Powerplay tips tisdag 22 oktober 2024

Linköping mot Skellefteå agerar dragplåster på tisdagens kupong. Duster från Schweiz, Tyskland och Danmark står för resterande action, där ett bottenmöte i Raiffeisen Arena, returmöte i Berlin och toppmöte i Spar Nord Arena är de hetaste bidragen. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Linköping – Skellefteå 1
Robert Ohlsson var inte nöjd med hur Skellefteå agerade i förlusterna mot Brynäs och MoDo förra veckan, där försvarsspelet lämnade en hel del i övrigt att önska. På grund av sjukdom får tränaren följa matchen mot Linköping från TV-soffan. Med tanke på LHC:s försvarsspel, som haft öppna svängdörrar även denna säsong, talar mycket för att det kan bli en målrik historia i Saab Arena. Om det blir Andreas Johnson eller Ty Rattie som kliver fram som matchvinnare känns tuffare att sia om. Det målas med den breda penseln från vänster, gärna tvärs över.

2. ZSC Lions – Biel X
I Schweiziska National League är det föga förvånande Zürich som åter är i toppen av tabellen. Men vinsterna har inte alla gånger varit övertygande under hösten där hälften av de tolv viktoriorna har säkrats efter ordinarie speltid. Likt de regerande mästarna stavas Biels framgångar på slutet med en solid defensiv, med Harri Säteri som det stora utropstecknet. Den finländska burväktaren har visat att han kan vinna matcher på egen hand. När ettan ser ut att bli ordentligt överstreckad rullas heltäckningsmattan ut på momangen i Swiss Life Arena, där X2 ska jobbas in!

3. Ajoie – Fribourg 2
Höstens besvikelse så här långt är Fribourg som efter tretton spelade omgångar ligger näst sist i tabellen. De tilltänkta stjärnorna har lyst med sin frånvaro och i 4-0-vinsten mot Lugano senast var det Jacob de la Rose som var bäste poängplockare av svenskarna med 1+1. Ajoie har haft det ännu kämpigare med endast fyra inspelade poäng. Det fick styrelsen att agera efter förlusten mot Servette senast (3-6) då Christian Wohlwend fick tacka för sig. Sportchefen Julien Vauclair tar över ansvaret i båset i väntan på en ersättare. Kanske kan detta ge “Drakarna” en energiinjektion och när tvåan ser ut att sväva iväg i procent är rensarkrysset ett måste!

4. Lugano – Zug 1
Med resväskan i handen får Lugano inte spelet att stämma. 0-4 i baken senast mot Fribourg var ingen vacker syn där två av baklängesmålen kom i eget numerärt överläge. Desto vassare är HCL på egen mark, där de som enda lag i ligan alltjämt står obesegrade. Det blir något att bita i för svensktäta Zug, som även de har haft det kämpigt på bortais med endast en ynka seger mot Ajoie. I nederlaget mot Zürich senast (4-5) var backen Lukas Bengtsson den ende svensken som bidrog i offensiven (4-5) och med Mike Künzle avstängd till tisdagens dust gillas spikettan skarpt.

5. Rapperswil – Ambrì 1
Jakob Lilja har likt övriga i Ambrì inte haft den starten på säsongen som de hade önskat och svensken har i perioder hållits utanför truppen. Mot Lausanne senast blev det tredje raka förlusten med uddamålet och mot ett skickligt Rapperswil kommer det bli tufft att bryta trenden. Tyler Moy och Nicklas Jensen låg bakom segermålet mot Bern senast (2-1) och tillsammans med Malte Strömwall leder trion offensiven, som är numret större än tisdagens opponent. Men då ettan tidigt blir högt streckad är det inte fel att låta tvåan slå följe. Chanslösa är Ambrì definitivt inte.

6. Eisbären – Wolfsburg X
Vidare till Tyska DEL där Wolfsburg och Eisbären sprang på varandra så sent som i söndags. Den gången föll “Grizzlybjörnarna” på målsnöret (2-3 efter förlängning), men förutom den förlorade kampen i special teams höll de jämna steg med de regerande mästarna. Målvakten Jake Hildebrand var tungan på vågen med ett par svettiga parader. Givetvis ska “Isbjörnarna” hållas som favoriter i hemmaborgen, men med den tajta matchen senast färskt i minnet garderas den hårt streckade ettan så långt som det är möjligt.

7. Odense – Herning 1
I danska Metal Ligaen kommer det inte som någon större överraskning att Herning Blue Fox tampas i toppen av tabellen även i år. Inte heller att giganten Aalborg skulle vara laget att slå även denna säsong, som med 55 sekunder kvar på stoppuret satte stopp för “Rävarnas” segersvit senast (4-5). En sur förlust som lär ha tagit hårt på både kropp och knopp. Odense flåsar Herning i nacken med lika många poäng insamlade, men med en match per spelad. Mot Herlev senast drog Bulldogs det kortare strået efter att Joakim Thelin fått gå och duscha tidigt (3-4). Med en möjlighet att ta revansch framför hemmafansen redan under tisdagskvällen, singlas Odense i Spar Nord Arena.

8. Rungsted – Sönderjyske 2
Med 16 poäng på tolv matcher har Rungsted varken kommit in högre eller lägre än de förväntningar som fanns inför säsongen. Dock var nederlaget efter straffar mot Frederikshavn senast (2-3) en plump i protokollet. Desto mer överraskande är det att hitta Sönderjyske endast en placering ovan Rungsted i tabellen (femma). Spelet har inte riktigt klaffat och trots ett stort spelövertag blev det förlust mot bottengänget Rödovre senast (3-4 efter straffar). Dock bör de regerande mästarna ha minst en växel till att lägga i och med en någorlunda prestation under tisdagskvällen ska de kunna lämna Concordium Arena med tre pinnar. Spiktvåa.

Kassaskåpet! Lugano
Med stödet av publiken i ryggen växer Lugano ett par snäpp ute på isen. Det talar för att segersviten i hemmaborgen ska fortsätta mot Zug, som inte får spelet att lira med resväskan i handen.

Varningen! Biel
Med en stark defensiv och Harri Säteri mellan stolparna, som på egen hand kan vinna matcher, är den lågt streckade högerflanken av största prio i Swiss Life Arena, där tipparna ser ut att överskatta Zürich förmåga ordentligt.

108 rader
1. Linköping – Skellefteå 1 X 2
2. ZSC Lions – Biel 1 X 2
3. Ajoie – Fribourg X 2
4. Lugano – Zug 1
5. Rapperswil – Ambrì 1 2
6. Eisbären – Wolfsburg 1 X 2
7. Odense – Herning 1
8. Rungsted – Sönderjyske 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100