vecka på sig att smälta den blytunga förlusten mot Inter. Federico Gattis dråpliga självmål innebar att en evighetslång svit utan nederlag fick ett abrupt slut. Någon vidare slutforcering mäktade inte “Den gamla damen” med och mycket pekar nu på att Juves Scudetto-chans gick upp i rök. Udineses resultatmässiga uppsving under Cioffis styre tycks ha varit temporärt. Gästerna från nordöst har vunnit blott två av 23 matcher och desperationen växer allt större. Samtidigt är de erkänt svårslagna och en av vinsterna kom borta mot ett annat storlag (1-0 mot Milan). Allt över 70 procent till vänster förpliktigar en helgardering.

3. Almería – Athletic Bilbao 1
Almería underpresterar sina underliggande siffror på ett sällan skådat sätt. Andalusierna hade förvisso varit ett lag för nedflyttning även om poängskörden varit den förväntade, men sex pinnar är ett synnerligen osannolikt utfall. Lazio-lånet Luís Maximiano var en otrolig bollstoppare i Granada senast han lirade på den iberiska halvön. Nu är frågan om han inte borde bänkas. Med det sagt kommer Athletic Bilbao att få slita ont om de vill få med sig tre pinnar hem till Baskien. Iñaki Williams med vänner föredrar San Mamés trygga vrå. Offensiven håller inte alls samma nivå på resande tass. Då är 1X av högsta vikt.

4. Valladolid – Albacete 2
Segunda División är i vanlig ordning ett getingbo. Nyligen nedflyttade Valladolid har tydliga ambitioner om att ta klivet upp, men någon spikrak väg har det aldrig varit tal om. 0-0 mot Leganés var en tillställning där lagen tillsammans hade ett enda skott på mål. Matchen representerar väl hur det brukar se ut i andraligan och motiverar därtill varför favoritettan inte lockar. Albacete var inga mil från uppflyttning i fjol efter en stark vår. Det ska till något i hästväg om “Den mekaniska osten” ska ha någon som helst chans att upprepa den bedriften, men vi har knappast att göra med ett lag som hör hemma i nedflyttningsstriden. X2 är ett intressant drag.

5. Saint-Étienne – Troyes 1
Inte heller denna säsong tycks bli den då den forna stormakten Saint-Étienne tar klivet upp i det finrum där de hör hemma. 0-1 mot både Amiens och Dunkerque i närtid är tydliga indikationer på varför. Två tillställningar där ASSE fört spelet utan att komma till farligheter framåt. Kanske kommer islossningen mot ett blekt Troyes. Ny nedflyttning ligger skrämmande nära till hands för City Group-klubben från Grand Est. Supportrarna har varit minst sagt missnöjda med ägarskapet, där gästerna av förklarliga skäl halkat långt ned på priolistan. Påmålning sker från väst!

6. Arouca – Porto 2
Det är extremt tight i portugisiska Primeira Liga. För bara några omgångar sedan låg Arouca extremt pyrt till. Tre raka segrar senare skiljer visserligen bara fem pinnar ned till Casa Pia på negativ kvalplats, men hela åtta placeringar. Motståndet i segerraden har varit tacksamt, men något helt annat väntar när Porto hälsar på. Bristen på offensiv spetskvalitet har varit tydlig även när en flyttsugen Mehdi Taremi funnits att tillgå. När han saknats på grund av landslagsuppdrag är det inte heller någon som har tagit chansen. 0-0 mot Rio Ave var en uppvisning i bommade chanser. Tvåan är en tydlig utgångspunkt, men på större lappar är det inte fel att slänga med ett rensande kryss.

7. Instituto de Córdoba – Talleres de Córdoba 2
Vi beger oss över Atlanten och sätter tänderna i den första av två matcher från den argentinska ligacupen. Heta känslor är en garant när det vankas Córdobaderby på Estadio Presidente Perón mellan två lag som öppnat säsongen starkt. Instituto har ännu inte släppt in mål och framåt har allting handlat om vänsteryttern Damián Puebla. Han gjorde bägge baljor i 2-0-segern mot Banfield. Fortsätter Puebla mot förmodan på inslagen väg blir han inte långvarig. Fjolårstvåan Talleres är betydligt vassare i grunden och kommer närmast från solklara 4-1 mot Rosario. Manchester City-ägda Nahuel Bustos är en offensiv centralfigur som med stor sannolikhet dikterar villkoren här. Upp till dryga 40 prollar är tvåan ett lockande spikbud.

8. Newell’s Old Boys – Racing Club 1
Newell’s Old Boys ser ut att ha fått en fullträff med sin anfallsrekrytering. Uruguayanen Ignacio Ramírez har testat lyckan i Europa utan någon större lycka. I hemlandet har han öst in mål sedan 2017 och efter en lyckad säsong i Nacional bar det alltså av till Messis gamla klubb. Fem mål på de tre senaste är definitionen av en smakstart och Ramírez är tveklöst mannen som Racing Club måste stoppa. “La Academia” har ett eget ess i Adrián Martínez som öppnade sitt målkonto med inte bara en, utan tre, pytsar i styrkebeskedet mot San Lorenzo. Hemmafördelen gör att ettan inleder. Tänkbar chansspik.

Kassaskåpet! Chelsea
Chelsea har ett bättre truppläge än Crystal Palace och är i grunden också ett klart bättre lag. Perfekta förutsättningar gör tvåan till en kanonspik.

Varningen! Udinese
Udinese är svårslagna under Cioffi och ska inte räknas bort mot ett övervärderat Juventus med ett ansatt truppläge. X2 måste finnas med.

108 rader
1. Crystal P – Chelsea 2
2. Juventus – Udinese 1 X 2
3. Almería – A.Bilbao 1 X 2
4. Valladolid – Albacete 1 X 2
5. Saint-Étienne – Troyes 1 X
6. Arouca – Porto X 2
7. Instituto – Talleres 2
8. Newell’s – Racing Club 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100