Europatipset tips onsdag 15 maj 2024

Onsdagens Europatips innehåller det mesta. Premier League, Allsvenskan, La Liga och Ligue 1 ska bland annat bemästras. Atalanta och Juventus gör därtill upp om Coppa Italia-titeln i den italienska huvudstaden och viktiga poäng står på spel i den danska titelstriden. Kupongen kryddas dessutom med en jackpot på cirka 2,5 miljoner kronor. Smaklig måltid!

Spelstopp 18:59

1. Manchester United – Newcastle 2
Manchester United har inte rosat marknaden denna säsong och prestationerna mot slutet har varit under all kritik. Något Europaspel kommer det av allt att döma inte bli nästa säsong såvida “The Red Devils” inte vinner FA-cupen och fullt fokus kommer riktas mot finalen mot stadsrivalen Manchester City. Newcastle har mer att spela för där “Skatorna” går en hård kamp med Chelsea om sjätteplatsen. Endast målskillnad skiljer klubbarna åt med två omgångar kvar att spela. Gästerna har fortfarande en del skadebekymmer, men så är även fallet hos arrangören som saknar rejält med kraft i backlinjen. Så länge tvåan håller sig inom rimliga gränser så tar vi ställning åt öst.

2. Brighton – Chelsea X
Som ovan nämnt så har Chelsea vittring på sjätteplatsen. Formen är god med tre raka segrar i bagaget och prestationerna mot West Ham och Tottenham var väldigt bra. Segern mot Nottingham senast var däremot inte lika övertygande och gästerna har som bekant haft problem med kontinuiteten under säsongens gång. Brighton har inte lika mycket att spela för där en mittenplacering redan är fastställd. Arrangören har med det sagt stått upp väl mot Aston Villa och Newcastle under de senaste två omgångarna och ska absolut inte ses utan chans hemma på AmEx Stadium. 1X är tecken som inte får missas på en högervriden bräda.

3. Atalanta – Juventus X
Juventus har varit iskalla i Serie A under säsongsavslutningen där motivationen tydligt saknas. Det kommer inte vara något problem denna afton när det vankas Coppa Italia-final. Atalanta är ett motstånd som faller “Den gamla damen” i smaken och anmärkningsvärt är att Bergamo-klubben inte har vunnit ett inbördes möte sedan 2021. Fyra av de senaste fem tillställningarna har å andra sidan slutat i delad ära. Små marginaler brukar med andra ord avgöra när dessa antagonister strålar samman och så torde återigen vara fallet. Vi utgår från mitten men täcker gärna upp med båda flanker.

4. Elfsborg – AIK 1
Elfsborg har blandat och gett under säsongsupptakten men de senaste prestationerna på Borås Arena har varit väldigt bra. Viktorian mot Malmö FF var i synnerhet ett styrkebesked och mot ett bortasvagt AIK finns goda förutsättningar att inkassera sin tredje raka hemmaseger. Gnaget kan mycket i sina bästa stunder men det är inget som har demonstrerats utanför Friends Arenas portar under säsongsupptakten. Någon bortaseger har det ännu inte blivit för Henning Bergs manskap och så lär inte heller bli fallet denna afton. Gästerna har lämnat tomhänta från tre raka inbördes möten och den negativa trenden fortlöper. Spiketta!

5. Halmstad – Häcken 2
Halmstad hittas på den övre halvan av Allsvenskan när åtta omgångar har avverkats men hallänningarna måste få ordning på sin defensiv. Åtta insläppta mål på de senaste två omgångarna är oroväckande och fler lär det bli när ett kliniskt Häcken kommer på besök. Göteborgarna klev in till säsongen med en hel del frågetecken men de gulsvarta har gått från klarhet till klarhet med Pål Johansen vid rodret. Bataljen på Örjans Vall är med det sagt inte så pass ensidig som procentfördelningen ger sken av där den hårt ansatta tvåan behöver kompletteras. En gaffel (etta-tvåa) blir vår lösning i Halland.

6. Mjällby – Hammarby X
Hammarby tog sina första poäng på resande fot för säsongen när IFK Norrköping besegrades med 2-1 i söndags. Nahir Besara har varit riktigt bra under våren men Kim Hellberg behöver få ut mer från spelare som Oscar Johansson och Viktor Djukanovic. Den sistnämnda har haft problem med en skada under våren ska sägas vilket bland annat resulterade i att han vilades mot Peking senast. 20-åringen förväntas vara tillbaka denna afton men hans dagsform förblir ett frågetecken. Mjällby har redan ställt till det för lag som Häcken, IFK Norrköping och AIK under säsongsupptakten och är fortfarande obesegrade hemma på Listerlandet. Krysset är en vettig utgång.

7. Västerås – Värnamo 1
Västerås har presterat på en betydligt högre nivå än vad nykomlingarnas resultatrad indikerar. Men Kalle Karlssons manskap har enorma svårigheter med att förvalta sina målchanser och då är det svårt att vinna matcher. Simon Gefvert är en väldigt skicklig spelare och 27-åringen kommer se till så att VSK skapar målchanser men nu måste både han och hans anfallskollegor börja förvalta sina lägen. Värnamo hemma på Hitachi Energy Arena är helt klart en överkomlig uppgift och även om det är med darr på ribban så spikar vi ettan kring 50 prollar.

8. Celta Vigo – Athletic Bilbao 1
Med blott en seger från de senaste sex omgångarna så är femteplatsen i praktiken fastställd för Athletic Bilbao. Motivationen har säkerligen avtagit och det är med andra ord ett passande tillfälle för Celta Vigo att välkomna baskerna till Estadio de Balaidos. De himmelsblåa har faktiskt inte förlorat i sin hemmaborg sedan Claudio Giraldez ersatte Rafa Benitez på tränarposten för drygt två månader sedan och arrangören förtjänade dessutom ett bättre utfall borta mot Real Betis. Vi gillar Celta Vigos möjligheter och tar ställning åt väst.

9. Getafe – Atlético Madrid X
Ett varningens finger måste höjas på Coliseum Alfonso Perez där Atletico Madrid målas upp som väl stora favoriter. Som ovan nämnt så har Diego Simeones manskap mer eller mindre redan säkrat den sista Champions League-biljetten. Två poäng behöver Colchoneros inkassera med tre omgångar kvar att spela och det ska gästerna om inte annat lösa hemma mot Osasuna på söndag. Spelet på resande fot har lämnat en del att önska och faktum är att Atletico Madrid endast har vunnit sex av 17 bortamatcher så långt. Getafe har haft problem med målskörden i Borja Mayorals skadefrånvaro ska sägas men Mason Greenwood är en spelare som kan ställa besökarnas kompakta försvarsspel på prov. 1X prioriteras!

10. Sevilla – Cádiz 2
Sevilla stod för en katastrofal höstsäsong men “Los Nervionenses” har visat enorma framsteg sedan Quique Sanchez Flores tog över rodret strax före årsskiftet. Prestationen mot Villarreal senast var däremot inte mycket att hurra över och frågan är hur motiverade arrangören är. Formstarka Youssef En Nesyri är en spelare som Cadiz behöver hålla ett extra öga på men lyckas gästerna hålla 26-åringen i schack så är mycket vunnet. De blågula besökarna tog en efterlängtad seger hemma mot Getafe senast och behöver fortsätta vinna matcher under de avslutande omgångarna för att sätta press på klubbarna ovanför giljotinen. Den kupongrensande tvåan ska inte förbises på Ramon Sanchez Pizjuan och är en fräck chansspik på mindre system.

11. Nice – PSG 1
Nice har ryckt upp sig ordentligt mot slutet och är hastigt och lustigt tillbaka i racet om fjärdeplatsen. Faktum är att Örnarna har en fjärdeplats i egna händer då de rödsvarta ställs mot Lille i den sista omgången. Full pott kommer dock att krävas i båda matcherna och på pappret så är det tuffast tänkbara motstånd. PSG har med det sagt inget att spela för då ligatiteln redan är säkrad och Luis Enriques manskap förlorade hemma mot Toulouse häromsistens vilket var gästernas andra nederlag för säsongen. Med rådande förutsättningar så ska de hemmahörande betraktas som knappa favoriter på Allianz Riviera. Spiketta!

12. Reims – Marseille 2
Marseille sätter sig i förarsätet i jakten på sjätteplatsen vid en seger men gästerna har inte agerat ett dugg förtroendeingivande på resande fot under säsongens gång. Prestationerna har varit av högre kvalitet med Jean-Louis Gasset vid rodret ska sägas men gästerna har endast vunnit en av fyra bortamatcher sedan tränarsskiftet. Reims har å andra sidan inget att spela för och kliver in på Stade Auguste-Delaune med en sex matcher lång segerlös svit. Tvåan är tämligen trolig men vi litar inte fullt ut på “Les Olympiens” och kompletterar med krysset.

13. Bröndby – Nordsjälland 2
Den danska titelstriden blir en riktig rysare där fyra klubbar gör upp om titeln. Bröndby hade ett stadigt grepp om förstaplatsen för några omgångar sedan men har endast skrapat ihop en poäng från de senaste tre bataljerna och har således trillat ner till en fjärdeplats. Spelschemat som återstår talar dock i arrangörens favör och lyckas de blågula besegra Nordsjälland denna afton så ser det lovande ut. Gästerna är med det sagt i väldigt gott slag och har vunnit sex av de senaste sju omgångarna. Vi tror oss få se en vinnare på Bröndby Stadion och på en vänstervriden bräda så är det tveklöst den spelvärda tvåan som tilltalar mest.

Kassaskåpet! Elfsborg
Elfsborg vann den taktiska kampen mot Malmö FF i sin senaste hemmamatch vilket var boråsarnas andra raka viktoria på Borås Arena. Mot ett AIK som inte alls har kommit upp till önskad nivå på resande fot finns goda förutsättningar och anmärkningsvärt är att arrangören har vunnit de senaste tre inbördes mötena.

Varningen! Cadiz
Cadiz tog en moralhöjande seger mot Getafe senast och är återigen i behov av en trepoängare för att sätta press på klubbarna ovan. Någon seger har det ännu inte blivit på resande fot ska sägas men Sevilla har inget av vikt att spela för och då kan Mauricio Pellegrinos manskap mycket väl bryta den negativa trenden. Den kupongrensande tvåan går inte att ignorera till fantastiskt värde.

144 rader
1. Man United – Newcastle 2
2. Brighton – Chelsea 1 X 2
3. Atalanta – Juventus 1 X 2
4. Elfsborg – AIK 1
5. Halmstad – Häcken 1 2
6. Mjällby – Hammarby X
7. Västerås – Värnamo 1
8. Celta Vigo – A.Bilbao 1
9. Getafe – A.Madrid 1 X
10. Sevilla – Cádiz 2
11. Nice – PSG 1
12. Reims – Marseille X 2
13. Bröndby – Nordsjälland 1 2
1296 rader
1. Man United – Newcastle 2
2. Brighton – Chelsea 1 X 2
3. Atalanta – Juventus 1 X 2
4. Elfsborg – AIK 1
5. Halmstad – Häcken 1 2
6. Mjällby – Hammarby 1 X 2
7. Västerås – Värnamo 1
8. Celta Vigo – A.Bilbao 1
9. Getafe – A.Madrid 1 X
10. Sevilla – Cádiz 1 X 2
11. Nice – PSG 1
12. Reims – Marseille X 2
13. Bröndby – Nordsjälland 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100