Powerplay tips onsdag 23 oktober 2024

Ett toppmöte i Ettan gör en full HA-omgång sällskap på onsdagens kupong, där Oskarshamn mot Björklöven och Karlskoga mot Kalmar är ett par av godbitarna. Hammaren plockas fram på Hovet och bästa skrällchansen hittas i Liljas Arena när Nybro får väl stor respekt av tipparna efter skalpen i Umeå. Nu åker vi!

Spelstopp 18:59

Banken! – Djurgården
Marcus Krüger visade vägen mot Almtuna senast när spelet åter hackade på resande fot. Bättre har det sett ut på Hovet där stockholmarna ska väga tyngre mot Mora, som har det kämpigt utanför hemmaborgens trygga murar.

Knallen! – Almtuna
Nybros vinst mot Björklöven imponerande, men då flera spelare saknades senast är “Vikingarna” inte en favorit att hålla i handen mot Almtuna, som har spelat betydligt bättre än vad poängskörden visar.

1. Oskarshamn – Björklöven 1X2
Björklövens offensiv fortsatte att leverera mot Nybro, i vad som länge såg ut att bli en tionde raka triumf. Ett par till synes billiga puckar som slank förbi Melker Thelin gjorde att “Löven” fick nöja sig med en pinne (4-5 efter förlängning). Likt serieledarna gick Oskarshamns offensiv på högvarv mot Västerås, där Nolan Walker gick längst fram i ledet med fem pinnar i 6-1-viktorian. Lukas Vesterlund har tagits in på lån från Skellefteå för att bredda offensiven ytterligare och med två framtunga lag som drabbas samman målas det med den breda penseln i Be-Ge Hockey.

2. Djurgården – Mora 1
Efter storförlusten i Umeå var Mora uppe på fötter igen när Kalmar stod för motståndet. Men trots att masarna hade ledningen vid två tillfällen blev det en ny förlust (2-3). Med Carl Lidö skadad har Jani Lampinen tagits in på ett korttidskontrakt för att lasta av landsmannen Topias Leinonen, som kommer att ha att göra på Hovet. Det slog förvisso inte några gnistor om Djurgårdens spel borta mot Almtuna senast, där Marcus Krüger visade vägen med dubbla fullträffar (4-2). I hemmaborgen brukar DIF växa ett par snäpp och mot Mora, som har det tufft på resande tass, gillas spikettan skarpt.

3. Nybro – Almtuna 1X2
Nybro vägrade att vika ned sig mot Björklöven senast och efter att ha kvitterat vid fyra tillfällen var det Maksims Semjonovs som sköt extrapoängen till “Vikingarna” i förlängningen (5-4). En imponerande triumf, särskilt med tanke på att sju spelare inte kom till spel. Då det i skrivande stund råder osäkerhet kring hur många av dessa kommer tillbaka till onsdagens dust är den hårt streckade ettan svårmotiverad. Almtuna spelade jämnt med Djurgården senast och prestationerna på slutet har varit bättre än vad resultaten antyder. Rulla ut heltäckningsmattan i Liljas Arena och jobba in X2!

4. Östersund – AIK 1X2
Med fem raka segrar i ryggen hade AIK vind i seglet när de gästade Nobelhallen under fredagskvällen. Väl där gick skutan på grund när “Gnaget” inte lyckades matcha Karlskogas offensiv (1-4). Med samma siffror föll Östersund mot Vimmerby i Småland under lördagen och ska den negativa trenden brytas krävs det att fler spelare tar rygg på Emil Molin. Till veckans matcher lånas Theo Jacobsson och Jacob Norén in från MoDo samtidigt som Lucas Pettersson återvänder till Ö-vik. Förhoppningsvis får ett par nya ansikten fart på resten av jämtarna, vars vinstchans mot AIK är större än vad strecken antyder. Helgardera i hopp om ett trendbrott.

5. Tingsryd – Södertälje X2
Med sin första fullträff för säsongen gav Jacob Svensson Tingsryd en smakstart på Smålandsderbyt mot Vimmerby. Innan pausvila hade Melker Eriksson gjort 2-0, som skulle visa sig räcka till seger (2-1). När svårighetsgraden på motståndet skruvas upp flera snäpp under onsdagskvällen ser TAIF ut att få det tufft. Södertälje hade inga bekymmer med att städa av Östersund i hemmaborgen där Nolan Stevens spelade fram till Carter Souchs 3-0 och 4-0-mål (5-0). Duon snittar över en pinne per match och når SSK:s offensiv upp i någorlunda nivå talar mycket för att det blir tre nya poäng. Men då tvåan hamras ned i avgrunden bör åtminstone krysset slå följe.

6. Vimmerby – Västerås 2
Förlusten mot Oskarshamn med 1-6 under fredagskvällen var droppen för Västerås ledning. På måndagen stod det klart att Karl Helmersson och assisterande tränaren Örjan Lindmark lämnar, och i väntan på en efterträdare tar assisterande tränaren Eric Karlsson över rodret. Förhoppningsvis ger detta “Gurkorna” en välbehövlig knuff i baken då de har ett tillräckligt vasst spelarmaterial för att kunna utmana om en topp åtta-plats. Mot Vimmerby, som tog tre efterlängtade poäng mot Östersund senast (4-1), ska Västerås vara numret större och upp till 50 prollar singlas tvåan i “Tigerkulan”.

7. BIK Karlskoga – Kalmar 1
Kalmar tog sig tillbaka mot Mora två gånger och i början av den tredje akten var det Matt Fonteyne, som med sin andra strut för aftonen, såg till att KHC lämnade Dalarna med tre pinnar (3-2). Karlskoga sköljde över AIK i Nobelhallen med sin offensiv och slutsiffrorna (4-1) hade kunnat ha varit större med tanke på alla chanser värmlänningarna skapade. Till de kommande fyra matcherna plockas David Lilja in på lån från Luleå. En dunderförstärkning till en redan stark BIK-offensiv som jag tror löser en seger redan under ordinarie speltid. Spiketta.

8. Troja/Ljungby – Karlskrona 12
Carl Malmqvist behövde inte ta ut sig allt för mycket mellan stolparna i 4-0-segern senast mot Mörrum. Vinsten var Karlskogas sjunde på lika många spelade matcher. Desto mer lär KHK:s burväktare ha att stå i mot Troja/Ljungby. Smålänningarna föll förvisso mot Halmstad med 1-3 senast, men hade dessförinnan radat upp framgångar med ett imponerande spel över hela banan. I och med hemmaplansfördelen får Troja utgångstipset. Tvåan är ett bra komplement i detta högoktaniga toppmöte.

108 rader
1. Oskarshamn – Björklöven 1 X 2
2. Djurgården – Mora 1
3. Nybro – Almtuna 1 X 2
4. Östersund – AIK 1 X 2
5. Tingsryd – Södertälje X 2
6. Vimmerby – Västerås 2
7. BIK Karlskoga – Kalmar 1
8. Troja/Ljungby – Karlskrona 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100