Powerplay tips lördag 5 oktober 2024

Frågorna är många på lördagens kupong där en full SHL-omgång får fint sällskap av back-to-back-mötet i Prag. Har HV71 något att sätta emot Färjestad och blir det Rögle eller Luleå som bryter förlustsviten? Det ihop med ett hett Västerbotten-derby samt övriga duster avhandlas nedan. Häng med!

Spelstopp 15:14

1. Skellefteå – Linköping X
Publiken i Skellefteå Kraft Arena fick valuta för pengarna när Leksand kom på besök. Totalt blev det nio mål och en storspelande Gustaf Lindvall mellan stolparna såg till att majoriteten av målen gjordes i Leksands zon (6-3). Med fem raka segrar och ett spel som klaffar över hela isen ska givetvis de svartgula hålla som favoriter när Linköping kommer på besök. Men bara för att LHC föll med 2-6 mot Färjestad är det ingen enkel lördagspromenad som väntar de regerande mästarna. Ettan som streckas till skyarna bör säkras upp med både hängslen och livrem. 1X2.

2. HV71 – Färjestad 2
Att HV71 befinner sig i en jobbig trend blev tydligt mot Örebro när spelet rasade samman i slutperioden där 3-2 blev 3-5. Förutom en defensiv som lämnar en del att önska är spelet i PP alarmerande för Blomqvist mannar, som ännu inte lyckats göra mål i spelformen. Att Joakim Nygård inte kom till spel mot Linköping stoppade inte Färjestad från att spela hem segern i övertygande manér (6-2). Ännu har inget lag lyckats sätta stopp för värmlänningarnas offensiv och det är lite som tyder på att segertåget ska spåra ur i Jönköping. Trolig tvåa som ihop med krysset agerar lås.

3. Växjö – Brynäs 1
Jakob Silfverberg slagskott mot Rögle var både hårt och välplacerat. Det räckte även till tre poäng för nykomlingarna som stod för en stabil försvarsinsats (2-1). Växjö hade fortsatt bekymmer med målproduktionen mot Timrå och fick lämna isen tomhänta (0-4). Såklart något som Jonsson behöver få bukt med om Lakers ska hitta tillbaka till att bli det väloljade maskineri som de har varit det senaste årtiondet. I Vida Arena har dock spelet sett bättre ut och upp till 50-strecket gillas spikettan.

4. Frölunda – Malmö 2
Malmö ser ut att ha gjort ett gediget arbete under sommaren. De finska importerna ligger i toppen av den interna poängligan och mot Luleå visade Lassi Thomson klass när han trampade förbi två försvarare och tryckte upp pucken i nättaket (3-2 efter förlängning). Frölunda fick slita hårt för tre poäng mot MoDo och känslan är att matchen likväl hade kunnat gå åt andra hållet (2-1). I Scandinavium ska givetvis VF hållas som favorit men med ett par mindre bra insatser under bältet bör högerflanken prioriteras sällskap i jakten på de större slantarna.

5. Timrå – MoDo 1
Timrå har lyft sitt spel en nivå i hemmaborgen och matchen mot Växjö var inget undantag. Jacob Johansson murade igen kassen och framåt bjöds hemmafansen på flera tjusiga mål i 4-0-vinsten. Pilö är givetvis ett tungt tapp men medelpadingarna är inte ensamma om att sakna spelare till derbyt. I nederlaget mot Frölunda tvingades Rundblad och Olofsson kliva av för MoDo och duon missar lördagens match. Lyckligtvis är Ranta redo för spel igen för gästerna som har haft bekymmer med att få pucken i mål. Men att finländarens comeback ska göra tillräckligt stor skillnad mot Timrås tunga offensiv ställer jag mig tveksam till. Tydligt vänsterlut i SCA Arena.

6. Rögle – Luleå 2
Med förlusten mot Brynäs är Rögles säsonginledning klubbens tyngsta på sex år. Såklart är skadorna på flera nyckelspelare en del av förklaringen men också att puckarna har studsat stolpe ut likt senast mot BIF. För Luleå har baksmällan kommit efter den flygande säsongsinledningen och mot Malmö slarvades det återigen i försvarsspelet. Något som stod “Björnarna” dyrt (2-3 efter förlängning). Med en betydligt mer ordinarie trupp att tillgå ligger Luleå-viktorian närmast till hands. Den lågt streckade ettan ansluter per omgående. Etta-tvåa!

7. Leksand – Örebro 1
Det fortsätter blåsa snålt i Leksand som hade en tung afton i Skellefteå Kraft Arena. Offensiven gav ett par positiva kvitton, men med sex mål i baken dras “Challe” och “Challe” med många frågetecken som behöver rätas ut. Där det största är vem av målvakterna som ska ta hand om förstaspaden. Örebro tog över matchen mot HV71 i den andra halvan där Patrik Karlkvist gick längst fram i ledet (5-3). Står ÖHK:s förstakedja för samma leverans i Tegera Arena är utgångsettan i fara. Gardera friskt!

8. New Jersey – Buffalo 1
Under lördagen spelas returmötet i Prag och när denna text skrivs är det timmar kvar innan pucken släpps i premiären. New Jerseys förstakedja med Meier-Hughes-Bratt osar klass, vilket såklart även finns i Buffalo. Men bakom Sabres ledande spelare är det rätt tunt och det är djupet i truppen som Devils har förbättrat inför årets säsong. Såvida inga nyckelspelare går sönder under fredagens dust får Jesper Bratt och Company förtroendet även under lördagen där ettan singlas upp till och med 55 procent.

Kassaskåpet! Växjö
På resande tass har Växjö haft bekymmer med målskyttet. Bättre har leveransen varit i hemmaborgen där Lakers är svåra att rå på. Något nykomlingarna kommer att bli påminda om denna lördag.

Varningen! Malmö
Likt matchen mot Luleå är Malmö underdogs även mot Frölunda. En roll “Hökarna” tycks trivas med då skåningarna redan har fått ett par tungviktare på fall.

108 rader
1. Skellefteå – Linköping 1 X 2
2. HV71 – Färjestad X 2
3. Växjö – Brynäs 1
4. Frölunda – Malmö 1 X 2
5. Timrå – MoDo 1
6. Rögle – Luleå 1 2
7. Leksand – Örebro 1 X 2
8. New Jersey – Buffalo 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100