Topptipset tips torsdag 17 oktober 2024

Tekniskt sett är det redan över. Det långa, långt ifrån smakfulla landslagsuppehållet. Fram till dess att ordinarie schema kan ropas in helt och fullt till helgen ligger damernas Champions League, League One och brasiliansk ligaboll som brygga. Samba!

Spelstopp 18:44

1. Galatasaray – Roma X
Galatasaray tar ständiga kliv. Numera står turkiskorna upp ganska bra även mot det tuffaste av motstånd. Premiären borta mot Lyon slutade givetvis i förlust, men 0-3 är absolut inget att skämmas över. Sett till fransyskornas facit i övrigt är det väldigt få som gjort det bättre, inte minst i gastronomernas egen högborg. Roma är sämre än Lyon och när Gala nu står med hemmaplan i ryggen därtill ses en möjlighet att fälla en av de stora favoriterna. Italienskorna har varit en besvikelse i det inhemska seriespelet där blott tre triumfer på sex försök bärgats så här långt. Även om CL-premiären mot Wolfsburg slutade med seger är romarna långt ifrån en maskin på denna nivå. Alla tecken används i jakt på skräll.

2. Real Madrid – Celtic 1
Real Madrid är inte Barcelona och på damsidan skiljer mycket mellan klubbarna. Marängerna ligger efter sin bittra rival. De är dock i gott sällskap med resten av fotbollseuropa och faktum är att Real också närmar sig snabbt. I förra veckans premiär borta mot Chelsea, som sånär sänkte katalanerna i fjolårets semi, hade de vita bud på poäng. I slutändan blev det förlust med 3-2, men klass visas på flera positioner. Förutom världens bästa vänsterback Olga Carmona är Redondo och Del
Castillo en duo det sprakar om. I Celtic är det färre som frestar. Truppen och laget håller inte alls samma nivå och på Estadio Alfredo Di Stefano hämtas knappast några poäng. Enkel spik.

3. Twente – Chelsea 2
Chelsea har byggt på sig ett ruggigt starkt lag. Vore det inte för spaghettibenen i semifinalreturen mot Barcelona i våras hade brittiskorna mycket väl kunnat stå som regerande mästarinnor. Coach Emma Hayes har tagit steget över Atlanten sedan dess men på truppen går det ingen nöd. Lucy Bronze, som norpats från just katalanerna, Mayra Ramírez och inte minst James är klass. Twente titulerar sig som Nederländernas bästa lag och är bättre än ovan nämnda Celtic, vilka besegrades i premiären, men motståndare av Chelseas kaliber blir för tufft emot. Tvåan betvivlas ej.

4. Wolfsburg – Lyon 2
Om Chelsea byggt på sig har Wolfsburg gått igenom ett litet ras. Finalisten från 2022 tog sig inte ens till gruppspel i fjol och säsongens första Champions League-fajt förlorades som ovan nämnt mot Roma. Lyon gick i sin tur precis som väntat hela vägen till final i våras och är också det enda lag som vunnit turneringen bortsett Barcelona de senaste fyra åren. Fransyskornas självförtroende är grundmurat i dessa sammanhang och kvalitén hos stjärnor Diani, Chawinga samt Horan rår få andra på. Jag håller gästerna högre och nöjer mig med X2.

5. Shrewsbury – Exeter X
Exeter har hämtat sig efter en hädisk start och närmar sig toppen tack vare tre segrar på de fyra senaste matcherna. Som grund till framgången ligger först och främst en stark defensiv, vars fyra hållna nollor på rad är väl värda att nämnda. Snålt är det dock även i andra ändan och faktum är att Shrewsbury på 90 minuter i segermatchen borta mot Crawley senast gjorde fler mål än Exeter gjort under hela den nämnda perioden. Anfallsduon Marquis/Lloyd tryckte in två var och blir ett tufft test för gästernas firade försvar under torsdagen. Det kan tippa åt bägge håll. Använd alla tecken.

6. Corinthians – Paranaense 1
Man United-, Barca- och Atlétiflloppen Memphis Depay kan tituleras även som Corinthiansdito. Det har raljerats en hel del om Maxim Choupo-Motings skicklige agent genom åren men Depays representanter är icke att förglömma. Som tur är står och faller inte värdarna med hans usla insatser. Åtminstone inte hemmavid, där Albero, Henrique, Romero och de andra inte förlorat ett enda av sina 14 senaste försök. Bortaspelet är en annan femma och inget som ska lyftas här. Paranaense placerar sig precis ovan i tabellen men är verkligen inget extra. De löper risk stor risk för omkörning. 1X räcker i Sao Paulo.

7. Flamengo – Fluminense 2
Från en brasiliansk mångmiljonstad till en annan. Derby stundar i Rio de Janeiro där två bittra rivaler gör upp. Med hänsyn till tabellen har Flamengo presterat bäst men sett till senare års inbördes resultat i seriesammanhang är Fluminense i överläge. Resultatraden sedan 2021 lyder 4-2-2 i gästernas favör och eftersom bägge dessa gäng har mäktiga Maracana som hemvist är arenafaktorn försumbar. Något som visas inte minst av det faktum att Fluminense tagit tre av segrarna som “bortalag”. Att de dansanta värdarna har tätare mellan stjärnorna spelar liten roll i dessa drabbningar. Heltäckt bricka gäller.

8. América – Goiás 1
Nyligen nedflyttade lag gör upp i match nummer åtta. América MG och Goiás drattade ur Série A båda två i fjol och precis enligt förväntat är det framförallt AMG som tycks besitta tyngd nog för en direkt comeback. Värdarna är obesegrade tillika bäst i klassen vad gäller spel i egen borg och upp till innehavaren av den fjärde och sista uppflyttningsplatsen, Mirassol, fattas bara två poäng. Med mål – och mycket annat – tre hemmamatcher i följd är offensive mittfältaren Rodriguiho en av de stora anledningarna till américanarnas framfart. Goiás har inte lyckats lika bra en trappa ner där en plats i tabellens mitt är vigd åt gästerna. Känning saknas såväl uppåt liksom nedåt och bortaspelet har varit ett bekymmer hela långa året. Stabil etta.

Kassaskåpet! Real Madrid
Av typen Franz-Jaeger. Klasskillnad råder i mötet mellan Real och Celtic. Marängerna är klart bättre tvärs över banan och precis som odds kring 1.02-1.03 antyder är ettan helt given i den spanska huvudstaden.

Varningen! Fluminense
Fluminense ska absolut inte räknas bort i derbyt på hemmaarenan Maracana. Flamengo är starka men har samtidigt haft svårt i dessa ligaderbyn. Högersidan prioriteras.

108 rader
1. Galatasaray – Roma 1 X 2
2. Real Madrid – Celtic 1
3. Twente – Chelsea 2
4. Wolfsburg – Lyon X 2
5. Shrewsbury – Exeter 1 X 2
6. Corinthians – Paranaense 1 X
7. Flamengo – Fluminense 1 X 2
8. América – Goiás 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100